1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryumunda planton patlaması

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde sherides tarafından 6 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Herkese sağlıklı balıklar. Akvaryumunda 1 haftadır plankton patlaması ile mücadele ediyorum ama daha ciddi bir çözüm bulamadım. Suyun rengi önce beyaz bulanık bir hal alıyor, sonra gittikçe balıklar görünmez hale gelip su koyu pis kokulu bir hal alıyor. Önce akvaryumcuya durumu anlattım ya UV Filtre almamı yada seranin agl önleyici ilacını almamı söyledi. Bende ilaci aldım. Kullandım ama hiç bir işe yaramadı. %100 su değişimi yaptım, yeni filtre taktım, akvaryumu tuzla yıkadım çözüm sadece 3 gün sürdü. Bu gece ise hem %100 su değişimi yaptım hemde seranin ilacını kullandım. Bakalım sonuç ne olacak. Sizlerin bu duruma önerimiz ne olacak acaba. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Merhaba Elif Hanım,

    Geçmiş olsun, değişik bir durum sanırım. Plankton patlaması olduğuna nasıl karar verdiniz Elif Hanım bilemiyorum ancak, tatlı su akvaryumlarında bu pek olası bir durum değil. Plankton veya alg patlamasında suyun rengi beyaz bulanık olmamalı, denizlerde bu kırmızı olarak ortaya çıkar ama tatlı suda Göllerinde olursa ne renktir bilemiyorum.

    Suyun pis kokulu bir hal alması bence bir bakteri oluşumu iznenimi bıraktı. Benim nacizane sorum su sarıyla yeşil arası bir renk alıyor mu bu evrede ?
     
  3. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Elif abla alg yada plankton değilde sakın amonyak olmasın, bendede oldu bir ara çok balık kaybettim uzun vadede zehirlenip ölüme yol açmıştı suyum beyazladıktan bir hafta sonra balıklar bir bir ölmeye başladı karınları çekilip derileri bozulmuştu çünkü mukozaları yıpranmıştı
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Geçmiş olsun Elif Hanım,

    Akvaryumunuzda bakteri patlaması olmuş... Son dönemde aşağıdakilerden herahngi birini yaptınız mı ya da bunlardan biri başınıza geldi mi?

    1. Akvaryumunuzda midye var mı? Midyeler öldüklerinde akvaryumlarda ciddi kirlilik meydana getiriyorlar...

    2. Akvaryumunuz bitkili mi? Topluca bitki çürümesi yaşadınız mı?

    3. Akvaryumun iç yüzeyinde kayganlık var mı?

    4. Akavryuma son dönemde kütük eklediniz mi?

    5. Akvaryumda bir müddettir göremediğiniz balığınız/balıklarınız var mı?

    6. Akvaryumun içindeki objelerin üzerinde beyazımtırak sümüksü oluşumlar var mı?

    Bunlardan ilk beşi bakteri patlaması ile, sonuncusu ise akvaryumda su küfü oluşumu ile ilgilidir... Su küfleri kısa mesafeye spor atarak yerleştikleri için UV filtrasyondan kurtulurlar... Aynı şekilde kolonileşen bakteriler de UV filtrasyondan kurtulabilir...
     
  5. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Elif hanım tankınızda ki suyun berraklığını kaybedip beyazlanmasının diğer bir sebebide nitrit patlamasıdır.Yeni kurulan tanklarda bu çok olabilitesi yüksek bir durum ne yazıkki.Sizde ki sorunun aynısı bendede oldu.. Suda can sıkıcı bir bulanma oluyor ve su değişimi yapmanıza rağmen bu bir kaç gün sonra bu bulanma gene başlıyor.Olay sadece tankınızda cereyan etmiyor.Dış filtre kullandığınızı tahmin ediyorum.Eğer tahminim doğruysa dış filtrenizide temizlemeniz gerekmekte.Ben bunlara ek olarak sera nitrivec'i kullanarak 1 hafta gibi bir sürede bu sorunumu çözmüştüm.. Yanlış anlaşılmasın diye açıklamak isterim ki sera nitrivec suyun berraklaştırılması için kullanılmaz.Suyun biyolojik dengesinin oturması için bakteri kültürü içerir.Suyun bulanmasına sebep olan nitritin nitrata dönüştürülmesine katkıda bulunur.

    Sizde alg patlaması yok buna emin olabilirsiniz.. Bu süre içerisinde tankınıza balık eklemeyiniz.Alg önleyici ilaçta sorununuzu çözmeyecektir emin olabilirsiniz.. Saygılar
     
  6. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Plankton patlaması olduğunu akvaryumcuya durumu anlatınca o söyledi. Suyun rengi sarı yada yeşil olmuyor ama içinde 3 günde oluşabilecekten çok kahverengi tortu oluşuyor ve iç filtrede çamur gibi tortu oluyor ve tabiki camda kaygan bir tabaka oluyor. Hiç balık kaybım olmadı şu zamana kadar. Akvaryum 5 aydır falan kurulu. ilk bulanmada akvaryumdaki testileri çıkardım kum dahi yok şimdi akvaryumda. Akvaryumda 2 ila 4 cm arasında 30tane sp ve yunus var. Akvaryum 72 litre ama son günlerde tamamı dolu değil. Balıklar 1 hafta sonra evi taşıma olayından sonra 200lt tankla geçecek bu sorunu 72 lt de halledemezsem 200ltde hiç halledemem. Nitrit yada nitrat patlaması olsaydı %100lük su değişiminde sorun çözülmez mıydı? Sorunumu kayıp yaşamadan ve yeni evime taşınmadan önce çözmek ve evimde ilk olarak akvaryumumu kurmak istiyorum. Yardımlarımıza ihtiyacım var.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Amonyak ve nitrit patlaması balık kayıpsız atlatılmaz veya balıklar üzerinde hiç etki etmeyecek bir oranda gelişme gözlenmez. Bakteriyel bir durum olduğunu düşünüyorum açıkcası. Alg yüzünden olması demek suya rengini vermesi demektir, bu da olmadığından alg yüzünden olacağını düşünmüyorum. Koku pis bir koku yerine yosun kokusu duyulması gerekir.

    Bazen akvaryumda bir bakteriyel oluşum başlar ve öyleki bir damlayı bile dezenfekte etmediğinizde yeniden kurulumların fayda etmediği akvaryumlar görülebilir.
     
  8. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Bu arada bunca yasananlara rağmen balıkların davranışlarında hiç bir değişiklik yok. %100lük su değişimini içinde sadace 10cm üstü 2 vatozun yaşadığı 200tllik akvaryumumdan 10ltlik su kullanarak yapıyorum . Yakında kütük ekledimiz mi demiştiniz 1.5 ay önce hindistan cevizi kabuğu koymuştum akvaryuma 4 tanede 5cm boyunda cüce vatoz yavrusu var akvaryumda
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bakteri patlamalarının balıklara hiçbir zararı yoktur...
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Konuyu ben de merakla takip edeceğim. Bakalım sonunda ne çıkacak ve elif Hanım'ın sorunu nasıl çözülecek.

    Saygılar
     
  11. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Elif öncelikle geçmiş olsun. Benim de ilave etmek istediğim; kullandığın yem acaba suyu bozuyor olabilirmi ? huh: Yani yemin bozulmuş olabilirmi ? Birde yemi değiştir bakalım? huh: Ve ayrıca %100 su değiştirmiş ve filitreni temizlemişsin fakat filitre ekipmanlarını iyice dezenfekte ettinmi ?
     
  12. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Çözümü merakla bekliyoruz? :heyo:
     
  13. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Olcay bey. Yeni filtre taktım. Yani elinde bulunan daha küçük bir filtre vardı onu taktım. Diğerini tuzla yıkayıp güneşte kuruttum. Ikinci %100lük değişiminde onu taktım. Diğer küçük filtreyide tuzla yıkayıp güneşe bıraktım. Bu gün yemlene yapmadım yarın da yapmayı planlanıyorum çarşamba gün içinde yeni yem alarak yemleme yapar yemle ilgili bir sorun olup olmadığınıda öğrenmiş oluruz bu şekilde. Umarım çözümü bu şekilde bulmuş olurum. Sorunum devam ederse kafamdaki planım: 35lt lik boş akvaryuma yeniden kurulum yapıp, balıklarıda dezenfekte ederek yeni akvaryuma eklemek. Çünkü akvaryumcu planktonların balıkların yuzgec ve bağırsaklarında da olduğunu söylemişti. Bu plana sizin eklemek istediğniz birşey var mi acaba ?
     
  14. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Abdullah bey. Sorunum bakteri patlaması ise çözümün ne olmalıdır. Yardımlarınıza ihtiyacım var. Ilgi gösteren herkese çok çok teşekkür ederim. Sizlerin varlığı bile içimi rahatlatıyor inanın.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kafanızı karıştırmak istemem Elif Hanım, farklı yorumlar gelebilir malumunuz üzere. Abdullah hoca ile bakteri konusunda hem fikiriz. Ancak sanırım küçük bir ayrılık söz konusu. Bakteri patlaması olarak ben bakmayıp, bakteriyal bir olumsuzluk olarak bakıyorum. Yani zararlı bir bakteri oluşumu olarak bakıyorum. Bakteri patlamasından kastını Abdullah hoca açacaktır.

    Sanıyorum suyun tamanı değiştiniz birkaç kereye mahsuz olmak üzere. Ben yeniden bir kurulum önermek istiyorum ancak temizlik daha detaylı olursa daha iyi olur. Sağlıklı bir akvaryumdan kirli filtre malzemesini kendi filtrenize ekliyerek ve yemlemeye dikkat ederek süreci atlatmanız yönünde bir tavsiyem olacak. Kendi fikrimdir nacizane. Bu düşünceye beni iten suyun tamamını değişmiş ancak sonuç alamamış olmanızdır. Su kaynaklı sıradan bir olumsuzlukta bu mümkün değildir. Kısaca sorun su kaynaklı değil. ;) Suda bulunanlardan kaynaklı olmalı.

    Hızlı bir kurulum olacaksa Tetra aquasafe kurulumda kullanabilirsiniz. Çok nadir su düzenleyici önerim olmuştur ancak, su miktarının çokluğu ve size yaratacağı sıkıntıyı atlatmak için kullanılabilir. Çeşme suyu kullanılacaksa su direk akvaryuma doldurulup aquasafe 20 litreye bir kapak kullanılabilir. Sistemin devreye sokulmasını takiben ve tabi kirli filtre malzemesi eklemesini gerçekleştirerek 24 saat sonra balıkları ekleyebilirsiniz.

    Kolay gelsin, lütfen durumu bize yazın.
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Valla Elif hanım suyun bulanması ve 100/100 su değişimi yaptım ama hala suda bulanma var deyince benim aklıma benimde başıma gelen ve su değişimi yapmama rağmen gene aynı bulanıklığın tekrar etmesi olayı aynı gibi geldi.. 100/100 su değişimi yapmışsınız akvaryum sıfır şu anda ama sıfır tanka balık ekleyip yemleme yapmaya başladığınızda nitrit değerleriniz gene yükselir.. İstediğiniz kadar su değiştirin sıfır hale getirip gene balık eklemesi ve yemleme yaptığınız takdirde biyolojik dengeniz oturmadığından dolayı gene nitritiniz tırmanacak suda bulanma başlayacak , inanın bende çok tırmalamıştım.Kendime biraz fazla güvenip , herkese sabır sabır deyip akvaryumcuda balığı gördükten sonra " aa ne güzel balık kimse almadan alıyım " diyerekten tankı farkında olmadan doldurmuştum.Balıklarda hiçbir belirti olmadan küt diye ölüyorlardı.Bendekiler canlı doğuranlar , vatozlar ve çöpçülerden ibaretti.Sizin balıklarınızı beslemediğimden pek bilgim yok ama bizimkilerden daha dayanıklı ve suda ki değerleri daha iyi tolere edebildiklerini düşünüyorum.Ölüm olmamış olabilir ama sıfır akvaryumda kısa süre sonra suyun bulanması nitrit değerinin arttığının işaretidir.Tecrübesini acı bir şekilde yaptım ne yazıkki.. Şuanda tankınızda ki göze batan 2 durum bana göre nitrit ve Olcay hocamında dediği gibi yeminizle alakalı olduğudur.. İnşallah yardımcı olucaz sizin sorununuzada ama test kiti edinebilirseniz eğer nitrit değerinizin su değişiminden 2-3 gün sonra tavan yaptığını görebilirseniz.Tabii balık eklemişseniz..

    Temel abi +1000
     
  17. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Su değişimini 1 haftada üçüncü kez yaptım. Ilkinde sıkı bir filtre temizliği yapmadan ve azda olsa mevcut sudan bırakarak damacana suyu ile yaptım. Ikinciyi damacana suyu ve 200ltlik akvaryumdan alınmış su ile ve yeni filtre ve sıkı bir akvaryum temizliği ile yaptım. Birinci 1 gün temiz kaldı, ikinci 3 gün temiz kaldı. Üçüncüyü dinlendirilmiş çeşme suyu ve 3 gün önce tuzla yıkanıp güneşte kurutulmuş filtre ve malzemeleri. tuzla akvaryumu yıkayarak ve seranin alg önleyici ilacını kullanarak yaptım 24 saati aşkındir bir bulanma yok. Yemleme yapmadım. Yani Temel Bey sizin önerilerimizin çoğunu yaptım zaten. Umarım tüm bu acabalarım endişe ve yorgunlukla biter balık kaybı yaşamak istemiyorum işte beni mahveden ölümlerin başlaması olur.
     
  18. sherides

    sherides

    Mesajlar:
    62
    İsim:
    Elif TEREM
    Volkan Bey sizinde değiniz gibi birde kit alıp su değerlerinide kontrol edeyim bakalım sonuç neyi gösterecek
     
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bakteriyi patlatacak şey kesinlikle karbonhidrat içerikli bir katkı olması ya da çürüyen bir şeylerin olmasıdır... Karbonhidrat katkısını bozulmuş ya da başından beri bozuk olan yemler yapabilir, yemin içinde ve/veya verdiğiniz vitaminin içinde şeker varsa olabilir sizinkisi cichlid akvaryumu olmasa yani içinde bitki olsa çürüyen bitkilerden suya karbonhidrat karışabilir, "olmamış" ya da sahte kütükler de akvaryuma bir karbonhidrat olan sellülöz salarlar çürürlerken... Bu ikisi dışında akvaryuma kolay kolay serbest karbonhidrat yani şeker girmez... Çürükçül bakteriler de patlayabilir ancak bunun için ölü balık veya midye veyahut salyangoz olmalı... Bu iki şıkta da patlayan bakteriler canlı balıklara zarar vermez ve tükettikleri şeker ya da ölü hayvansal organizma bittiğinde kendiliğinden ortadan kalkarlar...

    Aklıma getirmek istemiyorum ama bir kez benim başıma geldi... Evdeki çocuklar akvaryuma oyun hamuru atmış olabilirler mi? Oyun hamurlarının ana yapısını artık insanlar için zehirli olmasın diye karbonhidrattan yapıyorlar... Suya karıştığında karbonhidrat nedeni ile bakterileri patlatır... Balıkara zararı vardır ancak karbonhidrat yüzünden değil de boyar madde olarak kullandıkları kimyasallara balıkalrın bir kısmını öldürebilir... Bu arada amano bitki karidesleri hem karbonhidrat kirlenmesine hem de bu boyar maddelere hassastır diye biliyorum...

    Şimdi ilk saydığım karbonhidrat katkısı ya da ölü hayvan durumu ise yapacağınız filtrasyonu artırmak ve hava motorunu "kökle"mektir... Kısa sürede bakteri patlaması geriler ve ortadan kalkar...

    Oyun hamuru ise iş biraz değişiyor... Önce su değişimleri lazım boyar madde konsantrasyonunu azaltmak için ama siz zaten yapmışsınız... Daha sonra kalan karbonhidrat kısmından kurtulmak için yine yüksek filtrasyon ve havalandırma... Ben böyle atlatmıştım ancak tüm amano bitki karideslerimi ve 4 adet Wagtail Plati ile tüm KAAK'ları kaybetmiştim (5 adet)...

    Temel Hoca'nın aksine ben patlayan bakterilerin zararlı olduğunu düşünmüyorum... Çünkü suyun rengini değiştirecek derecede sayısı artmış bir patojen bakteri populasyonu şu ana kadar o akvaryumda balık bırakmazdı... ;)

    Geçmiş olsun...
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    + 1

    Benimde kafamı kurcalayan zaten balıklarda sorun olmaması. Nitrit ve amonyak gibi maddeleri elemek durumundayız. Ancak yararlı bakterilerin aşırı çoğalması olarak bakarsak aklımıza yine bir soru geliyor. Detaylı yapılmış bir temizlik ve tamamen değişen suyun ardından tekrarlaması.
     

Sayfayı Paylaş