1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amazon Cam Karidesi

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 13 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Amazon Cam Karidesi
    Palaemonetes sp.


    Özet Bilgiler:

    Yaygın Adı: Amerikan Tatlısu Cam Karidesi, Amerikan Tatlısu Hayalet Karides, Amerikan Tatlısu Çim Karidesi
    Bilimsel Adı: Palaemonetes sp., büyük ihtimalle Palaemonetes ivonicus
    Uzunluk: 3,5 – 4 cm. civarı
    Isı: Tropik özellikler. 22-29 C arası iyi geliştiği ısı aralığıdır.
    Su Parametreleri: Tropik suyun yapısında olmalıdır. Asidik ve alkalin suları tolere etmekteyse de su yapısının aşırı uçlarda bulunmasını önlemek gerekir.
    Beslenme: Pul ve tane balık yemi, saç algler ve yenilebilecek her şey.
    Orijin: Amazon Havzası, Guney Amerika
    Larva Geliştirme Türü: Planktonik Larval aşaması sadece bir gün, hatta daha az, birkaç saat sürer. Larvalar suda serbestçe yüzmezler. Bunun yerine akvaryum tabanında ya da tabandaki bir cisim üzerinde kalırlar. Hemen onun ardından birer minyatür karides olarak bir sonraki dönemlerine geçerler. Ebeveynlerinden bağımsız bir yaşamları vardır. Bu karides türünün Amano Karides gibi yumurtadan çıkışında acı suya ihtiyacı yoktur.

    Aşağıdaki resimde dişi Amazon Cam Karidesi görülmektedir.

    [​IMG]


    Detay Bilgiler:

    Amazon Cam Karidesi Güney Amerikanın Amazon Havzasından gelen güzel heyecan verici bir kardestir. Tatlısu Cam Karidesi’nin kuzenidir fakat, davranışları, beslenmesi ve üretimi oldukça değişiktir. Amazon Cam Karidesi, Amerikan Cam Karidesinden daha inca/zayıftır. Onun kadar hareketli ve telaşlı değildir, akvaryumdaki yemlere doğru daha yavaş hareket eder. Kıskaçları da daha küçüktür.

    Aşağıdaki resimde Erkek Amazon Cam Karidesi görülmektedir.

    [​IMG]

    Bu karidesler oldukça barışcıl karideslerdir. Onları yetiştirdiğim sürece bir tek ufak agresif hareketlerini görmedim. Bu karideslerle birlikte birkaç cüce karidesi aynı tankta tutuyorum. Ne bu tür ne de Amerikan Tatlısu Cam Karidesi kesinlikle cüce karides türlerine karşı bir saldırıda bulunmadılar. Aslında, beslenme süresince bütün türler birlikte aynı yemi sorunsuzca paylaştılar. Fakat, bu türleri cüce karideslerin yumurtadan yeni çıkmış yavruları ile birlikte henüz bakmadım.

    Aşağıdaki resimde ise dişi ve erkek Amazon Cam Karidesi birlikte görülmektedir. İriliğinden de anlaşılacağı üzere, sağdaki dişi ve soldaki ise erkektir.

    [​IMG]

    Bu karideslerin üretimi oldukça enteresan olup, Palaemonetes için oldukça alışılmamış, sıra dışı bir üreme tarzı vardır. Kuzenleri Amerikan Tatlısu Karidesleri gibi larvaları suyun için serbestçe bırakmak yerine 10-2- adet arası yumurtayı tankın tabanına bırakırlar. Larvaların yumurtadan çıkışları 26 C’de 40-42 sürer. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra tabada, bitkilerin üreirnde ya da diğer neslerin üzerinde kısa bir süre kalarak larva sonrası dönemlerine geçişi bir gün ya da birkaç saat içinde tamamlayarak ufak bir karides halini alırlar. Larvalar bu kısa geçiş döneminde bir şey yemediği görülmüştür.

    Aşağıdaki resimde yumurta taşıyan dişi Amazon Cam Karidesi görülmektedir.

    [​IMG]

    Amazon Cam Karidesi yaşamına tatlı suda başlayıp tatlı suda bitiren birkaç Amerikan karides türünden biridir.

    [​IMG]

    Saydamlıklarından dolayı bu karidesler, özellikle yedikleri yemlerin rengini yansıdırlar. Aşağıdaki resimden de görüleceği üzere, turuncu renkli bir yem yemiş bir karides görülmektedir.

    Bilgi Kaynağı: http://www.petshrimp.com/amazonglassshrimp.html adresinden uyarlanarak Türkçe'ye çevrilmiştir.

    Saygılar
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Klasik mesaj başlıyor Tamer abi. :F Paylaşım için teşekkür ederiz, ellerin dert görmesin. Bu değerli kaynakları çevirip portal karides katagorisine kazandırdığın için şükranlar. Diğer klasik bölüme geçiyoruz. :D Karidesler gibi narin ve güzel canlılara ait akvaryumların çoğalması dileklerimle.

    Teşekkürler, saygılar Tamer abi. :cicek:
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Çok teşekkür ederim Temel Kardeşim. Beni sizler var ettiniz haha:
     
  4. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Cam karideslerinde de dişi-erkek kolayca anlaşılabiliyorumuş, tabi ki ergen olduklarında. İlk fotoğrafta dişinin sırtında yumurtalığı net bir şekilde görünüyor.

    Bu güzel paylaşımınız için de çok teşekkür ederiz Tamer Hocam :)
     

Sayfayı Paylaş