1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amphiprion yavrularının sifonlanması ve kayası ile alınması

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Amphiprion türlerinin yumurtadan çıkan yavrularının beslenmesi üzerine bazı fikir alış verişlerine vardık. Destek veren arkadaşımlarıma teşekkür ederim. İtiraf etmeliyimki bu konuda kafamda var olan düşüncelerim netleşti diyebilirim.


    [​IMG]

    Ancak kafamda kendi açımdan sorun yaratacağını düşündüğüm bazı konular var. Bunları yine size açarak sizinle birlikte üzerine bilgi alış verişi ve araştırması yapmak istiyorum. Konuya destek veren verecek olan tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

    Yumurtalar 8 ila 9 gün içerinde çatlıyor ve ilk iş olarak pek yazılmasa da, direk su yüzeyine fırlayarak ilk oksijeni atmosferden alıyor. Bunu çiğerlerini şişirmek için yapıyorlar. Yumurtaların çatlamasına yakın akvaryumun sump sistemi çalışırsa yavrular yüzeyden çekilip kule elyafında telef olma tehlikesi var. Yine evde durup başlarında bekleyemeyeceğimizden sifonlama ile yavruları toplayacak kadar zamanımız olmadan anne baba dahil yavruları balıklar yiyecektir. Bu benim kafamdaki en büyük soru işareti olarak duruyor.

    Alternatif çözüm olarak, yumurtaların çatlamasına birgün kala yumurtaları sudan çıkarmadan akvaryum içerisinde bir kova ile akvaryumdan almak ve akvaryum suyuyla kurulmuş yavru akvaryumuna aktarmak. Bu larvaları çürütür mü? Bunun oluru nedir?

    Bu konuda görüşlerinize açık olmakla birlikte ulaştığınız bilgileri eklemenizi rica ederim.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
    TencoMelih bunu beğendi.
  2. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Hemen bir camcıya gidip aşağıdaki şekilde gibi ve yüksekliği tabana oturuduğunda akvaryumunun su seviyesinin üzerine çıkacak ve genişliği kayanın tamamını içine alacak bir cam kestiriyorsun...

    [​IMG]

    Bu camın akvaryumun içine bakan dört tarafı kapalı olacağından kimse bebişlerine birşey yapamayacak ve filtrasyon sistemin kendilerini çekemeyecek... Tam kayanın üzerine oturacağından da akvaryumdan kayayı çıkarmak zorunda kalmayacaksın...

    Hadi hayırlı uğurlu olsun...

    Kesik kolu camın hangi kısımlarının açık olması gerektiğini göstermek için koydum... Valla google ingilizce "arm" yazdım ilk hoşuma giden resim bu oldu onun için... :cekingen:
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam teşekkür ederim, şimdi kola bakarsak eğer iki tarafı açık. Bir tarfını kayanın üzerine kapatacağım, peki üst tarafı ne olacak ve anne baba içinde mi kalacak? :bilmem:

    Bunlara istinaden yumurtaların yenmesi sadece çıktıktan sonra söz konusu, bunun haricinde sorun yok. Önemli olan yumurtalar çatlayınca güvende olmaları.
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Yumurtaların açılmasına yakın anne ve babayı kısa bir süreliğine akvaryum dışına alacaksın... Camı kayanın üzerine kapatıp, ebeveynleri cam bölmenin dışında kalacak şekilde akvaryuma geri salacaksın...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hocam şimdi camın üst tarafı açık bu kısım ne olacak? İlave olarak akvaryumda başka balıklarda var. Yumurtalar çatlayınca ilk oksijeni atmosferden alır. Bu yazılmamış olsa da doğrudur. Bu yüzden su yüzeyine fırlayacaklar. Üstü kapalı olursa bu ne olacak? Akvaryum omurgasız dolu sump sistemi nasıl devre dışı kalacak ki yavruları çekmesin. Formül güzel ancak sanıyorum üretim tankı için geçerli olan bir formül galiba. Kısaca formülün üzerine yazışmak gerek. Kayanın son güne yakın alınması konusu açıklık kazanırsa iş daha kolay olacaktır. Akvaryumun başında olsan karanlıkta akvaryuma ışık tutarak yavruları bir araya toplar sifonlarsın. Ama bu başında nöbet tutmak demek.
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Linkte ki makalede kendi tecrübeleri kaleme almış hobicinin cümleleri bulunuyor.
    Larvaların ışığa duyarlı olduğundan , tamamına yakınının 8.-9. günün sonunda geceleri çıktığından bahsediliyor. 'Larval cather' diye bir şeyden bahsediyor. Larvaları yakalamada kullandığı ancak hakkında fazla bilgi edinemediğim bir şey. Bu noktada ingilizcemizde yetersiz gelmiş olabilir :cicek:

    Ama Temel hocamın katkısıyla, makaleden anlayamadığımıda anladım. 'Larval cather' denen şey sifonlama tekniği oluyormuş. Ancak bunun içinde Temel hocamın dediği gibi akvaryumu sürekli gözetim altında tutmak gerekiyor.

    Başka bir yerde okuduğum kadarıylayumurtaların bulunduğu kayayı yada küpü yavru tankına almaktanda bahsediyordu. Suya ilave edilecek bir kaç damla metilen mavisi yumurtaların mantarlaşmasını önler fakat %10-15 lik yumurta kaybı olabilir yazıyordu.
    Mesela üzerinde yumurtalar bulunan küpü 7. gün de hazırlanan yavru tankına ( yavruların 8. günden evvel çıkmadığı kesinse tabii ) almak ne derece doğru olur Temel Hocam?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam,

    Camın yüksekliğini öyle bir ayarlayacaksın ki kayanın etrafını saracak şekilde tabana oturttuğunda camın üst kısmları suyun çok üzerinde kalacak... Yani yukarısı açık olacak... İstersen o kısımdan bir de hava taşı sallandırabilirsin bölmeye... Senin büyük balıklar heralde zıplayıp o bölmenin çine tepeden girmeye çalışmazlar...

    [​IMG]
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Türker, eğer link içerisinde yumurtaların gece çıkacağı net yazılıyorsa, akvaryumun ışıkları akvaryumun başına gelene kadar açık bırakılabilir , gelince ışıkları söndürerek yumurtaların çıkmasını sabaha kadar bekleyebiliriz. :D Bu arada sump devridaimi kesilebilir. Yumurtalar çatlayınca akvaryumun bir köşesine ışık tutularak sifonlama gerçekleştirilebilir.

    Son önerin olan metilen mavisi klasik bir uygulama olmakla birlikte, %10-15 lik kayıp çok normal bence. Türker yumurtaların 7. günde kayasıyla ayrı tanka alınması bence çok yanlış olmaz. Daha emin bir yol gibi görünüyor. Bu süreç hatayı kaldırmıyor. Yanlış yemleme sona geldiği ve başarıldığı düşünülen üretimi feci sonla bitirebiliyor. Bir örnek;

    Linkteki %10-15 lik kayıptan kalanlar büyümüş mü?
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, sana nasıl teşekkür etsem bilemiyorum. Şimdi uygulamayı anladım işte. Fakat hocam benim artık büyük balığım yok, Marınlıfe'de satıldılar.

    Senin anlayacağın, anne ve baba yumurtaları kimseye yedirmez. Çünkü diğerleride percula, onlarında paçaları yemez. Bu sistem larvaları akvaryumda tuttar fakat hocam, zaten burada sıkıntı yok. Sıkıntı yumurtaların biz başında değilken çatlaması. Daha sonrasında kendi anne babaları ve diğer perculalarlar tarafından yenmemesi. Eğer Türker'in geceleri yumurtalar çatlıyor bilgisi doğruysa beklenip sifonlanabilir. Kısaca senin bu önerin bu anlamda kafamı kurcalıyor.
     
  10. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Valla Temel hocam burda şöyle bir cümle var;
    'Clownfish eggs hatch in darkness, typically within 30 minutes to 2 hours after the lights turn off.' Ben karanlıkta çıktıklarını anladım ama o mükemmel ingilizcemle çok doğru şekilde anlayamamışta olabilirim :cicek:

    Hatta yumurtaların ilk 9 günlük gelişimini gösteren fotoğrafın altında ki ilk paragrafta da 'At night' ile başlayan cümlede, karanlıkta çıktıklarını anladım. Aydınlık iken çıkmak istemiyorlar sanki...

    Not: Verdiğim yanlış bilgi ve yanlış tercüme varsa eğer herkesten özür dilerim. Kontrol amaçlı uygun linkteki uygun cümleleri ingilizcesi iyi olan birinin göz atmasını rica ediyorum :cicek:
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İyi de Temel Hocam,

    Anne, baba ve diğer büyük balıklar camın öbür tarafında iken yavruları nasıl yiyecekler? huh:
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tercüme doğru Türkerciğim...
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, biraz düşününce, bunca dıy paylaşıma imza at ve bu kadar anlaşılabilir ve mantıklı bir öneriye kafam yeni bastı. Kusura bakma jeton yeni düştü. Hocam bu camı üzerine geçireceğim ve camın yüksekliği su yüzeyinin çok az üzerinde olacak dolayısıyla yavrular dağılmayacak. Bu sistem tamamdır hocam.

    Ellerine sağlık süper fikir.

    Hava taşı bağlanabilir.Beslemelerini bu cam içerisinde yapabilir bence. Hatta su değişimlerini akvaryumdan direk yapılabilir. Akvaryuma karışan yükü ps toplar. Zaten akvaryuma su değişimi yapmakta daha kolay olur.

    Ne dersin?
     
  14. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aynen katılıyorum Temel Hocam... Şimdiden sağlıklı bebişler... İnşallah bebişlerinin mürivetlerini de görürüsün... :heyo:
     
  15. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Abdullah hocamın fikri bencede en güzeli Temel hocam. Farklı kimyasallarla uğraşmaya da gerek yok zaten bu durumda. Ama bence fazla zaman geçirmeden ayrı bir akvaryuma almak daha iyi olabilir. Hem kısa bir süre sonra da tekrar yumurtlayacaklar sanırım, okuduğum kadarıyla. Yeni yumurtalar için gerekecek Abdullah hocanın sistemi.

    Aklıma takılan nokta, larvaların bulunduğu bölümde filtrasyon olmayacak. Yemlemede burada yapılırsa eğer su çok çabuk kirlenecek sadece hava taşı olduğundan. Bu durum yavrular için dezavantaj oluşturacak sanırım. Su değişimlerinin çok çok sık olması mı gerekiyor bu durumda?
     
  16. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Türkerciğim su değişimleri direk cam bölmeden yapılabilir ve üzerine eklenecek su akvaryumun diğer kısmından hemen alınabilir... Hatta gerekirse o küçük bölmenin içine -aynı hava taşı bğlanabildiği gibi- küçük bir pipo filtre de bağlanabilir...
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Türker, düşüncelerin çok yerinde. 15 gün içerisinde tekrarı gelebilir yumurtlamanın. Bu açıdan yavruları oradan sifonlamak gerekecek. Tabi bu bile başlı başına gönül rahatlığında sifonlama yapmak demek. Türker senin çok doğru olarak gündeme getirdiğin tekrar yumurtlama konusu olmasaydı, Abdullah hocayla tamamen aynı fikirdeydim. Bu sistem içerisinde bu yavrular uzun süre bu alanda bakılabilirdi bence. Akvaryumun su hacmi fazlasıyla yeterliydi. Sürekli yarı yarıya akvaryum ve yeni hazırlanan su ile çok kolay değişim yapılabilir ve suda bozulma olmazdı bence. Akvaryum 900 litre ve balık yükü sıfır olacak. 1,5 yıldır su değişimi yapılmayan, ana elementleri takviye olan bir akvaryum söz konusu.

    Fikir çok güzel. Abdullah hocaya tekrar tekrar teşekkür ederim.


    Bu sistemle ilk denememi beklediğim yumurtlama gerçekleşirse yapacağım. Bu sistem çok aklıma yattı benim. Naso tang var sadece büyük balık olarak. Onuda çıkaracağım. Omurgasız ağırlıkta oldu artık. Bu sistemle yavruları çıkarıp ilk bir kaç gün besleme konusundaki fikirlerimizi uygulayıp yavruları yeni tanka aktarılabilir. Bakalım hayırlısı artık.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  18. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tasa ettiğin şeye bak Temel Hocam... 15 gün sonra bir daha yumurtlarlarsa onların da yumurtadan çıkışına yakın bir cam bölme daha yaptırıp bu seferde onların kayasını çevirirsin... :D

    Senin iflah olmaz dişi-erkek bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha,
    bir daha yaparlarsa bir bölme daha... :D
    Bu böyle sürüp gider... :D
    Taa ki sen ya da onlar pes edene kadar... :D
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam bu fikrin kolaylığı gerçekten ortada. Keşke yer olsa yetiştirmenin devamı akvaryum içinde olsa. Ama Türker haklı , yumurtaların çatlamasını takiben sifonlama ile yavruları taşımalı ve akvaryumu sahiplerine yeni yumurtlama için bırakmalı. Malum ilk denemeler başarısız olabilir.
     
  20. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Sen bilirisn Temel Hocam, ama ben olsan balıklar larval halden çıkana kadar ana tanktan ayırmazdım...
     

Sayfayı Paylaş