1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Arkadan Sump (Marmara suyu)

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde brkfrt tarafından 30 Kasım 2016 başlatılmıştır.

  1. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Merhaba,
    Uzun süredir hobiye ara vermiştim, bir süredir forumu sessizce okuyup, kaçırdıklarımı telafi ediyordum. Tanıyanlarınız ve hatırlayanlarınız vardır mutlaka. Öncelikle üzüldüğüm bir konu dikkatimi çekti, insanlar hobiyi bırakma eğiliminde sanırım, sadece bu forumda değil; genel olarak eskiye nazaran bir düşüş var, kimsede o eski hevesi göremedim.
    Konuya gelirsek, daha önce alttan sumplı 70.60.50h bir akvaryumum vardı, her şey yolundaydı taa ki bir gece taban camı kırılıp 1 senelik emeğim çöpe gidene kadar. Daha sonra içimden gelmedi açıkçası tekrar kurulum yapmak, uzak kaldığım süre zarfında diğer hobim olan egzotik hayvanlar ve 12L bir pico tuzlu su akvaryumuyla ilgilendim.
    Yaklaşık 3 yıl 12L akvaryumda zoa, button polip ve torch coral baktım. Balık olarak sadece bicolor blenny vardı (en sevdiğim balıktır kendisi). Minicik yerde percula'ya bile içim el vermedi,çıkardım. Evlilik ve taşınma sürecinde çok isteyen kuzenime verdim komple.
    Yeni ev yeni heyecan diyerek bir deniz akvaryumu tekrardan kuracağım, şuan tek bir net konu var; Marmara suyuyla olacak. Hem evim yakın hem de oldum olası mantıklı gelmiştir. SPS merakım hiç olmadı, ilgimi çekmiyor nedense sert mercanlar.
    Bu 12L pico akvaryuma bakma sürecinde bir şey dikkatimi çekti. (3 yılda 10 kere su değişimi yapılmamıştır. Hele son yıl hiç). İlginçtir mercanlarda en ufak tepki olmadı, bicolor blenny bir yıl kadar sonra sudan atladığı için son yıllar balıksız geçti.
    Bu durum bende şu düşünceyi oluşturdu; sump ne kadar gerekli? Faydalarını biliyorum, ekipmanları gizleme, hacim artışı vs.. başka çok kritik bir artısı var mıdır?
    Ben yüksek hacim istemiyorum, balık olarak lezzet almak için 500L'lere çıkmak gerekir. Bana keyif verecek şekilde mercan yüküyle beraber, maliyet 15-20binlere çıkar. Su değişimi yapmaya kalksam %20, 100 litre ediyor. Her türlü zor olacak benim için.
    Çok uzattım; sormak istediğim, PS ve bir takım filtre medyalarını gizlemek adına arkadan 15-20cm sumplı bir sistemin dezavantajları nelerdir? Açıkçası 1-2 aydan fazla süredir okuyorum ve şöyle uzun zaman en azından 2 yıl arkadan sumplı şekilde devam ettirebilen kimseyi görmedim hiç bir forumda. Bilmediğim ya da düşünemediğim bir dezavantajı mı var acaba?
    Düşündüğüm ölçüler 60-50-50h (arkadan da 20cm sump yani 60-70-50h).
    Her türlü fikir ve tavsiyeye açığım, gerek sump tasarımı, gerek dezavantajları konusunda.
    Bu arada kapalı sistemlere de ilgi duyuyorum şu sıralar, Red sea max 130-250 gibi. Uygun fiyatlı satan birilerini/bir yerleri görürseniz, haber verirseniz sevinirim. Bu sefer kurulumda maceralar değil huzur arıyorum sanırım. Çok uğraşmadan geçip karşısına izleyeyim istiyorum, etrafta kablolar borular, yerde sürekli sular olsun istemiyorum yani. Bütün malzemeler dolabın içinde olsun, diğer hobim sağolsun yeterince dağınıklık yaratıyor.
    Lafı çok uzattım, okuma zahmetinde bulunan herkese teşekkürler.
     
    Alparslan ve YMR_AY bunu beğendi.
  2. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Burak hoşgeldin ,benim akvaryumu veriyim sana hafta sonu canlıları alacaklar ,ama sadece cama cam akvaryum bi dene sehpasından marangoz tezgahı yapıcam .
     
  3. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Hoş geldin Burak.Sen yine emekleyen kanatlı balıklar bulursun kendine:) Arkadan yada yandan sumplı akvaryumları en çok tercih eden @veysel beydir aramızda.Ama okurkende rastlamışsındır kendisi ayda 1 tank kurup bozmakla nam salmıştır.Hazır sistemlerin dezavantajlarının hep okuduk, yinede tercihin o yöndeyse Red Sea 250 olan tankını bozma niyetinde olan @Pennywise Levent bey var.Oda senin o taraflarda oturuyor.Bir irtibat kur istersen.
     
    Pennywise ve veysel bunu beğendi.
  4. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Demek ki benim konum oldukça arkalarda kalmış.
    Ben 3,5 yıldır RSM 250 kullanıyorum.
    İş yoğunluğumdan mütevellit son 6 aydır ilgilenemedim. Düşünürseniz evim bahçeşehirde. Gelip görebilirsiniz. Gerekli tüm modifiyeleri yapıldı.
    Sorunları derseniz ısınma soğutucu ile çözüldü.
    Su tamamlama takılabiliyor ki takıldı,
    Dozaj pompası bağlandı,
    Ps değiştirilip optimum bir ps konuldu. Jns ws1 var şuan. Derinlik 40cm bence en büyük sorun bu.
     
  5. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Teşekkürler Teoman abi,adres aynıysa beni bir hayli zorlar taşıma kısmı.
    Sağol Yağmur, sevdiğim balık türlerini hatırlıyorsun sevindim :) @Pennywise hariç gerçekten rastlamadım arkadan sumplı devam ettirebilen, sebebini de çok merak ediyorum açıkçası, arkadan sumplı kurayım ya da kurmayayım.

    Merhaba, sanırım sizin konunuzu tek tek okudum. 2 senenin altı herhangi bir tankın başarı olarak benim gözümde bir değeri yok, tabi herkesin düşüncesi farklıdır.
    Sizin konunuzu da bu nedenle hayranlıkla okudum, öyle ya da böyle yıllarca devam ettirmişsiniz ve bence çok da güzel olmuş; sanırım biraz ''mükemmelliyetçi'' tarafınız var, kurtları yengeçleri biraz fazla kafaya takmışsınız:) Ben de Bakırköy'deyim, uygun bir zamanda tanışmak isterim. Satış gibi bir düşünceniz varsa da özelden konuşabiliriz.

    Benim için öncelik tankın uzun süreli olması, belkide bu nedenle SPS'lere ısınamadım, reaktörlerle pamuk ipliğine bağlı ayakta dursun istemiyorum.(Zor ve saygı duyulacak bir iş saygı duyuyorum, benlik değil sadece). Hobilerden şu zamana kadar şunu anladım, aynı hevesle kesinlikle devam etmiyor; benim egzotik hobim için de geçerli, botanik içinde. Demek istediğim şu; hevesimin gittiği anlarda mesela 1 ay, akvaryum kendini döndürebilmeli, mesela bana göre yosun problemi diye bir şey yoktur; akvaryumda yeterli yosun yiyici yoktur. Resiflere bakıyoruz, doğru düzgün yosun yok; ama bir sürü sadece yosunla beslenen canlı var ve hepsi hayatta. Demek ki bir denge hali var. Amacım bu dengeyi oluşturmak,umarım örnekle açıklayabilmişimdir.
     
    YMR_AY bunu beğendi.
  6. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Merhaba tekrardan,
    Aslında bu hobi benim gözümde ya hep ya hiç hobisi. Adam gibi birşey yapmayacaksak hobinin anlamı ne diyorum. O sebeple hobinin cılkını çıkarıyorum genel olarak. ama acro türlerini yaşatamadım. Bu konuda beceri eksikliğim mi vardı yoksa gerçekten benim tankım buna müsait değil miydi bilmiyorum. Soğumak ya da heyecan eksikliği genel hobi problemidir aslında. Başka bir hobi işin içine girince iş sarpa sarıyor.

    Nadir abide de bu sistemi kullanıyor. O da yaklaşık 4 yıldır aynı tank ile devam ediyor. Olmaz diye bir şey yok. Bu tank yetmez diyen de yanıltır. Evet sıfır fiyatı pahalı o paralar bence verilmez ama 4 tanesi tang olmak üzere 20 balık beslediğim zamanlar oldu ve hiçbir balığım o dönemde hastalık veya akvaryum sorunları yüzünden ölmedi. Ya atladılar ya da yem yemediler. Lps ve soft türleri soğutucu var ise çok rahat yaşar bu tankta.

    Uzun süreli tank konusunda şöyle bir şey var. 3senenin üzerinde bizim sitede toplamda 10 tane tank yok zaten. Uzun süreli kullanılmaz diyenler 4 sene aynı tankı kullanmışlarsa ben birşey bilmiyorum.

    Tabi tankın bu hale kadar gelmesinde portalı unutmayalım. Emekleri çok
     
    burak ozu, veysel, YMR_AY ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  7. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Arkadan sump sistemleri küçük hacimlerde hem ekonomik hem avantajlı olur. Hazır sistemler kapak vs ile birlikte sump ile biraz uğraştırıcı ve kullanılan alan mecburiyeti ek zorluk gerektirir.

    Kendi tasarladığınız bir arkadan sump sistemi daha öne çıkar kullanım açısíndan. Ancak yukarıda verdiğiniz ölçüler yerine uzun akvaryum tasarlamak daha mantıklı ve iyi olur.

    Mesela 65*55*40h arkadan 15 cm sump, 65*45*40h 15 cm arkadan sump, 90*45*45h arkadan 15 cm sump 90*55*45h arkadan 15 cm sump.

    Sump dizaynı ( ortadan dökülen, sağdan veya soldan dökülen, şaşıtmalar vs.) ölçüler karar verdikten sonra şekilenir. Bu yukarıda yazdığım ölçülerde t5 rahat kullanılır, dalgalanma akıntı daha efektif ayarlanır.

    Akvaryum daha śık durur.

    Arka veya yan sumplı bir çok akvaryum kurdum, hiç bir memnuniyetsizliğim olmadı bu kurulumlardan. Sadece canım sıkıldığı için bozdum. Haa sadece arka veya yan sumplı tank kurup bozmadım alttan sumplı tankta çok bozup dağıtmışlığım vardır.
    Bende böyle bir gıcığım iśte.
     
    cimlikaya, YMR_AY, brkfrt ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  8. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Teşekkürler hepinize,
    Şimdi de hanım boş ver yandan sumpı normal yap adam gibi diyerekten kafamı karıştırdı. :)
    Seçenekleri 2 ye indirdim en azından; 80.60.50h ya da 80.65.50h(20 cm yandan sump yani 100.65.50h) yükseklikler 45 de olabilir.
    Diğer bir konu ben yokken yeni marka ve modeller çıkmıştır şüphesiz mesela jebao dalga motoru çıkmış, vortexle aynı görevi gören ve herkes çok memnun sanırım.
    Bundan yola çıkarak, daha önce nac6 kullanıyordum ve açıkçası bubble maguslardan şöyle adam gibi çamur toplayan göremedim, JNS veya tunze düşünüyorum haklı mıyım sizce de?
     
  9. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Ben bu konuda bm lerin degersizlestirildigi kadar kotu olmadigina inananlardanim.

    Bu tamamen beklendi ile ilgili. Super diyemem ama kotu de demenin dogru olmayacagina inaniyorum.

    Uzun yillar curve 7 kullandim simdi Reef Octopus XP1000SSS kullaniyorum.

    Bm daha sessiz calisiyordu
    Toplama olarak cok buyuk fark var diyemem ama RO biraz daha iyi.

    Tankta ki Ph durumu ikisi icinde ayni gozukuyor (hava emis vs olarak gozlemlemek adina)

    Motor cirpici mil sorunu hic yasamadim. Bir kere bile dur kalk sorunu yasamadim. Resox degisimlerinde tepkilerine baktigimda BM cok daha hizli bir sekilde toparlayip toplamaya basliyordu.

    Kisacasi BM icin kotu diyemem birazda sistem ve ilgi ile alakali bence.

    Gerci ben akvaryum bakimlarimi eksiksiz yapmaya gayret ediyorum (su degisimleri, testler vs) belkide ps leri biraz da bakimsiz tanklarda karsilastirmak daha saglikli olabilir.

    Nano akvaryumumda tunze 9001 kullaniyorum. Su seviyesi isaretinden oldukca yukarida kullaniyorum ki kuru toplama yapabileyim. Istedigim kadar kuru toplayabildigimi soyleyemem ancak su degerleri ve canlilar bana isini gayet guzel yaptigini gosteriyor.
     
    brkfrt bunu beğendi.
  10. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    BM Curve serisi toplamada oldukça iyi.Ses desen hiç yok.Curve5 de kullandım şimdide angel tankında Curve7 kullanıyorum.Toplamaları gayet güzel.Jebao dalga motorlarıda gayet güzel ve zarif.Bende eşine katılıyorum yakışır sizin eve şöyle alttan sumplı bir tank :)
     
    brkfrt bunu beğendi.
  11. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Tekrardan selamlar herkese, tank yavaş yavaş şekillenmeye başladı kafamda. Bir kaç sorum var;
    - Bu bubble maguslar yeni motor çıkarmış ROCK SP ve daha sonra ROCK DSP, aradaki farkı bilen var mı?
    Yine diğer sorum mesela hacim olarak baktığımızda Curve 5 ve Curve 7 veya Curve 9 diyelim, neye göre yeterli olup olmayacağını söylüyoruz? Motor gücü değişiyor tamam ama ona göre de gövde boyu değişiyor. Şuraya getirmek istiyorum lafı; canlı yükü çok olmayan orta hacim bir tank, iyi bir şey diye büyük protein skimmer almamız ne kadar doğru? Toplasın diye yarısı su olan atık ne kadar doğru, belki tamamen yanlış düşünüyorum, bu nedenle soruyorum zaten:)
    -Diğer sorum da Tunze değişik bir LED ürün çıkartmış, su altında da çalışabiliyor? Kullanan oldu mu, nasıl? 4x24W T5 olacak armatür fakat LED'le de bir şekilde destek yapmayı düşünüyorum, kullanabilirlik olarak hoşuma gitti fakat pek kullanan da göremedim.
     
  12. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Dsp motorlar dc çalışan motorlar yanlış bilmiyorsam, en son çıkan ps lerde dc motor kullanılmış. Tunze led o fiyata cacık işe yaramaz, az ışık veriyor.
    Ps ise tank su hacmi beslenecek balık miktarı vs gibi kriterler göz önüne alınarak seçilebilir. Örneğin curve 5 en fazla orta yükte 120 litre civarı iş görür gibi.
     
    Düzenleme: 13 Aralık 2016
  13. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Gereginden fazla buyuk ps lere net karsiyim artik.

    Nitrati surekli sifir halde tutmak sps tankinda dahi sorun cikarabiliyor.
     
  14. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Burak'ın ekleyeceği türlerle curve 5 o tankı çevirir.
     
  15. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Ben aslında şunun derdindeyim, sulu toplamayı sevmiyorum. Dolayısıyla PS büyüdüğünde yeterli canlı yükü yoksa; toplama yapabilmesi için yine sulu toplayacak, bu seferde tuzluluk ve diğer bütün değerler oynayacak, açıkçası eski tankımdaki gibi sulu sulu toplayacaksa o işi elyaf da yapar. Tabi işin bir de oksijen kısmı var, büyük motor daha çok oksijen demek, aradaki dengeyi iyi kurmak lazım
     

Sayfayı Paylaş