1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Anubias Katilini Buldum: Siyah Kuvartz Kum

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 22 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Giriş:

65 lt'lik akvaryumumda yaklaşık 10 adet Anubias barteri ve nana vardı... Hepsi kütüklere rizomları ışık alabilecek şekilde sarılı... Uzunca süre sorunsuzdular yani yaklaşık 2 ay kadardır... İlk koyduğumda iki adet Anubias'ı rizom çürümesinden kaybetmiştim ancak çürüyen rizomlarda misinadan kaynaklı olduğunu tahmin ettiğim kesikler vardı... Ben de misinaların sıkı bağlandığını ve rizomu keserek çürüttüğünü düşünmüştüm... İşte o tarihten bu yana yani 2 aydır başka çürüyen Anubias olmamıştı... Şimdi ise birer birer yapraklar kopuyor... Hergün akvaryumdan irili ufaklı 5'er yaprak atıyorum... Yaprakların kaynaklarını ararken rizomların bir kısmında ciddi çürüme olduğunu gördüm... Sebebine tam vakıf olamadım...

Yalnız arada bir bakteri patlaması olayı yaşamıştım... Yaklaşık 1 ay önce kendi yapımım bir kütüğü akvaryuma koymuştum... 3 gün sonnra akvaryumda bir bulanıklaşma oldu... 2 gün deha bekledim bulanıklaşma geçmeyince kütüğü çıkardım... Sonraki 2 gün içinde bulanıklaşmadan eser kalmadı... Arada akvaryumun başına gelen tek olay bu idi... Yalnız akvaryumda 2 adet Vallisneria americana gigantea var... anubiaslar bunların altında gölgede kalıyorlar ama bunun Anubiaslar için sorun olacağını sanmıyorum... Öte yandan yaklaşık 1,5 aydır akvaryumda sıvı mikro element ve fosfat gübresi kullanmamıştım... Sorun bu olabilir diye dün Tunç Bey'in gübrelerinden önerilen dozda uyguladım...

Gelişme:

Yalnız bugün bu akvaryumdaki kırmızı göz kırmızı (albino) ve gerçek albino kılçkuyrukları 80 lt'lik yeni yuvalarına taşıdım... Bu sırada Anubias'lara da bir bakayım dedim... Çürüyen Anubias'ların bağlı olduğu kütüklerden birini kaldırdığımda inanılmaz bir pislik miktarı ile karşılaştım... Bir diğerini de kaldırdığımda yine inanılmaz boyutlarda pislik vardı... Çürüme olmayan Anubias'lardan birinin de altına bakmak için bağlı olduğu kütüğü kaldırdığımda yok denecek kadar az pislik çıktı... Bütün kütükleri çıkardığımda farkettim ki çürüyenlerin altında ciddi mitarlarda pislik varken çürümeyenlerinkinde yoktu... Bundan uzunca bir müddet önce akvaryumun tabanındaki dere kumunun üzerine siyah kuartz kum koymuştum... Ancak kumum yetmediğinden belli başlı blgelerde sadece dere kumukalmıştı... İşte enteresan olan da bu... Çürüyen bütün Anubias'ların bağlı bulunduğu kütüklerin altından siyah kuartz kum çıkarken, çürümeyenlerin kütüklerinin altından dere kumu çıktı... Yanlış yorumlamıyorsam kuartz kum heralde daha tırtıklı bir yüzeye sahip ve bu nedenle üstlerindeki kütüklerin altına giren bütün tortuları tuttu... Buna mükabil dere kumununyüzeyi daha tırtıksız diye düşünüyorum... Bu nedenle ki dere kumu üzerindeki kütüklerin altına giren tortular yüksek miktarlarda tutunamadı... Tabii tortuları oluşturan materyalin çürümesi amonyak/nitrat/nitrit seviyelerini bölgesel olarak ciddi şekilde yükseltti ve bu bölgede yer alan Anubias'lar çürüdü... Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum...

Destekleyici kanıt ise hemen hemen aynı tarihlerde hatta belki bir süre daha önce 135 lt'lik tabanı tamamen dere kumu olan akvaryumuma koyduğum Anubias'larda (yaklaşık 20 Anubias) benzer bir çürüme olayının gerçekleşmememiş olması... Ki her iki akvaryuma da gübreleri aynı zamanlarda önerilen düzeyde koyarım... Yani 65 lt'de gübrelemeyi aksattı isem 135 lt'de de aksatmışımdır... Birine gübre verdi isem o gün diğerine de vermişimdir... Ancak -maaşallah- şu ana kadar herhangi bir Anubias'ta çürüme belirtisi yok... Ayrıca bu 135 lt'lik akvaryumun yüzeyi de Vallisneria'lar ile kaplıdır...

2. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sorular;
    1-Kuvarts kumu akvaryumda bulunan(kullanmakta olduğun) dere kumunun üzerine mi serdin yoksa dere kumunu bir güzel şebeke suyunda(klorlu) yıkayıp ondan sonra mı yeni kumu üzerine serdin Abdullah Abi?
    2-Kuvarts kum dere kumundan daha mı ince?

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Cem,

1. Dere kumuna müdahale etmeden yani içinde balıkalr varken kuartz kumu dere kumunu üzerine serdim...

2. Kuartz kum taneleri dere kumu tanelerinden biraz daha ince...

Aynı bu şekilde idi Cem... Gerçi bu resimdekinden çok daha farklı idi akvaryumun görünümü... Ciddi sayıda kütük vardı...

4. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Sorularıma beklediğim cevapları aldığım için mutluyum :heyo:
    Ama anubiaslar için üzgünüm :(

Benim hipotezim kuvarts kumun altında kalan aerobik bakteri kolonilerin ölmesi ile oluşan ciddi miktardaki amonyak.
    Tavsiye;1-Hiçbir zaman ince kumun kalın kumun üzerine serilmemesi.Tabandan yukarı doğru inceden kalına doğru gidilmesi.
    2-Yeni kum ekleneceği zaman altta kalanın canı çıksın uygulamasından ziyade eski kumun da yeniden yıkanarak yerleştirilmesi.Bu şekilde ince-->kalın sıralaması göz ardı edilebilir.
    3-İçinde canlı bulunan her su birikintisinin tabanı havalandırabilecek kadar akıntısı bulunmalı.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İyi de şimdi ben o kuartz kumun üzerine de yeniden dere kumu koydum... N'olacak şimdi?

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hoca'm, affına sığınarak ve bitki bakım özürlüsü olarak, anubiasların altına biriken tortuyla bağ kuramamış olsam da, gözlem ve tecrübe seni yönlendirmiş doğrudur. Bir nevi gübre görevi görmez mi? sonuç itibari ile atıktır. Nacizane sormak istedim.

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yok Temel Hocam... Amonyaktan nitrata dönüştürülemez ise zehirler... Bitkiler ancak nitratı kullanabilir...

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hoca'm gel konuyu açalım istersen? Amonyaktan dönüşemez ise kullanamaz doğrudur. :helalolsun: Ancak biriken pislik tortudur ve pislik veya katı parçalarda olsa akvaryumun geneline amonyak yayılır. Tabi eğer akvaryumda hiç akıntı yok dersen olabilir derim. Ancak bu mümkün olmasa gerek? Olduğunu kabul edersek; Bu anlamada kökleri kum altında olmayan bitkiler kütük altındaki belli bölümdeki atıktan nasıl etkilenebilir?

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Akıntı çok düşük Temel Hocam... Kütükler dolayısı ile dip balıkalrının da pek giremediği yerlerdi... Ara ara çöpçülerim ölüyordu... Demek ki bundan dolayı imiş... Tabii bir de her hafta düzenli %30 su değişimi yapıyorum...

10. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Temel Abi,ortamda nitrat ve amonyak bir arada bulunduğunda bitkilerin amonyağa toleransı daha yüksektir.Ancak nitratı sıfırlarsak direnç düşer ve bitkiler çabucak addaaa olur.Üstü örtülmemiş dere kumunda bulunan bakteriler işlerini fazlasıyla yerine getiriyordu çünkü ortam süper elverişliydi ve sürekli çoğalıyorlardı.Ancak bu akvaryumun tamamına yayılacak kadar etkili değildi çünkü oksijen yetersizdi.Şu an sadece akvaryumdaki canlıları toplayıp 2-3 gün çok iyi şekilde akvaryumu havalandırman tek çözümmüş gibi geliyor Abdullah Abi.Başlarda odadaki koku değişimini farkedeceksin...

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ne diyorsun Cem?

Şimdi tüm kumu boşalt mı diyorsun? :hink:

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Hayır Abdullah Abi.Bitkileri,balıkları çıkarmak daha kolay olur herhalde.Salyangozlar kalabilir sanırım.Onlar hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.

13. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bende araya birkaç soru sıkıştırmak istiyorum tortunun az olduğu bölüm filtrenin emiş borusuna yakın mı ? Siyahı bilemiyorum ama bende ki yavru akvaryumumda önceden ışıklandırma iyiyken beyaz kuartz kumla ölmek üzere olan bitkilerimi canlandırıyordum.. Sopa halinde bile diktiğim çınarlar yeşillenip dallanıp budaklanıyor onlarıda arkadaşlara dağıtıyordum.. Bu kadar ciddi bir amonyak olayı yaşanıyorsa balıklar nasıl etkilenmedi ? Abdullah'ın kullandığı kumda ciddi verim alan çok kişi var çünkü gözlemlediğim kadarıyla.. Bu arada Cem'in dediği çok doğru kum katmanları tabandan yukarıya doğru kumun tipide inceden kalına doğru gitmesi gerekiyor.. Birde şu var , mevcut tankımda derekumunun üstüne hiç temizlik yapmadan aquaclay serdim 4-5 cm kalınlığında ve paylaşımımda da akvaryumun gelişimini sizlere tanıtmaya çalışmıştım.. Umarım dediklerimin bir faydası olmuştur.. Sorun başka birşey bence kanka..

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Volkan Abi,aquaclay çok gözenekli bir kum.Çok da hafif.Yok gibi birşey yani.Bakteri oluşumunu da destekleyici etkileri var.Üstü açık kalan dere kumu olduğunu söylemiştin Abdullah Abi,bu alan amonyağın aşırı derecede yükselmesini engellemiş olabilir.Ama tabanda gezinen balıkların kaşınması veya ölmesi gibi durumlarla karşılaşman gerekiyordu.Volkan Abi'ye katılıyorum.

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka,

İç filtrasyon yapılıyor... Filtreye yakın olan kuartz kum bölümünde de aynı sorun yaşandı... Yukarıda verdiğim resimden sonra akvaryumla biraz oynamıştım ve orta alanda dere kumu ağırlıklı bir alan ortaya çıkmıştı... Orayı da kütükle kapatmıştım... Yani orta alanda ve filtreye eşit uzaklıktaki iki kütüğün üstündeki Anubias'lardan tamamen kuartz kuma düşeni çürüdü... Arkada kalan kütüğün altı dediğim gibi dere kumu-kuartz karışıktı... Dere kumu daha ağırlıklı idi... O kütükteki Anubias canavar gibi -maaşallah-... Bu çürüme işinin kuartz kum kullanımı ile doğrudan ya da dolaylı kesin bir bağlantısı var kanki...

16. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Duygularıma tercüman oldun valla ;) Sadece çöpçü ölümüyle bunu sonuçlandıramayız kanka.. Sonuçta dipte rahatsız olan balıklar oksijenin bol olduğu yere su üstüne çıkıyorlar böyle sağlıksız bir görüntü varsa akvaryumunda tamam ama bir 2 çöpçü ölümüyle ben sorun kumdur diyemem açıkçası.. Gerçi her kum için çok söylenti var ama siyah kumlu gayet başarılı tanklar gördüm..

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka dip balığı kompozisyonu şöyle:

Çöpçüler, konuşan vatoz ve CAE'ler... CAE'ler 135 lt'nin aksine 65 lt'de pek de dibe inmiyordu... Ben bunu yoğun çöpçü populasyonuna bağlıyordum... Konuşan vatozlara gelince, hani o yukardaki resimde akvaryumun sağ tarafında bir kaya var ya onun arkasında idiler... O kayanın altında siyah kum yoktu... Çünkü siyah kuartz kumu koyarken kayayı kaldırmadım ve açık dere kumu alanı kalmayacak şekilde siyah kumu kayanın etrafına yığdım...

Ayrıca kayanın delikleri yararlı bakteriler için yuva sağlıyordu... Yani orada sorun çıkma olasılığı en azdı...

18. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    O zaman Cem'inde dediği gibi amonyak kokusu var mı yok bir terslik sezebiliyor musun ona dikkat et derim kanka.. Ben kumla ilgili olduğunu hiç zannetmiyorum.Sonuçta anubias ile siyah kuartz birleşimi çok kişide vardır.Öyle bişey olsa çoktan kokusu çıkardı.. Tankın yerleşim düzenine göre öyle bir duruma kumun o kısmı denk gelmiş olabilir.. Konuşan vatozları zaten baz alma kanka onlar acaip balıklar.. Kumu sererken üstüne gelen kumdan kaçmayıp tümüyle kum altında kaldığı halde kılını kıpırdatmayan bir balığa ilk kez tanık oldum :) Dayanıklı hayvanlar kesinlikle.. Sende başka bir durum var ama ne ? Onada şu saatte sağlıklı birşey söyleyemeyeceğim..

19. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Havalandırma önerim güncel...

20. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Zaten şu an akvaryumda Vallisnerialar ile o kayadan başka birşey yok Cem... Havalandırıyorum zaten... Peki sonra ne yapacağız kütükleri koyunca... Bugün en üste serdiğim dere kumu kurtarır mı olayı?

Sayfayı Paylaş