1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumları Güneş aydınlatamaz mı

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aşağıdaki fotoğrafta yeni başlayanlara genellikle ilk önerilen pencere önüne akvaryumu koymayın uyarısını gösteren bir fotoğraf var.

    Bu fotoğrafta aslında dikkat çekilen nokta suyun buharlaşacağı ve sürekli su ekleneceği uyarısıdır. Tabi bir miktar akvaryumu güneş ışığının ısıtacağıda muhakkaktır.

    Konuya farklı boyut katarak, akvaryumun yıllarca pencere kenarına koyulmaması gerektiğinin sebebi olarak istenmeyen yosunlar oluşacağından olmuştur. Oysa konunun böyle ısı ve buharlaşma gibi bir asli bir boyutuda var. Biz bu asıl sorun olan gerçeği bir kenara koyacağız, çünkü bu sorun üstesinden gelinemeyecek bir sorun değil. Ucuz soğutma yollarını zaten Dıy katagorilerimizde tartışdık ve bulduk.

    Bir akvaryumun aydınlatması ciddi maliyettir, iyi bir aydınlatma armatürü pahalı olduğu gibi, sarfiyatlıdır aynı zamanda. Biz akvaryumu asıl yukarıda gerçek koyulmama sebebini ve bunun getireceği buharlaşma ve ısı sorununu ortadan kaldırırsak ve akvaryumu pencere kenarına koyarak aydınlatmayı sağlarsak ne olur?

    Sakal yosunu mu olur? Olursa ne olur ? Kötü görünümü kime göre kötüdür ?

    Bir akvaryumda yosun olursa zararlımıdır, yoksa faydalımıdır ?

    Yukarıdaki sorulara makul cevaplar vererek oluşmaması kararı çıkması halinde, sizce güneş ışığı ile aydınlatılan akvaryumlarda yosun oluşmaması sağlanamaz mı?

    Konuya olan düşüncelerinizi merak etmiyor değilim.

    Saygılar...
     
    Düzenleme: 18 Mayıs 2015
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    em34:
    Temel abi güzel bir konuya değindin yine benim akvaryumum biliyorsunki low tech bitki tankıdır aydınlatmam öyle ağım şahım birşey değil normal bir florasan aydınlatma yetmiyor, ama bitkilerim sağlıklı sebebi güneş :) mis gibi sıcacık, aydınlık güneş. Havalar ısınalı bitkilerdeki gelişimi anlatamam mükemmel ama artık gübre takviyesi yapmam gerekiyor, gübreleme yapmıyordum ama bu aydınlatmayla co2 ve gübre artık şart oldu bir müddet sonra besin biter ve bitkiler iflas ederler yoksa.
    Normal yosunun pek bir zararı yok hocam velifera cae gibi balıklara, karideslere doğal besin olur, sakal yosununu ise hayatımd bir kez gördüm tankıma öyle birşey bulaşırsa herhalde hobiyi bırakırım :D
    akvaryumcumda gördüm tüm bitkilerin üzeri kaplanmıştı resmen bir istilaydı berbat bir görüntüydü allah başa vermesin.
    saygılar
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Benim akvaryumumda sakal yosunu mevcut.Kayaların ışığı az alan bölgelerinden dışarı çıkmıyorlar.Bitkilerden sadece Java Fern üzerinde az miktarda mevcut,o da hayatından memnun gibi.Sakal yosunu olan yapraktan hemen bir rizom uzatıp kendini çoğaltıyor.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Arkadaşlar, akvaryum yosunlanmasının hiç istenmeyeceği akvaryumlar bitkili olanlardır, ama bitkili olmayan birçok akvaryum var. Onlar açısından konuyu ele alalım ve genişletelim.

    Sorular bence çok güzel.

     
  5. radenko

    radenko

    Mesajlar:
    314
    Akvaryumun güneş görmesi her zaman faydalıdır. Bu nedenle yosun sorun değilse ve akvaryumda bitki yoksa herhangi bir sorun teşkil etmez. Camlarda oluşacak yosunlarıda arada temizlenirse bence güneş ışığı almasında bir sakınca yoktur hatta yararı vardır.
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Yosunların sudan aldığı besinlerin aslında bitkilerin ihtiyacı olan besinler olduğunu biliyorum. Diğer bir ifade ile, yosunlar sudaki besinleri alarak yayıldıkça bitkilere besin kalmaz.

    Şahsi kanaatim, baş edebileceğim miktarda yosuna akvaryumlarımda töleranslıyım. Çünkü doğallığın bir parçası olarak görüyorum. Aynı şekilde az miktarda salyangozu akvaryumlarımda görmek bana keyf veriyor.

    Öte yandan, size resmini çekip akşam göndereceğim fotoğrafta görüleceği üzere akvaryumlarımdan birinin yan tarafı pencereye bakıyor. Ve bu tarafa bakan ve cama değen kumlar hep yosunlu. Bence çirkin bir görüntü.

    Saygılar
     
  7. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Tamer Abi, yosunlanma güneş ışığından oluyorsa seninle hemfikirim ama tanka ilave edilen sıvı gübrenin bitkiler tarafından fazla kullanılmayan kısmını yosunlar tarafından emilip büyümeside söz konusu...
     
  8. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Temel abi,eline koluna sağlık.
    Yorumlardan okuduğum,herkes yosundan şikayetçi.
    Biz mbunacılarında olmassa olmazı yosun olayıdır.Bizde akvaryumda yosun oluşturmak için,20000 kelvinlik t8'ler kullanır olduk.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Mayıs 2015
  9. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Hocam mesela ne gibi yararlardan bahsediyorsunuz. Biraz daha açarsanız çok sevinirim.


    Saygılar...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aslında akvaryumlarda istenmeyen yosun kahverengi olandır. Çeşitleri olan yosunların hepsi balıklar tarafından tüketilmiyor. Sakal yosunu balıklar tarafından pek tercih edilmez mesela. Ancak yeşil renkteki bir sakal yosunu topağının ben kötü göründüğünü düşünmüyorum ayrıca.

    Konu aslında çok çok farklı. Şimdi ben size yosun bakmanın veya akvaryumda tutmanın balıktan zor olduğunu söylesem ne dersiniz?

    Yosunlar akvaryum suyundan bazı elementleri tüketebilir, bu bitkili akvaryumlar için belki eksi durum olarak kabul edilebilir, ancak unutmamak gerekir ki, yosunlar sudan birçok istenmeyen maddeyide uzaklaştırır. Tamamen yosunla kaplanmış bir akvaryumun bu şekilde devamlılığını sağlamak istersek tıpkı bitkilerde olduğu gibi ihtiyaçlarını karşılamamız gerekir. Yoksa akvaryumdaki nitrat, fosfat, çökeltiler veya türevlerini tükettiklerinde besinleri kalmayarak yok olma sürecine gireceklerdir.

    Unutulmaması gereken tek şey, yosun oluşması için muhteşem üçlü akvaryumda olmalıdır. Bunlar Fosfat, nitrat ışık. Bunlar bir araya gelmeden yosun oluşmaz. Öyleyse nitrat gibi istenmeyen ve su değişimlerine sebeb olan nitrat'tan fosfat'a akvaryumda temizlik yapmaktalar. Görünüm konusu görecelidir birşey diyemem.

    Ancak konuyu asıl açmamın amacı sizlerin mesajlarınızın kaydığı yosun oluşması noktası değildi aslında. Buraya kadar olan kısımda genel olarak istenmediğini görüyoruz. Güneş ışığını kullansak ve akvaryumda buna ramen yosun oluşmamasını sağlasak... Benim asıl üzerinde durmak istedim ve dikkatinizi çekmek istediğim konudur. Mesajın ana teması, muhteşem üçlüden Güneş ışığı haricindekileri akvaryuma sokmasak. ;)

    Saygılar...
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Bugün bahsettiğim gibi resimleri gönderiyorum. Aşağıdaki fotoğrafda direk olmadan gelen fakat cam kenarına yakın bir yerde duran akvaryumun dışarı bakan yüzünde oluşan yosunları görüyorsunuz. Bunları temizlemek için özel bir çaba harcamıyorum. Sadece parmağımla onları yukarı doğru çekiyorum Yüzeye gelen yosunları yosunlu kumları canlılar temizliyor.

    Aşağıdaki resimde de aynı akvaryumun hem cama ve hem de içeri bakan yüzünün farkını görebilirsiniz. Güneş ışığının etkisi bu kadar fazla. Üstelik bu odanın önünde 1,5 - 2 metre derinliğinde balkon var. Direkt olarak güneş ışığı görmüyor.

    Akgün'ün mesajında yazdığı da doğru. Fazla gübre de yosunlanmaya sebebiyet verir. Demiri fazla kaçmış bir dıy sıvı gübrenin akvaryumda o dumanımsı görünümdeki alg'i oluşturuğunu bazı arkadaşlarımız görmüştür.

    Gübreler kararında kullanılmalı ve yavaş büyüyen bitkiler yerine hızlı büyüyen bitkiler seçilmelidir. Daha doğru bir ifade ile, akvaryumlarda sadece yavaş büyüyen bitkilere değil hızlı büyüyen bitkiler de fazlasıyla bulunmalıdır.

    Rodenko arkadaşımızın yapacağı açıklamayı ben de merak ediyorum...

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Mayıs 2015
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer Abi, görüldüğü üzere akvaryumun kendi aydınlatması yosunlanma yapmazken Güneş ışığı bunu yapıyor. Acaba neden ? Doğaya hayat veren bu Güneş değil mi?

    Konu yine bence akvaryumda besinlerinin olup olmamasına geliyor. Akvaryumun bitkili bir akvaryum Tamer abi, doğal olarak gübre ve bazı artı ihtiyaçları bitkiler için karşılıyorsun. Buda yosunların üremesine sebeb oluyor. Tabi güneş gören kısım için söylüyorum. Ama neden orası ?
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Bu soruları bekliyordum Temel hocam. Konuyu iyi yönlendirorsun. em34:

    Bu konudaki benim fikrim. Tüm mesele "doğa" ile "taklit edilen doğa" arasında.

    Esas itibariyle doğada gördüğümüz her suda alg yok. Oradaki eko sistem kendisini temizliyor. Doğada alg ne ki? yakıt tankerlerinden kaza sonucu deniz akan petrolü deniz temizliyor, deredeki algin lafı mı olur?

    Doğa'nın gücünü birebir olarak akvaryumlarda bir taklit edemiyoruz. Yani gübreli su güneş ışığını gördü mü sistem bozuluyor. Hangi dereye gübre koyuyoruz. Hiç birine. Ama ekoloji kendi gübresini kendisi hazırlıyor. Diğer bir ifade ile, "doğa canlı" Güneş gökyüzünde her zaman durduğunu bilerek gübresini hazırlıyor.

    Bu işin lafzi kısmı. Kimyasal kısmını yani benim söylediklerimi zincirleme reaksiyonlarının açıklamasını da kimyager ya da biyolog arkadaşlara bırakayım.

    Saygılar
     
  14. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Güzel bir tartışma konusu olmuş.Benim dikkatimi çeken bu konuda akvaryumun yerinin pencere kenarı olmamasının nedeni olarak hep yosun gösterilmiş olmasının ve diğer sebebin daha önemli olmasına dikkat çekilmesi oldu.Gözlerden kaçan konu olarak kabul edelim.Doğru tespitte bulunulmuş.Doğal ışığının yosun yapması akvaryum ışıklarının yapmamasının çok sebebi var.Mesela yine bu tarz konulara mesajların içeriğine bakıldığında güneş ışığının akvaryuma zararlıymış gibi lanse edildiğini görürüz, yanlış ışık yüzünden yosun tuttuğunu çıkaracağınız mesajlar içerir.Oysa konu yosunların akvaryumda bulunan ihtiyaçlarına birde gerçek istedikleri ışığın katılmasıdır benim fikrimce.Akvaryumda yosun istenmiyorsa doğal ışık düşünülüyorsa ana besin maddelerini akvaryumdan uzaklaştırmak şarttır.Bu çok zor değil aslında ancak çok temiz ve yükü az akvaryum ister.
     

Sayfayı Paylaş