1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

Başlığı 'Afrika ve Asya Balıkları Forum' kategorisinde taygun tarafından 9 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Bundan yıllar önce akvaryum sevdası içime düştüğümde akvaryum almaya karar verdim. Birbirinden güzel balıklardan hangisinde karar kılacağımı tespit etmek için önce konu ile ilgili bir kitap aldım. Akşamları hep kitabı okudum. Okuduklarım arasında çok rahatla bir türü seçtim. Tetrazon.

    Videomuz:

    [GOOGLE]-1250019761909664522[/GOOGLE]

    [​IMG] (Resim, K.Zadorozhny’nindir)

    Kurduktan bir – iki yıl sonra akvaryum patlayınca hobiye ara vermek zorunda kaldım. Yaklaşık 15 yıl sonra tekrar hobiye geri döndüğümde hobide bir çok şey değişmişti. Ama değişmeyen bir tek şey vardı. O da Tetrazonlar. Dönüşüm yine onlarla oldu.

    Tetrazonları yaşayanlar bilir. Onlar küçük haydutlardır, akvaryumlarınızın çeteleridir. Sürü balığının en güzel örnekleridir. Hep birlikte akvaryumun bir o köşesine bir bu köşesine yüzerler. Çoğunlukla toplu haldedirler.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    Hep birlikte yeme bir atılışları vardır ki sanırsınız kanında piranha kanı vardır. Dişleri yoktur ama ısrarla ve parçalarcasına atılırlar yeme.

    Vucutlarını yukarıdan aşağı doğru ayıran dört adet siyah bant vardır. Tetra buradan gelmektedir. Temel renkleri sarıdır. Vucüdları sarı pullarla kaplıdır. Burunları, çeneleri, sırt ve karın yüzgeçleri kırmızıdır. Bu kırmızılık erkeklerde daha belirgindir. Kuyruklarının alt ve üst taraflarının kenarları hafiften daha koyu sarı ya da turuncumsudur.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    Hele erkeklerin çiftleşme dönemlerinde birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştıkları dönemlerde renkleri maksimuma ulaşır. Kabarmış sırt yüzgeçlerini Bizans askerlerinin miğferlerindeki kırmızı tüylere benzetirim.


    Erkeklerinde renkler daha canlı iken vucud yapıları daha ince, dişilerde ise tam tersidir.

    [​IMG] [​IMG]

    Yukarıda dediğim gibi sürü balığıdır. En keyif verici sürü sayısı 10 – 12 gibidir. Daha azı da olur. Bu durumda genelde tavsiye edilen rakam altı adettir. Yabancı forumlarda da 8-10 adet kadardır. Aşırı olmamak şartıyla akvaryum ebatlarının izin verdiği takdirde kalabalık olması en iyisidir. Eğer üç – beş tane beslemek isterseniz asabi olurlar. Çevrelerindeki balıkların kuyruklarına saldırırlar, kuyrukları didiklerler. Kuyruğu olmayan balık da ölür. Ama bu kabahat tetrazon’un değil, ona bu ortamı hazırlayanındır. Öte yandan, enteresan bir şekilde gözlemlediğim bir süreç vardır. Yazımın en başında da belirttiğim gibi, iki defa farklı dönemlerde tetrazon besledim. Hepsini ufakken alıp büyüttüm. Bu süreç içinde plati, gromi gibi farklı türlerle birlikte büyüdüklerinde onlara sataşmıyordu. Fakat, yetişkinlerin bulunduğu tanka gelen farklı türler muhakkak ilk zamanlarda tacize uğruyorlardı. Daha sonra da yabancı balığı kabul ediyorlardı. Bu bir istisna olabilir.

    Beslenmeleri fevkalede kolaydır. Ispanaktan bits’e kadar geniş bir yelpazede beslenebilirler. Dondurulmuş yem, kurutulmuş yem, hatta dip yemi bile. Rugby oyuncuları gibidirler. Ağızlarına aldıkları kocaman dip yemini birbirlerinin ağızlarından kaparak parçalar ve yerler. Ölü balıkları didiklemeyi pek severler. Hem otcul ve hem de etçil beslendiklerinden olsa gerek çok dayanıklıdırlar. Beyaz benek ya da diğer kolayca oluşan hastalıklar bu balıklarda sık görülen hastalıklar değildir. Yazılı kaynaklarda ömürleri 5-6 yıl olarak geçer.

    Sanırım genlerinde oynamalardan dolayı bantlarında bir takım değişiklikler oluşmuş ve bu farklar da yeni bir tür gibi piyasaya sürülmüştür. Siyah bantlar kalınlaşmış birbirine girmiş adı “yeşil tetrazon” olmuş. Bantlar kaybolmuş, bu sefer de “altın tetrazon” olmuş ya da Albino. Balığın esas normu ilk resimde görüldüğü gibidir.

    Sazangillerden olan bu balık yumurtlayarak çoğalır. Mayıs ayı içinde sabaha karşı çiftleşme başlar. Çiftleşme tankına alınacak balıkların canlı yemle özellikle beyaz kurt ya da su piresi ile beslenmeleri aktivitelerini artıracaktır. Balıkların döllenmiş yumurtaları yememeleri için balıklar içinde az su bulunan bir akvaryuma alınır. Böylece balıkların dibe çökmeleri için gereken yol kısalmış olur. Dibe misket ya da aynı büyüklükte çakıl taşları ile döşenir. Bunun amacı yumurtaların taşlar arasına düşmesiyle yenmekten kurtulmasıdır. Bunların alternatifi aralarında yumurtayı saklayacak nitelikte bitkilerdir. Çiftleşme sonrasında balıklar hemen akvaryumdan alınır. Dişi balık yaşı ve beslenme durumuna göre 300-500 arası yumurta bırakır. Ve yumurtalar bir – birbuçuk gün içinde çatlar. Birkaç gün boyunca kendi gıdaları büyümeleri yeterli olurken, sonrasında artemia beslenmelerine büyük katkı saylacaktır.

    Güneydoğu Asya kökenli olan tetrazonların akvaryumda yaşadıkları seviye üst orta seviyedir. Çok iştahlı olduklarında akvaryumun dibine inerek orada buldukları yemleri de yerler. Bu iştahlarının önemli bir dejavantajı vardır ki o da dibe pek yem gitmemesidir. Çöpçüler gibi dip balıkları, yukarıda tetrazonlar varken aç kalırlar. Dipteki balıkları beslemek için akvaryum ışıklarını kapadıktan sonra yemleme yapılabilir. Bu yöntemin de muhakkak dejavantajları vardır.

    Yabancı forumlarda ya da yurtdışı piyasalarda Puntius Tetrazona ya da Tiger Barb olarak da tanına balığın ihtiyaç duyduğu sertli derecesi PH 6,5 – 7,5’dur. Doğal habitatı durgun ya da yavaş akan nehirlerdir. Su sıcaklığı 22 – 26 santigrat arasıdır.

    Akvaryum içinde birlikte yaşayabileceği balıklar yine aynı habitatın balıklarıdır. Örnek olarak, Loach, gromiler, zebralar, kedi balıkları sayılabilir. Konu ile ilgili sitelerde, boyları 8 cm.’ya kadar uzar derlerse de sanırım bu sadece doğal ortamlarında olsa gerek. Zira 20 yıl boyunca balığı 5 cm.’den daha büyük göremedim. Öte yandan, balığın içinde bulunduğu akvaryuma, balık sayısına, beslenme şekline özel önem verildiği takdirde ölçülerin değişeceğini düşünüyorum.

    Seyretmekten sıkılmayacağınız, hareket ve renkleri ile görsel bir şöleni ifade eden bu sürü balığını birgün hepinizin besleyeceğini ümit ediyorum.

    Son olarak, Temel Kardeşime de videonun hazırlamasında gösterdiği yardımdan dolayı teşekkür ederim.

    Saygılar
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Mükemmel bir paylaşım olmuş Tamer abi. :helalolsun:

    Gerçekten çok haylaz canlılar. Çok faydalı bir paylaşım olduğundan, tüm arkadaşlarımızın faydalanması adına sabit başlık yapılmıştır.
     
  3. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Abi, eline sağlık.Tetrazon başta olmak üzere diğer tetra türleri çok ilgimi çekiyor.Zaten bitkili tank kurmak isteyenlere önerim bitki&tetra türleri oluyor.Sürü balığı olması, hareketli olması ve farklı türlerdeki renk değişimleri bu balıgın olumlu özellikleri:)Olumsuz özelliklerden de bahsedecek olursak doymak bilmeyen açlık krizleri, yem alta düşmeden yemi bitirmeleri, lepistes ve bettaların kuyruklarını kemirmeleri...
    Ama gerçektende saglam balıklar.Kolay kolay ölmüyorlar.Tropikal balık besliyorsanız ve ölümler tetra türlerinde oluyorsa bilinki büyük bir sorun var demektir.
     
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Tetrazon mu alsam :) Çok güzel olmuş :helalolsun:
     
  5. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Video müthiş, bilgiler doyurucu ve özgün elinize emeğinize sağlık :alkis:
     
  6. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Tebrikler Tamer Bey, anlatım video ve fotoğraflar çok güzel. Beslediğimiz türleri ve yaşadığımız tecrübeleri birbirimze aktardıkca, hobi daha güzel ve keyf alınır hale geliyor. Elleriniz dert görmesin.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  7. assamarita

    assamarita

    Mesajlar:
    35
    Ynt: Akvaryumları Haylaz Çetesi: Tetrazonlar

    Tamer Bey, teşekkür ederiz size, bize güzel bir müzik eşliğinde haylazlık akvaryumda nasıl olur gösterdiniz. Bu balıkların sert balıklar olması ve üretilememesi yüzünden almamıştım. Bilgiler için ayrıca çok teşekkür ederim size.
     
  8. dozzz

    dozzz

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    özgür çotuk
    Çok güzel bir paylaşım olmuş tebrik ederim.Ben de tam yeni damızlık bir dişi almıştım :D
     
  9. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Harika bir paylaşım olmuş Tamer hoca'm, bunları yazınca benimde alasımda geldi Tetrazon. :F Aslında bendede vardı ama diğer balıkları rahatsız ettikleri için akvaryumda çıkardım, izlemesi gerçekten harika, bir sağa bir sola yüzüyorlar sürekli. :) Yeni bitkili tank kurunca alıcam zaten Tetrazonlardan. :) Ellerine sağlık yeniden Tamer hoca'm.
     
  10. wizi_emre

    wizi_emre

    Mesajlar:
    220
    İsim:
    Emre Soycan
    80x40x40 akvaryumumda şimdilik 10 adet 2 cm boylarında tetrazon + 1 albino çöpçü + 1 bronz çöpçü + 1 vatoz + 1 frenatus var. Tetrazonların sayılarını ne kadar yükseltebilirim acaba ?
     
  11. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Frenatus dediğiniz Laebo mu acaba?
     
  12. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Akvaryuma balık ekleme sayısı aslında göreceli bir durumdur. Akvaryumunuzun bakımlarını düzenli olarak yaptığınız sürece, abartılmamak kaydı ile istediğiniz adette balık ekleyebilirsiniz.

    Sizin akvaryumunuz hacmi, teterazonların büyüklüğünde 30 adet balık eklemeye müsaittir.

    Erman Frenatus başka, Labio başka bir balık türü.
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  13. wizi_emre

    wizi_emre

    Mesajlar:
    220
    İsim:
    Emre Soycan
    Sayılarını 16 ' ya çıkarmayı ve yanlarına tetra türlerinden eklemeyi düşünüyorum. Birde bitki yerleştirilir ise kendileini daha iyi hissedecekleri hakkında yazılar okudum ama Kütahya' dan alabileceklerim sınırlı. Tekrar dışarıya çıkıp bir göz atmak en iyisi olacak :) Cevabınız için teşekkür ederim.
     
  14. EYUPSABRI

    EYUPSABRI

    Mesajlar:
    4
    İsim:
    EYÜP SABRİ GÜNEY
    Daha önce ciklete karar vermiştim ama artık vazgeçtim bu balığı beslemeye karar verdim.
    Öncelikle akvaryumum 70 30 40 ebatlarında herhalde bunda beslenir daha yeni ulaştı elime kurmadan önce bir düşüneyim dedim iyi ki de acele etmemişim...

    Şimdi bu balıkların dişi erkek sayısı var mı varsa kaç erkek kaç dişi almalıyım ? Bitki olarak çok fazla olmamak şartıyla hangi tür bitki koymalıyım? İç filtrem hava motorum ısıtıcım zaten var kum olarak ne kullanayım kalınlığı ne kadar olsun ? Yalan yok bitkiler hakkında nasıl bakılır akvaryumun neresine konur onlar hiç bilmiyorum bilmemek ayıp değil sonuçta öğrenmemek ayıp canlı doğurgan mıdır bu balıklar TAMER BEY cevaplarsanız ve diğer arkadaşlarım bilgi paylaşırsanız sevinirim.
     

Sayfayı Paylaş