1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aptasia problemi.

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde lcturkey tarafından 8 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

1. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Arkadaşlar merhaba,

Yeni aldığım kayaların üzerinde 3-4 adet çok ufak aptasia gördüm.Uyguladığınız en başarılı yöntem nedir ?Bunları nasıl yok edebilirim ?

Not: Şuanda akvaryumda hiçbir canlı yoktur.Diatom süreci beklenmektedir.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sıkıntılı bir konu Levent, aptasiadan kurtulmak çabaları bazen yanlış uygulamalar yüzünden kat kat artarak akvaryuma geri dönmektedir. Akvaryum icinde parçalayarak öldürme gibi. Aptasia konusunda nacizane bir makalem bulunmaktadır. Okumuşsundur ancak başlığı takip eden arkadaşlar için linkini vermek isterim.

Makale içerisinde en yeni yöntemler bulunmaktadır. Ancak aptasia tüketecek canlıların temini malesef kolay değil. Bana göre senin akvaryumun gibi kurulum aşamasındaki akvaryum bunlardan kurtulmak için bir avantajdır. Kayaların aptasia olan yeri tam belirlenerek epoksi ile deliği doldurmaktır. Ancak ben kendim kesinlikle karşılaştığım bazı kayaların o bölümünü akvaryum dışında kırıp veya iyice boşaltarak kolayca önlemiştim. Bunlar en paratik yollar. Akvaryumda canlı olmayışı ve kurulum aşamasında oluşu kolayca kayalara ulaşman demek olduğundan en basit yol bence. Kimyasal mücadele ve doğal mücadele verilen link içinde var zaten. ;)

Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  3. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi kayanın ortalarında var kırmam mümkün gözükmüyor.Deliğini tıkama işlemi yapabilirim ama o da çare olur mu bilmiyorum çünkü çok ufaklar.Akşam delikleri tıkamaya çalışacağım insallah görmem tekrar bu yaratıkları.

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Küçüklerse işin zor Levent. Ancak zaten malesef tam bir mücadelesi yok. Kesin kurtuluş eğer hepsi bir kayanın üzerindeyse akvaryumdan kayayı çıkarıp iyice kurutmandır. Mantıksız bir işlem değil hepsi bir kayaya toplanmışsa yapabilirsin. :)

5. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi üzerinde aptasia olan kayayı dışarı çıkardım 5-6 gün kuruduktan sonra tekrar akvaryuma koymayı düşünüyorum sence koymama gerek var mı ? Kaya nasılsa ölmüş olacak üzerindeki ölü canlılar akvaryuma tekrar girince problem yapmaz mı ? Elimde kaya mevcut gerekirse bu kayayı hiç koymayım akvaryuma sen ne dersin ?

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam elinde başka kayaların varsa hiç uğraşma. At gitsin o kayayı.

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bir dakika kayayı rahat bırakın bakalım. aliye:gif Madem aptasialar tek kayada bizim sorun çözülmüş bile. Kayayı dışarı alman ve iyice kurutman demek kurtulman demektir. Kayayı atmaya gelince buna hiç gerek yok. Daha sonra sisteme eklediğinde diğer kayalarla birlikte tekrar canlanacak ve aynı görsel renk güzelliğinide alacaktır. O kayaya ulaşamayanlar olduğunu unutmayalım, sonuçta aynı verimine tekrar aşılanarak kavuşacak bir kayadan söz ediyoruz. ;)

8. cimlikaya

cimlikaya

Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Aptasiadan ne yaptıysam kurtulamadım neredeyse 8,9 seneden beri hep var bir türlü yok edemedim ,bence o kayayı at kurtul :heyo:

9. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Temel hocam daha iyi bilir ama bende bir kayanın üzerinde 10 taneye yakın vardı akvaryuma Temel hocamdan aldığım kalsiyumdam ekleme yaptığımdan bu yana birtane bile kalmadı kalsiyumla alakası yoksa bile şanslı olduğum kesin :heyo:

10. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Kayayı dışarı çıkardım kurutuyorum şuanda 1 hafta kadar güneş altında kalsın sonra ne yapacağımıza bakarız artık

11. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    ilk kayayı kurutup şuanda akvaryuma koydum ve diğer kayayı çıkardım.Kaya dizaynı iyice bozuldu artık başka bir dekor oluşturacağız :) Aptasialardan kurtulalım yeter :)

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kurulum aşamasında sorun yok Levent bozulsun takma kafana. Aynı eski dekoru tekrar yapmaya çalışma sinir olursun çünkü bu mümkün değil, çok denedim olmuyor. Tabi iki kayan yoksa. :F

13. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Akvaryuma yeni koyduğum bazı kayalarında üzerinde aptasia gördüm ve o kayalarıda çıkardım akvaryumdan.Gerekirse bütün kayaları dışarıda olan kayalarımla değiştirmek ve çıkardığım kayalar kuruyunca tekrar akvaryuma eklemeyi düşünüyorum.Çok canım sıkıldı yeni kayaların üzerindede aptasia görünce :(

14. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Üzülme Levent, zaten zor şartlarda kaya ediniyorsun. Kafanı takma bu şekilde de süper olacak, canlı veya kuru...ya olacak ya olacak Allah'ın izniyle. :)

15. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi akvaryumdaki bütün kayaları çıkarıp şuanda dışarıda olan kayaları akvaryuma koymayı düşünüyorum sence nasıl yapayım ? Dışardaki kayaları iceri alıp içerdekileri dışarı çıkarıp kurutacağım ve tekrar akvaryuma koyacağım.

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    :( Üzüldüm Levent şansızlığına, tabi daha dikkatli olman gerekirdi diyeceğim ama elinden gelenin olmadığınıda biliyorum. Söylediğin gibi yapalım dışardakiler içeri, içerdekiler dışarı, daha sonra dışardakilerde içeri. :(

17. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Temel abi yeni koyduğum kaya derken gökçeada dan getirdiğim kayaların üzerinde vardı aptasia.

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ne diyorsun şansa bak, inan satın aldın sanıyordum. Levent yazıştığımız düşünceni gerçekleştirmelisin, su zaten doğal suları baş edemeyiz çoğalmalarıyla. Yazıştığımız gibi işlem yapalım. Üzülme şans işte ne yapacaksın vardır bir hayır.

19. aqua_boy

aqua_boy

İsim:
    Cenk Sinor
    Yerimi bilemiyorum ama söylemeden geçemeyeceğim . Tankınız oturmuşsa bir chelmon almanız olayı kökünden çözecektir . İnanırmısınız 2 gecede 20 kg kayadaki bütün aiptasialarımı temizledi kereta . Gerçi ben aiptasiaları çok seviyodum o ayrı konu :D Neden aiptasiaları sevmiyorsunuz bir türlü anlayamadım :bilmem:

20. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Akvaryumdaki bütün kayaları çıkardım hatta üzerinde domates anemonu olan kayayı bile çıkardım.Domates anemonunu yeni ufak bir kayanın üzerine hafifçe bıçak ile kaldırarak oturttum.

Temel abi kum aralarında filan bu yaratıklardan olma ihtimali var mı ? Kumuda değiştiricem yoksa: ) Umarım tamamen kurtulurum bu defa çok canım sıkıldı bu akşam.

Temel abi sen dekoru beğenmemiştin :) Örnek dekor göstermiştin galiba bu sefer onun gibi birşey yapacağım.Eh dediğin gibi her işte vardır bir hayır galiba bana hayrıda dekor değiştirmek olacak :)

Aldığım fraglar yarın geliyor akşam akvaryuma ekleyeceğim.

Sayfayı Paylaş