1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amano Karides Üretim Denemesi

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 4 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Herkese Merhaba,

    Resmini bu sabah çektiğim ve aşağıda gördüğünüz Amano Karidesin yumurtaları böylesine dolup taştığını görünce "acaba üretebilirmiyim?" sorusu geldi aklıma.

    Elimde yeterli imkan olmasa da denemek istedim. Sonuçta bir kayıp olmayacağını düşünüyorum. Zira, resimde görüldüğü gibi, onlarca yumurta açıldığında, karides acı su ortamında olmayacağı için larvalar anında ölecekler. Bunun yerine "acısuda bulunurlarsa belki yaşatırım düşüncesi" aklıma yatınca denemeye karar verdim .

    Acısu, çoğunluğu tatlı sudan, az bir kısmı da tuzlu sudan oluşan bir su yapısıdır. Tuzlu suyu bulabileceğim en pratik yöntem Temel Hocamdan istemek oldu. Sağolsun beni kırmadı ve fazlasıyla yetecek kadar bana su verdi. Sonrasında yaptığım şu idi:

    1.025 tuzluluk oranındaki suyu 1,005'e düşürmek için karides akvaryumumdan aldığım 10 litre suya 2 litre tuzlu su karıştırdım. Doğrusu böylesine doğru bir orantı var mı, ondan da emin değilim. Daha sonra üzeri java moss bağlı iki tane hindistancevizi kabuğunu suyun içinkoydum ve bir de havataşı ile hava verdim. 24 dereceye ayarlanmış bir de ısıtıcı bağladım. Resim çekildiğinde ısıtıcı henüz yerleştirilmemişti.


    Şimdi sıkı durun, ama bu uygulama bir akvaryumda değil sadece bir kovada gerçekleştirilmektedir! :F :cekingen: :( Doğrusunun akvaryum olması gerektiğini farkındayım ama başka tank yok elimde. Sadece su dinlendirmede kullandığım kova var. Ben de onu kullanıyorum.

    Şimdi gelelim eleştirilere:

    * Akvaryum yerine bu iş için bir kova kullanılması yanlardan gelecek olan ışıktan sistemi mahrum bırakmış oluyorum.

    * Acısu, koyduğum moss bitkilerini büyük ihtimalle eriyecektirler. Uzun süre akvaryum dışında ufak bir kapta kaldıkları için yosun bağlamışlardı. Akvaryuma yerleştiğim bu yosunlar bitkileri terketmedi. Sae'ler yemedi. O akvaryumda bulunan bir tek karidesim de yemedi. Ben de o mossları atmaya karar vermişken aklıma böyle bir projenin gelmesiyle orada kullanmaya karar verdim.

    * Sistemde ışıklandırma yok. Bilmiyorum, kurar mıyım? Aslında çevirisini ayptığım ve aşağıda adresini verdiğim yazıda yazıyı yazan 24 saat ışıklandırma yaptığını yazmış. Belki de kovayı balkona koyar direkt gün ışığından faydalanmasını sağlarım.

    * Varsayalım, karides yavruları çıktı. Yani, larvaları gördük. Pekiyi beslenme ne ile olacak? Temel Hocamın, “Amano Karidesler” başlığında yazdığı düşünce ile aynı fikirdeyim. Larvalar acısudaki canlılarla beslenmektedirler. Benim oluşturduğum sistem de canlı var mı? Bilmiyorum. Aklıma infuseira üretimi yapmak geldi. Ve bunun da sistemini kurdum. Akvaryum suyu, muz kabuğu, balık yemi ve toz şeker. Ola ki larvalar çıkarsa, bu karışımdan alacağım suyu karides yavrularının bulunduğu kovaya parça parça vereceğim.

    * Bir diğer eleştiri de yumurtayı taşıyan karidesin bu suda ne kadar kalacağı’. Doğrusu bilmiyorum. Sanırım sadece bir iki gündür. O zamana kadar yumurtaların açılacağını düşünüyorum. Zira sizin de gördüğünüz gibi anne karides bayağı yüklü. Umarım acısu anneye zarar vermez. huh:

    Orada yazılanlarla yaptıklarım arasında bezerlik var, ama aynısı değil. Yukarıda dediğim gibi, bu denemeyi yapmazsam yumurtadan çıkacak olan karides yavruları hemen ölecekler. Belki bu şekilde bir şeyler beceririm. Beceremezsem yine ölecekler. em32.gif Biliyorum, iş bu kadar basit değil. Öğreneceğiz… huh:

    Bu iptidai sistemi geliştirmek adına öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. danso:

    Son bir not, dikkat ettiyseniz dişi karidesin taşıdığı yumurtalar iki renk. Küçük bir öbek beyaz ikin diğer grup yeşilimsi bir bej rengi. Normalde yumurtalardaki renk farklılığının akla ilk getirdiği mantarlaşma oluyor ama annenin taşıdığı yumurtların mantarlaşacağını sanmıyorum. Öte yandan bu renk farklılığını gelişme evrelerindeki değişiklik desek, o da pek mantıklı değil. Annnenin taşıdığı yumurtların hepsinin aynı evrede olması gerekir... Bir de siz düşünün bakalım.

    Saygılar
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Tamer abi, merakla takip edeceğiz bu denemeyi. ;) Benim aklımda bu süreçte doğal deniz kullanımı geldi. Hijyen sorunu çıkabilir bir ihtimal ancak plankton temin edilebilir diye düşünüyorum. Tuzluluk yoğunluğu senin istediğin değerlere yakın sayılır. Doğal su 1000/15 cıvarı, tatlı su eklenerek yoğunluk ayarlanabilir, tabi bunlar fikir abi bakıp denemek lazım.
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Büyük bir ihtimalle bu denemeden bir şey çıkacağını sanmıyorum Temel. Neden dersen, şimdiye kadar olan gözlemlerimden karidesin hindistancevizi kabuklarının içbükey tarafına saklanıyor. Hiç ortalıkta yok. Bence bu demek ki bulunduğu ortamdan hoşnut değil. Yani su değerleri rahatsızlık verdi. Bu nedenle belki yumurtalarını atar ve bu nedenle de sonuç alamayız diye düşünüyorum.

    Bir dahaki sefere doğrudan deniz suyu kullanacağım. Sanırım Boğaz tarafından ya da Üsküdar - Paşalimanı tarafından alırım suyu.

    Pes etmek yok. :uyari:
     
  4. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Tamer abim çalışmanı tebrik etmekle beraber bir sorum olacak, bu karidesin kendi doğasında yavru verdiği suyun tuzluluk oranı nedir tutturabilecekmiyiz ?
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamer abi ben doğal su ile bu üremenin gerçekleşeceğini düşünüyorum açıkcası. Biraz iddaalı oldu belki ama ben yumurtaların sadece beslenme amaçlı tuzlu suya bırakıldığını düşünüyorum.

    Doğal su kullanılırsa bir miktar ayrı kab içerisinde yeşil su hazırlamak gerekebilir.
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Tamer Hocam, bu çalışma mutlaka herkese bir şeyler katacak sayenizde. Başarılı oldu bile :)
    Anne karidesin yumurtalarının farklı renklerde olması, döllenmemiş yumurta olabilir mi sorusunu getirdi aklıma...Bilmiyorum böyle bir ihtimal var mıdır..

    Karidesin hindistancevizi kabuğunun iç kısımlarında olması belkide kendini güvende hissetmek istediğindendir.

    Benim merak ettiklerim de var elbette... Tahminimce, doğal ortamlarında yumurtalar açılmaya yakın bir zamanda acı suya geçiş yapıyor dişi karidesler. Eğer gerçekten böyle ise hem kuluçka süreleri hem de sizin karidesinizin ne kadar süredir yumurtaları taşıdığı önemli bir husus..

    Amano Karides - Caridina Multidentata başlığınızda deniz suyu yoğunluğu ifadesi geçiyor Tamer Hocam..Ama şuan ki yoğunluk daha düşük. Bu bir sorun oluşturur mu?

    Çok mu konuştum dost:
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tamer abi inşallah bir aksilik çıkmazda yavruları alırsın.. Su alıştırmasını nasıl yaptın diye sormuyorum bile o işi halletmişsindir zaten.. Abi okuduklarıma göre yavrular doğup büyüdükten sonra (oda 1 - 1,5 aylı süre zaten) ağır ağır tatlı suya alıştırmak lazımmış.. Ama çok yüzeysel geçilmiş bu olay.. Ne kadar sürede alıştırılacağını belirtmemişler.. 1 saat mi 1 gün mü 1 hafta mı... İş sana düştü abi yani :) Daha kesin bir bilgi bulana kadar parti parti deneme yanılma metodunu uygulamaktan başka çaremiz yok anlaşılan.. İnşallah tüm yavruları kazanırsın abicim..
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Öncelikle Temel Hocam ellerine sağlık... Sonucu ne olursa olsun çok büyük bir iş başarılmış durumda...

    Valla en çok sevdiğim karides türüdür Amano bitki kardiesleri... Ve üretmeyi düşündüğüm tek karides çeşididir aslında... Benim birkaç sorum olacak Tamer Hocam...

    1. Amano bitki karideslerinin maaşallahı var öncelikle... Bunları bu hale getirmek için ekstra birşeyler yapmış mıydın yoksa kendiliklerinden mi bu hale geldiler? Ve bu hale geldikleri akvaryumda balık var mı yok mu?

    2. Dişinin yumurta tutması için belli bir boya mı ulaşması gerekiyor? Eğer öyleyse bu boy (daha doğrusu vücut ölçüleri veya karidesin yaşı) nedir?

    3. İlla tuzluluk oranı 1.005 mi olmalıdır? Daha tuzluluk oranı yüksek bir su işe yaramaz mı?

    Bu soruların cevaplarını kendim arayıp bulmadığım için çok özür dilerim...
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam, okuduğu yabancı forumlarda balıkların tatlı suda yumurtadan çıktıklarında anında öleceklerini söylüyor. Bu ifadeyi ben, “karides yumurtalarının çatladıklarında tuzlu suda olmaları gerektiği” şeklinde yorumladığım için şimdi anaç acısu içinde duruyor. Ama ne kadar duracağı hala muamma. Dün akşam üsttü saat 16:00 gibi karidesi acısuya taşımıştım. Şu an itibariyle bir değişiklik yok. Yumurtlar yerinde.

    Selam Türker,

    Yumurtaların farklı iki renkte olmaları beni de senin gibi aynı noktada düşünmeye itti. Ama, döllenmemiş yumurta olması ya da döllenen yumurtaların mantarlaşması gibi hususlar da bana tuhaf geliyor. Döllenmemiş yumurta olsa belki karides onları atar diye düşünüyorum. Bir başka olasılık da renkleri farklı olan yumurtaların açılma safhasına geldikçe renklerinin değişmesi olabilir mi acaba?
    Diğer karideslerimde olduğu gibi bu karidesin de hamilelik döneminin başlangıcını bilmiyorum. Sadece dü yumurtaların bacak altlarında, arkın bölgesinde üzüm salkımı gibi dolu hale geldiğini görünce kuluçka dönemin sonuna yaklaştığını düşünerek bu girişime başladım. Kimbilir belki bir hafta daha vardır. Ama daha fazlası değil.

    Yoğunluk konusuna gelince. Haklısın ama tatlı sudan karidesi tuzlu suya geçirmek hatalı benze. Bu nedenle de tuzlu su oranını yavaş yavaş artırmak faydalı olur diye düşünüyorum. Doğada da, sıra bu şekilde geliyor değil mi? Karides tatlı sudayken önce hafif yoğunluklu acısu ile karşılaşıyor, denize doğru ilerledikçe gittikçe yoğunluk artıyor ve sonunda de denizle yani tuzlu su ile karşılaşıyor.

    Volkan Merhaba,

    Karidesi suya alıştırma işlemini atladım. İtiraf ediyorum. :( :( :( Acı suyu hazırlayıp doğrudan karidesi içine kaydum. Bu kesinlikle bir hata idi. Karides tatlı sudayken tuzlu suyu yavaş yavaş ilave ederek karidesi alıştırmak gerekiyordu. Ama çok şükür anne şimdilik yaşıyor. Sanırım su yoğunluğunun az olması bunda etken. Bu yöntem büyük bir ihtimalle başarız olacağı ikincide daha dikkatli olacağım. Yumurtadan yavrular çıkarsa da, yazılı bir şey bulamazsam, dediğin gibi deneme yanılma ile doğruyu bulacağız. Pes etmezsem…. em32.gif

    Abdullah Hocam,

    Seni bu başlık altında görmek ne güzel? Hoş geldin.

    Bu sevimli böcükleri bu boya getirmek için tek yaptığım çok çeşitli gıdalar vermek oldu. Yedikleri ne varsa hepsinden her gün bir çeşit olmak şartıyla verdim. Bir de su değişimlerini aksatmadım.
    Değişimlerde de suyu hep kumun içinden çektim. Beslenme konusunda birkaç gündür devam eden bir çalışmam var. Karideslerime verdiğim yemlerle birlikte verilebilecek yemleri verip karidelerin yeme olan tepkilerini resimliyorum. Her gün bir çeşit yemin resimlemesini yaptığım için gözlemleme zaman alıyor. Tamamlandığında gerek resim gerek video görüntüleri ile forum ekleyeceğim.

    Bizi izlemeye devam edin. :cicek:

    Evet, dişinin yumurta tutması için belli bir boya ulaşması lazım. Benim üç akvaryumumda da karides var. Bu karideslerden Amanolar2,0 –2,5 cm arasında gelmeden yumurta tutmuyorlar. Aslında bu boya gelmek bir az zaman alıyor.

    Tuzluluk oranına gelince. Yukarıda da yazdığım gibi bu ilk uygulamanın başarısız olacağını söylüyordum. Bunun yegane sebebi de tuz yoğunluğu olacak. Yoğunluğu ne yazık ki İsak’tan aldım. Bu oran da karidesler için verilmiş bir oran değil. Bazı balık cinsleri için verilmiş oran. Karideslerle verilmiş bir oran bulamadığım bir bu oranı referans olarak aldım. Bir de ölçüm cihazı almam gerekir diye düşünüyorum.

    Karidesler konusunda temel dayanaklarımdan birisi olan www.planetinverts.com adresi ne yazık ki kapandı. Sitenin açılmasını bekliyorum. Açıldığında ya da yerine yeni bir site bulduğumda konuyu oradan da araştıracağım.

    Saygılar
     
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Tamer Hocam paylaşım ve bilgilendirme için çok sağolasın...

    O zaman biz de elimizden geldiğince sana yardımcı olamya çalışalım... Bilimsel makaleleri tarayayım ben de... En azından Amano Bitki Karidesleri'nin yavrulamak için doğada izlediği bir/birkaç göç yolu vardır heralde... Bu yolların güzergahlarını belirleyebilirsek ilgili su kaynaklarının tuzluluk oranlarına da belki ulaşabiliriz...

    Demek ki benim kendi Amano Bitki Karideslerimi bu boylara getirememim nedeni tek tip besinle beslemekti... Gerçi benim tankımda balıklar da vardı ve ben yemlemeyi daha çok onlara göre yapıyordum... Hmmmm... Sayende hatalı davranışımızı da öğrenmiş olduk... Çok sağolasın... Tekrar ellerine sağlık Tamer Hocam... :cicek:
     
  11. taygun

    taygun Guest

    Karidesi kepçe ile yakalayıo bir bardağın için koyup inceledim. Bir değişiklik yok gibi. Fakat üstten bakınca sanki biraz yan yatmış gibi geldi bana. Yani dam dik durmadığını gördüm. Acısu dengesini mi bozuyor acaba?
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abi alıştırarak ekleyip eklemediğini sormuyorum tabi, kızarsın mızarsın şimdi. pala.gif Doğasında bu adaptasyon varsa zorlansa da uyum sağlamalı. şartları ve suyu yadırgaması kadar doğal birşey yok sanırım. Konuya uzaktan yorum yapmakta gerçekten zor abi. canım.gif
     
  13. taygun

    taygun Guest

    Merhaba,

    Yukarıda en üstte görülen fotoğrafın film hali aşağıda. :F

    Bu görüntüler üzerine bu işe girişmiştim.

    [izlesene=432,344]1018426[/izlesene]

    Saygılar
     
  14. taygun

    taygun Guest

    Valla hocam alıştırma konusunu atladım. Onu zaten yukarıda itiraf ettim. :(

    Konuya uzaklığa gelince. Ben de ne bilgi varsa inanın yazdıklarımı/çevirileri okuyanlarda da aynı bilgi var. Kısacası hocam, sen ne kadar uzaksan ben de o kadar uzağım. :)

    Saygılar
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mükemmel bir video daha eklemişsin portal sayfalarına Tamer abi, ellerine sağlık. Hani seni o kadar iyi anlıyorum ki, karides doğum yapmak üzere ve sen içinden acaba diyorsun... Bu düşüncene ne yorum yapılır, ne yazılır, varsın şimdilik ilkinde olmasın. Gelecek seferinde veya ondan sonrakinde bu düşüncede olanlara bir güzellik yapacaktır Amano karidesler mutlaka. canım.gif
     
  16. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Video'yu izleyemedim sistemimden dolayı ama söz konusu karides olduğu zaman sürprizlere hazırlıklı olmamız gerektiğinide belirtmek istiyorum.. Bu canlıları biraz küçümsüyorsunuz gibime geldi yapmayın böyle öp: Valla Tamer hiç belli olmaz karideslerin ne yapacağı.. Akgün hocamda suda ki düzeltmeyi yaptıktan sonra şimdi yavru almaya başladı.Gerçi onunkiler kiraz karides ama karideslerin ortak yönlerinden biride içinde bulundukları mekan.. Hem üremeye hem renklenmeye beslenmeden sonra direk etki ediyor.. İçimden bir ses karidesinin seni sevindireceğini söylüyor.. Bende bu umudu doğuran ise hala yumurtalarını tuttuğunu söylemendi Tamer abi.. Tatlı suda yumurta tutup tuzlu suda hala taşıyabiliyorsa benim şahsi kanaatim işler yolunda gidiyor yönündedir.. Hadi Tamer abi güzel haberler bekliyoruz senden.. naz:
     
  17. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Teşkkür ederiz Tamer bey.Amano karidesleri tuzlu suya yumurta döküyorlardır doğalarında ama acaba eğer tuzlu suda gelişme olmazsa,bence tatlı su düzenlerini bozmadan da üretmeyi deneyin. plankton temin edinirseniz tuzluya gerek olmadan belki yavrular gelişir. Bu işlem uzakdoğu ülkelerinde sıradan havuzlarda yapılıyor.
     
  18. taygun

    taygun Guest

    Onur Bey,

    Plankton temini nasıl olacak? Ben planktonun sadece tuzlu sularda yaşadığını biliyorum. Yanılıyor muyum?
     
  19. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Tamer Bey, rotifer koi havuzlarında çok fazla üreyen ve bulunan bir plankton türü.İlk yıllarda asalak olarak kabul edilmiş koi üretim havuzlarında.daha sonra larva aşamasında kullanımına geçilmiş.Rotifer planktonun sadece yanılmıyorsam birkaç türü tuzlu sularda,tatlı su rotiferi yaygın olarak kullanılır karides üretiminde.İnfüseria yine üretmek çok kolay ama besleyici değeri daha az.
     
  20. taygun

    taygun Guest

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Onur Bey. Şu anda ufak bir kavanozda infüderia hazırlıyorum. Aslında o konuda tecrübem yok. Yani verilen tariflere göre hazırlığımı yaptım da sonuçta ne göreceğimi bilmiyorum. Acaba anaç karidese infüseria versem faydası olur mu? Dünden beri hiç birşey yemiyor. Ya da ben öyle görüyorum. Devamlı şekilde saklanıyor.
     

Sayfayı Paylaş