1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumlar için gün döngüsünün önemi.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde stablizer tarafından 6 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Bir kaç ay önce tatile giderken salondaki Tanganyika akvaryumunun ışığını kapattım ve salonun perdelerini açtım.Tatilde olduğum süre içinde akvaryum güneşin doğuşuyla aydınlanıp batışıyla karanlık hale geldi.Döndüğümde bir Calvus ve iki Leptosoma yavrulama durumundaydı.Bende bir süredir güneşin hareketlerinin akvaryuma direk etki etmesi yada ışığı direk güneş similasyonu olarak kullanılması konusunu düşünmeye başladım.Bir kaç haftadır sabah hemen perdeleri açıyorum fakat akvaryum salonda olduğu için mecburen yatana kadar salondaki ışıklar yanıyor.
    Sizce gün döngüsünün bu kadar etkisi olurmu yoksa boşamı çaba sarfediyorum?
     
  2. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Yine burda güzel bir yazı okumuştum yanılmıyorsam.güneş ışığı neden kullanılmaz ve yosun niye sadece güneş ışığının vurduğu bölümde oluşurda suni aydınlatmada oluşmaz.yine birde bu buna bağlı olara doğada yosun sorunu doğal ışıkta olmuyorsa akvaryumda nedenlerini bulalım gibi.Ben bu döngünün tetikleme yapacağına inanıyorum.tesadüf olma olasılığıda var ama doğada üreme dönemlerine ısı ve güneş durumuna görede tayin eden çok balık var.
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Güneş ışığının azalıp artmasını anca florasanlarımızı zaman ayarlı prizlerle belirli periyotlarla yakıp söndürerek elde edebiliyoruz bildiğiniz üzere.. Florasanlarda ampüller gibi parlaklığı ayarlanabilse ve bu zamana yayılabilse bence balıklar için çok ideal bir ortam oluşur ve balıklara bu olumlu yansır.. Düşünsenize birden bire ortamlarını aydınlatıyor birden bire karartıyoruz.. Serdar gerçekten güzel bir konuya değinmişsin Onur beyde güzel yaklaşmış.. Katılımlarla çok daha güzelleşecek bir konuya benziyor.. :helalolsun:
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konuyu gündeme taşımıştım haklısınız Onur Bey, sanırım aşağıdaki linki takip etmişsiniz.

    Akvaryumlara vuracak olan sabah güneşi belli periyotta denk geliyorsa çok faydalı olacaktır. Bunun aksini kimse iddaa edemez. Güneş ışığı konusu o kadar öcü yapılmış ki...Halbuki konuları açmasını sevdiğiniz zaman ortaya kafanızı huh: bu şekilde kaşıyacağınız o kadar çok konu bulacaksınızki şaşırırsınız. Akvaryumlarda florasan kullanıyoruz ve güneş ışığı almasın akvaryum diyoruz ( Suyu ısıtma olasılığı, ısı yükselip alçalmasına önlem alınırsa ) yani konuyu şak diyoruz şuk diye bağlıyoruz. Üstelik hep istenmeyen yosun olacağını hatırlatıyoruz. Oysa parantez içindeki sıkıntı çözüm bekler. Tabi çözümüde vardır. öp: Yani düşünün doğada olan bir yosun türü, doğada aldığı ışıktan doğada yer yer , bölge bölge bazı kesimlerde oluyor ama genel olarak oluşmuyor. Ama akvaryumda Güneş ışığı yosun olacak diye öcü oluyor. Florasan aydınlatma sakal yosunu yapmıyor...İnsan hadi ya acaba neden diyor kendi kendine ? Gerçek faydalı aydınlatma Florasan mı acaba ? Yoksa doğal olmadığından yosunlar sevmiyor mu vs vs ?

    Doğaya kısa bir dönüş yapalım...Deniz kenarlarında kayalık alanlarda yosunlar oluşur, çünkü dalkaların köpükleriyle birlikte yapışan proteinler kıyıya gelir. Protein sikimmer bu işlem taklit edilerek yapılmıştır. Öyleysa sakal yosunlarına besin taşınıyor ve sevdiği Güneş ışığıda yukarda hazır. ;)

    Genel olarak atık yükünün taşınmadığı denizin ve göllerin bazı bölgelerinde sakal yosunu yerine farklı alg türleri gelişir. Atık yükü orantılı çünkü. Kısa yorumum nacizane...Akvaryumda atık yoksa Güneş ışığı sorunsuzdur. Atık varsa sakal yosunu da vardır.

    Şahsen kendi akvaryumum ön camından saat 15 cıvarında güneş ışığı almaya başlar ve yazın 19 cıvarına kadar alır. Hiç bir sıkıntı yaşamadım. Üstelik benim akvaryumdaki balık yükünün ve atık yükünün çok olduğu iddaa edilir. haha:
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  5. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Sabah 07:00 ile 10:00 arası,akşam 15:00 19:00 arası güneş alıyor(akşam direk alıyor sayılmaz).Anubiaslar çok güzel olmaya başladı şimdilik gelişme bu.ısrarla denemeye devam edeceğim.
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Anubiaslarınızın doğrudan güneş ışığı alması sorun olabilir... Anubias da diğer Araceae familyası üyeleri gibi aşırı fotosentez yapmaktan hoşlanmazlar... Zaten buna uzun sürede dayanamazlar...
     
  7. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Bir Leptosoma yumurta aldı bu arada.Abdullah Hocam Anubias konusunda doğru söylüyorsun ama direk ışığı çok kısa alıyorlar.
     

Sayfayı Paylaş