1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumda Aydınlatma

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 11 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda Aydınlatma halen tam olarak kafalarda şekli, şiddeti, Watı, renk değeri olarak belirlenememiş bir konudur. Bu galiba birazda göz zevkine göre değişiklik göstermekte. Mavi tonları sevenler, yeşil rengin ön plana çıkmasını isteyenlerden tutun bir çok görece mevcut.

    Hangisi doğru ?
    Bu soruları sorduğumuz ortamlarda hep bir biri ile çelişen cevaplar alırız. Belki de bunun en önemli sebebi; gerçekten de 'doğru' diye bir cevap olmamasıdır.

    Akvaryumda Aydınlatma aslında nasıl tanımlanmamış hastalığın ilacı ve tedavisi önceden bilinmiyorsa, hastalığın tanısı ve tetavisi hastanın o anki tablosuna göre şekilleniyorsa, akvaryumlarımızda da aydınlatma aynen bu şekilde yapılmalıdır.

    Bilimsel terimleri kafanızı karıştırmadan kısaca açıklayalım, aklımızın bir kenarında bulunsun.

    Wat; Güç.

    Kelvin ; Mavi ton değeri.

    Lüx; Aydınlatma miktarının ölçüsüdür. Bir metre kareye düşün lümen miktarı ile tanımlanır.

    Lümen; (LM) Görünen ışığın miktarının temel ölçüsü. 683 Lümen bir wat'dır.

    Steradyan; Bir ışık kaynağından belli bir yönde çıkan ışık miktarını gösterir.

    Işık rengi; (K)Bir ışık kaynağının soğukluğunu yada sıcaklığını belirten bir terimdir.

    Ampul çeşitleri

    Enkandesan ampul;

    [​IMG][​IMG][​IMG]

    Yaydığı ışığın %90 'ını ısı olarak yayar. Harcadığı elektirik sarfiyatı fazladır.
    Camdan ve alev biçiminde bir ampulü bulunan enkandesan ampullerdir, içlerinde gaz doldurulmuş olup çift sanmlı wolfram flamanlıdır. Softone buji ampulleri, rahat bir atmosfer içinde iyi bir görüntü vermektedir. Karışık beyaz ve pastel renklerde net ve parıltısız bir ışık sunarak, aydınlatılan yerlerin renklerini zenginleştirirken, iç dekorasyona yeni bir boyut kazandırmaktadır. Avize ve süslü lambnlerdekı mum ampullerin yerine en uygun çözüm, Softone buji ampulleridir.

    Soft buji (B-shape) ampulleri her konumda yanabilir. Ancak 60 Watt'lık E14 tabanlı ampuller, düşey olarak tabandan aşağı doğru 90°'lik toleransla çalıştınlmalıdır.


    Akvaryumda Aydınlatma

    - Evlerdeki oturma , yemek ve yatak odalarında
    - Otel, hol, restoran, yatak odası, salon, konferans salonu ve antrelerde
    - Klüp ve sosyal faaliyet alanlarında
    - Balo salonları ve benzeri yerlerde.

    Florasanlar

    [​IMG]

    Her renk ışık kaynağı verebilir, ısı yayması çok azdır. En çok kullanılan aydınlatma tercihidir. Ampulleri daha sık değiştirilmelidir. Karışık bir florasan aydınlatması ile ideale yakın aydınlatma yakalanabilir. Üniversal kullanıma ekonomik ışık.

    Tüm floresan lambaların müşterek özellikleri yüksek randıman, düşük elektrik tüketimi ve çok uzun ömürdür. Çubuk şeklindeki lambalar geleneksek akkor lambalara oranla yaklaşık sekiz ile on beş kat daha uzun ömürlüdürler ve tipine ve aydınlatma gücüne göre % 85'e kadar daha az elektrik tüketirler.

    Akvaryumda Aydınlatma Özellikeri

    Floresan lamba prensibi:

    Cıvalı, düşük basınç deşarjlı lambaların çalışması şöyledir: Cam tüp içerisindeki cıva buharı, ateşlemeden sonra mor ötesi ışınlar yayar. Bu ışınlar, camın iç tarafındaki floresan tarafından görülerek ışığa dönüştürülürler-floresanın türüne göre farklı bir ışık rengi ile. Bir balast, lambaya doğru akımın gelmesini sağlar.

    En ekonomik: FH Sistemi.

    FH ' nin İngilizce açılımı "Fluorescent High Efficiency". 16 mm tüp çapıyla bu lambalar, 104 lm / W' a kadar aşırı düzeyde ışık randımanına sahiptirler. Modern EVG işletimine göre tasarlanmışlardır ve T8 lambalara oranla % 20 daha ekonomiktirler.

    Üç nedenden dolayı:

    Daha yüksek ışık randımanı
    Yüksek optik geriverim
    Enerji tasarruf ettiren EVG işletimi. Bu sistemle, % 50 daha az hacimli, süper ince aydınlatma unsurlarının yapılması mümkün olmaktadır. Çünkü EVG de artık aşırı derecede kompakt hale geldi. 5 cm'ye kadar kısalmış olan lambalar, genişletilmiş 60'lık ve 120'lik tavan çerçevelerine tam olarak uymaktadır.

    Süper parıltı: FQ Sistemi.

    FQ'nun İngilizce açılımı "Fluorescent OINTRON ". FQ 54 W, yalnızca 1149 mm uzunluk ve 16 mm tüp çapıyla, geleneksel 58 W, 26 mm tüp çaplı ve 1500 mm uzunluğundaki T8 lambalarıyla aynı ışık akısına sahip. FQ lambaları, T8 versiyonlara oranla 5 cm daha kısadır, modern EVG işletimine göre tasarlanmışlardır ve daha küçük çaplarına rağmen, çok daha yüksek optik geriverime ulaşmaktadırlar. Sonuç: Dolaylı aydınlatma ve sanayi aydınlatmalarında daha fazla ekonomikliktir.

    Akvaryumda Aydınlatma Kompakt Florasan;

    Ciddi biçimde küçültülmüş bir florasan şekli. 40800 LM şiddetinde ve her renk ışık kaynağı verebilir. Mini: FM floresan lambaları.

    M ini floresan lamba FM (Fluorescent Miniature) çok zarif ışık çözümleri getirmektedir. Tüp çapı: 7 mm. Örneğin modern akrilik ışıklı display'ler için idealdir. Özel olarak geliştirilmiş EVG' li sistem QUICKTRONIC FM, yüksek ışıksal ışınımda çok parlak bir ışık ve çok iyi bir renksek geriverim sağlar ve tüm bunları çok ekonomik bir biçimde gerçekleştirir.

    Halojen;

    [​IMG] [​IMG]

    Enkandesan ampullere göre daha uzun ömürlüdür. 44.000 değerinde ışık şiddetine çıkabilir. Düşük gerilimle çalışır (6, 12,24 V) ilave trafoya ihtiyaç duyar.

    Cıva buğarlı ampul
    [​IMG]
    Genellikle sokak aydınlatmalarında kullanılır. Ucuz bir ampul çeşitidir.200.000 LM kadar sıcak ışık veriri. Balansa ve ateşleyici gerekir.

    Metal halide;

    [​IMG][​IMG]

    Daha derin akvaryumlar için idealdir. 200.000 LM şiddete kadar her renkde ışık verebilir. İlave balans ve ateşleyici gerektirir.

    Akvaryumda Aydınlatma dekorun gözümüze hoş görünmesi ve bitki ve diğer canlıların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için kullanılır. Balık akvaryumlarında balıkların renklerini ön plana çıkaracak, doğal renkleri baskılamayacak ve gölgeleme yapmayacak bir aydınlatma şekli ile bunun üstesinden gelebiliriz. Dikkat edilmesi gereken konu, balıkların renkleriyle uyumlu ışık renginde ampuller kullanmaktır. Öreneğin, mavi ağırlıklı balık olan akvaryumlarda, mavi renk ampuller ağırlıklı kullanılabilir (actinic blue). Tüm tatlı su ve tuzlu su akvaryumlarında yine en az bir tane gün ışığı renginde (daylight) ampul kullanılmalıdır. Gün ışığının rengi, 4.500,5.000 kelvin cıvarındadır.

    Aydınlatma armatürünün akvaryum üzerindeki konumu en önemli noktadır. Işık hüzmesi bir koni şeklinde yayıldığından, özellikle florasan ampul kullanılması durumunda ampulün altındaki ilk 5-10cm.lik bölgede yan taraflar ışık almaz. Akvaryum yüzeyine oturtulmuş armatür yerine, yukarıya kaldırılmış armatür daha iyi sonuç verir. Reflötör yine çok önemlidir. Reflöktör olmayan aydınlatmalarda, ışık kaynağı başka nesneler tarafından emilir.

    Bazı hazır akvaryumlarda ise, armatür neredeyse arka cama bitişiktir. Bu tarz aydınlatmanın estedik olarak sakıncaları vardır. Işık huzmesi, arkadan öne doğru geleceğinden tankın içinde yüzen balıkların arka yüzeylerine çarpacak ve tanka önden bakan biz hobiciler,balığın gerçek renkleri yerine gölgesini görüyor olacağız. İnsan gözü, cisimlerden yansıyan renkleri gördüğünden, ışığın balık, bitki ya da cansız objelere gözümüzün bulunduğu taraftan vurması tercih edilmelidir.

    Görsel güzelliğin dışında canlı ihtiyacıda çok önemlidir.Örnek olarak; Amazon nehrinde yaşayan discus balıklarının bulunduğu veya loach türü ışığa hassas , karanlıkta faliyet gösteren balıkların yaşadığı akvaryumları uzun süreler ile ışıl ışıl aydınlatmak, balıkları strese sokmaktan başka işe yaramaz.

    Bitkilerin ışık ihtiyacına sıra gelince, iş biraz karmaşık bir hal alıyor. Artık amaç görsellikten ziyada bitkilerin en iyi fotosentezi yaparak büyümeleri ve çoğalmalarıdır. Bunu başarmak için olaya bitkilerin gözü ile bakalım;

    Bitkilerin Klorofil pikmentleri, ışığın mavi ve kırmızı renklerini kullanır. Bundan yola çıkarak bu renklerin ağırlıkta olduğu bir aydınlatma şekli seçmek akıllıca olacak gibi görülebilir. Halbuki ilave olarak, klorofil pikmetleri dışında kalan diğer pikmentler farklı ışık renklerini kullanırlar. Doğada bitkilerin gün ışığı altında gelişimini, günışığı tayfında her renkden ışık bulunması ile açıklamak mantıklı olur. Dolayısı ile, akvaryumlarda kullanacağamız ampulleri seçerken, gün ışığı spektrumu olan ampulleri halükarda kullanmamız gerekir.

    Akvaryumda Aydınlatma Litre başına 1 wat bitkiler için idealdir. Ancak enkandesan ampullerde, ampul üzerinde yazan Wat değerinin sedece %5 -10'unun ışık kaynağına dönüştüğünü untmamamız gerekir. 50 cm üzerindeki derin akvaryumlarda ışık gücü artırılmalıdır. Bu akvaryumlarda metal halid kullanılabilir. Uygun akvaryum aydınlatması her akvaryum ortamındaki canlıların ihtiyacına göre uzar gider. Sadece aydınlatmanın bitkiler ve deniz omurgasızları için yetmeyeceğini ve ilave besinler gerekeceğini unutmamak gerekir. Akvaryumunuz aydınlık olsun...

    Akvaryum Portalı;
     
    DaPhNe bunu beğendi.
  2. avci36

    avci36

    Mesajlar:
    38
    Abi yukarıdaki resimlerde bi şey aklıma takıldı. Hani şu florasan lambaların seri bağlantısı... Bu şekilde olunca lambalardaki güç yarı yarıya düşmüyor mu? Mesela 18 w. bi florasan 40 w. elektronik balast bağlantısı. Balasta bir florosan bağladığımızda da 18 w çekiyor, 2 florosan bağladığımızda da. Yani yine toplam wat 18 olmuyor mu? Yani bir lambanın yapacağını iki lambaya yüklemiş olmuyor muyuz? Yada yanılıyor muyum? Çünkü ana tankımın aydınlatması düşük diye bi ara uğraşmıştım bu fikir yüzünden iki basat ve iki florason koydum. Sence haklı mıyım?
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İsmail selam,

    Bu konuda tek faktör balans kalitesi aslında. Mesela T5 balanslarının çok pahalı olanları var. Bunlar üzerine kaç florasan bağlanabileceği yazlı. Kısaca bir balansa bir florasan takılmalı diye bir kavram yok. Tabi kullanılan balansın wat gücü olarak ve kaç florasan bağlanmasına müsade ettiğine bağlı olarak. Balans belirleyici oluyor bu konuda.
     
  4. liorente

    liorente

    Mesajlar:
    1
    Akvaryumda Aydınlatma

    Çok faydalı bir başlık,teşekkür ederim.Bir şey sormak istiyorum,şekillerde 40 wattlık elektronik balastla 18 wattlık iki tane floresanın bağlantısı gösterilmiş.Peki 4 tane birden floresanın -ki balastın desteklediğini varsayarak soruyorum- bağlantı şeması nasıl olur acaba?şimdiden teşekkür ederim.
     
  5. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Akvaryumda Aydınlatma

    Abi aydınlatıcı bir paylaşıma daha imza atmışsın. Kaliteli florans kullanımı gerçekten önemli. Ben malawi beslediğimden dolayı ( şimdilik akvaryumlarım boş ) hep düşük güçte floranslar kullanmışımdır ve verim almışımdır. Zaten malawi besleye hocalarım bilirler bu tür ışığa fazla gereksinim duymayan bir türdür. Ama durum tuzlu suda nedir onu bilmiyorum. Tuzlu su senden sorulur. :) Paylaşımın için teşekkürler...
     
  6. ZeRo-x7

    ZeRo-x7

    Mesajlar:
    932
    Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Akvaryumda Aydınlatma

    [​IMG]

    Temel abi gerçekden Çok yararli bilgi olmuş teşekkürler. Ozaman şöyle bir ışık sistemi olmazmi? Yukarda verdiğn resim flerosan hazir fişe tak yananlardan sanirim. Akvaryum kapağina silikonla yapiştirsak bunun gibi iki tane kullanişli olmazmi? flerosan al elektronik balansla bağla filan uraşmadan bu dediğim şekilde yapsak ne kadar doğru olur yada olurmu? Bunu merak ettim.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda Aydınlatma

    Refigium tarzı yerlerde kullanılabiliyor ama bence bir akvaryumdaki canlılardan görsellik almak için yeterli değiller. Aslında tıpkı önerdiğin gibi T8 florasanlarında 1-2-3. lü olarak hazırları satılıyor nalburlarda. Yapılması gereken sadece bu hazır armatüre gün ışığı veya ihtiyaç doğrultusunda florasan eklemek. Bu hazır florasan armatürü ince yine fotoğraftaki gibi kapağa monte elilebilir kolaylıkla.
     
  8. ZeRo-x7

    ZeRo-x7

    Mesajlar:
    932
    Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Akvaryumda Aydınlatma

    Temel abi bende onu kastetmiştim. Sonuçta benim gibi balans dan filan anlamayanlar için güzel bence :D Nal'burlarda armatür satiliyo ben sordum 5 tl dediler tabi boyuta göre değişiyo. Armatür alinip kapağa silikonla yapiştirip kullanabiliriz. Belki flerosan yetersiz gelicekdir ama onuda ayni boyda alip gün işiği florasan eklenebilir ve bence güzel ve ucuz bir sistem olur açikcasi bunu denicem. :D
     
  9. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Akvaryumda Aydınlatma


    3-4 sene önceki japon akvaryumumda kullanıyordum bir sorunla karşılaşmadım. Fakat çok uzun kaldığında lambanın üzerindeki kristal gibi olan plastik kısım eriyor. Tek sorunu bu.
     
  10. ZeRo-x7

    ZeRo-x7

    Mesajlar:
    932
    Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Akvaryumda Aydınlatma

    Fatih kardeşim onada bir çözüm buluruz. saygılar:gif
     
  11. golden

    golden

    Mesajlar:
    14
    Akvaryumda Aydınlatma

    Konu yine önemli ancak dikkatler hep bir yönde.
    ...Gücü,kalitesi,balas şekilleri v.s v.s.

    Hangi tür balık,ne tür bir renk hakimiyeti ile ve ne değerde güçle aydınlatılmalı?
    Akvaryum sabah,akşam gibi iki ayrı periyodda içerisinde ki canlının tabiat koşullarına göre aydınlatılması fikri isabetlimidir?

    Işığın yakılıp dinlendirilmesi esnasında gün içerisinde Örn;Öğlen 11.50 yada Sabah 04.00 gibi zamanlarda yapılması,gecenin 3'ünde odanıza güneş doğması durumunda ki vahamet durumunu tetiklemezmi?

    Minimum günü ikiye bölerek iki farklı tonajda aydınlatma yapmış olmak mantıklımıdır?

    Bunları konuşalım.Sonra biotop.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda Aydınlatma

    Cem Bey bildiğiniz gibi makaleler ne tam bir kurulumu anlatabilir ne de bir konuyu o kadar geniş ele alabilir. Bu tarz konuların altına yapılacak yorumlar ile konu genişler ve asıl fayda hedefine ulaşır.

    Tabi sizin gibi değerli bir hobicinin yazacağı eksik olan aydınlatma şekil ve metodlarıyla alakalı bir makaleye de kimse hayır demez. Altına bizlerde düşüncelerimizi ekleriz. Biotoptan önce sağlıklı su. ;)
     
  13. golden

    golden

    Mesajlar:
    14
    Akvaryumda Aydınlatma

    Bahsettiğiniz üzere balıklar ve ışığın etkileri yada önemi diyelim, bir makale hazırlayabilmek için evvela kütüphanelerden sonra su ürünleri fakültelerinden sonra da Elektrik mühendisleri ile istişare gerek.
    Daha önemlisi türlerin metabolizmaları hakkında kesin bilgi etütlemekde gerek.
    Mukoza nedir,hassasiyetleri....Türün suda ki yaşam seçiminde kullandıkları derinlik.
    Bunların herbiri başlı başına bir hadise.
    Ama makale deyip,aklımıza göre; beynimizle değil gönlümüzle yazarsak bu Türk akvaryumculuğuna ihanet olur.

    Geniş ve zaman alıcı bir araştırma.ancak sonuç olarak makalenin ortaya attığı neticeler bilimsel temel ve kaynaklı olmalı.
    İmkansız değil.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda Aydınlatma

    Size katılmak isterdim bu konuda ama malesef katılamayacağım. Çünkü eğer belli bir konuda belli bir bilgi birikimi olan bir hobici sırf eloktronik bölümünü bitirmemiş veya kütüphaneyi hatim etmemiş diye bildiklerini bir yazı dizisi olarak paylaşmazsa temel bilgilere ulaşamayız. Ardından bu sonuçla konuyu derinlemesine öğrenmek için ise 3 bekleyeceksek 15 bekleriz. Kimsenin bu kadar derin bilgiye sahip olması gerekmiyor. Hobibici yeterli düzeydeki bilgi birikimini yazı dizisi ile aktarır ve varsa daha geniş bilgi sahibi olanlar tarafından ve tabi tecrübesel yaşamış olanlar konuya bunları eklemesiyle konu zenginleştirilir.

    Aksi halde eksikleri sıralamaya daha çok devam ederiz. Önce katkı sonra biotop. :heyo:
     
    Yasin K. bunu beğendi.
  15. golden

    golden

    Mesajlar:
    14
    Akvaryumda Aydınlatma

    Ben böyle topluma hitap eden önemli konularda,sadece bilgi birikimlerinin paylalaşımı ise, standart forum sayfalarında belirtilmesine karşı değilim.
    Ama siz o hatmi yapmadan MAKALE yaparsanız olmaz.
    15'de beklenir 20'de beklenir muhterem...Yeter ki kesinleşmiş net bilgiler olsun.

    Nasılolsa böyle bir çalışma yapılmadan 30'da geçti 50'de.
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda Aydınlatma

    Anlıyorum sizi. saat:gif Akvaryumda kullanılabilecek ve ya uygun olmayan aydınlatma sistemlerini yazmak için demekki ışık lümenini su gibi içmek lazım. Lümeni çok iyi tarif edemeyenler akvaryumlara uygun ışık sistemlerini yazmasın Edison'un 75 watlık ampulü ile akvaryum kursun yeni başlayanlar. saat:gif Platformlara ne sorular sorulduğunu unutmayalım. Ön bilgi olmasa çok hatalı aydınlatmalar kurulur.

    Sizin dediğiniz ön bilgiler edindikten sonra konular altına paylaşılır. Siz bilmiyormusunuz o kadar derin yazmayın, ben bilmiyorum ben de yazmayayım belki bir ışık mühendisi birgün makale yazar. :)
     
  17. golden

    golden

    Mesajlar:
    14
    Akvaryumda Aydınlatma

    Yok...Yazalım tabii.
    Ancak bir miktar müsade edin.
    Ama şu ön bilgi diyerek bahsettiğiniz şeylerden bıktık artık,daha radikal ve daha yalın ifadelerle bezenip,zenginleştirilmiş kesin sonuçlar isteriz.
     
  18. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Akvaryumda Aydınlatma

    Cem bey merakımı mazur görün bıktık artık ve isteriz derken birilerinin adına buradaymıssınız birilerinin adına söz almıssınız gibi geldi bana acaba neyi temsilen buradasınız saygılar..
     
  19. golden

    golden

    Mesajlar:
    14
    Akvaryumda Aydınlatma

    Hayatta en sevmediğim şey tetikçiliktir.Devşirmeciliktir.
    Bir defa daha benzer soru sormamanızı tavsiye ederim
     
  20. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Akvaryumda Aydınlatma

    Tavsiye verecek yaşta olmanıza hürmet ediyorum burası bir platform burada yazarken neyi düşündüğünüzü bilemeyiz o yüzden kelimeler ön planda çoğul konuşmanızın sebebi gerçektende bir grubu temsil etme olabilir soru bu kelimelere dayanarak gelmiştir.
    Tetikçilik ve devşirmecilikten hoşlanmamanız çok iyi zaten bu tür insanları barındırmıyor yönetim...
     

Sayfayı Paylaş