1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Artemia kültür ve büyültme akvaryumu

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 12 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,

    Artemia çıkarma işlemini açıkcası hiç yapmamıştım. Bir süredir kültür canlı yemleri üzerine araştırmalar yapmaktayım. Açıkcası uzun ve kafa karıştırıcı bir yazı yazmak yerine kısa tecrübeyi ve ardından yaşanan gelişmenin sonucunu yazacağım. Hazır Sera artemia yumurtası paketlerinden aldım. Tuzu içinde hazır olduğundan bir kavanoza döktüm ve hava hortumuyla kısık bir oksijen verdim. 26 saat sonra yumurtalar çatladı. Açıkcası gerçekten kolay ve temiz bir işlem sonrası artemia yavruları ortaya çıktı.

    Aslına bakarsanız benim daha büyük boyda artemialara ihtiyacım var. Balıklar yavru artemiaları görmekte zorlandılar. Benim tuzlu su akvaryumum olduğundan 10 litere su alarak akvaryumdan küçük bir hazneye koydum. Bu hazneye çıkardığım artemiaların bir kısmını aktardım. Amacım daha büyük boyda artemia üretmek. Yani artemiaları büyültmek ve üretmek. Çünkü buna sürekli ihtiyaç duyacağım bu aşamada. Yumurtlama hazırlığı yapan nemo türü balıklarımı bu süreçte yumurta kalitesinin üst seviyede olması amacıyla canlı yemlere ağırlık vermem gerek. Size kısaca artemianın anatomisini görteren birkaç fotoğraf ile devam etmek isterim. Kurduğum akvaryumdaki ertemiaların durumuna fotoğraflardan sonra devam edelim.

    [​IMG]
    Dişi:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Yeşil renkli tuzlu suyun elde edilmesi ışık altında deniz suyunun bekletilmesiyle elde edilebilir. Yine suni tuzla akvaryum kurulabilir. Tuzluluk oranı 1000.22 normaldir. Yeşil su gerkmesinin sebebi artemiaların algler ile beslenebilmesi. Ben elimdeki spirulinayı erİterek suya karıştırdım ve su yeşil bir renk aldı. Tabi ikisi arasında bir fark var, benim eklediğim algler ölü, suyun kendi kendine ışık altında yeşillenmesi ise canlı alglerden oluşuyor. Bu aşamada benim eklediğim spirulinayı tüketip tüketmeyecekleri önemliydi ve ben buna dikkat ettim. Sonuç olarak yeşil suyun renginin açılmış olması ve artemiaların hala yaşıyor olmasıyla karşılaştım. Eklediğim artemia larvaların spirulina tükettiklerini gördüm. Konu aslında burada bitmiyor. Bu aşamadan sonra bu büyüyen artemiaların besin olarak çok daha zengin hale getirilmesi var. Ben bunun için artemiaların daha zengin besinlerle beslenmesi gerektiğini düşünüyorum.

    Bu yöntemi üremede sürekli canlı yem ihtiyacı olan balıklar için ve büyütülmesi sırasında artemiaya ihtiyaç duyacak larvalar için düşünmenizi öneriyorum.

    Katkılarınızı yine ayrıca beklerim.
     
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Temel Abi ben de bir aralar artemia üretmeye merak salmıştım ve ben de erişkin canlı doğuranlar için kullanacaktım.Şu anda da artemia akvaryumu hazır bekliyor ama başlamaktan vazgeçtim.Nedeni de biz o karideslere ne verirsek balıklarımıza ileride onu verecekler,hatta daha düşük kalitede.Onların belirli zamanlarda verimliliği artıp-azalıyor.Benim için onu belirlemek ve hasat yapmak çok zor olacaktı(uğraşmak istemedim).Bir de yeteri kadar hızlı üremiyorlar.Siprulina haplarını cama yapıştırıp vermeyi tercih ettim :) Sizin durum biraz farklı.Nemolar hakkında bir bilgim yok (adını bile filminden kullanıyorum :D ).İlle de canlı yem diyorlarsa ki sanmıyorum,bu hayvanlar doğal ortamda ne yapıyor,ekonomik olarak pek randımanlı olacağını sanmıyorum.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cem, ekonomik olmaz düşünceni aslında biraz açmak gerek. Sera artemia yumurtası bir kullanımlık paketi 4-5 lira. Üretimini düşündüğün türlerin hem çiftlerine ve yavrularına bir aşamadan sonra kullanımının mecburi olduğunu düşünelim. Kolay üretimi, beslenmesi ve besin değerinin güçlendirilmesi kolay bir balık besini. Alternatiflerini bu anlamda incelersek ve bunu şeffaf yaparsak alternatifinin olmadığını veya kısıtlı olduğunu görüyoruz.

    Sana şu anlamda katılabilirim; Sadece belli zaman diliminde balıklarına canlı yem veren ve bu yemlemeyi bir çok farklı besinden elde edilebilcek akvarist açısından haklı olabilirsin.
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Dediğim gibi abi ille de lazım ise orasını bilemem.Ekonomi konuşmaz o zaman.
    Lepistes yavruları baya arttı bende,İstanbul'a gidince tuzlu suyu boşaltıp tatlı suya çevireceğim yavrular için...
     

Sayfayı Paylaş