1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumcu Ve Hobici Fiyatları...

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde james_34 tarafından 17 Ekim 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Merhabalar,

Uzun zamandır akvaryumla ilgili forum sitelerine üyeyim.Bu forumlar sayesine birçok balık, malzeme aldım ve sattım.İlk zamanlar bu ilanlardaki fiyatlar gerçekten akvaryumculara göre çok ucuzdu.O zamanlar iyiki bu forumlarda alım -satım ilanları var.En azından seçeneklerimiz var diyordum ve de ekonomik diye düşünüyordum.Ancak son 1 sene içinde;hobici arkadaşların ilanlarında inanılmaz bir değişme oldu.Fiyatlar akvaryumcu fiyatları ile ya aynı yada daha yüksekti.Bunu düşünmeye başladım.Sebeb ne olabilirdi diye?Maliyet mi yükseldi dedim yoksa verilen emek mi çogalmıştı?
    17-20cm bir yunusa 100ytl , 3cm bembaya 25ytl vb ilanları gördüm.Bu fiyatlar akvaryumcu fiyatlarıydı.Daha sonra bu ilanların amacı ne dedim?Yani hobicilerin hem görüşmesi hem de işlerini daha ekonomik halletmesi değil mi dedim kendime.
    Akvaryumcular da maliyet hobiciye göre kat mı kat daha fazla.Gerek elektrik gerekse her gün yaşanan canlı kaybı.Hem de onlar için bir ekmek parasıydı bu.Hobici için neydi?Şahsen benim için bir zevk.Genel anlamda herkes için böyle sanırım.Peki ne olduda bu fiyatlar uçmuştu?Uçuk ilanlı hobiciden balık alacağıma ; vergisini veren , ekmek parası peşinde koşan dürüst akvaryumcudan balık almayı tercih etmeye başladım.

Bu konuyu bir süredir açmayı düşünüyordum.Kısmet bugüneymiş.Bu konunun hobiciler arasında çözüleceğine inandıgım için burada paylaşıyorum.

Düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Saygılar,sağlıklı balıklar...

2. mavihuzur

mavihuzur

Ynt: Akvaryumcu Ve Hobici Fiyatları...

Sanırım ne kopartırsam kar anlamında yapılan bir iş bu.Hobiyi bir an unutup paranın tatlı geldiği anlar olsa gerek ;)

3. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Akvaryumcu Ve Hobici Fiyatları...

Konuya dışardan bakarsak sizin dediğiniz gibi görünür.Bu madayonun bir yüzü.Birde diğer taraftan bakalım.

Baştan belirteyim;bu işi rahmani yapan az sayıdaki akvaryumcu arkadaşları tenzih ederim.!!

Neden hobici ile akvaryumcu arasındaki fiyatlar aynı diyorsunuz.

Benim birçok akvaryumcu arkadaşım var ve birçoğu benden daha az elektirik ve su harcıyor.İki tane dış filitresi var içi olduğu gibi aktif karbon ve zeolit dolu.Bu şekilde 3 aylık suları bile cam gibi duruyor.Yemleme zaten yok denecek kadar az verdiğinden su kirlenmiyor.
    Hobici ne yapıyor? Haftalık,hatta 3 günde bir su değişimi,dip çekimi yapıyor.Mesala ben;benim toplamda 5000 litreden fazla suyum var.Ve haftalık 1,5-2 ton su harcıyorum.Tetra ve seranın yemlerini kullanıyorum.Bu yemleri kullanan akvaryumcu sayısı sizce kaç tanedir?Çoğu kg su 5 ytl lik dip yemlerini kullanıyor.Akvaryumcularda su sıcaklığı 20-21 derece olsa yeter.Oysaki hobicinin akvaryumları 25-28 derece.Buda ciddi bir elektirik parası olarak geri dönüyor.

Tamam akvaryumcular vergi öder,( ki birçoğunun vergi levhası bile yok) kira öder.

Hobicilerin maliyeti bu yüzden balık sayısına vurursak maliyeti akvaryumcuların çok çok üstündedir.

Ve akvaryumcuların hiçbirzaman balıkları bir hobicinin balıkları kadar kaliteli ve uzun ömürlü olamaz!

Akvaryumcuların sattıkları balıkların %80 i ithal,hormonlu,palazlandırılmış balıklardır.

Bu anlamda bu işe ençok emek ve para harcayan gene hobicilerdir.

Bu yüzdende balığının hakkını istemesi çok doğaldır.

50 liralık balığını akvaryumcuya 25 liraya veriyorsun,adam kalkıp aynı gün 75 e satıyor.Onun 75 e sattığı balığı,ben bir hobici olarak neden 60 liraya satmayayım ? Akvaryumcu tek kalemde o parayı kazanıyor ama hobici belkide balığını o yaşa ve o boya getirebilmek için belkide 2 misli para harcamıştır.

Ben şahsım adına balığı akvaryumcudan alacağıma,biraz daha fazla para öder güvendiğim hobiciden alırım.

4. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Olcay Abi çok güzel istatistik yapmış ve sonunda da güzel bir yorum getirmiş. Ancak bir bakıma Can Bey de haksız değil diye düşünüyorum.

5. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Olcay abi,ne yazikki sana katılamıyorum.Can,baştan sona kadar haklısın.
    Biz bu işin ticaretini yapmıyoruz.Zevk olsun diye yapıyoruz.
    Önceki konularda yazmıştım.Benim gerçek hobim modifiye idi.
    Mesala 40 bin tl'ye arabayı alıyorsak 40 bin tl'de o araca modfiye yapıyorduk.Tabiki sırada paralı illagal yarışlar vardı.O yarışlarda hırs olduğu için kazalar ve ölümler oluyordu.

Hiçbir zaman bir hobiyi para amaçlı kullanmayalım.O hobiyi geliştirecek paramız yoksa o işe kalkışmayalım.Benim naçizhane görüşüm.

Akvaryum işi şuan,satılıcak malzemem ve balıkım varsa,o malzemeden ve canlıdan bi para talep etmem.Benim kadar iyi bakacaksa ücretsiz olarak veririm.

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Evet fiyatlarda saçmalamış hobiciden almak yerine esnaftan alırım hem vergisini versin hem ekmeğini kazansın, ama hobicide daha ucuza bulursam kaçırmam alırım :)

7. muzzy007

muzzy007

göreceli bir kavram arkadaslar ama tabikide arkadasın dedigi gibi akvaryumcular ısıtıcı kullanmıyo yemleme az balıklar ithal yanı alıp geldiginizde damızlık die bekliyosunuz halıyle yavrulamamsı için ama nafile akvaryumcu yerine hobıcı tercihim hiç olmassa masraflarını cıkarsın akvaryumcuya götürdügünüzde yavrularınınzı 1 ytl den alacagı balıgı 50 yada 75 krs tan alıp 2 ytl ye satıyolarr

8. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bende fiyatları makul olduğu sürece hem akvaryumculardan hemde hobicilerden alış veriş yapıyorum.Bitki alacaksam eğer kesinlikle güvendiğim ve bu işte usta olan hobicilerden almayı tercih etmişimdir hep.. Kimi hobiciler gerçek anlamda fiyatları abartmış durumdalar tabii bu onların bileceği birşey ama kendini bilen hobicide yüksek fiyatlardan alış yapmıyor.İlerleyen günlerdede satış yapan hobici fiyatlarını düşürüyor.. Kimi hobicilerdede elindeki balık sayısını fazla gösterip satışa çıkarıyor ve elindeki normal rakamdaki satış bitincede hepsi satılmıştır diyerek ilanını kilitlettiriyor.Bunuda kendine zemin oluşturup güvenilir hobici imajı için yapılmış hareketler olarak görüyorum. Satış yapan hobiciyide açıkçası iyi iş yapmıyorlar diye bir önyargı yok bende.. Tabii buda herkesin kendi düşüncesi ve saygı duyuyorum.Ama hobicininde kendi masrafını bir nebzede olsun çıkarmak istemesi gayet doğal birşey.. Elektriği var suyu var yemi var ilacı var vs vs.. Vergi veriyorlar diyede kendi ürettiklerini satan yüzlerce akvaryumcudan erişkin halde olsunlarda değeri artırılsın düşüncesiyle hormonlanan balıkta almak istemiyorum aslına bakarsanız.. Tabii bunu söylerkende bütün akvaryumcular böyle tabii diye demiyorum içlerinde gene sürüsüyle güvenilir ve işini hakkıyla yapan akvaryumcu var.. hee güvendiğiniz akvaryumcu olur 2-3 balık almak için oraları tercih edersiniz zaten ki ben bile bakırköy'de oturduğum halde maltepe'ye balık almaya gittim internetten balık beğenip görmeden balık sipariş ettim buda onlara güvendiğim içindir. Birde şu var kaçımız yaptığı balık alış verişinden sonra fiş alıp çıkıyoruz.. Buda işin başka bir boyutu..

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Özellikle bitki konusunda fiyatlar eşitse veya bir parça daha yüksekse kesinlikle hobiciden alırım... Akvaryumcudan aldığım bitkiler sapır sapır dökülüp ya da üç gün içinde eriyip gittiğinde zaten 0 bitkiye bir ton vermiş oluyorum... Bugüne kadar hobicilerden satın aldığım bitkilerden sadece bir kez şikayetçi oldum ama orada da sadece bir tür bitki sıkıntı yaratmıştı, yani adamın verdiği diğer tüm bitkiler hala canavar gibi... Bir de düşünün ben tam bir bitki yetiştirme cahiliyim ve açtığım başlıklara bakrasanız saldım çayıra mevlam kayıra babından doğal hayat vaad ediyorum bitkilere... :D

Balık sadece cüce vatoz satın aldım bir hobici arkdaştan 2 defa... Valla ne diyeyim arkadaş cüce vatoza akvaryumcudakinin iki katı fiyat çekse yine gider ondan alırım... Adam bakmış yetiştirmiş -maaşallah- taş gibi vatozlar... Bu kaliteye eş kalitedeki tek cüce vatozlar Murat Yıldız (atlantis) Hocam'dan Yaşar Hakan Karataş (yasarhakan) Hocam'a, ondan da bana hediye edilen cüce vatozlar... Yani hobicinin yetiştirdiği bir başka...

Bir forumda Alman Lepistes üreten bir arkadaş var... Elimde bugüne kadar nereden baksanız 600-700 Bergama kökenli erişkin/yavru Alman lepistes ölmüştür... Yaşatabildiğim sadece bir tane oldu (maaşallah)... Ki Bergma'nın şanını(!) artık hepimiz biliyoruz... Adam almış bunları yetiştirmiş... 6 saat mesafede bir ilde olmasa gider ondan akvaryumcudakinin iki katına Alman Lepistes alırdım...

Ha uyanık hobici yok mu? Tabii ki var... O nedenle zamanında Akvaryum Portalı için ilan veren kişiler için kredibilite yani güvenilirlik hanesi açalım demiştim... Kötü balığı pahalıya mı sattı, ucuza mı sattı, balıkları/bitkileri nasıl, kandırdı mı, başka balık mı verdi dercelendirilmeli bence... Tanımadığı halde almak isteyen kimden aldığını bilsin...

Ama en ucuz -ama kalite güvencesi olmayan- yöntem akvaryumcunuzun "eniştesi/kayınçosu" olup üretimhane/toptancı'dan almak... Ben bazen öyle yapıyorum... Aldığı fiyatın üzerine %10 ekleyip akvaryumcuma veriyorum... O mutlu, ben mutlu...

Saygılar...

10. saruhan

saruhan

İsim:
    Saruhan Genel
    Cevap: Akvaryumcu Ve Hobici Fiyatları...

Hobici mobici kalmadı artık ekmekçilik var galericilik var adam göz göre 20'ye aldığını 40'a satma peşinde hadi dükkancı vergi,stopaj, kira, masraf ödüyor ama bizim bazı kurnaz insanımız kısa yoldan zengin olma peşinde hiç demiyorki ayıp ya 20'ye aldık maksimum hadi yol parası felan zevkini tattık 25'e verelim yok direk 50 'den kapı açar 40'a verir malesef bu durumlarıda gördük çok üzücü çoookkk...

11. Snowblind

Snowblind

Yer:
    Manavgat

Sevgili Saruhan Bey,

Bu platforma emek veren arkadaşlarımızdan birisiniz. Ancak belirttiğim gibi 152 kdv dahil olarak satan yer de var.Arzu ederseniz anında linkini de buradan paylaşabilirim

"Çamur at izi kalsın" gibi olmamasından ötürü mesajı düzenleyerek bahsi geçen linki de eklemeyi uygun gördüm ki akıllarda soru işareti kalmasın.

Aquarium Systems Newave 4000 Dalga Motoru

Geçenlerde bu konuyu Azmi bey ile de tartışmıştık ve kendisi bana sitem etmişti.Demek istediğimiz işte budur.Bu da Azmi bey'in satışı listesindeki fiyatıdır.Sakın "Stok" da yoktur denmesin çünkü saat 16:00 da aradığımda stoklarında epey miktar olduğunu teyit ettiler.

Aquarium Systems - Newave 4000

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Mesajımı sil istersen diye bana mesaj atmışsın Eray ama silmelik değil teşekkür etmelik bir mesaj yazdığın. Fakat öyle bir ilan yok karıştırmışsın sanırım. Tabii ayrıca verdiğin 2 link arasında aynı motorun fiyat farkı da çok ama çok ilginç, bu durumun düzeltilmesi veya farkın kaynak sebebinin açıklamasını öğrenmek fena olmadı.

13. Snowblind

Snowblind

Yer:
    Manavgat

Saruhan bey den özür dilerim.Afedilmez bir hata yapmışım.Dalga motorunu satan arkadaş Saruhan değil başka bir arkadaşımız imış meğerse.İki mesaj üst üste yer alınca karıştırmışım.Sayfa açılırken bazen kayma oluyor.Böyle bir duruma denk geldi sanırım.Üzgünüm.

Ancak iki motor arasında iki ticari firma arasındaki büyük rakamsal farkın da neden kaynaklandığını da merak etmiyor değilim doğrusu??

14. saruhan

saruhan

İsim:
    Saruhan Genel

Ne demek rica ederim önemli değil ama emin olun benim o tarz bir ilanımı göremessiniz sıfırı 300 tl olan bir şeyin kullanmışsam ve işimi görmüşse 120 130 tl'ye satarım başka bir arkadaşımızda faydalansın diye, Dediğim gibi asla öyle bir ticari ahlaka yakışmayacak bir ilan benim tarafımdan yazılmaz !

Gelelim sirkilasyon motoru fiyatına bir farklı konumuzda tartışıyoruz şu an red sea coral pro olarak bende anlamış değilim zaten neden uçuk rakamlar yazılıyor kar marjları daha yüksek, aynı mal aynı kalite aynı ambalaj fakat kafam almıyor bu fiyat abartmasına dükkancı oldukları için saygı duyuyorum ama hobicilere saygı duymuyorum ! Bazı esnaflar bu işi tok karnınada yapabiliyor. Bursa'dada bu durum mevcut ismi lazım olmayan bir firma o sirkilasyon motoruna 350 tl'den kapı açıyor hadi buyurun...

15. gorduhan

gorduhan

İsim:
    Gökhan Orduhan

NEW JET 3000 Pompa
    Aquarium Systems - New Jet 3000

Burda da tam tersi bir fiyat farkı var.
    Arkadaşlar bu tür fiyat farklılıkları bazen olabiliyor.Bu bir satış politikası.Ticari olarak gayet normal.
    Satıcı firma,o günün şartlarında stok eritmek için veya ürünle ilgili bir pazarlama politikası uygular, gerekirse zararına bile verilebilir.
    Sizler zaten bir ürün alırken her yere bakıyorsunuz. Neresi uygunsa ordan almak sizlerin de en doğal hakkı.

16. saruhan

saruhan

İsim:
    Saruhan Genel

Kimse kimseye zararına mal vermez kimsenin malı kokmuş değil...

17. gorduhan

gorduhan

İsim:
    Gökhan Orduhan

Temel,
    İşte bu yüzden forumlara yazmak istemiyorum.

18. saruhan

saruhan

İsim:
    Saruhan Genel

Siz tartışmaya açık değilsiniz sanırım bende bu işin bir nebze içinde olduğum için yazdım evet hala yazıyorum kimse kimseye kazanmadan mal vermez...

19. Snowblind

Snowblind

Yer:
    Manavgat

Saruhan bey yazıp da beni daha fazla mahçup etmeyin lütfen :( Zaten nasıl yaptım böyle bir hatayı daha hala anlayabilmiş değilim :an:

Bu farklar aslında tüketicilerin aklını karıştırıp yanlış zan edinmelerine sebep oluyor.Mesela ben bir fiyat farkı görünce ve hele ki bu fark abartı denebilecek bir boyuttaysa bir daha o satıcının ne dükkanına ne de sitesine uğrarım.Ama size de hak vermekle birlikte Saruhan beye de katıdığımı belirtmeden edemeyeceğim.Kimse elindeki döviz ile aldığı bir malı zararına vermez diye düşünüyorum.Belki de bizler bu satış politikasını bilemediğimizden dolayı böyle düşünüyoruz?Ancak bizlere kızıp "İşte bu yüzden forumlara yazmıyorum" diye hor göreceğinize size düşen bizleri bu konuda aydınmlatmak ve bilgilendirmektir.Elbette benim gibi konu ve fikir cahilleri çıkıp da sizi zaman zaman üzebilir.Ancak siz doğru olup bizlere yardımcı olduktan sonra inanın zamanla herkes birbirini çok daha iyi anlamaya başlayacaktır.Arada bu kadar önyargılar ve yaşanmış tatsızlıklar varken birilerinin köprü olması ve bu işin doğrusunu anlatması lazım bence :)

20. bulents

bulents Özel Üye

Yer:
    İstanbul
    Ticareti yapanlar bilir, farklı piyasalarda değişik taktikler sözkonusudur.
    Örnek verecek olursak, benim eski çalıştığım gıda sektöründe özellikle lokal zincir marketler arasında sık yapılan bir uygulama vardır. Temel tüketim mallarının fiyatları (toz şeker, pirinç, tuvalet kağıdı vb.) Maliyetinin de altına hiçbir yerde bulamayacağınız bir fiyata çekilir bir süre için. Ürün fiyatı da duyurulur basılı broşür, cam üzeri poster vs. Gelen tüketici bu ürünlerdeki fiyatı kıyasladığında korkunç bir fark görür arada. Marketin genel rekabette daha ucuz olduğu algısı yaratılır tüketicide. Ve o yargı kolay yıkılmaz. Maalesef toplam alışverişte ödenen faturada ödenir her türlü kaybı satıcıya. Yani hiçbir zaman tüm alışveriş listesinde ucuz olan bir market bulamazsınız. Cebinizden çıkan para aşağı yukarı aynıdır.
    Şimdi gelip sadece indirim boyaması yapılan bir ürünü alan bir tüketici olsa, market malı zararına mı satmıştır.?
    Evet zararına satmıştır.
    Buna benzer uygulamalar veya başka sebeplerden zararına satış her sektörde olduğu gibi akvaryum camiasında da mevcuttur.
    O gün nakit paraya ihtiyacı olan çaresiz bir esnaf görseydin, bu kadar kesin de konuşmazdın saruhan.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş