1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

AKVARYUM'DA LED LAMBA KULLANIMI

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde marıne tarafından 2 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. marıne

    marıne

    Mesajlar:
    10
    Arkadaşlar, akvaryumda led lamba kullanımı ne kadar dogru ne kadar yanlış bilmiyorum. Bilgilerinizi bekliyorum ayrıca 1 veya 2 Wattlık gıbı bır enerji tüketimi varmış.
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Selamlar Suat bey, bu konuyu bende düşündüm fakat araştırmalarım neticesinde bunun normal florasanlardan çok daha pahalıya malolduğunu ve yeterli ışık vermediğini öğrendim, fakat akvaryumunuzda florasanı gece söndürdükten sonra ay ışığı taklidi için kullanabilirsiniz ledler zaten az ışık verirler çok fazla led kullanacaksınızki ancak aydınlatsın onunda dediğim gibi astarı yüzünden pahalıya gelir, elektronikten anlarmısınız bilmiyorum fakat led aydınlatmayı dıy olarak kendiniz imal ederseniz çok daha ucuza malolacaktır, lise yıllarımda bu tarz çalışmalarım vardı flip flop ve karaşimşek devreleri yapardım ledlerden ( sabit yakmaktan daha karmaşıktır) fakat bir çok şeyi unuttum ama eğer yapacaksanız elimden geldiği kadar teorik yardımımı esirgemem saygılarımla...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Suat Bey, ben sizi gibi merak ettim bu konuyu ve araştırdım. Sadece beyaz led olmayacağından yanına mavi led gerekli. Bu led lambalar şerit halinde satılıyor bulunması zor değil. Fakat metresi 35 lira cıvarında. Ayrıca akvaryum üzerine koyulmuş vaziyette görme imkanım oldu. Sadece balık beslenen akvaryumlar için belli sayıdaki led yeterli olabiliyor, ancak tuzlu mercanları ve bitkiler bulunan akvaryumlarda yeterli olması söz konusu görünmüyor.

    Aynı zamanda Emrah'a katılıyorum ay ışığı taklidinde kullanılabilir.
     
  4. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Şerit halinde pahalı olduğu doğrudur ama elekrtonik parça satan dükkanlarda ledler transistörler, kondansatörler,dirençler ve sair parçaları avuçlar dolusu alır komik bir şekilde cebinizdeki birkaç demir parayı atar çıkarsınız. Devrenin şemasını şu an çiz deseniz çizemem, eskiden yapardım, ama biraz araştırma ve bilgi tazeleme ile basit bir devre yapabiliriz. devre elemanlarını yerleştireceğimiz bir board olması yeterli fakat bu iş çok zahmetlidir çok uğraştırır hiç gereği yok florasan lambaya devam edin bence.
     
  5. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Beyler bu konularda hertürlü teknik destek verebilirim ayrıca led li aydınlatma uygun projelerele florasanlı ışıklandırmalardan daha verimlide olabiliyor ve harcanan elektrik olarakta cok daha uygun olduğunu soyleyebilirim çok daha kücük voltajlarla çok verimli bir ışık elde edebilirsiniz zira bir led 0.7 v da ışık vermeye başlar bu da enerji açısından avantaj sağlar.
    Elektronik üzerine biraz birikimimiz vardır varsa yardımcı olabileceğimiz bir şey herzaman yardımcı oluruz.
     
  6. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Bu aralar bende bu konuyu biraz araştırdım hatta daha iyi anlayan bir arkadaşımada rica ettim araştırması için.Ledler çok çeşitlilik arz ediyor.Kullanacağımız akvaryuma göre uygun celvin değerlerinde olması önem arz ediyor.Yeterli teşkilat hazırlandığında ve uygun kalitede ışık verebilip, ışığı açılı yayabilen(çoğu led dar açılı ışık veriyor) led temin edildiğinde her türlü ihtiyaca yetecek düzeyde olabiliyor.Fakat her halikarda gerçekten pahalıya denk geliyor.Bunun nedenide uygun ledlerin gerçekten pahalı olması.Kadıköyde bir tarafı yapışkanlı tüp içerisinde metre ile satılan ledler var.Metresi 15 dolar olanından bir arkadaşım aldı.100,40,50 boyutlarındaki bir akvaryuma 5 sıra yaptı 90'ar cm olarak.16 w bir florasan kadar ışık veriyor.Mutlaka daha kaliteli olanlar vardır.Bilen araştıran arkadaşlar varsa onlarında bulgularını paylaşmasını çok isterim gerçektenYurt dışında bu alanda çok iyi çalışmalar var.Ürünler çok çeşitli.Son olarakta bu işi yapabilmek için; Akvaryumculuktan,elektronikten,birazda ışık kimyasından anlamak gerekiyor.
    Forumların en iyi yanıda burası.Her türlü iş için Voltranı oluşturabiliyorsunuz.Saygılarımla...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Serdar Bey, aynen dediğiniz gibi konu kelvin değerini ihtiyaca göre ayarlamakla alakalı. Bunun için mavi ledler var. Ama gerçekten maliyet artıyor. Akvaryumun büyük olduğunu düşünürsek iyi hesap yapmak gerek. Bir de konunun üzerinde durulması gereken noktası, bu led arıza yaptığında tek tek ampulleri mi patlıyor, yoksa biri kesildiğinde tamamı devre dışı kalıyor mu şeridin?

    Bu önemli bir konu. Eğer tek ek ledler kesilirse, şerit üzerinde tek ledin değişme imkanı var mı? Eğer yoksa sistem ve fikir başlamadan bitmelidir.
     
  8. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Temel abi elektronikden çok anlamam ama ledler normal flamentli lambalar gibi tek hat üzerinden döşenmiyor.Yani hepsine tek tek + ve - girmek gerekiyor fakat yinede alınacak ledler genelde hep hazır baskı devrelerde olduğu için bizim için değiştirme imkanı olmayacaktır diye düşünüyorum.Tabiki led lambaların ampullere göre çok daha uzun ömürlü olduğunuda düşünmek lazım.Kurulum,bakım ve arıza konusunda eminimki Mesut bey bize daha sağlıklı bilgi verebilecektir.
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Serdarcım led'li aydınlatmayı hangi akvaryumda yapmayı düşünüyorsun ? ışık seven balık var loş ortam seven balık var , bitkilerin belirli bir watt ve lümen değerine ihtiyaç duyduğu ışık var.. bunları iyi hesaplamamız lazım ve seçmemiz lazım.. ama sen sanırım canlı doğuranların için düşünmüyorsun bu aydınlatma tertibatını değil mi ?
     
  10. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Volkan asıl sorun biliyorsun işyerindeki akvaryumda siyah kum ve fon ışığı abzorve ettiğinden bir türlü aydınlatamadık ve bitkiler çürüyor.Onu aydınlatalım derken led işine sardık.İlk denemede boyumuzun ölçüsünü alınca araştırmaya başladık.Araştırırken dedim evdeki akvaryumlarıda ledli yapayım.Elektrikciden birtane spot led aldım denemek için akvaryum kuyumcu vitrini gibi oldu.Artuk bilimsel araştırmalara yöneldik :) Seninde dediğin gibi Lümen ve Celvin değerlerini falan hesaplıyoruz.Fakat herşekilde kurulum pahalı oluyor şimdilik.Bu arada arka fonu söktüm mavi yapacağım.Bu hafta 3/11 vardiyasındayım denk gelirsek bir çayımızı içmeye gel.Akvaryumcu sohbeti yapalım.Saygılar...
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Usta iş yerinde ki akvaryumu ledle yapmak çok zor iş yahu.. Ben maket işiyle uğraşırken 40 cm'lik bi geminin içine tesisat çekerken neler çektim koca tankı ledle aydınlatmak cidden çok zor.. Salı - çarşamba 1500 - 2300'üm konuşuruz rahatça.. Siyah zemin gerçekten ışığı emiyor yutuyor birde sizin kapaklar zaten tam değil ondanda bitkiler çürüyor artı yetersizde onda hemfikiriz.. Ama bitkili tanklar için minimum 5500 ( gerçek gün ışığı) kelvinlik ve 1025 lümen değeri olan aydınlatmalara yönelmeniz lazım.. senin ihtiyacın olan aydınlatma bknz şekil a :)

    Ama tabii Mesut bey'in aydınlatma tecrübesinden yararlanmakta fayda var.. Ne kadar ekonomik olursa ve iş görürse bizler için o kadar iyi..
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  12. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ben bir ara kırmızı ledlerden küçük akvaryumumuma ışıklandırma yapmıştım. Çok da güzel olmuştu. Ledler çok az enerji tüketirler. Bu nedenle tercih edilmektedirler. Yapmasını bilen bir usta o ledlerden neler neler yapar hayal bile edemeyiz. Bitkili akvaryumlarda da kullanılıyor Diyarbakır'da. Mavi ve beyaz karışınca çok güzel bir ışık çıkıyor ortaya. O zaman resim çekmemiştim. Yoksa kırmızı ledli akvrayumumun bir resmini çeker burda yayınlardım fikir vermesi açısından.


    Saygılar...
     
  13. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Zamanında modifiye ile uğraşırken bu ledlerle çok uğraştım.Bizim zamanımızda led ampulleri çok pahalı idi.Birde bi led ampülünün ömrü 1000 saatti.Şimdi ise led lambaları çok ucuz ve uzun ömürleri oluyor.
    Tanesini 25 kuruş şuan akvaryuma çok güzel olur aslında.
     
  14. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Aynen katılıyorum Özgür abi. Şimdi çok daha ucuz ve hemen hemen her renk bulabiliyorsun. Ledler florasanlara göre daha uzun ömürlü ve daha az enerji tüketiyorlar.



    Saygılar...
     
  15. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Benim şahsi fikrim olmayacağı yönünde.Ama biri yapar da alın işte gözünüze girsin derse ve burada yayınlarsa eyvallah derim bak:
     
  16. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Hazır yapılan devrelerde ledlerin nasıl bağlandığı hakkında bir fikrim yok çünkü biz genelde kendi devrelerimizi kendi tasarladığımız pcb ler üzerinde hayata geçiriyoruz ama şöyle birşey söylenile bilir ledlerin her birine + - yani paralel bağlantı olması şart değil yani ledler seride bağlanıla bilir ledler yarı iletken maddelerden oluşur yani silisyum ve germenyum maddelerinin bir araya getirilerek anot ve katot kutuplaşmasından meydana gelir bu kutuplaşma 0.7 volt gibi aşılması küçük bir volt da delinir ve led ışık yaymaya başlar devreye bağlanacak direncin hesabının doğru yapılması en uygun ışık şiddetinin yakalanmasını sağlar r=u*ı
    Ledlerin lambalara göre uzun ömürlü olması doğrudur çünkü lambaya göre ışık verdiğinde ısınma katsayısı lambaya göre çokçok daha azdır buda deformasyonu azaltır ve ömrü arttırır.
    Benim akvaryumumumda su anda kurulu bir sistem var mavi kırmızı ve beyaz ledlerden meydana gelen ufak birşeyler yapmıştım üç rengi ayrı ayrı ve tek tekde kullana biliyorum. saygılar
     
  17. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bencede malawi yada tanganyika türü akvaryumlarda iyi hesaplanmış bir şekilde güzel bir işçilikle aydınlatma yapılabilir.. Ama tabii denemek lazım benim merak ettiğim bu ledlerin florasanlarda olduğu gibi tayf ve lümen değerlerini hesaplamamızın bir yöntemi var mı ? Florasanlarda bu değerler hazır sunuluyor zaten ama tabi iş lede dönünce durum farklılaşıyor.. Bitkili akvaryumlarda kullanışlı olabilir mi acaba oda var tabii merak ettiğim konuların içinde..
     
  18. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Led ile dıy çalışması bi akvaryum sitesinde görmüştüm.Bulursam eger buraya aktarıyım.
     

Sayfayı Paylaş