1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ani ölümler

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde reis tarafından 3 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Canlıdaki Belirtiler:Ani ölümler

Akvaryum Kapasitesi (litre):550 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:4 damızlık,30 damızlık altı yunus,20 damızlık altı green terör

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:Sump

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:Sera baktobur direc

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :Haftalık %20 dip çekimi ve su değişimi

Merhabalar;

3 gün önce rutin su değişimi yaptığım akvaryumumda,su değiştirdikten sonra balıklar yemden kesildi ve hareketsiz kaldılar.Aynı günün akşamı damızlık 2 tane yunusum ölünce anladımki suda birşey var ve hemen %30 daha su çektim ve az miktar kaya tuzu ile iki tablet sera baktabur direk ilave ettim.Sabah kalktığımda 6-7 tane daha balığın öldüğünü görünce hemen % 30 su daha değiştirdim.Akşamında ise gene 8-10 tane balık ölünce baktım olmuyor,balıkları derhal o akvaryumdan çıkartıp,diğer akvaryumlarıma dağıttım.Kurtulur diye ümit ettiğim geri kalan balıklarımı ise bu sabah kalktığımda hepsini ölmüş olarak bulunca beynimden vurulmuşa döndüm :(

Balıklarda anlayamadığım birşey var.Normalde yem yememelerinin dışında en küçük bir hastalık belirtisi yok.Sabah baktığın sapasağlam balık,akşam geldiğimde ölmüş oluyor :hink:Hadi tamam ölmüşte,ölen balığı elime alıp baktığımda,sanki balık aylar önce ölmüşte suda çürümüş gibi bir hali var :hink:

Dün gözümün önünde bir tane yunusum birden ters döndü ve 10-15 dk can çekişerek öldü.Balığı akvaryumdan çıkarttığımda şok oldum.Sanki balık daha yeni ölmemişte,aylar önce ölmüş gibi bir hali vardıYani sanki resmen kezzap dökülmüş gibi oluyor ölen balıklar :hink:

Şimdi ise ayrı bir korku saldı beni.Balıkları dün akşam kurtarayım paniği ile diğer akvaryumlara dağıtınca,buseferde bulaşıcı bir hastalıksa ve diğer akvaryumlarımdaki balıklara bulaşırda onlarda ölür korkusu var şuan.

Sizce bu nasıl bir hastalık? Herşey su değişimiyle başladı ve su değiştirdikce dahada bir ilerledi Sizce sularda birşey olabilir mi ?

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Olcay Hocam su sıcaklığı normal mi idi? Su değişiminden hemen sonraki sürede sizin fark etmediğiniz bir zaman diliminde elektrik kesilmiş olabilir mi? UV filtrasyon kukllanmıyorsun değil mi?

Su değişiminde kullandığın su damacana mı yoksa musluk suyu mu idi? Musluk suyu ise kısa dönem içerisinde hiç sular kesildi mi? Damacana su ise damacanaların ağzını 24 saat açık beklemiş miydin?

Her zaman su değişimlerinden sonra kullandığın bir dezenfektan falan var mı? Akvaryum suyunda normalind ışında koku var mı?

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Filtrasyonu yazmışsın gerçi, ben görememişim...

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abi balıklar aylar önce ölmüş gibi diyorsun üzerinde deformasyonmu var balıkların

5. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Abdullah hocam;su dinlendirmede kullandığım bir tane 450 lt relik akvaryumum var.Bu akvaryumda herzaman su dinlendirir ve bu suyla akvaryumlarımın suyunu değiştiririm.Bu değişimdede kullandığım su 3-4 günlük dinlenmiş suydu.Ve su dinlendirdiğim akvaryumun üstü tamemen açık.

Hocam;elektirik hiç kesilmedi fakat,kesilsede benim akvaryumlarım hiçbirzaman durmaz.Biliyorsun büyük bir güç kaynağım var.

Sanırım uzun süreli elektirik kesintisi sonucunda,sumptaki bakterilerin ölmesi durumunu düşündünüz ama öyle değil.

Hocam;kullandığım su damacana değil.Normal şebeke suyu ve hatırlamadığım kadar uzun süredir hiç sular kesilmedi.

Su değişimlerinde yıllardır kesinlikle dezenfektan kullanmıyorum.Çok nadir ara sıra su değişimlerinde az miktarda kaya tuzu kullanırım.

Hocam;tüm akvaryumlarımın ısısı 22 derece.Ve bu derecede yıllardır beslerim balıklarımı.Biliyorum suları biraz soğuk ama balıklarda alıştı artık.Bu derece yunus,sp,ahli gibi bütün damızlıklarımdan yavru dahi alıyorum.

Yani görünüşte herşey normal.hiçbir aksilik yok ama birden balıkların ölmesine bir anlam veremedim. huh:

İşin kötüsü hocam;baktım o akvaryumda birşeyler var,balıklar ölecek diye hemen o akvaryumu tahliye ettim ve içindeki balıkları diğer akvaryumlarıma dağıttım.Dağıttığım akvaryumdaki balıklarda bu sabah hepsi ölmüşlerdi.Birde bulaşıcı bir hastalık olurda diğer balıklarımada bulaşırsa yanarım :hink: O akvaryumlarımda 70-80 tane damızlık altı yunuslarım,damızlık frontoza kolonim,damızlık sp lerim var.Eğer onlarada birşey olursa artık iflah olmam alırım elime keseri darmaduman ederim bütün akvaryumları kızgın:Balık namınada zerre kadar birşey bırakmam o sinirle sağ balıkları bile fırlatır atarım asfalta kızgın:

Hocam acil yardım nedir bu durum deli olacaağım :( huh:

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Emrah;defarmasyon dediğin,balıkların resmen derisi soyulmuş :hink:Sanki kezzap dökülmüş gibi üzerlerine. :hink:

Ama balık ölmeden önce zerre kadar birşey belli olmuyor.Öldükten sonra 10 dk içinde balık resmen çürüyor. :hink:

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ya böyle şeyler olunca helede profesyonel bir üstadın akvaryumunda olunca sebebini kendiside çözemeyince benim aklıma birşeyler geliyor ama desem belki güleceksiniz bana :)
    balıkların aylar önce ölmüş gibi olması bende bir şüphe uyandırıyor ama hadi hayırlısı

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Olcay Hocam... Ölü balıkları attın mı? Atmadı isen senden küçük bir muayene isteyeceğim...

Ama eline muhakkak eldiven giymen ve daha sonra eldivenlerden -ideal olanı yakarak- kurtulman gerek...

İstediğim şey Olcay Hocam şu:

1) Balıkalrın deri altında hiç kanamaya benzer bir görünüm var mı? Tüm cilt altına yayılmış olması gerekmez... Küçük bir kısım bile olsa yeterli...
    2) Solungaçlarında garip bir beyazlık var mı?
    3) Derilerinde içi kırmızı yaralar var mı? Tam delik değil, hani oradaki deri hafifçe sıyrılmış gibi...

Cevaplarını bekliyorum...

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abdullah abi neler düşünüyorsun ? aklıma bişeyler geldi de söylemeye korkuyorum

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Söyle bakayım ne imiş... İstersen ÖM'den yaz, Olcay Hocam'ı ona göre yumuşatayım... Yoksa, ateş:

11. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Geçmiş olsun.Bu tarz bir olay akvaryumcu bir abimin başına gelmişti.O da 3-4 günlük dinlenmiş suyu su değişiminde kullanmış ve de tıpkı senin resimlerdeki gibi balıklarda resmen yanma olmuştu.Hatta kimisinin gözlerine perde inmişti.Sebeb şu; İstanbul sularında bazen aşırı ilaçlama oluyor ve ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin balıkların ölümüne sebeb oluyor.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tam tersi Can... İlaçlama yetersiz oluyor ve 4 gün dinlene suda bakteri sayısı artıyor...

Olcay Hocam muayeneyi bitirip gördüklerini yazarsa hangi bakteri olabileceğini söyleyeceğim... Ama aklımda bir tane var ki, o ise Olcay Hocam inşallah kapmamışsındır... İnşallah balıkları çıplak ellerinle çıkarmadın...

Ve geçici bir süre çocukları akvaryumlara kesinlikle yaklaştırma...

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bu arada Olcay Hocam Cichledlerin Doğu Afrika orijinli mi? Tanganyika mı ne oluyor orası, ordan mı?

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam;balıklar şuan çöp kutusunda.Alır bakarım hemen.

Resimdede görüldüğü gibi kızarıklık ve deride soyulmalar oluyor.Ve ilginçtirki,balıklar ölmeden önce bu belirtilerin zerresi bile yok :hink:ama öldükten 10 dk sonra resmen çürüyorlar :hink:

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Abi ben birden saldırıya geçmiş olabilecek bir mikroorganizmadan şüphelendim, yani birşey onun saldırganlaşmasını tetikledi oda balıklara zarar verdi balıkların derisi üzerindeki deformasyon bunu gösteriyor diye düşündüm, olcay hocayıda özel mesajdan uyardım elini sürme, tankı dezenfekte et materyal,canlı ve suyu başka tankta kullanma tankı boş beklet bi müddet dedim fakat olcay abi yapma dediğim her şeyi yapmış umarım bi zarar görmez
    bir bakteri yada daha önce bahsettiğim histeria benzeri bir alg bile olabilir diye düşündüm açıkçası

16. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam yunuslarım,10 yıldır beslediğim balığımın yavrusundan,yavu alıp,onunda yavusundan yavru aldığım yani 10 yıldır kendi kolonimin balıkları.Dışardan ne balık ekledim nede akvaryuma herhangi birşey soktum.

17. Barış ER

Barış ER

Aklıma gelenleri herkes sıralamış gerçi bunlar seninde aklına gelen bilinen şeyler.Birde Abdullah Bey'i dinle bakalım.Geçmiş olsun.

18. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Bu balık 10 dakika önce sağlam olupta,10 dakika sonra ölen bir balık.Az evvel akvaryumdan çıkarttım.Yarım saat önce akvaryumda öleceğini belli eder bir hali olmayan balıkların arasında 3 tanesi daha ölmüş :(

Yani tamam ama anlamadığım şey;nasıl olurda zerre kadar belirti olmadan balıklar ölüyor ve öldükten sonra bu hali alıyor?

19. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    1) Balıkalrın deri altında hiç kanamaya benzer bir görünüm var mı? Tüm cilt altına yayılmış olması gerekmez... Küçük bir kısım bile olsa yeterli...
    2) Solungaçlarında garip bir beyazlık var mı?
    3) Derilerinde içi kırmızı yaralar var mı? Tam delik değil, hani oradaki deri hafifçe sıyrılmış gibi...

Abdullah hocam;balıkların derilerinde kanama gibi birşeyler var.Ama derinin altındada varmı bilmiyorum.Solungaçlarında beyazlık yok.Derilerinde içi kırmızı yara derken,yara gibimi yoksa kanamamı bilmiyorumda,resimdede görüldüğü gibi kanamalar var.Ve derileri sıyrılmış gibiler.

Az önce cöpten çıkatıp baktığım balıklarda bu durum var hocam.

20. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN
    Olcay çok geçmiş olsun, üzüldüm.
    Bence bu güne kadar bi sorun bi hastalık olmayıpta su değişiminden sona ani ölümler olması bana bu iş kesinlikle sudan oldu gibi geliyor ne kadar dinlesede eski de olsa temiz de olsa bi şey vardı ve o da balıkları mahvetti. Şuydu buydu diyene kadar bi an evel temiz sulu bi akv. hazırla ve balıkları oraya koy ve hasta balıkları sağlam olanların yanına koyma ne olur ne olmaz bol hava ver elinde temiz karbon kömürü varsa onuda kullan filrede. Geriye yapacak bi tek şey kalıyor dua etmek işallah kurtulurlar.
    Tekrar geçmiş olsun.
    Sevgiler.

Sayfayı Paylaş