1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum ve Mercan hikayesi

Başlığı 'Genel Mercan Bakımı ve Kültürü' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tabiri caiz ise yazıma şu cümle ile başlamak isritiyorum 'ekmek elden su denizden' bu başlık altında sizlerle sert mercanların ve diğer omurgasızların balıklarla birlikte nereden nasıl çıkarıldığını paylaşıken, yüzümüze çarpan bazı gerçeklere belki cevap buluruz. Tarlada çalışan yerel halk grubu fotoğrafta görülmekte.

Burası bir tarla deniz tarlası ve burada tahıl, sebze yetişmiyor, bir çok canlı yetişiyor ve bu canlılar burada bir servet edecek kadar değerli. Elbette kısmanmıyoruz diyecek değilim, kıskanıyorum. Ancak bu Ülkelerin yerel halkının bu zenginliğe ne kadar değer verdiğini düşünüyorum, son yıllarda biraz kontrol altına alınabilsede, talan edilmiş yıllarca. Yerel halk bunun bir geçim kaynağı olduğunu anladığınıda resifler tahribata uğramaya başlamış, balıklar siyanür ile yakalanmaya başlamış, bir çoğunun siyanürden telef olması umursanmadan sürmüş gitmiş.

Bu canlılar peki neden bu kadar pahalı?

Hobi üzerine platformlarda hobici arkadaşlar bir birlerine caka satmayı, hava atmayı bıraktığında konunun bu boyutu aydınlanacak. Aslına bakarsanız bu görüntülerden sonra hangi açıklama ? hangi ithal koşulları? hangi gömrük sorunu ? hangi kaç el değişme bu soruya yanıt verecek bilemiyorum. Fakat ben yabancı ülkelerin satış sitelerindeki fiyatlar ile bizim fiyatları karşılaştırınca, Ülke birokrasisi, ülke esnafı ve daha işin içinde kim varsa suçluyorum.

Hep göze hoş gelen görüntüler yok, düşündüren görüntüler, kafalarda neden acaba dedirten sorular oluşturan görüntülerde var. İsterseniz biraz o görüntüler ile devam edelim, sizi tekrar güzel görüntülerle baş başa bırakırım.

Yukarıdaki görüntülerde olan balıklar, ülkemize ithal edildiğinde fiyatları 400-500-600 usd cıvarında rakamlara satılan bir hayli büyük boy Tang balıkları. Restorantlarda pişirilmeye hazır. Elbette onlara afiyet olsun, gözümüz yok. Ben şahsım adına yemem, tercih etmem. Fakat bu balıklar neden bizde bu fiyat ? Yabancı satış yapan sitelede bunların fiyatı neden 1/10 cıvarında? Benim kafamda oluşan soru bu oldu. Tekrar güzel görüntülere dönelim isterseniz?

Konunun cevabı elbette sadece esnafımızda, ithalatcımızda değil, Ülke olarak ithalatı zora sokacak, zorlaştıracak, pahalandıracak düzenlemeler yerine , daha kolay ve ucuza elde edebilecek açılımlar bekliyoruz. Esnaf bazında kısa bir serzenişte bulunmadan geçemeyeceğim malesef, kayıp verilmesi muhtemel düşünülerek, muhtemel zaitların maliyetini azaltmak ve hobiciye yüklemek açısından, kolideki 10 balığın ikisini satıp diğerlerinin maliyetini çıkarmaya çalışmak yerine, zaiyatı azaltacak sistemler akvaryumlar kurmalarını temenni ederim.

Bu canlıların toplandığı ülkelerin yerel halkından isteyebileceğimiz tek şey, Doğaya saygılı olup, ellerindeki hazır su, denizdeki bu boş alanları üretmek için kullanarak, ülkelerine ait bu güzel doğal harikayı, daha fazla tahrip etmemeleridir

2. burberrysboy

burberrysboy

İsim:
    umut sayın
    Ynt: Bulursak besleriz akvaryumda

Paylaşım için teşekkürler Temel Abi. İnsanoğlu sanayi devrimi sonrasında, hızla yaşadığı dünyayı tahrip etmeye başlamış; modern insan, medeni avrupadan başlayarak tüm dünyada ekolojik sistemleri alt-üst etmeye devam etmiştir devam etmektedir. Bindiği dalı hala kesmekte olan insanoğlunun artık yaşadığı dünya alarm vermekte olmasına karşın gözünü kapatarak gerçeklerden kaçtığını sanması gerçekten dahada enteresandır, herkesin bildiği gibi eko-sistem birbiriyle ilintili bir sistemdir. Bu sistemin herhangi bir ayağında oluşacak çarpıklık diğer birimleri direkt etkiler, ortaçağ avrupasında kedileri şeytan aracı olarak görenler kedi katlini mübah görünce 200 sene tüm avrupada kasırga gibi esen veba ölümlerini çoğumuz biliyoruz. Hala dünyada keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce tür familya var ama işin ilginç tarafı inanın bu tür ve familyalar henüz keşfedilemeden yokediliyor dünyamız için belki artık çok geç geri dönülmez bir yokoluşun eşiğindeyiz ve ben kendi adıma konuşacak olursam dopayı bir şekilde tahrip eden kişi-kurum ve kuruluşları ne bu dünyada ne öbür dünyada affetmiyorum ve affetmeyeceğim. Saygılarımla.

3. Ottoman

Ottoman

İsim:
    İhsan Garbioğlu
    Bulursak besleriz akvaryumda

Harika bir paylaşım elinize sağlık Temel bey :alkis:

4. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Bulursak besleriz akvaryumda

Mükemmel bir paylaşım abi. Düşünüyorum da bunlar Türkiye'de olsaydı ne olurdu ?

Emeğine , yüreğine sağlık...

Saygılar.

5. sinan1962

sinan1962

Yer:
    Ataşehir / İSTANBUL
    İsim:
    Sinan
    Ne güzel anlatmışsın Temel. Bu şekilde sahip olsa babamda besler gerçekten. :D

Dünyanın parası bu canlılar. Ben akvaryumu dağıtmayı düşünüyorum, elektirik yem masrafından. Deniz suyunu Teoman ile Kartaldan alıyoruz yine baş edemiyorum. Teoman becerdi doğal suyla ama ben yapamadım onun gibi. Her halde ps farkı.

6. U.Uçar

U.Uçar

İsim:
    Ufuk UÇAR
    Güzel paylaşım.Orası hobiciler için adeta cennet.Zevk için bile çalışılır.

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ufuk abi, aynen seninle aynı fikirdeyim.

Bazen düşünürüm yanlız içinde olsak bu merak olur mu diye ?

8. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Selamlar .
    Temelim hiç merak etme sen çok yakında marmaramızın arslan balığı(iskorpit) göreceksin akvaryumumda .Bide Geçen sene benim akvaryumuma attığın çır çırlar .Hatırladınmı? :basardim:

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :D :D :D :D

Teoman abi,

Hatırlamaz olurmuyum, kartal sahilden tutmuştum onları, ama senin Kızıldeniz balığı olarak akvayumuna eklemene ne demeli ? :D :D

10. gerçeküstad

gerçeküstad

Çok önemli bir konuya dikkat çekilmiş. Anlatımın içerisindeki sözler tam anlamı ile soruna, sorunlara, düzeltilmesi gerekenlere dikkat çekmiş. Bazı memleketlerin bu anlamda doğal avantajları var, biraz düşününce tam anlamı ile bunu zarar vermeden değerlendirmiş ülke neredeyse yok. İnsanoğlu'nun para kazanma hırsı hep doğanın önüne geçmiş. Bu durum kuş türlerinden tutun memeli hayvanlara kadar geçerli bir konu.

Umarım ortak olduğumuz düşünceleriniz gerekli yerlerce duyulur.

11. GETzREADY

GETzREADY

Mercan gören masum köylüler :)2 ayım kızıldenizde geçti valla ne yalan söyliyim bende topladım böyle mercan ama sonra hepsini denize geri bıraktım :)En çok içimin gittiği konu ise birçok tang ve anthias türlerinin iskele ayaklarında yemleniyor olması ve kimsenin ilgisini çekmemesi aklıma deniz kenarında arsa almakgelmedi de değil :D

12. görkemtemel

görkemtemel

:D Uğur bu fotoğraflara bakarken bile içimiz burkuluyo :D ,senin bu kareleri canlı görmüş olupta içinin gitmeme ihtimali varmı smiley18.gif

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Kesinlikle insanın içi gider. Bu arada siz mesaj yazınca fark ettim ki birçok fotoğraf linki kırılmış paylaşımda.

14. GETzREADY

GETzREADY

En fenası lokantaya gidipte menüde 5 10 dolara koca tang yemek :D Ya bizim burda kaç para bu biliomusun diyip insanın dalası geliyo:)Neyseki ömründe balık yemiş biri değilim.

Sayfayı Paylaş