1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumun Kurulması ve Dekorasyonu (Bilgi)

Başlığı 'Forum Arşivi' kategorisinde Molly_Oscar tarafından 21 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Molly_Oscar

    Molly_Oscar

    Mesajlar:
    68
    Araç ve Gereç

    1-Uygun ölçüde akvaryum
    2-Termometre
    3-Akvaryum bitkisi
    4-Balık kepçesi
    5-Beslediğiniz balık türüne göre balık yemleri
    6-Işığı otomatik olarak belirli saatlerde açıp kapayan saatli şalter
    7-Otomatik yem makinası(Olmaması birşey değiştirmez,lüksünüze kalmış birşey)
    8-Kova
    9-Bulaşık süngeri
    10-2,5 Litrelik plastik su kabı
    11-2 Metrelik şeffaf akvaryum hortumu
    12-Akvaryum kumu
    13-Laterit kum
    14-Su hazırlama solüsyonu
    15-Termostatlı ısıtıcı
    16-Filtre

    Uygulayalım:

    İlk İki Gün

    > Akvaryumu pencereden doğrudan ışık almayacak şekilde duvar kenarına yerleştiriniz.Doğrudan güneş ışığı alan akvaryumlarda aşırı ısınma ve yosunlanma olabilir.Bir odanın en gölge köşesi akvaryum için en uygun yerdir.

    > Demir ve minerallerce zenginleştirmek için hafifçe ıslattığımız laterit kumu serpiniz.Üzerine kumu dökmeden önce lateritin kuruyup sertleşmesini bekleyininiz.

    > Soğuk suyla iyice yıkayıp çalkaladığınız akvaryum kumunu yaklaşık 5 cm kalınlığında bir tabaka oluşturacak şekilde akvaryum tabanına yayınız.Önden arkaya doğru yükselen hafif bir eğim veriniz.

    > Kumu karıştırmamak için üzerine koyacağınız tabağa su dökerek akvaryumu yarısına kadar doldurunuz.

    > Kullandığınız malzemeler kireçli veya toksik olmamalıdır.

    > Kısa boylu bitkileri öne,uzun boyluları veya hızlı büyüyenleri arkaya yerleştiriniz.Yerleştirmeden önce çok uzun akvaryum bitkilerinin köklerini 2-3 cm kısaltınız.

    > Akvaryumu tamamen doldurunuz.Filtre,termometre ve termostatlı ısıtıcı yerleştirip çalıştırınız.Isıtıcı ve termometre,suyun sıcaklığını istediğiniz noktada tutacak şekilde ayarlayınız(tropik akvaryumlarda genelde 25`C).Akvaryuma sudaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için uygun miktarda su hazırlama solüsyonu ekleyiniz.

    > Akvaryumu bir gün boş bekletiniz.

    > İlk günlerde akvaryum suyu bulanık olabilir.Biyolojik dönüşümler başladıkça birkaç gün içinde su kendiliğinden berraklaşacaktır.

    Üçüncü Gün

    > Işığı bir saatli şaltere bağlayıp akvaryumun düzenli olarak günde 10-12 saat aydınlanmasını sağlayınız.

    > Akvaryuma ilk balıkları koyunuz.Bunların dayanıklı ve yosun yiyen türler olmamasını(örneğin lepistes,black molly gibi canlı doğuranlar)tercih ediniz.

    > Balıklarımıza günde iki veya üç kez azar azar yem veriniz.

    İki Hafta Sonra


    > Yaklaşık 1/4 oranında ilk su değişimini yapınız.Akvaryuma koyacağınız dinlendirilmiş taze suya,litre olarak hacmine uygun miktarlarda su hazırlama preparatı ve demirli sıvı akvaryum gübresi ekleyiniz.

    Daha Sonrası

    > Akvaryumun son balık nüfusunu oluşturmayı aşamalı olarak bir aya yayınız.Balıklarımızı tamamladıktan sonra da mümkün olduğu kadar akvaryumunuza dışarıdan balık ilave etmeyiniz.

    > Yeni aldığınız balıkları ayrı bir karantina akvaryumunda bir hafta kadar gözlemleyip ancak sağlıklı olduklarına emin olduktan sonra esas akvaryuma koyunuz.

    > İki haftada bir 1/4-1/5 oranındaki su değişimlerini ihmal etmeyiniz.Su değişimlerini yaparken tabanda birikmiş tortuları ve çürüyen bitki artıklarını da alabilirsiniz.Bu arada tek gövdeden yaprak veren ve hızlı uzayan bitkileri kontrol ediniz.Su yüzeyine ulaşmış olanları tepeden 20 cm kadar makasla kesip kuma dikiniz.Köklü alt kısmını çıkarıp atınız.

    > Bilinçli kurulan bir akvaryumun işleyen bir biyolojik düzen hâline gelip doğal güzelliğine kavuşması 2-3 ay kadar sürecektir.

    > Balıklarımızın toplu olarak yaşadığı akvaryumunuza kesinlikle ilaç atmayınız.İlaçların çoğu,bazı bakteri türlerini yok edip akvaryumdaki biyolojik dengeyi bozar.Böylece sağlıklı balıklarınızın da hayatını tehlikeye sokar.En iyisi,hasta balıkları teşhis eder etmez küçük bir karantina akvaryumuna ayırmak,gereken ilaçlamayı da orada yapmaktır.

    AKVARYUM BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

    > Balıklarınızın sağlığı yerinde mi? Kontrol ediniz.

    > Su sıcaklığını kontrol ediniz.

    > Filtre düzgün çalışıyor mu? Kontrol ediniz.

    > Haftada bir ön camdaki yosunları temizleyiniz.

    > İki haftada bir düzenli su değişimi yapınız.Hızlı uzayan bitkileri budayınız.Filtreyi iki haftada bir,akvaryumdan aldığınız su ile çalkalayarak temizleyiniz.

    > Ayda bir teknik bakım yapınız.

    YEMLEMEDE ALTIN KURALLAR

    Balıklarınızın yemlenmesi akvaryumunuzda dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında gelir.

    Balıklarınızı yemlerken bir takım kurallara kesinlikle uyulmalıdır.Eğer bu konulara dikkat ederseniz akvaryumunuzda yemler yüzünden sorun yaşanmayacaktır.Peki nedir bu kurallar?

    1- Yemlemede aşırıya kaçmayınız.Balıklar verilen yemi birkaç dakika içinde bitirmeli,6-8 dakikada bitiremiyorsa verilen yem fazladır.Dibe çöken yem orada çürüyerek kokuşacak,suyu bozacak ve zehir üretecektir.

    2- Aşırı yem tokluk değil,hazımsızlıkla birlikte ölüm getirir.

    3- Balıklarınıza verdiğiniz kuru yemleri ufalamadan bütün olarak veriniz.Ufalayarak verdiğiniz yemler sudaki protein oranını artıracak,oksijen oranını düşürecektir.

    4- Çeşitli yemler kullanın.Farklı yemleri karıştırarak vermeye çalışınız.

    5- Haftada bir canlı yem vermeye gayret ediniz.

    6- Balıklarınıza ayda bir haşlanmış ıspanak verin.Haşlanmış ıspanağı balıklarınız kabızlık problemi yaşadığında vermeniz onların bu sorununu giderecektir (Eğer balığınızın dışkısı anüsünde asılı kalıyorsa ve düşmeyip uzuyorsa balığınız kabızlık sorunu yaşıyor demektir).

    7- Balıklarınıza eğer mümkünse *** *** az miktarda yem veriniz.

    8- Balıklarınıza verdiğiniz yemlerin temizliğinden emin olunuz.

    Akvaryum ve akvaryum balıkları ile ilgili bilgilerinizi artırmak için;

    - Akvaryumunuz için balık seçerken dikkat etmeniz gereken kuralları,balıklarda görülebilecek hastalıkların belirtilerini ve tedavilerini araştırınız.

    Umarım faydalı olabilmişimdir.Saygılarımla... :cicek:
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerinize sağlık Uğur Bey, yeni başlayan arkadaşlara rehber olacak faydalı bir çalışma hazırlamışsınız. Teşekkür ederiz..
     
  3. Hiper0ktivE

    Hiper0ktivE

    Mesajlar:
    160
    Çok güzel bilgi vermişsiniz ve yeni başlayanlar için kolay anlaşılabilir bir dil kullanmışsınız.
    Uğur bey güzel paylaşımınız için teşekkürler em34: :cicek:
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Uğur Bey güzel bir derleme yapmışsınız. Emeğinize sağlık. Faydalı bilgiler.



    Saygılar...
     
  5. Molly_Oscar

    Molly_Oscar

    Mesajlar:
    68
    Teşekkürler arkadaşlar. Herşey bu hobinin en üst seviyelere ulaşması ve herkes tarafından bilinmesi için... :hepiniziseviyorum:
     
  6. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Elinize kolunuza sağlık.
    Yeni tank kuracak arkadaşlar için faideli bilgiler.
     
  7. Molly_Oscar

    Molly_Oscar

    Mesajlar:
    68
    Sağ olun Özgür Bey.
     
  8. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Ugur bey çok güzel bir bilgi alışverişinde bulunmuşsunuz.

    Teşekürler.
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    2 haftada 1 filtre temizliği ve 6-8 dakikada bitirilebilecek yenmeyen yem miktarının fazla olduğu düşüncesi hariç tüm kısmına katılıyorum.. 2 haftada 1 filtre temizliği iç filtre mi acaba ? Dış filtre için kesinlikle kabul edilemez böyle bir madde.. İç filtrede zaten mekanik temizlik yaptığı için isteyen haftada 1 bile temizleyebilir.. akvaryumdaki yüke göre değişir.. bak: Eğer bir balığa 6-8 dakikada bitirebileceği yem verirseniz sabaha göreceğiniz tek şey o balığın yada balıkların ölüsüdür. 6-8 dakika çok uzun bir süredir.. Heleki 6-8 dakika canlı yem yani tubifex verdiğinizi düşünün sabahı bile beklemenize gerek kalmaz.. Kimi yerde 3-5 dakikada yiyebileceği kadar yem atın derler ama o lafın gelişi söylenen 3'ün 5'in hesabı balıklara göre yapılmaz.. 3-5 dakika göreceli bir kavram olarak veriliyor , akvaryum dışında ki konularda çok can alıcı bir zarar getirmeyebilir ama akvaryum canlısı beslenmesinde 1 dakikada yiyebileceği yem balıklar için kafidir.. Bu sebepten gün içerisinde azar azar ama çok öğünlü yemlemede tavsiye edilir.. İstisnalar olabilir ama oda 1 yada 2 tanedir ki istisnalarda kaideyi bozmaz.. İsteyen zaman tutup bakabilir..
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş