1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

akvaryumda dipte biriken pislikler...

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde keremjan tarafından 16 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. keremjan

keremjan

İsim:
    kerem
    Merhaba arkadaşlar. anlayamadığım bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Geçen ay 120 ltrelik tanka geçiş yaptım. Akvaryumu ve filtreyi kullanılmış aldım. Filtre aslında çok kaliteli olarak tabir edilen bir filtre. Eheim pro. 2222 ama anlayamadığım akvaryumun dibinde biriken pislikler. Filtre yavaş çalışıyormuş gibi geliyor bana. Bilmiyorum belki normaldir. Ama bir sürü pislik birikiyor tabanda.. bir sürü derken abartmış olmayayım, dip temizliği yaparken kurcaladığımda havaya kalktıklarında varkediliyor, akvaryum tabanı 2-3mm lik taşlarla kaplı. Bitkili bir akvaryum kurdum, aslında isteğim tabanı java moos veya ona benzer bir bitkiyle kaplamak, ama bu akvaryum bu kadar kirleniyorsa java moosla kaplı olsa nasıl temizlerdim diye düşünmeden alamıyorum kendimi... tabanı bitkiyle kaplı bir akvaryumda dip temizliği nasıl olmalı? birde bu filtre normalmi sizce.?normal su veriyor ama ona rağmen tam performansla çalışıyormuş gibi durmuyor.. içindeki taşları nitrat tutuyo diye (bitkilerin ihtiyacı varmış) çıkardım. Yani içinde sünger ve seramik borular var.
    balık olarak 30 adet balığım var, 10 neon, 5 kılıçkuyruk (3ü yavru) 10 melek (yavru 4cm) 5 çöpçü (yavru)

2. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tabanda pislik birikmesi gayet normal bir durumdur.Dış filtremiz var diye tabanın gıcır gıcır olmasını beklemek olmaz.. O tortu ve pislikler mutlaka olacaktır.Bitkili tanklarda dip temizliği yapmak çok zordur.Hele ki tabanı kaplayan bitkiler kullandık mı iş dahada zorlaşır.Subulata olsun , glossotigma olsun zorda olsa jawa moss olsun vs taban bitkisi olsun tabanı temizlemek çok zordur.Ama bitkili tanklarda tabanın gıcır gıcır olmasıda gerekli değildir.Dibe çöken kalıntılar bitkilere gübre vazifesi görürler.. Dış filtrelerin özelliği su temizliği ile beraber biyolojik döngünün oturmasının ve devamının sağlanmasıdır.. Dış filtremizin düzgün çalıştığını anlamak için su emiş borusuna giden partiküllerin emilişini izlemek ve su çıkış hızını takip etmek yeterlidir.Vede dış filtre temizliği yaptığınızda muslukların bağlantı noktasında ki contalarıda kontrol edin yaprak yada başka büyük parçacıklar tıkama yapmış olabilir.Oda debiyi düşürür.. Dış filtre ile ilgili forumumuzda konularımız mevcut , ordanda sepetlere konacak malzemeler , temizliği vb konularda bilgi alabilirsiniz.Melek , neon'lar ve çöpçüler (corydoras) tamam ama ilk 2'si varken tankınızda kılıçkuyruk yavrusu almayı beklemeyin.. Neon'larında yavru avcısı olduğunu duymuş meleklerinde usta birer yavru avcısı olduğuna tanık olmuştum.. O yüzden bitkilerin tanka yerleştirilmesine ve sık yapraklı bitkiler kullanmaya özen göstermeniz gerekir.Melek'leriniz yiyebilecekleri her boydan yavruya musallat olurlar ve yiyene kadar takip ederler..

Saygılar

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    +1

Ek olarak melekler gece de görürler... Yavru bırakmazlar... Yavrulukta ızgara kenarına gelmiş "sarsak/sersem" yavruları bile avlarlar...

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlarımızın doğru yazdıklarına ilave olarak konuyu daha iyi anlamanız açısından farklı tarafından bakmak istiyorum. Tabandaki taşların nitrat tutması ifadesi platformlarda genel olarak yazılıp empoze edilmiş bir kavram olsa da, astı astarı olmayan bir ifadedir. Nitrat tutulamaz, suda var olur ve suyun belli bir bölümünde olup belli bölümünde olmayan bir madde değildir. Bu ifadenin açılımı, tabana biriken artıkların filtre edilememesi sonucu nitrat normalden fazla oluşur. Kısaca var olan nitrat tutulamaz, çünkü nitrat zaten akvaryumlardan su değişimi ve ek sistemlerle uzaklaştırılabilir. Bitkili bir akvaryumda balık sayısı kısıtlıdır. Bu açıdan dip çekiminde tolerans gösterimesinde sakınca yoktur. Balık akvaryumlarında amaç sadece tortu ve yem artığı temizlemek değil, tabanda uygun an bekleyen parazit kistlerinide temizlemek olmalıdır.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Evet, nitrat tutma ifadesi yanlış olmuş, benim de gözümden kaçmış... Ancak Volkan'ın bahsettiği taşların nitriti nitrata çevirecek yararlı bakterilere tutunma yüzeyi sağlaması idi kanımca...

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bu söylediğine katılmıyorum Temel abi, birincisi ''bitkili bir akvaryumda balık kısıtlıdır'' cümlesi yanlış niye kısıtlı olsun balığın bitkiye zararımı var yada bitkinin balığa ? ben 200 genç lepistes besledim bitkili tankta, şu anda akvaryum dolu dolu moly ve bitki kaynıyor, üstelik ben balık sayımı bilerek fazla tutuyorum co2 açısından ;) kısacası yok öyle birşey...
    İkincisi ise bitkili tanklarda dip çekimi yapmamanın asıl amacı bitkilerin tolere ediyor olması değil, dip çekimi yapmanın zorluğudur, bitkilerden fırsat bulup hortumun ucunu akvaryumda gezdirebilsek dip çekimini zaten yapardık ;) bitkiler nitratın bir bölümünü kullanabilsede çok fazla etki etmezler, nitratı safdışı bıraksak bile tortu oluşumu içerisinde bakteriyel faaliyet devam edecektirki buda zaten yararlı bir bakteriyel faaliyettir, balıklara zararı olabilecek virüs yada bakteriler zaten suda serbest haldedirler ve devamlı olarak yerleşebilecekleri bir bünye ararlar (ki zaten bunlara parazit diyemeyiz) parazit kistinden kastın nedir abi biraz açabilirmisin.

7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Emrahçım akvaryumun ve lepistesin büyüklüğüne bakmak gerek ama.. Lepistesin eti ne butu ne :) Genç haliyle istersen 300 tane koy 100 lt'lik akvaryuma bu şekilde ne bitkinin balığa ne balığın bitkiye zararı olur.Bizzat balığın balığa zararı olur.. Tanka verdikleri atıklar göz önüne alınırsa çok iyi bir filtreleme gerekir.. O kadar balık eksik şartlarda zaten sağlıklı büyüyemez.. Renk canlılığı olsun büyüme hızı olsun vs bunda hemfikiriz sanırım.. Sen bitkilerin co2 ihtiyacı için balık doldurduğunu söylüyorsun benim şimdi anatankımda ki o kadar çok balık yok ama bol bitki var.sıvı gübreleme yaptığım halde hava motoru çalıştığı halde bitkilerim ara ara gözle görülür fotosentezde yapıyorlar... Sağlıklı bir hareket olduğunu düşünmüyorum en azından o sağlıklı ikamenin zor olduğunu tartışmayız heralde :) Balık sayısının sınırlı olması konusu şu kadar balığa şu kadar lt muhabbetini hep duymuşuzdur okumuşuzdur.Şimdi tanganyika , malawi türlerinde bunlara riayet ediliyorsa niye ufak balıklarlarda riayet edilmesin orda bence anlaşamadığımız bir nokta var.. Zaten aşırı dolu tanklar balık sağlığını olumsuz etkilediği halde göz zevkindende eser bırakmaz.. Açıkçası kendi şahsi fikrim ben balık kaosu olmayan balıkların rahat rahat bir o yana bir bu yana yüzdüğü tankları daima tercih etmişimdir.Bir balık görünce geri dönen sonra başka balığa denk gelip geri dönen balık yüzüşü bana göre hiç cazip değil.. Tabii bu benim kendi fikrim.. Renkler ve zevkler tartışılmaz.. Taban temizliği içinse şunu söylemek isterim.. İstedikten sonra tabanda temizlenir biraz yorucu olsada yapılır.. Hava hortumu ile bile çekilir dipteki tortular, tek dezavantajı biraz zahmetli olması.. Gerçi ben o tortuların yeri geldiği zaman havalanmasınıda seviyorum :) Daha doğal geliyor.. Abdullah bilir benim taban rüyamı ama hala yapabilmiş değilim.. İlerde :)

8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Volkan abi olayı yanlış yorumluyorsun, Bitkili bir akvaryumda balık sayısı kısıtlıdır mantığını anlamadım ben, bitki akvaryumunda balık sayısı kısıtlı tutulmalı bitki olmayan akvaryumda normal sayılarda olmalı manası çıkarırım ben bundan, deniz akvaryumunda mercan akvaryumu balık akvaryumu diye ayrılabilir ama bitkili bir tank hem bitki akvaryumudur hem balık akvaryumu bitkili diye balık sayısının kısıtlanması olayı söz konusu olamaz, bilakis bitkili akvaryum nitratı azda olsa daha iyi tolere edebileceği için,co2, için, ve doğal gübre için bence balık popülasyonunun çokluğu faydalıdır, standart bir akvaryumda balık sayısı normal adette tutulabilir ama bitkilide bunun biraz üzerine çıkmanın hiçbir zararı olmaz.

9. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yanlış yorum olduğu konusuna katılamıyorum Emrah'ım.. Ofis klimalı serin ve ferah bir ortamdayım. öp: Dikkat ettiysen Emrahçım bitkili akvaryumda balık sayısı kısıtlaması konusuna girmeden genel olarak tanklarda ki balık sayısı olayına değindim.Ve fazla balık olayında ki dezavantajdan bahsettim. :) Fayda kısmı tartıştığımız konuda biraz göreceli ve biraz bağlantılı bir konu bana göre... Ek olarak bitkilerin tüm besini balıkların dışkısından sağlansaydı şişe şişe balık dışkısı satarlardı :heyo: Teşekkür ederim.. Saygılar

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bitkili akvaryumda balık sayısının kısıtlı tutulması konusunda Emrah ile hemfikirim... Eğer balık sayısı lt hesabı ile belirlenecekse bitkili ve bitkisiz tanklar da eşit sayıda çıkmalıdır... Karmaşık geldi ise bu ifade şöyle tekrar edeyim (vereceğim sayılar farazadır)... 100 lt cama cam akvaryuma 20 adet velifera konması gerekiyorsa 100 lt bitkili akvaryuma da 20 adet velifera konabilir... Bitki olduğu için bu sayının 15 veya 10'a düşürülmesi gereksizdir...

Diğer taraftan bu lt/balık sayısı hesapları balıkların vücut yapıları ve karakterleri dikkate alınmadan yapılmaktadır... Örneğin Kırmızı göz Tetra'lar dar alanlarda hareket ederler ve yanlardan basık balıklardır... Hemen aynı boyutlarda olan -ne bileyim- platiler ise daha hareketlidir... Bu nedenle bu iki türün ihtiyaç duyacakları alanların büyüklükleri farklı olacaktır... Yani -biraz abartılı olacak ama- 20 plati beslenebilen bir akvaryumda 40 kırmızı göz tetra beslenebilir...

Herkes biliyor ama tekrar söyleyeyim ben Tetra'ları biyolojik CO2 tüpü/difüzörü olarak kullanıyorum bitki tanklarında... Nedeni de yukarıda yazdığım özellikleridir... Yani daha az mekana ihtiyaç duymaları... Karmaşa kısmına gelince Volkan o herkesin kendi zevki olacaktır tabii... Mesela ben -harala gürele- erkek veliferaların dişileri kovaladığı bir tank ile yem yerken ortalığı kargaşanın aldığı kalabalık Tetra tanklarını tercih ediyorum (sonuncusu koca iki uçak filosunun karşı karşıya gelip de savaştığı sahneleri andırıyor :D )...

Bir akvaryumda filtrasyon olmamasının bazı zararları olabilir ancak bunlar da giderilemeyecek zararlar değildir... Şu an iki ayrı filtrasyonsuz tank projesi yürütüyorum... Birinde "filtrasyonsuz sistemlere uyumsuz balık türü" nedeni ile ben Bursa'da iken bozulur gibi olmuş ancak döner dönmez müdahale edip toparladım... Diğer sistem yeni kuruldu... Belki ilerleyen günlerde detayları sizlerle paylaşırım...

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bitkili akvaryumlarda kısıtlıdır Emrah, sebebi çok aslında. Birincisi büyük türleri, bitki yiyen türleri vs vs koyamazsın, çünkü bu balıkların atığı, pisliği bitkili bir akvaryumda temizlenemez ve bazı türler ise bitkileri yer. Küçük balık türleri ise, örnek olarak canlı doğuranlar, küçük balıklar Volkan'ın dediği gibi eti ne butu ne? benim hatta bir tezim vardır ' bitkili akvaryumlara Co2 takviyesi yerine balık eklense ' kısaca küçük balık eklemesi yapılabilse de, yoğun bir bitkili akvaryumda aşırı balık olmamalı. Bakım zorluğu ve ölü balıkların alınması vs vs zor olur. Sınırı mutlaka olmalıdır. dost:

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

Bu son yazdıkların ilk yazdığın mesajdan net olarak anlaşılmıyor... Son yazdıkların doğrultusunda haklı olabilirdin ancak maalesef yine değilsin... :D (Kızdırma sırası bende... :F )

Birincisi bitkili akvaryumda kaçabilen daha doğrusu yüzebilen balığı yakalamak problem olur ancak kaçamayan yani yüzemeyen en nihayetinden ölü balığı almak neden zor olsun ki? Elini sokra bitkilerin arasından alıverirsin...

İkincisi eskiden dediğin gibi canlı balığı bitkili akvaryumda yakalamak sorundu ama artık değil... Bir müddet önce Neverlander nick'li üyemiz bitkili akvaryumlarda kolayca balık yakalayabilmek için son derece etkili bir yöntem geliştirdi... Yoksa haberin yok mu? Ama aşağıdaki linke bakarsan senin bile mesajın olduğunu göreceksin... haha:

Ha, mesajında bir şerh koymuşsun Temel Hocam... Deniz balıkları mağaralara gizlenirler diye ama zaten deniz akvaryumunda bitki olmaz ki... haha:

Bitki yiyen balığı da kusura bakma ama biz bitkili tank sahipleri akvaryumlarımıza sokmayı verelim artıkın... ;)

Bitkili akvaryumda balık atığı/pisliğinin temizlenmesi zaten bizlerin istediği en son şey... O kadar tannin üzerine, humik asit üzerine konuştuk... Bunlar nereden gelecek... Hadi DIY olarak gübre üretip (ki üretiyoruz ve üzerine sifonu çekip israf ediyoruz... Aslında bal gibi SIY gübre bunlar... [SIY: Shit it yourself]) koyduk diyelim "akvaryumun içine et"miş olacağız... :D

Vel'hasıl-ı kelam... Bitkili akvaryumda balık sınırlaması diye birşey olmaz, olamaz...

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  13. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Temel abi sen akvaryumlarda tür kısıtlılığından değil sayının kısıtlanabileceğinden bahsediyordun ama şimdi türlerden bahsediyorsun ;) , bir ikincisi bitkili tanklarda binbir çeşit tür bakılır etçilinden otçuluna kadar malavi tanganyika besleyemezsin ama asya ve amerikanın hemen hemen her türü bitkilide olur ne tür kısıtlıdır nede adet ;)
    Ama esas olarak anlatmak istediğim şudur; reef akvaryumu/ balık akvaryumu gibi bir ayrım tatlı suda yapılamaz yani bitkili tankın balık sayısı az olmalıdır diye bir kaide yoktur.

14. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tüm besini diye bir cümle çıkmadı ağzımdan, peki öyleyse inek gübresi, koyun gübresi,at gübresi hatta tavuk gübresi gereksizdir karasal bitkilerdede bunları kullanmayalım o zaman ;) azot döngüsünün işlemesi gerekir organik olan herşey döndürülebilirdir Volkan abi, bitkilerde bu zincirin bir halkasıdır.

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aaa, Emrah ben bu kısmı atlamışım... Ya Volkancığım zaten dışkının en son işlenmiş suyunu satıyorlar... :D

Yeryüzünde ilk önce su oluştu, sonra da ilk hücre oluştu sonra da ne biliyor musunuz? İLK DIŞKI... :D

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yoğun bitkili bir akvaryumda fazla balşık bence olmamalı, küçük balık ve sürü balıkları olmalı. Ben şahsen zevk almam başka türlü.

17. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Buradan balık sayısı yada türü kısıtlıdır gibi bir anlam çıkaramayız bu zevk meselesidir ben bitkili tankta 10 tetra beslerim Abdullah hoca 20-30 tane beslemek ister bir başkası koca akvaryuma bir betta atar bu zevk meselesdir kaide değildir, yeterki akvaryumdaki filtrasyon bu yükü kaldırabilsin filtrasyondan kastım sadece mekanik filtrasyon değildir bitkiler ve bakteriler ile sağlanabilecek biyolojik filtrasyondan bahsediyorum, balık sayısının az olması halinde ise sistemin ihtiyaç duyduğu nitrat miktarı oluşmayacaktır belki ;) benim akvaryumuma 10 tane balık koysam bitkilerime kim nitrat üretecek ?

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    +1

19. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Akvaryumda balık izdihamı yaratacağınıza 3-5 paraya kıyında nitrat gübresi alın :D Ahhh Takashi Amano ahhh kulakların çınlasın.. Kimbilir kaç balık tıktı o akvaryumlara bitki yetiştiricem diye dance:

20. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Eee, bitkilere nitratı "resmen" sokturacak humik asiti ne eyleyelim Kankacığım... Onun da mı gübresini alalım... Sonra, sonra bir de gallik asit var... Onu ne yapalım?

Ah, ah "Amazon Belediyesi" kulakların çınlasın... Sen orada eski moda usulde sistem devam etsin diye bitkilerin çürümesine, ortalığın kokmasına ve suyun renk değiştirmesine izin ver dur hala... Bak hzır Nitrat gübresi varmış... :D

Kanka kusura bakmıyorsun değil mi? Konu çok "mok"tan oldu da (tabii mecazi anlamda değil)... Eğlenelim-öğrenelim usülüne geçelim dedim... :)

Sayfayı Paylaş