1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amerikan Zebra Balığı Üretim

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde jonerr tarafından 9 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Amerikan zebra balığı üretimi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle en az 50-60 litrelik bir akvaryumumuz olması gerekir.Ve eş tutmuş zebra lazım.Akvaryumda sadece amerikan zebra olması lazım.Çünkü yumurta bırakma dönemlerinde çok agrasif olurlar vede akvaryumda bulunan diğer balıklara rahat vermezler.

    Akvaryumda kum olabilir ya da olmayabilir.Bu tamamen sizin zevkinize kalmıştır.Ama akvaryumda zebraların yumurta bırakabilmesi için bir dekor olması gerekir.Mesela bir çömlek ya da bir saksı olabilir.Eğer hiçbirşey yoksa akvaryumdaki kumları kazıp taban camınada yumurtlayabilir.

    Öncelikle akvaryumdaki bir dekor ya da yumurta bırakacakları yerle ilgilenmeye başlarlar.Eğer akvaryumda kum varsa kumları kazarlar.Kendilerine güvenli bir yer bulana kadar bu koşuşturma devam eder.
    Örnek resim vermek gerekirse;

    Burada kumları kazmış.

    [​IMG]
    Burada ise kendine daha güvenli bulduğu biryeri kazmış.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Daha sonra güvenli bulduğu yerlerle ilgilenmeye başlarlar.
    Bakın burada ikisi beraber saksının içini temizlemişler.Ve orayı koruma altına almışlar.
    [​IMG]
    Ve daha sonra dişi yumurtaları saksıya yapıştırmış.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Yumurtalar ilk gün beyaza yakın kahverengi şeklinde olur.Gün geçtikçe yumurtalar koyu kahverengine döner.Yumurtalar 3. ya da 4. gün çatlamaya başlar ve tek tek tabana düşerler.Dişi bu yumurtaların hepsini bir köşeye toplar.Yeni çıkan yavruları oradan taşıyabilir ve başka biryere götürebilir.
    Örnek resim vermek gerekirse ;
    [​IMG]
    [​IMG]

    Yavrular 1 hafta sonra serbest yüzmeye başlarlar.
    Örnek resim vermek gerekirse;
    [​IMG]

    Eğer akvaryumda başka balık varsa 1 hafta sonra yavru zebraları ayırmanız gerekmektedir.Eğer başka balık yoksa yavruları ayırmanıza gerek yok.Zebralar yavrularına anne ve babalık yapacaklardır.

    Yavrulara pul yem,yumurta sarısı ve artemia vererek sağlıklı yavrular elde edebilirsiniz.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2015
  2. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Caner , eline sağlık.Resimlerle anlatım çok iyi olmuş. :helalolsun: :helalolsun:
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Selam,
    Tebrik ederim, yavru almak isteyen arkadaşlara güzel rehber olacak bir paylaşım.

    Ellerine, emeğine sağlık.
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Teşekkürler Caner,

    Faydalı bir çalışma olmuş.

    Bu tombilik balıkları yavrularına bakım yaparken bir akvaryumucunun tankında görmüştüm. İlk defa balığın yavrularına baktığını gördüğüm için çok etkilenmiştim.

    Aslında kafa yapısından dolayı benim hoşuma giden balık türüdür. Fakat bildiğim kadarıyla pşiyasası pek olmadığı için de beslenmek istenmiyor.

    Saygılar
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Piyasası olmadığı çok doğru Tamer abi.

    Esnaf bu türü bedava verseniz almayabilir. Bunun gizlenecek bir yanı da yok aslında. Fakat bu platform içerisinde hep söylediğim bir gerçek var ve bıkmadan söyleyeceğim. Hobiye başlayan tüm arkadaşlara dikkat edin hep aynı türler öneriliyor. Genellikle de karma türler ile başlanıyor ve hobici buna teşfik ediliyor. Bu doğru değil bence. Eğer yeni hobici tek türe yönlendirilirse, hobide hem bir türde ilerlemiş bilgi sahibi, uzman hobiciler çoğalır, hem çok farklı farklı balıklar beslenir üretilir. Balıkların değeri artar. Üstelik karma türlerin sorunu tek tür beslemeye göre çok fazladır ve başarısızlıkta hobiden soğutur. Amaç soğutmak değil kazanmak ise, başlangıçların uygun tek türe yönlendirilmesi gerekir.

    Eğer böyle giderse, yukarıda tanıtılan bu güzel canlının olmayan piyasasına sarı prenses, yunus vb gibi balıkların eklenmesi yakındır.
     
  6. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Tamer hocam.Çok haklısınız.Piyasası yok bu balığın.Geçen akvaryumcuya gittim.İşte dedim birsürü zebra yavrum var alırmısın.Bana verdiği cevap;
    Bu zebraların 100 tanesi anca 1 ytl eder.
    Temel hocamada katılıyorum.Sarı prenses ve yunusun sonuda zebraya benzeyecek yakında.
     
  7. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Şimdi şöyle bir durum var;

    Çok üreyen balıgın degeri yoktur.Bu balık öyle bir balıkki 15-20 günde bir en az 150tane yavru veriyor.Ee hadi ilk birkaç batımı bu hobiye yeni başlayanlara dagıttın.Ya diğerleri ne olacak?Her yavru için bir akvaryum kurmaya kalksan bile gene yetişemezsin bu balığa.Bunun yanında her akvaryuma yapacagın malzeme vs...Elektrik ve su faturalarını hatta yemi de ekle.Eee doğal olarak bir süre sonra bu emek ve maddi harcamaların karşılıgını almak istersin yavruları satarak.Peki yavruları satabilirmisin hayır:)Yoksa renkleri,yavrulara bakımları vs takdire şayan bir balık.

    Gelelim sp ve yunus olayına.Evet, yakın zamanda bu balıklarda zebranın konumuna düşecek.Forumlar sayesinde bilgili olan hobici bu balıklarıda üretebilmekte.Üstelik tek tür ve de genel şartlar saglandıgında bu balıkta yakın zamanda yavru vermekte.Zaten satış ilanlarına bakarsanız yunus ve sp yavrularının fiyatlarından anlarsınız.Ayrıca birçok sp ve yunus yavrusu ilanları var.Bir balığın yavrusunu falan satabilmek için bence o balık özel bir balık olmalı.Üremesi zor, balıgın büyümesi ise uzun vadeli olmalı.Yani sabır işi olmalı deneyim olmalı, balık ayağa düşmemeli.
    Zaten bu hobide ego olayı da var.Neden herkesin ürettiği veya beslediği balığı besleyim diyebiliyor insan.Onun yerine malawinin nadir türleri beslenebilir.Mor prenses vs...Bunlar üretilebilir.En azından şuan itibari ile bu balıkları çok üreten kişi yok.Hemde standartlar dışına çıkılmış olur.Her akvaryumda olmayan balık beslenmiş olur.
     
  8. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Zebra her daim alıcı bulur, esnafın bu tepkileri biraz abartı .
    Ben binlerce dağıttıktan sonra elimde kalan 6 çifti uygun fiyatta esnafa verdim 2 gün sürmedi satması amaç fiyat kırmak yani.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Doğrusu ben de konuya arz talep - talep dengesinden bakıyorum. Bir malın arzı arttıkça fiyatının düşmesi çok normal.

    Konudan biraz çıktık sanırım.

    Caner, birşey sormak istiyorum. Balıklar yumurtalarını saksıya dizerken nasıl bir yöntem uyguluyorlar? Melekler gibi dişi yumurtaları dizip erkek oradamı döllüyor, yoksa başka yerde döllenmiş olan yumurtaları getrip buraya mu diziyorlar. Bu soru yumurtaların saksı içindeki konumundan geldi. Yumurtalar öyle bir yerdeki, dişinin oraya yumurtaları yapıştırması ve erkeğin de yan dönerek yumurtaları döllemesi bana biraz akrobatik marifet gibi geldi.

    Saygılar
     
  10. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Hocam;
    Sanırım dişi yumurtaları yapıştırıyor.Erkekte döllüyor.Önce başka biryere yumurtaları bırakıp döllendikten sonra taşıdıklarını zannetmiyorum.Hiç aklıma gelmemişti bu olay.
    Fakat dediğim gibi olabilir.Az önce bir fotograf buldum sanırım burada dişi yumurtaları diziyor ya da yumurtaları koruyor.
    [​IMG]
     
  11. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Amerikan Zebralarda Üretim

    Ufuk Abi,

    Bu söylediğin büyük şehirlerde olmuyor.Ama Anadolunun başka şehirlerinde olabilir.Özellikle İstanbul geniş bir pazar.Yani zebradan çok daha özel balıklar mevcut.Hemde çeşit çok.Bazen akvaryumcular; hobiye yeni başlamış insanlara zebraları satabiliyor hatta fahiş fiyatlara diyebilirim.
     
  12. okyanus_birdamla

    okyanus_birdamla

    Mesajlar:
    1
    Caner bey paylaşım için çok teşekkürler.Yalnız benim bir sorum olacaktı. Ben de 2 çift zebra var ikiside eş tutmuş vaziyette ve dişiler turuncu ranklere sahipler fakat akvaryumun 2 ayrı köşesine ayrıldı çiftler ve koyduğum seramik bardakların içine girip çıkıyorlar hatta bir çiftim bardağın etrafını kazı alanına çevirdi fakat birbirlerini gördükleri zaman devamlı kavga eder gibiler yaklaşık 10 gündür izliyorum ama bir yumurta göremedim.sizin verdiğiniz fotğraftaki gibi köşeyi açmışlar ama boş.yumurtlama dönemine daha varmıdır?birde yumurtlama döneminden hemen sonra yani dişi yumurtalara döktüğü andan itibaren turunculuk kaybolurmu? Yardım ederseniz sevinirm yeni başladığım için bir fikrim yok.
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Efehan Bey, öncelikle hoşgeldiniz.

    Erkek zebralarda karın altında turunculuk olmuyor. Bu açıdan turuncu renklenme dişilerde oluyor. Turuncu renkteki benekler dişilerde genellikle üreme isteği belirtisidir. Bu türün erkekleri eğer döllemeye istekli değilse, zaten dişi yumurtlamaz. Yani balıkların çift olarak yumurtlama işlemine hazır olması gerekir, zira yuva hazırlığı bunun işaretidir. Balıklarınızın boyutlarından söz etmemişsiniz, üremek için küçükde olabilirler. Yavru alması zor bir tür olmayan zebralardan yavru alacağınızdan şüpheniz olmasın. Tabi su değerleriniz yerinde olduğu sürece.
     
  14. jonerr

    jonerr

    Mesajlar:
    151
    Efehan bey;
    Temel bey gerekli açıklamayı yapmış.Birde ben yanıtlayayım.
    Zebralarım eş demişsiniz ama sanırım daha önce yavru almadınız.
    Öncelikle çiftlerin bir yerleri kazması yuva arayışı içinde olduğunu gösterir.
    Fakat birşey dikkatimi çekti.
    Bir çiftiniz devamlı birbiriyle kavga ediyor demişsiniz.Saldıran taraf dişi mi yoksa erkek mi?
    Eğer erkekse dişiyi üremeye zorluyodur.Saldıran dişiyse o seramiğin içine dikkatli bakmanızı tavsiye ederim.Belki yumurtalar vardır.Genelde dişiler yumurtladıkları zaman erkeğe karşı agrasif davranabiliyorlar.
    Dişi yumurta döktükten itibaren turunculuk kaybolmaz.
     

Sayfayı Paylaş