1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumda yemleme

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 22 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryum Ve Yem

    Balıkların yemlenmesi konusu , hemen hemen tüm forumlarda en çok açılan başlıklardan biridir. Akvarist sorumluluğunu aldığı canlıları iyi beslemek istiyor. Bu çok doğaldır ve hobinin bir parçasıdır.
    Balıklar beslenmede üç gruba ayrılır.

    Tamamen otçul:
    Hem otçul, hem etçil:
    Sadece etçil:

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Tamamen otçul olan balıkların bağırsak yapıları uzundur. Bu açıdan yemleme konusunda daha dikkatli davranmak gerekir. Tropheus, örnek olarak tamamen otçul olmasına karşın doğada yosunlarla birlikte minik kabuklularla karotein ihtiyacını karşılar. Bu durum göz önüne alınırken karatoin miktarı çok iyi belirlenmelidir ve haftada bir az miktarda karatoin içerikli yemleme yapılmalıdır. Bitkisel pul yemler Yavrulara ıslatılarak verilmelidir. Bu yemin sindirilmesini kolaylaştıracaktır.

    Karışık beslenen türlerde yemleme, dikkat edilirse tek ve belirgin bir baskın renge hakim balıklar örnek olarak Ahli , kalitesiz bir yemle dahi , kaliteli yem kadar olmasa da rengini alır. Üzerinde fazla sayıda renk bululunduran balıklar yem içeriğinden, kalitesinden rengini almada , göstermede çok fazla etkilenir. Tek renk balıklar rengini kullanılacak her çeşit yemde alsa da, vucut formu istenilen seviyede olamayacaktır. Karışık yemlerle beslenen balıklara zaman zaman canlı yem takviyesi yapılırken yağlandırmamaya dikkat edilmelidir. Bitkisel besin takviyesi mutlaka yapılmalı ve bunu yaparken günde bir veya iki günde bir bitkisel besleme uygun olacaktır. Renk ve vucut formu yanında hareketlilikte artacaktır.

    Sadece karaotein içerikli yemlerle beslenen balıkların beslenmesi nispeten daha kolaydır ve seçenek çok fazladır. Ancak balıkların yağlandırılmaması yine çok önem taşır. Canlı yem genel olarak haftada bir verilmelidir. Aşırı ve tüketilemeyecek miktarlarda verilmesi suyun kalitesini olumsuz etkileyecektir.

    Balıkların beslenmesinde , hazır kuru yem satın alınırken yemin içeriğine pek bakılmıyor, sonuç olarak bir tek yemden veya aynı içerikli yemlerden iyi gelişmeler bekleniyor. Balıklarımıza vereceğimiz yemler vitamin açısından zengin olmak zorunda, ancak bir tek yem paketi bunu sağlayamaz. Üç çeşit yem bulundurulmalı ve bu yemler ayrı ayrı içerik , vitamin barındırmalıdır. Kuru yeme ilave olarak canlı yemler, sebzeler menüye dahil edilmelidir.

    Beslenen balıkların yem tüketim şekli ve akvaryum içerisindeki yem alma seviyeleri ağız yapılarından anlaşılabilir. Bulunduralacak yemler bu balıkların doğal alışkanlıklarına göre seçilmelidir.
    Ağız yapısı yukarı dönük olanlar su yüzyine yakın bölgeden, Ağız yapısı öne doğru bakanlar orta ve her katman olabilir. Ağız yapısı aşağı doğru bakanlar dipten yem alma , arama meyilindedir. Bunu bilmek gereksiz kavga ve kargaşayı engellerken balıkların daha dengeli beslenmesini sağlayacaktır.

    Yemleme miktarı:
    Yavrular az az çok sayıda yemlenmelidir. Az ve sık yapılan yemlemede tüm balıklar eşit beslenir. Özellikle bitkisel ağırlıklı beslenen balıkları sık sık yedirmek doğasına uygundur. Bu balıklar gün ışıması ile yemlenmeye başlar ve hava kararmasına doğru bırakır. Bunun sebebi yosunların besleyici içeriği daha azdır bu yüzden sürekli yiyerek açığı kapatmaktır. Normal şartlarda balıkları sabah ve akşam besleyebiliriz. Özel diyet yemler hafta sonlarına bırakılarak daha geniş bir beslenme sağlanabilir.

    Aşırı yemleme:
    Balıkların aşırısı beslenmesi bazı olumsuzluklar doğurur. Yağlanma sonucu bozulan vucut formu üremeyi kesmeye , isteksizlik , hareketsizlik gibi sıkıntılar sıkıntılar çıkmasına sebeb olur. Dişi balıklar içinde bu durum son derece önemlidir. Unutulmaması gereken, bir balığı öldürmenin en kolay yolunun , aşırı yemleme olduğudur.

    www.akvaryumportali.com ;)

    Saygılar...
     
    aktassa, Yılmaz Ergin, TencoMelih ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam, ellerine sağlık gerçekten faydalı bir başlık olmuş...

    Yalnız benim bir maruzatım var... Şimdi ben son bir tank daha kurdum ve içinde balıklar da var ancak yemleme yapmıyorum... :D N'olur benim tankın ve balıkların hali? :cekingen:
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, sinyali ben dıy yem yani kendi kendine akvaryumda oluşan yem yapımı olarak algılıyorum. Akvaryumun halini sorarsan bir bildiğin vardır derim ve olta: yakalanmam derim. :F
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Çok kurnazsın Temel Hocam...

    İnşallah bir sonraki hayatlarımızda sen balık ben de seni yakalamaya çalışan balıkçı olmam... Yoksa sen beni tımarhanelik edersin... :D
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Çok güzel ve herkesin faydalanacağı bir yazı olmuş Temel abi eline emeğine sağlık..
     
  6. ivakliamsi

    ivakliamsi

    Mesajlar:
    13
    Arkadaşlar yer olarak uygun değil ama yardımınızı bekliyorum. Akvaryuma tuz atılmalı mı ? Atacaksak ne kadar atacağız ? Bir de cichlid türü besliyorum.Balıklarım kendilerini kuma sürtüyorlar.Nedendir? Oyunmu oynuyorlar acaba? Yardım...

    M.D.1
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Akvaryumda yemleme

    Balıklar oyundan dolayı sürtünmez, beyez benek başlangıcı ve dış parazit yüzünden sürtünür. Ayrı başlık açarasanız hstalık portalına iyi olur. Kaya tuzu veya başka birşey eklenmesi konusunda akvaryum bilgileriniz gerek.
     
  8. çömez

    çömez

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    fahri
    texas-blueacura-astronot

    Sayın arkadaşlar , ben bu işe yenibaşladım ama başladığım günden beri hayatım değişti ama acemilik var yardımcı olursanız memnun olurum.
    yaklaşık 50lt lik bir akvaryumda
    3 ad. texas
    3.ad. blue acura
    3 ad. te astronot var birde çöpçü ama balıkların hepsini boyu 5cmi geçmiyor bu akvartum bu balıklara ne kadar süre yeterli olur ?
    bu balıklar birbirleri ile yaşarmı ?
    beslenme noktasında balıkcının verdiği bir tür kur yem veriyorum ama sorun bana birde solucan ver iyi olur dedi. yaklaşık 4 cm lik bir astronot boyunda büyük bir solucanı yani attı, versem bidaha yiyecekler ben bunlara bu tür solcanı ne kadar vermeliyim. verdikçe yiyorlar.

    bunların haricindeki tavsilerinizide almak isterim. şimdiden teşekkür ederim.
     
  9. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Fahri bey öncelikle hoşgeldiniz.Şuan beslediğiniz balıklara bu hacim yetersiz bu türler ortalam 250 , 300 lt're ve üzeri akvaryumlara ihtiyac duyarlar.Aşırı agresif türlerdir kısa zamanda akvaryumunuzu değiştirmezseniz balık kayıpları kaçınılmaz olacaktır.
     
  10. çömez

    çömez

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    fahri
    ismail bey teşekkür ederim.
     
  11. Cikletci

    Cikletci

    Mesajlar:
    249
    İsim:
    Ömer ADAK
    Cevap: Akvaryumda yemleme

    [Çok saol hocam.
     
  12. Ernestho

    Ernestho

    Mesajlar:
    34
    İsim:
    Sırdaş Çakmaklı
    Akvaristler için tam bir handikaptır bu yemleme işi :)

    GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  13. Sezer han

    Sezer han

    Mesajlar:
    115
    Herkese selamlar, form a bugün kayıt oldum. Doğru yere yazıp yazmadığım konusunda emin değilim fakat tatlı su akvaryumum hakkında yardımınıza ihtiyacım var, yeni başladım fakat gerçekten güzel bir akvaryum olmasını istiyorum bitkili falan. Kafama göre birkaç tür balık ve bir cins bitki koydum ama balıklar o bitkiyi yiyor. Balıklarım şu şekilde, 3 adet melek balığı, bir adet albino vatoz (çok küçük daha) bir adet yine yavru siyah vatoz, bir adet büyük siyah bir vatoz ( dişi olduğunu düşünüyorum) 2 adet elma salyangozu, 6 adet molly. Melek balıkları sürekli salyangozları rahatsız ediyor. Molly lerde bitkileri yiyor işin içinden çıkmadım bana özelden yazarsanız veya birine yönlenrirseniz onunla konuşursam çok iyi olur işin içinden çıkmadım çünkü.. akvaryum 80, 40, 50(yükseklik) ölçüleri hemen hemen buşekilde.
    Ha unutmadan bugün dip çekim yaptım bir adet yavru siyah bir salyangoz u cama tırmanırken gördüm fakat elma salyangazlarım henüz yumurtlamadı, ve yumurtlamış olsalardı bile daha fazla olması gerekirdi acaba bu salyangoz bitkiler veya kum vasıtasıyla gelmiş olabilir mi elma salyangozlarıma veya diğer balıklara zarar verirmi ?
     

Sayfayı Paylaş