1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde swat tarafından 5 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Arkadaşlar Akvaryum olayı tamamen zevke hitap eden bir olay olduğu için çoğu zaman ona harcadığımız parayı ve zamanı hiç düşünmeyiz dikkat edin üstünüze bir kıyafet alırken bile pazarlık yaparız pahalı buluruz ama akvaryumcuda 150 ytl lik bir balığı 75 ytl ye verirlerse hiç kaçırmayız. Tabiî ki bunların yerleri tamamen ayrıdır ama yinede düşünürsek pahalı bir zevk olan akvaryum hobisinde de bir takım püf noktalara dikkat edersek yaptığımız harcamaları asgariye indirmemiz mümkün.
    nasılmı derseniz naçizane anlatayım tabi bunları çok iyi bir akvarist olarak değil edindiğim 12 yıllık bir tecrübeme dayalı olarak anlatmaya çalışacağım.

    *AYDINLATMA:
    Aydınlatma akvaryumun olmazsa olmazıdır çünkü akvaryumun tamamen göze ve ruhumuza tesir eden bir yönü vardır buda uygun bir aydınlatmayla olur. Evet, karşısında geçip seyrediyoruz yemliyoruz bakıyoruz ve misafir geldiğinde onların gözlerine hitap edecek şekilde sunuyoruz benim burda tasarruf edeceğimiz kısım onunla ilgilenmediğimiz zamanlar içindir gece balıklarımızı ışıksız bırakmayız. ve en az kullandığımız florasan lambanın watt olarak 20 watlık florasanlar kullanıyoruz buna formül olarak piyasada 6 watt lık florasanlar mevcut hemde tak çalıştır yöntemli ve şık görüntülü bu florasanı birde *zaman ayarlayıcı bir ekipmanla kullandığımız takdirde (yani akşam kendiliğinden yanacak sabah kendiliğinden kapanacak ) aya ve yıla vurduğunuz taktirde yapacağınız tasarrufu düşünün 1 metrelik bir akvaryumda kullanıyorum normal seyirde bile baya göze hitap ediyor.

    İÇ VE DIŞ MOTOR KULANIMINDA:

    Arkadaşlar şuanda kullandığım jeabo 304 dış filtrem 20 watt lık bir elektrik sarfiyatı var ve benim buna formülüm ise şu oldu *zaman ayarlayıcı prizi bunda da kullanıyorum (suyun tamamen Bulanık olduğu zamanlar hariç) 15 dakika çalışsın ve 15 dakika dursun şeklinde hem ne olursa olsun bir motorun sürekli çalışması onu hem yorar ve deforme oluşunu hızlandırır ve bundaki tasarrufunuz ise 24 saatte 12 saat lik bir tasarruftur..

    DIŞ MOTORUN EKİPMANLARI:
    Dış motorumuzun içindeki elyaf ve karbona bir formül buldum bu formülü evimdeki arıtmada da yapıyorum bir sorun oluşturmadı öncelikle karbon malzemeniz genelde bir tül torbanın içinde veriyorlar çıkarıp ta bir kabın içine koyun ve elinizle ovuşturup birkaç su yıkayın sonra aynı şeyi tuz koyup tekrar ovuşturun (burada bazı ustalarım karbonun tuzla yıkanmasına karşı çıkacaklardır okuduğum bazı arkadaşlarımın yazılarında tuzla yıkamanın karbonun ömrünü kısaltacağını veya bozacağını bir faydası olmayacağını düşünürler olsun saygı duyarım ama ben bu usulü evdeki arıtma sistemimin karbonun dada uyguluyorum ve yıllardır bir sorun çıkartmadı taki eriyip bitene kadar karbon karbondur..)
    sonra güzelce duruladıktan sonra torbasına koyup karbonlar dışarı çıkmayacak şekilde ağzını dikin...zeloit ve seramik malzemeniz içinde bu dediklerim geçerlidir özelikle de bir kovanın içine koyup yukardan tazikli su ile yıkarsanız . zeloiti elinizle ovuşturmayı unutmayın .elyaflar içinse formülüm banyonuzun küvetinde veya su sıçrasa da sorun olmayacak bir yerde elyafınızı yere serin ve tazyikli bir su (hortumu çeşmeye bağlayıp vb.) şekilde elyafınızın üzerine suyu sıkın bunu bir uçtan başlayıp diğer uca doğru götürün suyun tazyiki sayesinde elyafın temizlendiğini göreceksiniz böylece
    Bir kullanımlık elyafınızı en az 4–5 sefer filtre temizliğinizde kullanabileceksiniz.Elyaf malzemesini akvaryumcularda dışardan getirtiyoruz şeklindeki sunumlarla pahalıya veriyorlar oysa en yakın yorgancınızda metresi 3,5 ytl bilginiz olsun ama dikkat edeceğiniz husus filtrenizin içine koymadan önce muhakkak güzelce yıkayın ben genelde permasol denen ve eczanelerde 4 ytl ye satılan bir ürün var onun bir tabletin yarısını kovanın içinde eritip elyafı kovada yıkayıp duruladıktan sonra filitreye koyuyorum bir husus da şudur permasol denen madde üzerinde göreceğiniz kuru kafa işaretinin ne anlama geldiğini bilmeyeniniz yoktur lütfen kullandıktan sonra çocuklarınızın ulaşamayacakları yere koyunuz muhteviyatında zehir vardır. ayrıca yukarıdaki bahsettiğim husus hastalık olduğu zamanlar için geçerli değildir mutlaka hastalık zamanlarında normal prosodür neyse onu uygulayınız.bu konuda internette bir çok arkadaşımızın faydalı bilgilerini bulacaksınız.

    SU:
    Zaten iyi bir filtreleme sisteminiz varsa ve aşırı yemleme ile suyu haddinden fazla kirlettirmiyorsanız ve zamanında dip çekimi ve haftalık su değişimi (tankın kapasitesine göre değişir) yapıyorsanız suyunuz berraklığını muhafaza edecektir. Uzun aralı su değişimlerini yapmamaya çalışın çünkü bu seferde istenilmeyen olaylar meydana gelerek balık kayıpları hastalıklarla muzdarip olup hevesiniz kaçacaktır.

    ISITMA:
    Isıtmayla ilgili henüz bir formül bulamadım :) balıklarınıza hırka giydirin demeyeceğim korkmayın :)


    *Konularda geçen zaman ayarlayıcı
    Piyasada değişik tür ve fiyatları mevcut elektronik ve mekanikleri var benim tavsiyem hiç boşa fazla para vermeyin aşağıdaki gibi mekanik manüel bir zamanlayıcı almanız yeterlidir fiyatları 7 ytl den 50 ytl ye kadar var özelliğine göre .

    alıntı değildir.. beğenip te bir yerlerde yayınlamak isteyen buyursun alsın. Yeterki bir faydamız olsun birbirimize ..

    Sabırla yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim ayrıca başka fikirleri olan arkadaşlarım dan da bu topik altında fikirlerini almak isterim. Saygılarımla...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Paylaşımınız için teşekkürler.Gerçekten çok doğru bilgiler mevcut.
    En kısa zamanda zaman ayarlayıcı prizi bende kullanmaya başlayacağım ;)
     
  3. discusman

    discusman

    Mesajlar:
    29
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Isıtma konusunda benin uyguladıgım straforla etrafını kapatmak sadece ön yüzü acık ..
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Dış filtre içinde yaşayan yararlı bakteriler ve de gece uyurken motorun her 15dk da bir devreye girip bir ses yapması beni düşündürmekte... :basardim:
     
  5. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    katılımınız için teşekkürler strafor olayı üretim maksatlı tanklar için iyi olabilir..güzel bir düşünce
     
  6. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Can bey yararlı bakterilerin 15 dakika içerisinde öleceğini tahmin etmiyorum ben bu tasarruf konusunu yazarken kendi imkanlarımı beslediklerimi göz önünde bulundurarak yazmıştım. tabiki her değişik tür tank'larının değişik gereksinimleri olacaktır benim ricam konuyu okuyan arkadaşlarım ne besliyor ve nelerden tasarruf yapabiliyor bunu aktarsınlar bakalım 3-5 tane değişik sitede aynı anda yayınladım ve tartışmaya açtım arkadaşlarımız bize neler sunacak bunları daha sonra değerlendirip size aktaracağım
    teşekkürler...
     
  7. rapstar*seen

    rapstar*seen

    Mesajlar:
    154
    İsim:
    Kürşat YILDIZ
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Gerçekten güzel fikirler Nurullah abi. :alkis:.

    Saygılar.
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Nurullah Bey,

    Merhaba. Yazınızı zevkle okudum. Doğal olarak yadıklarınıza katılan ve katılmayanlar olacaktır. Bu noktada ben sadece bana ters gelen bir takım hususlara değinmek istiyorum.

    Gece aydınlatması bence tartışılabilir bir konu. Yani "geceleyin aydınlatma şart mıdır" tartışmak lazım. Doğada balıklar zifiri karanlıkta mı kalıyorlar düşünmek lazım. Bu aslında ne beslediğinize va balığın doğal ortamının nasıl olduğuna bağlı. Frontoza gibi derin balıkları doğal ortamında geceleri pek ışık bulduklarını sanmıyorum. Ya da Amazon gibi bulanık sularda gece balıklara ne kadar ışık gelir, iyi düşünmek lazım.

    Ben uygulamada bir kaç led ile ay ışığı efektleri yapılan akvaryumları bir başka forumda görmüştüm. Göze hitap eden bir uygulama idi. Ama balıklar memnun muydu bilmem. Sizin tavsiye ettiğiniz 6 watt'ın ne kadar bir ışık olduğu konusunda bir fikrim yok. Belki balıkların rahatsız olmayacağı kadar bir ışıktır. Görmek ve tartışmak lazım.

    Dış ya da iç filtrenizin aralıklı olarak açılıp kapatılmasını ise doğru bulmuyorum. Bunun en önemli sebebi biyolojik filtresizasyonun sekteye uğrayacağını düşünüyorum. 15 dakika boyunca dış filtrede su akımı olmayınca filtreleme yapan bakterilere oksijen gitmeyecek. 15 dakika sonra tekrar filtre çalışacak ve bakterilere su ile tekrar oksijen gitmeye başlayacak. Tam bakteriler kendini toparlamaya çalışırken tekrar su akımı kesilecek ve bakteriler tekrar oksijensiz kalacak.

    Bu durumda bakterilerin gelişimi ve çoğalması nasıl olur sizce? Filtreleme kesintisiz yapılmalıdır. Çünkü doğada kesintisiz yapılan bu filtrelemeyi siz akvaryumlarda kısıtlı ve suni bir sistemle yaparken bir de onu aralıklarla açıp açıp kapatırsanız sizteminiz kesinlikle çöker. Kanımca, öneriniz hiç olmayacak bir şeydir ki size ve sizinle aynı fikirde olan arkadaşlara tekrar tekrar düşünmeyi öneririm.

    Alternatif elyaf konusunda sizinle hem fikirim. Yorgancılarda satılan elyafları kullanan arkadaşlar var. Yalnız bu elyafların da farklı farklı olduğunu duydum. Bazıları, yapısı itibariyle bizim kullandıklarımız gibi suyu geçirmiyorçuş. Yani elyaf ıslanınca pamuk gibi olup içinde su geçirmiyormuş. Bu durumda da su elyafın içinde geçemeyince çevresinden dolaşıyor ve filtreleme olmuyor. bu nedenle de konuyu hatta malzemeyi iyice tanımak lazım.

    Öte yandan, leyafın banyo küvetinde ya da yerde tazzikli su ile yıkanıp tekrar filtreye konulması doğru bir fikir değil. banyo küvetinde ne gibi bakteriler ya da ne kadar deterjan artığı olabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu alıp filtreye yerleştirmek ve bu elyaftan su geçirmek sağlık açısında yanlış bir uygulama olsa gerek.

    İlave olarak elyaf temizlemede kullanacağınız tazzikli su ile elyaf maliyeti arasında fark olamasa gerek.

    Isıtmaya gelince. Esas itibariyle, ısısan su - hava yukarıya doğru genleşeceği için akvaryumuzun arkasını straforla kaplamanızısın ısı tasarrufunuza faydası olmaz. Çünkü esas ısı kaybu su yüzeyindedir. Benim size bu konuda tavsiyem, akvaryum ebatlarınıza uygun bir ısıtıcı kullanmanızdır. Büyük kapasiteli bir tanka küçük bir ısıtıcı koyarsanız ısıtıcınız hiç durmadan çalışır. Bu nedenle ısıtıcı ile tank kapasitesi arasında uyum olmalı.

    Aydınlatmada zaman ayralayıcı kullanmanın he zaman faydalı olduğuna inanmışımdır. En azından ışıkları kapatmayı unutma gibi bir sorunuz olmaz. Işıkları kapatırken hepsini bir anda kapamak/açmak yerine gün doğumunu ya da batışını taklit edecrsine parça parça açıp kapamak daha doğru olacaktır. bu durumda da birden fazla zaman ayarlıyıcısına ihtiyaç vardır.

    Saygı ve sevgilerimle,
     
  9. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Tamer bey çok nazik ve zerafet sahibi bir insansınız kırmadan dökmeden beni eleştirip ve öneride bulunduğunuz için size çok teşekkür ederim.ben bu tasarruf konusunu yazarken kendi imkanlarımı beslediklerimi göz önünde bulundurarak yazmıştım. tabiki her değişik tür tank'larının değişik gereksinimleri olacaktır,arkadaşlarım ne besliyor ve nelerden tasarruf yapabiliyor bunu aktarsınlar görelim 3-5 tane değişik sitede aynı anda yayınladım ve tartışmaya açtım arkadaşlarımız bize neler sunacak bunları daha sonra değerlendirip sizlere aktarmak istiyorum.

    Farklı bir sitede böyle bir konu açtmıştım ve bu sitede düşünüyorum ''Akvaryum Hobisinin İnsan Ruhunun Üzerindeki Etkileri nelerdir '' ben bekliyorumki işte akvaryum ruhumu oradan buraya uçuruyor,bana haz veriyor,akvaryum için ölüyorum bitiyorum diye beklerken ummadığım söylemlerle karşılaştım ve kafama dank etti müsadenizle o söylemlerden bir kaçını yayınlamak istiyorum;

    1.üye nin katılımı;
    Çok derin bir konu, olumlu etkileri üzerine çok şey yazılıp çizilebilir. Ben farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum. Olumsuz etkileri nelerdir acaba? Örneğin akvaryuma karşı olan çevremiz ve yakınlarımızın ruh hali üzerinde olumsuz bir etki bırakmıyor mu? Elbette bırakıyor, hatta aile içi huzursuzluklara bile neden oluyor. Balıklar stres yaşamasın diye stres yaşamıyor muyuz? İşler yolunda gitmeyince canımız sıkılmıyor mu? Bir akvaryum daha, olmadı daha büyük akvaryum diyerek, bunu bir hastalık haline getirmiyor muyuz?Bu ve benzeri soruların cevaplarıda akvaryumun insan ruhu üzerindeki etkileridir.

    2.üye nin katılımı;
    Akvaryum hayatım boyunca çevrimdekilerce problem oldu.Ben ne kadar onları seviyorsam onlar nefret ettiler.Onlar nefret ettikçe bağlandım.Şuan hastalık seviyesine geldi.Sürekli problem yaratır oldu benim hayatımda.Bu gidişle bu habiyi bırakırım ama hadi hayırlısı.

    ve benim onlara verdiğim cevap;
    olumsuz yöndeki tesirlerin den bahsetmişsiniz olsun farklı ve güzel bir yaklaşım 1.üye kardeşimiz konuya yön vermiş oldu böylece,doğru söylüyorsunuz biraz ayaklarımız yere bassın değilmi hep kendimizi düşündük bir su değişiminde akvaryum komple temizliğinde hanımlara annelerimize az zahmet vermedik değilmi benim bile bazen olmasaydı keşke dediğim zamanlar oldu uzun boylu tatillere çıkamıyorsun komşuya anahtarı bıraksan bir türlü bırakmasan bir türlü güven konusunda değil öyle bir yemliyorlarki geldiğim zaman yem kırıntılarının arasından balıkları zor görüyorum..(nerden nereye)

    diyerek ben bile akvaryumun bu yönünü birden hatrıma getiriverdim. ruhta tesir mesir kalmadı biranda :)
    ama şunu gördüm katılımcı arkadaşların değişik tarzdaki yaklaşımlarının sonunuda ortaya öyle güzel işler çıkacakki işte buna gönül'den inanıyorum.
    saygılarımla
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Nurullah Bey,

    merhaba. Yazdıklarımız üzerinde en azından birkaç ortak noktada buluşabileceğimize emindim. İşin özüne bakıldığında da bunu başardığımızı görüyorum.

    ''Akvaryum Hobisinin İnsan Ruhunun Üzerindeki Etkileri nelerdir '' Bence bu başlığı bu forumda da açmalısınız.

    Saygılar
     
  11. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Tamer abi senimi kıracağım açtım gitti,hobinin sevdiğim tarafıda bu din dil siyaset ırk farketmiyor.her insan en güzel söylemleriyle karşımıza çıkıyor bunu siyasi bir arenada başaramazsın ama burda insanımız en güzel haliyle karşımızda ne güzel değilmi..
     
  12. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Bu konuda kesinlikle katılıyorum. Sadece dış filtrede değil iç filtredede aynı sorun olur dış filtrede ölen bakteriler suyu zehirler bu açıdan elektrik kesintileri bile tehlikelidir.
    Peki bu durumda ne yapmalıyız ?
    İhtiyacımız olan tek şey boş bir su kovası, akvaryumdaki out borusunu çıkarıp kovaya koyun filtreyi çalıştırın agır bir koku duyacaksınız (lağım kokusu gibi) bu koku ölen bakterilerin yarattığı kokudur.
    Filtreniz devir daim ederken koku geçene dek out dan gelen suyu kovayla boşaltın koku geçtikten sonra sirkilasyon ve filtrasyona kaldığınız yerden dönersiniz ve sorun yaşamadan balıkları hasta etmeden öldürmeden döngü devam eder.
    Kısaca iç yada dış filtrasyonun kapatılmaması gereklidir.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Merhaba arkadaşlar,

    Bu başılığı açan Nurullah Beye ve yorumlarını bu denli samimi ve sabırla uzun uzun yazan tüm arkadaşlara şahsım adına ve forum adına teşekkür ederim.

    Konu gerçekten güzel bir konu ve gerekli düşünceler başlık içerisine girilmekte. Ben nacizane fikrim olarak, çok hoşuma giden başlık gidişatına bir kaç cümle eklemek isterim (Nerde biter bilmem). Filtrenin kapatılması sonrasında yaşanacaklara Ufuk kardeşim gayet güzel dikkat çekmiş.

    Bu konu üzerine bende bir iki şey eklemek isterim. Filtrelerin gece kapatılması doğru değil. Elektirik kesintilerinde ise, kapalı kaldığı süreye bağlı olarak içerisinde bulundurduğu bakteri kolonileri ölmeye başlayacaktır. Bu süre 2- 3 saat cıvarıdır. Tasarruf amaçlı kapatılması ise, zaman ayarlayıcı ile yarım saatte bir çalıştırılabilir.

    İç filtreler dış filtrelere göre çok daha fazla avantajlıdır. Eğer oksijen amaçlı kullanılmıyor dış filtreye alternatif olarak kullanılıyorsa, geceleri kapatılabilir. Akvaryum içerisinde dış filtrenin çalışması ve balık hareketleri ile zaten akıntı oluşacak ve bakterilere zarar gelmeyecektir.

    Fakat buna gerek var mı?

    Konu benim açımdan malesef çok çok farklı. Bir iç filtre düşünün, bakteri için sağlayacağı alan çok kısıtlıdır. Dış filreler ise tam bir muammadır. Bir çok arkadaşımız dış filtre temizliğinde zaten ortada bakteri kolonisi bırakmamaktadır. Kaldı ki, kısıtlı haznesi olan bir dış filtre içerisinde biyolojik döngü, temizlik beklemenin , istemenin mantığı ne kadardır ? Buna gerek varmıdır?

    Yıllarca dış filtre kullandım elbet, her ne kadar uzun yıllar önce yine kullanmayı bırakmış olsam da, bir çoğumuz gibi kullandım. Ben dış filtrelerde alt katta kaba pisliği tutacak filtre malzemesi, orta katta Kömür, üzerinde elyaf kullandım. Dış filtremi temizlerken tamamen temizledim. Sebebi ise, biyolojik döngüyü filtremden beklemedim. Akvaryumlar içerisinde kullanılan kayalar, kumlar, hatta kumla karıştıracağımız bir miktar suprat, mec gibi malzemeler ile bu döngü çok rahat yürüyecektir. Akvaryum içerisindeki her şeyin üzerine bakteri kolonileri yerleşebilir.

    Bu tarz filtre dizaynı yapan arkadaşlar elektirik kesintilerinden daha az korkar. İç filtreleri ise her gece kapatabilir. Bir iç filtre üzerinde ölecek bakteriler, döngüsü sağlam bir akvaryumdaki diğer bakterilere besin olmaktan başka bir şey yapamaz. Dış filtrelerin kapatılmasını doğru bulmayıp bu dizayna sahip bir dış filtrenin ise, timer ile saatte 1. 1,5 saatte bir çalışacak şekilde rahatlıkla ayarlanabileceğini düşünmekteyim. Bu daha fazla tasarruf demektir.

    Başlık içerisinde fikrini yazan herkese teşekkür eder, başlığın müsadenizle sabit başlık yapıldığını belirtmek isterim.

    Saygılar...
     
  14. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    600 litrelik bir akvaryum içim Eheim 2217 kullanıyorum. 20 watt lık bir güce ihtiyacı var. Durum böyleyken saatte ne kadar elektrik harcadığı, bunun aylık elektrik faturasına yansımasının ne kadar olduğu elbette hesaplanabilir. Ancak çocuklarımızın gece lambalarından bile daha az enerji harcayan dışfiltremizi sadece tasarruf amacıyla belirli aralıklarla devre dışı bırakmanın bizi rahatlatacak kadar bir tasarruf da sağlayamayacağını sanıyorum.

    Kim bilir belki ben yanılıyorum :cekingen:
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Hocam,
    Konuya kişisel anlamda baktığımızda, elde edilecek tasarrufun az, çok olması ayrı bir konu diye düşünüyorum. Genele yayılması başarıldığında Ülke tasarrufuna katkısı konuyu önemli kılmakta diye düşünmekteyim. Az olsun hobimizden olsun. :cekingen:
    Saygılar...
     
  16. hoca48

    hoca48

    Mesajlar:
    9
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..


    O açıdan bakıldığında haklı olabilirsiniz. 2. Dünya Savaşından sonra Japonya'da tasarruf seferberliği ilan edilmiş. Su konusunda da ciddi sıkıntıları varmış. El yıkamak için tüm milletler önce suyu açıp sonra sabunu ellerine alıyormuş. Sadece Japonlar hariç...Onlar önce sabunu alıp sonra suyu açıyorlarmış.. O savaş sonrasında yerleşen bir alışkanlık olduğu söyleniyor... :bilmem:
     
  17. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Öncelikle katılımınız ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Elbetteki ben bu yazımı yazarken herkesten aferin bekliyerek yazmadım hatalarım bildiklerim ve bilmediklerim olacaktır Fakat okadar çok insan varki şuanda işsiz ve çaresiz bir şekilde dolaşıyor bir yandanda bu hobiye gönül vermiş kıt kanaat geçinirken bile akvaryum sevdasından vaz geçemiyor krizin kol gezdiği bir dönemdeyiz herkesin kendi çapında bir katkısının olmasının gerektiğini düşünerek yazdım elbetteki son model bir arabaya binip gezen bir arkadaşıma (sakın yanlış anlaşılmasın kötüleme veya yerme olarak söylemiyorum) gel elyaf yıka banyoda demek biraz abes olur.yazdıklarım ya bu hobiyi bıraksammı elektirik faturasıda biraz kabarık geldi acaba önümüzdeki ay ne yapıcaz kaygısı taşıyan veya tutumlu olmaya riayet etmeye çalışan akvaryum gönüllüleri içindir ben herşeyi iyi bilirim edasıyla buda nediyor ne zırvalıyor demek yerine konunun ana temasına inerek yok kardeşim bak burda şunu yazmışsın ama böyle olursa şu sakıncalar doğar diyebilmeli sonuçta ben kendimde deneyip sonuç aldığım birşeyleri aktardım.teşekkür ediyorum sizlere güzel fikirlerinizi bekliyorum ama ne olur şunu demeyin ''beslemek zorunluluk değil ''ozaman motoru hiç çalıştırma elektrik sarfiyatınız olmaz'' yerine daha yapıcı olumlu ve alım gücü düşük insanlarında bu hobiye gönül vermelerini sağlıyacak kelimeler sarfedin çünkü bu insanların bu hobiye gerçekten ihtiyacı var ne anlatmak ne demek istediğimi inşallah anlamışsınızdır..
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  18. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Temel abi kolonilerin akvaryumda başka yerlerde de bulunabileceğini söylemiş dogrudur bulunabilir fakat benim anlatmak istediğim koloni bulunması değil ölen koloninin balıkları zehirlemesidir.
    Mesela betta tankında yazın günde % 80 kışında 3 günde bir % 50 su değişimi yapıyorum fakat filtrasyon asla kapanmıyor.
    Ki düz mantık bettaların buna ihtiyacı olmadığını söyler herkez ama bu katti suretle hatadır.
    İyi akşamlar.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Akvaryumda tasarruf dikkat edin..

    Konu aslında çok basit.

    Şimdi biz dış filtreleri biyolojik filtrasyon için kullanmaz isek, filtrede ölen bakteri kolonisinden konuşmaya gerek kalmaz. Bu noktanın açılımı budur. İçerisinde bakteri tutacak malzeme olmayan bir dış filtre timer ile saatte bir kapatılıp açılabilir. Bu içerisinde biyolojik filtrasyon hedeflenen filtrelerde yapılamaz. Yukarıdaki mesajım içerisinde aynen aktarılmıştır.

    İç filtreler dediğim gibi, dış filtrelere alternatif olarak kullanılıyorsa ve oksijen üretmesi amaçlanmamış, oksijen hava motoru vs ile karşılanıyorsa, tüm gece kapatılabilir.

    Farklı açıdan bakarsak ;
    Akvaryum içerisinde su akıntısı olduğu müddetçe çalışmasa bile iç filtre süngerine yerleşen bakteriler ölmez. Birazı ölür desek bile, ölecek bir miktar bakterilerin ortaya çıkaracağı tek şey, çok çok az amonyaktır ve bunun miktarı oturmuş bir akvaryuma ne zarar verebilir ? Kaldıki diğer aç ve çoğalan bakterilere bu küçücük amonyak besin olacak ve havada kapılacaktır.

    Unutulmaması gereken ve yazının içerisinde dikkat edilmesi gereken akvaryumda kullanılan kayaların, kumun bu işleri yapacak malzemeler olmasıdır.
     
  20. taygun

    taygun Guest

    Nurullah Bey,

    Tekrar merhaba. Doğrusunu söylemek gerekirse, sizin diğer başlıkta tanıttığınız 25 balıklı akvaryumunuzu görünce sanki burada konunun tartışılmasına gerek yok gibi. O kadar büyük ve sayıca çok olan balıkların bulunduğu akvaryum filtresini 15 dakika aralıkla çalıştırıyorsanız ve balıklar da ölmüyorsa söyleyecek bir sözüm vardır. O da balıklarınızın muhtemelen yüksek nitrat seviyesine alışmış olmalarıdır.

    Neyse, yukarıdaki yazdığınız pasaja gelince. Sanırım bu yazdıklarınızı Temel Bey'in ifadelerine dayanarak yazdınız ama, yazıyı yazan kişinin tanınmış olması ya da unutalım onu, aynı konuda üç beş kişinin konuda hem fikir olması onun doğru olduğu anlamını vermez. İnsanlar topluluk halinde de yanlış kararlar alabilirler. Bu nedenle de henüz bence uygulamanızın doğruluğu ispatlanmış değil.

    Kaldı ki Temel Bey, dış filtrede biyolojik filtremeleme yapılıyorsa dış filtreyi kapamanın doğru olmadığını söylüyor.

    Burada hemen söylemeliyim ki yaptığımız şey sadece tartışmak ve bilgi alışverişinde bulunmaktır. Sonunda herkes kendi uygulamasına devam edecektir.

    Yukarıda dediğim gibi, yunuslarınızın bulunduğu akvaryumda filtreyi her 15 dakikada bir çalıştırıyorsanız diyecek bir şey yok. Ama ben hala, dış filtrede biyolojik temizlik yapılmasından hareketle, dış filtrelerin 24 saat açık kalmasından yanayım.

    Bizim burada tartıştıklarımız hep duyduklarımız üzerine. Keşke bir biyolog ya da kimyager üyemiz olsa da şu işin aslını bilimsel verilerle bize anlatsa.

    Saygı ve sevgilerimle
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş