1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Anaç ayırma ve yavruluk.

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde atlantis tarafından 9 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Arkadaşlar burada daha öncelerden yapmış olduğum fakat forumlarda paylaşmadığım özellikle çiklit besleyenler için Anaç ayırma ve yavruluk yapımından bahsedeceğim..Bu yüzden resimler biraz eski tarihli..Arşivde tozlanmak üzere iken buldum..

    Gerekli malzemeler:
    -Bakkallarda,eczanelerde bir çok firmanın reklam standı olarak kullandığı mika cam stand parçaları.
    -Japon yapıştırıcı veya silikon.
    -Delik açmak için ince uçlu bir matkap.
    -Mika cam kesmek için kıl testere.
    -Yavruluğumuzu akvaryum camına sabitlemek için 2 adet vantuz.


    Yapımda yukarıda belirttiğim gibi mika cam kullanacağım tıpkı şu hazır satılan yavrulukların malzemesinden yani.
    önce malzemelerimizi kıl testere adı verilen bir kesici yardımıyla belirlediğiniz ölçülerde taban,yanlar ve ön-arka cam şekinde kesiyoruz.Daha sonra bu kestiğimiz parçalardan bir akvaryum oluşturuyoruz

    Yapımda yukarıda belirttiğim gibi mika cam kullanacağım tıpkı şu hazır satılan yavrulukların malzemesinden yani.
    önce malzemelerimizi kıl testere adı verilen bir kesici yardımıyla belirlediğiniz ölçülerde taban,yanlar ve ön-arka cam şekinde kesiyoruz.Daha sonra bu kestiğimiz parçalardan bir akvaryum oluşturuyoruz.
    Öncelikle taban camını düz bir zemine yatırıyoruz daha sonra arka camı koli bandı yardımı ile alt cama sabitliyoruz.Yan camları arka ve taban cama sabitledikten sonra,ön camımızıda aynı şekilde yerleştiriyoruz.Daha sonra bantladığımız akvaryumumuzun silikonlama işlemini yapıyor ve sağlamlaşmasını sağlıyoruz..Burada yaptığımız işlemin zorluğu normal akvaryum yapmaktan daha kolay çünkü akvaryum içerisinde kullanılacak dolayısıyla su sızdırmayı önlemek gereksiz.yapıştırma ve kurutma işlemi bittikten sonra olabildiğince ince bir uç ve matkap yardımıyla taban hariç diğer bölümlere zemine fazla inmeden olabildiğince delikler açıyoruz.Elimizde kalan cam parçalarından da içine bölmeler kesip yapabilirsiniz ben bu parçaları sabitleme gereği görmedim.işlemler bittikten sonra su üzerinde kalması için tutamaçlar yapmak gerektiğini farkettim.benim akvaryumum üstten 4 kenardan destekli olduğu için her iki kenara oturma yerleri mevcut bu yüzden ,yavruluğun her iki yanına küçük saplar ekledim.sizler arka cama vantuz deliği açarakta kullanabilirsiniz.
    Ben yavruluğumu 100*45*70(h) akvaryumumda kullanacağım için saplar dahil 42*17*25(h) ölçülerinde yaptım.
    Yavruluğumu belirttiğim gibi malavi yavrularımı ayırmak veya bölme koyarak anaç ayırmak için yaptım.Yavrularını yemeyeceklerinden alt kısma canlı doğuran yavruluğu gibi süzgeç kısım eklemedim.

    İşte bitmiş hali:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Yavruluğun yapımı ile ilgili tüm hak ve bilgiler bana aittir,alıntı değildir.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Murat Abi,
    Paylaşım çok güzel olmuş eline emeğine sağlık. Bir çok arkadaşa çok faydalı olacak. Malum kusturma işine biraz ters bakıyorum ben. Müsadenle bu yararlı paylaşım sabit başlık yapılmıştır.
     
  3. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Murat Bey, çok pratik ayrıca çok da kullanışlı bir tasarım olmuş. Bence en büyük artısı, bizi standart canlı doğuranlar için tasarlanmış minicik yavrulukların esiri olmaktan kurtaracak olmasıdır. Bu arada japon yapıştırıcısının suya salınım yapma ihtimali acaba var mı?
    Saygılar...
     
  4. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Umarım faydalı olur..Zira bende kusturmaya olmasada,kusturma sırasında balıklarına zarar verenlere karşıyım..Zaten bu projemi sırf o yüzden yapmıştım.Saygılar.
     
  5. sedat1907

    sedat1907

    Mesajlar:
    26
    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Süper olmuş elinize sağlık.
     
  6. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Sorunuzu yeni farkettim özür dilerim hocam..Ben bir çok Dıy yapımda japon yapıştırıcısı kullandım..Ama işin açıkçası bir zarar görmedim..Yapıştırıcıyı kullanımdan sonra kuruma aşaması sonrası iyice dezenfekte edip yakıcı kokunun gitmesini bekledikten sonra akvaryumda kullanılmalı.
     
  7. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Anaç ayırma ve yavruluk.

    Acemiliğimi hoşgörün, anlamadığım birşeyler var.

    Bu yavruluklarda balıklar kuluçka dönemini mi geçirecek? Eğer öyle ise bence bu küçük alanda kalıp da ağızlarında yumurta tutmazlar gibi geliyor.

    Bir de ne kadar gelik delinse de delikler içinden su akımı gerçekleşmeyeceği ya da minimum seviyede gerçekleşeceği için yavruluk içindeki su kalitesinin balığın ihtiyaç duyacağı su kalitesini karşılayacağını sanmıyorum. Yavruluk içindeki su ile akvaryumdaki su arasında su kalitesi yavruluk aleyhine olacaktır.

    Son olarak Mehmet Bey'in ifade eettiği üzere, japon yapıştırıcının akvaryum malzemesi olarak lanse edilmesini doğru bulmuyorum. Bu konuda şüphelerim var.

    Saygı ve sevgilerimle
     
  8. lacooos

    lacooos

    Mesajlar:
    36
    Selam Murat bey. Bu malzemeden çok aradım yardımcı olursan sevinirim birde nasıl yapıştırdın bunu tarif edersen memnun olurum saygılar.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz veya yat tutkalı, Peligom, japon türü olarak da RITE-LOK, EVOBOND-502 marka yapıştırıcılar, plastik yapıştıracaksanız Tamiya marka yapıştırıcı önerilir. Şırınga ile kolayca yapıştırılabilir.

    [​IMG]
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Murat hocam kullanılan malzemeyi mika olarak belirtmiş fakat ben o malzemeyi pleksiklas a benzettim huh: Eğer malzeme pleksiklas ise onu yapıştırmak için tabelacılarında kullandığı claraform kullanılabilir.

    [​IMG]
     
  11. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Olcay hocam inanın bu tür maddelerden çok fazla anlamam bilmem..Ben fibercam denildiğinide duydum..Neyle yapıştırılır bilemem ama ben bakkal ve nalburlarda satılan ve üzerindeevobond 502 süperglue yazan bir yapıştırıcı ile oluşturdum.İnanmayacaksınız belki ama 1 yıl kadar sürekli anaç ayırma yaptım ve hiç birinde anaçlarımda yumurta atma veya strese bağlı hastalık ölüm vs.yaşamadım..Evimdeki çokça (17 veya üzeri)akvaryumlarımı dağıttığımı bir çok kişi biliyor..O dönemde Ankara'da sp besleyen bir kardeşimize hediye ettim yavruluğu oda halen kullanıyor..Oda bir sorun yaşamadığını aksine çok faydalandığını söylemişti son görüşmemizde.
    Saygılar.
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Murat hocam;502 kullanmakla çok iyi etmişsin. 502 çok kuvvetli bir yapıştırıcıdır.Ama normal bir japon yapıştırıcısı kullanmış olsaydın mutlaka ilerleyen zamanlarda sorun yaşayabilirdin.

    Saygılar hocam.
     
  13. mzmz600

    mzmz600

    Mesajlar:
    8
    bBen ilk defa gördüm.Ama işe yaradağını ve uzun süredir bu şekilde kullandığını yazmışsın kesinlikle ilk fırsatta deneyeceğim...Tam anlayamadığım alt kısmında delikler var mı bana yok gibi geldi bir de balık hangi aşamada konuluyor ...Cahilliğimi mazur görün bilmediğimden ya da anlamadığımdan soruyorum teşekkürler paylaşım için.
     
  14. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Alt tarafta delikler yok hocam..Chiclid türü balıkların son dönemlerinde koyulabiliyor benim yaptığıma neyazıkki sadece..sebebi ise diğer balık yavrularının açtığım deliklerin büyüklüğü sebebiyle deliklerden akvaryuma geçiş yapabilmeleri..Siz eğer daha küçük delikler açar ve kontrol altında tutabilirseniz diğer tür balıklardada sanırım kullanabilirsiniz..
     
  15. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Murat abi müsadenle bir ekleme yapmak istiyorum.


    Bu tip yavruluklarda alttan delik kesinlikle açılmamalı.Hatta yan camlara tabana birkaç cm yakınına dahi delik açılmamalıdır. :uyari: Cıchlıdlar bu deliklerden resmen vakumlayarak yavruları öldürüyorlar. Özellikle uyuyan,yatan yavrular bu alt deliklerden teker teker büyük balıklar tarafından çekiliyor. :hasta: Bu sebepten dolayı asla bu tip yavruluklara alttan yada alta yakın yerlerden delik açılmamalıdır.
     

Sayfayı Paylaş