1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Artemia Salina üretimi(yumurta elde etme)

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde RuPTuR tarafından 15 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    'Artemia salina'; kabuklular familyasından bir 'zooplankton'dur. Muhtemelen yıllarca 'tuzlu su karidesi' ('salina shrimp') olarak bilinmektedir. Çünkü bu tür; yaşam döngüsünün tamamını tuzlu sularda geçirmektedir.

    'Artemia salina'; tuza oldukça dayanıklı olup, 3-30 ppt tuzluluk değeri ile 15-55 oC sıcaklık değeri arasında yaşamını sürdürebildiği ikili yaşam biçimi (modu) bulunmaktadır:
    -Mod.1; 'nauplii' ('Artemia salina'nin yüzmedeki ilk safhası) yavrusu olarak; annesinin 'ovisac' dağarcığından canlı olarak doğmaktadır.
    -Mod.2; 'Artemia salina' türünün yetişkinlerinin yaşadığı ortam dahilindeki habitatın kuruduğu ve tuzluluk oranının yükselmeye başladığı bir durumda, sert bir kapsül veya kist içine alınmaktadır. Böylece embriyolar, bir uyku dönemi yaşayarak, bu esnada tamamen kurumaya, 100 oC 'nin üzeri veya 0 oC sıcaklık değerlerine, yüksek enerjili radyasyona ve çeşitli organik çözücülere karşı bir direnç kazanırlar. Kurumuş olan kistler, yavru popülasyonunda herhangi bir kayıp olmaksızın yıllarca saklanabilmektedir. 'Artemia salina' embriyosunun, normal gelişimini başlatmak için yalnızca su ve oksijen gerekli olmaktadır (Treece, 2000).

    1930 yılında bazı araştırmacılar 'Artemia salina'nin, yeni yavrulamış olan balık larvalarınca bir besin maddesi olarak kullanıldığını belirlemişlerdir. 1950 yılında A.B.D.'nin Kaliforniya Eyaletindeki San Francisco Körfezinde bulunan tuz yatakları ile Utah Eyaletindeki 'Büyük Tuz Gölü' ('Great Salt Lake') olmak üzere, iki farklı kaynaktan elde edilen ticari ürünler, 'akvaryum' ticareti için çok düşük kalan bedellerle (1 Kg fiyatı 10 ABD Dolarından daha az) piyasaya sürülmüştür (Dhont ve Sorgeloos, 2002).

    1960-1970'lerde ise, kültür-balıkçılığının gelişmesi ile birlikte, 'Artemia salina'nin kullanımı; kolaylığı ve larval organizmalar için bir besin değeri oluşturması açısından daha yaygın bir duruma gelmiştir.
    'Artemia salina'nin uyumakta olan kistlerinin, konserve kutuları içinde uzun süreler boyunca saklanabilir özellikte olması ve yalnızca 24 saatlik bir inkübasyon (kuluçka süreci) ile 'hazır besin' elde edilebilir özellikte olması gerçeği; 'Artemia salina' türünü, kültür-balıkçılığı açısından en uygun ve işçiliği düşük bir canlı besin kaynağına dönüştürmektedir (Bengston ve diğerleri, 1991).

    1980'lerin ortasından bu yana, 'Artemia salina' kist'i tüketimi; deniz balığı ve karidesinde küresel bir artışın bir sonucu olarak, ticari larva kültürü üretimi yılda birkaç yüz ton'lara ulaşmış bulunmaktadır. Son yıllarda kültür-balıkçılığına aday olabilecek birkaç tür içinden 'Artemia salina'nin kullanılması sonucunda, pilot bölge uygulaması ile başlatılmış olan bir projeden, ticari larva kültürü üretimine doğru başarılı bir geçiş yapılabilmiştir. Örneğin, Akdeniz'de tuza dayanıklı deniz balıkları ile ilgili kültür-balıkçılığında gözlenen ticari patlama; esas olarak 1970'ler sonrasında 'Artemia salina'nin kullanılmasına bağlı kalmıştır (Gerakis ve Koutrakis, 1996).

    Günümüzde ise yeryüzü üzerindeki 'Artemia salina' kistlerinin ticari yayılımının yaklaşık olarak %90 oranı; A.B.D.'nin Utah Eyaletindeki 'Büyük Tuz Gölü' ('Great Salt Lake')'den karşılanmaktadır (2001 yılındaki ham ürün ağırlığı: 8,150 ton). 'Artemia salina' kistleri; küresel anlamda kültür-balıkçılığını destekleyen bir sektör olarak, kilogram başına 25-150 ABD Doları arasında değişen bir bedel ile satılmaktadır (normalde yüksek kaliteli kistlerin her bir gramında 200.000-300.000 adet 'Artemia salina'nin doğan formu olarak 'nauplii' yavrusu bulunmaktadır).

    Kullanılan Referanslar
    (Orjinal adları ile verilmiştir):

    Bengston D.A., P. Leger and P. Sorgeloos, 1991. Use of Artemia as a food source for aquaculture. In: Artemia biology. R.A. Browne, P. Sorgeloos and C.N.A. Trotman (Eds). CRC Press, Florida, USA, 374 pp.

    Dhont J. and P. Sorgeloos, 2002. Application of Artemia. In: Artemia and applied biology. Th.J. Abatzopoulos, J.A. Beardmore, J.S. Clegg and P. Sorgeloos (Eds), 285 pp.

    Gerakis P.A. and E.T Koutrakis (Eds), 1996. 'Greek Wetlands'. Greek Biotope/Wetland Centre. Edited in Greek and in English and funded by the Commercial Bank of Greece. 381 pp.

    Treece G.D., 2000. Artemia production for marine larval fish culture. Southern Regional Aquaculture Center (SRAC) Publication, No 702.

    Üretim hakkında yorum yapabilecek arkadaşları bekliyorum.Bunun için yeni bir akvaryum kurmayı bile düşünebilirim.Saygılar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

    Paylaşım için teşekkür ederiz ellerine sağlık.

    Artemia Salina konusu tüm forumlarda bildiğiniz gibi konuşulur ve hatırı sayılır oranda üretimlerde kullanılır. Deniz balıklarının doğadan yakalanması itibari ile kuru yeme kolay alışmamaları yüzünden sık baş vurulan bir canlı yem. Üretimi konusuna pek eğilmedim bu güne kadar. Ancak zor olmadığını düşünüyorum.

    Benim kafamda daha farklı bir benzer canlı yem var. Tatlı su balık yavruları belli bir boyda doğduklarından ve yem seçiminde tuzlu su balık yavruları kadar seçici olmadıklarından iyi bir tercih. Kafamdaki canlı yem Lotifer üretimi var. Kısıtlı türden daniz akvaryumlarında balıklardan yavru alınabiliyor. Bu türler genellikle küçük sayılabilecek türler. Yavruları yumurta şeklinde olup fazla sayıda olduğundan, yumurtalardan çıkan yavrular artmia kabul etmiyor, büyük kalıyor. Ancak erişkin bireylerin severek yediğini tekrar hatırlatmak isterim

    Bu vesile ile fikrimi belirtmiş, tuzlu su tarafına dikkat çekmiş oldum.

    Tekrar teşekkür ederim...
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam, bahsettiğniz balık yavruları larval anlaşılan... Rotifer yerine paramesyum da verilebilir... Rotifer bulması biraz daha zordur çünkü...

    Cem, birçok arkadaş artemia çıkartmakta ciddi sıkıntı yaşıyor ki bunlardan biri de benim... Çıkartamadığım için dondurulmuş kurutulmuş artemia veriyorum ve bugüne kadar birçok canlı doğuran yavrusunu bununla büyüttüm... Bir akvaryumcu bana artemia paketlerindeki tuzun artemiaların efektif bir şekilde çıkarılmasına yetmediğini, dışarıdan biraz daha kaya tuzu eklendiğinde kısa sürede çok daha fazla artemia çıkarılabildiğini söyledi... Sen ne dersin?
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    1- 8 litrelik su şişesi üst kısmı huni şeklinde kalacak bicimde kesilir.
    2- Kapak çıkarılır ve delinir.
    3- Hava taşı bu deliğe şişenin içine kalan kısmına oturacak şekilde takılır.
    4- Şişenin alt kısmı yandan delinir ve içeri doru hava borusu geçirilir ve içte kalan uç kapaktaki hava taşına geçirilir.
    5- Kapak yerine takılır ve huni biçimindeki parça ters bir şekilde gövdeye oturtulur
    6- Huni biçimindeki parçaya 1/2 litre su ilave edilir , suyun sıcaklığının 25-28 derece arasında olması artemiaların çıkma hızını ve oranını yüksek tutar , bu suyun 1/2 sini akvaryumunuzdan çekin.
    7- Artemia karışımımızda tuzda varsa , doğrudan 1/2 litre için karışımın yarısı koyulur eğer yoksa deniz tuzu kullanın , akvaryumcularda satılır .
    8- Hava verilir ve 24 saat beklenir ( ben en az 30 saati öneriyorum ama 24 de kafi )
    9- Yavrular çıkınca alttan ışık verilip yavruların aşağıya toplanması sağlanır ve üstten yumurta kabuklar toplanır
    10 -Yetiştirme işleminin yapılacağı tank'a da hava verilir ve bir ısıtıcı yardımıyla sıcaklığın 26-27 derecede kalması sağlanır bu tanktaki suda deniz tuzuyla hazırlanmalıdır , ölçüler deniz tuzu paketlerinde mutlaka yazar
    11- Yavrular tanka alınır , tank güneşi direk almayan ama aydınlık bir yere koyulur bu tank haftada en az 1 kere dipten su çekilerek temizlenmeli , bu esnada karanlık bir ortamda sadece üstten ışık verilmelidir ki artemia kaybı minimumda tutulsun.

    ARTEMİA KÜLTÜRÜ

    Artemia, Arthropoda filumunun Crustacea klasisinde yer alır. Artemia sp. Seale (1933) ve Rollefsan (1939) tarafından yavru balık beslenmesi için mükemmel bir besin maddesi olduğu keşfedilmiştir.
    Artemia günümüzde üretimi yapılan deniz canlılarının % 85' inde canlı yem kaynağı olarak kullanılmaktadır. Dünya genelinde 4000 ton civarında artemia kisti 0.4 mm deki nauplilerin üretiminde kullanılmaktadır. En fazla üretildiği göllerden birisi ABD' deki Büyük Tuz Gölü (Great, Salt Lake) ve San Franscisco körfezidir. Türkiye' de en fazla Tuz Gölü ve Gediz Deltası? nda bulunduğu belirtilmektedir. Bunun dışında Çin, İran gibi ülkelerde belli oranlarda üretim yapabilmektedir. Bugün dünyada sadece artemialar ile ilgili araştırma yapan enstitüler kurulmuştur. Fiyatı kalitesine bağlı olarak 50-150 dolar/500 gr arasında değişebilmektedir. Uzun süre saklanabilmesi, düzenli olarak bulunabilen dormant yumurtalar vermesi, kolay üretime alınabilmesi, larva için kolaylıkla görülebilen ve lezzetli bir yem olması artemia? nın temel avantajlarıdır. Stoklanabilme özelliği üretim planlaması açısından büyük kolaylık yaratmaktadır. Larva yetiştiriciliği açısından en önemli dezavantajı, besinsel kalitesinde ve boyutlarında gözlenen değişkenliktir. Bu sorun esansiyel yağ asitleri içeren zenginleştiriciler kullanılarak ve iyi bir seleksiyon ile giderilebilmektedir. Instar I (A. nauplii) ve Instar II (A.metanaupli) olarak tanımlanan 2 larval evresi ve erginlik evresi vardır.

    Instar I evresi
    Besin keseli larva evresi olup besin değeri yüksektir. Larva boyu 400-500 µm arasındadır. Vitellüs kesesinden dolayı turuncu renktedir. Vitellüs kesesinin tüketimi 8 saat sürer ve bu süre boyunca larva dışarıdan besin almaz. Başta göz dışında 3 çift uzantı bulunur. Bunlar birinci anten(duyu), ikinci anten (hareket ve filtrasyonla beslenme), mandibullar (beslenme) dır. Bu dönemden sonra larva Instar II evresine girer.
    Instar II evresi
    Artemia zengin besleyici özelliğe sahip vitellüs kesesini tükettiği için yem olarak verilmeden önce zenginleştirilmesi gerekir. Larva 1-50 µm boyutlarına sahip alg, bakteri gibi organizmalar ile beslenmeye başlar. Vücut özellikle abdomen kısmı sürekli uzar ve sindirim sistemi fonksiyonel hale gelir.

    Erginlik Evresi
    Ergin bir artemia yaklaşık olarak 1 cm boyunda uzun bir vücut, iki tane saplı göz, dokusal bir sindirim sistemi, duyusal antenler ve 11 çift toraks uzantısına sahiptir. Erkekler karnının posterior kısmında 1 çift populasyon organına sahiptir. Dişi artemialar karınlarının altında 11. uzantının hemen arkasında bulunan yumurta kesesi sayesinde kolayca ayırt edilebilir. Ayrıca abdomen içerisinde ovaryumlar bulunur. Normalde olgunlaşan yumurtalar yumurta kesesine dökülür, burada döllenir, kuluçka evresini tamamlar ve nauplii olarak dişiyi terk eder. Ancak ******* koşullarda (örneğin çok yüksek tuzluluk ve çok düşük oksijen seviyesi) embriyo sadece gastrula evresine kadar gelişir ve etrafı yumurta kesesi etrafında bulunan bir bez tarafından salgılanan kalın bir kabukla çevrilir. Kist adı verilen dayanıklı yumurtalar yumurta kesesini terk ederek suya geçerler. Optimum şartlar altında artemia birkaç ay yaşayabilir. 8 günde ergenlik evresine ulaşır ve her dört günde 300 nauplii ya da kist üretir.

    Artemia Kist Kalite Kriterleri
    1- Büyüklük ve Enerji: Kistlerin büyüklüğü doğrudan onun enerji içeriğini de etkilemektedir. Yani büyük kistler daha fazla enerji içerirler.
    2- Çıkış oranı: Birim ağırlık veya sayıdaki kistten yüzde olarak çıkış oranını ifade eder. Çıkış oranını etkileyen genetik yapı, hasat, temizleme, depolama ve kuluçka teknikleri yanında kisti üreten ergin bireylerin yaşadığı çevresel koşullarda etkin olabilir.
    3- Nauplilerin Büyüme Oranları: Farklı orjinlerden gelen kistler aynı şartlarda inkübe edilse bile elde edilen nauplilerin gelişme oranları arasında farklılık gözlenebilir.
    4- Sıcaklık ve Tuzluluğa Tolerans: Her iki faktörde yaşama ve büyüme oranı üzerinde etkiye sahiptir. Hatların büyük çoğunluğu 20-25?C sıcaklıklara rahatlıkla tolerans gösterebilir. Bazı hatlar ise 30-34?C? de gelişimini sürdürebilir.
    5- Besin İçeriği: Kuru ağırlık, protein, lipit, kül, enerji, özellikle doymamış yağ asitleri, aminoasitler, pigmentler, vitamin C, mineraller ve pestisitler, ağır metaller gibi arzu edilmeyen kontaminantlar da besin içeriği içine alınabilir.

    Artemia yumurtalarının kuluçkalanması
    25C de 15-20 saat sonra kistler çatlar ve embriyo kabuğundan çıkar. Yumurta çıktıktan ilk 1 saat boyunca embriyo kuluçka membranına bağlı olarak kalır (şemsiye safhası). Kuluçka membranının içerisinde embiyo gelişimini tamamlar ve hareket etmeye başlar daha sonra serbest olarak yüzer.

    Kültür Sistemleri
    Üretimleri A. nauplii, A. metanauplii veya ergin birey safhalarına ulaşıncaya kadar yapılmaktadır. Larva yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan yöntem, bağımsız ünitelerde Artemia yumurtalarının çatlatılması şeklinde gerçekleştirilen A. nauplii ve A. metanauplii üretimidir. Ergin birey üretimi 1-2 hafta içerisinde artemaların büyütülmesi ve hasadı şeklinde gerçekleşir. Artemia üretiminde 3 tip kültür sistemi kullanılır. Bunlar; açık devre dolaşımlı sistem, kapalı devre dolaşımlı sistem ve durgun su sistemidir. Açık devre dolaşımlı sistem, ortam suyunun bir kez kullanıldığı ve sonra deşarj edildiği sistemdir. Bu sistemin uygulanması ılık deniz suyu ve büyük miktarlarda algal besin bulunmasının oluşturacağı maliyete bağlıdır. Kapalı devre dolaşımlı sistem açık devre dolaşımlı sistemin benzeridir. 2 sistem arasındaki tek fark kullanılan suyun kapalı devre dolaşımlı sistemde birden fazla kullanımıdır. Durgun su sisteminde ise tank bir kez doldurulur. Artemialar hasat edilene kadar bir daha su değişimi yapılmaz.

    Artemiaların (Naupli, Metanaupli) Kültür Ortamının Hazırlanması
    Sıcaklık: Ortam sıcaklığının 28-30?C arasında olması yumurtaların inkübasyonu için idealdir. Ancak zenginleştirme aşamasındaki metanauplii'ler için optimum sıcaklık 18-20°C olarak tespit edilmiştir.
    Tuzluluk Kültür koşullarında yumurtaların inkübasyonu ve larva kültürü optimum olarak %o 20-35 arasındaki tuzluluklarda yapılabilir.
    pH Üretim ortamında pH değerinin 5?ten düşük, 9?dan yüksek olması öldürücü etki yapar. Kültür için pH değeri 8-9 arasında optimum sınırlar içindedir.
    Oksijen Oksijen düzeyi 2 mg/lt?nin altına düşmemelidir. Ortamdaki oksijen miktarı optimum sınırlar içinde yükseldikçe gelişim hızı artar.
    Işık Yumurtaların inkübasyon sırasında aydınlatma kullanılmaz. Larva kültürü sırasında ışık şiddetinin 2.000 lüks, aydınlatma süresinin 24 saat olması istenir. Tanklarda güçlü bir havalandırma kullanılması yoğun türbülansa sahip ortamdaki bireylerin ışığa ulaşması ve besinlerin homojen olarak dağılımı için önemlidir.

    Yumurtaların Stoklanması
    Artemia yumurtaları metabolik açıdan inaktif olan embriyoların bulunduğu dormant kistlerdir. Eğer bu kistler uygun yöntemlerle yıkanıp, kurutulup saklanırsa uzun yıllar bozulmadan kalabilir. Yumurtalar -273?C ile 100?C arasında canlılığını koruyabilir. Ancak üretim için kullanılacak yumurtaların stoklanması +4?C? de kuru ortamda yapılır. Bu şekilde yapılan stoklama ile yumurtaların açılım oranı yükselir. Dekapsüle edilen yumurtalar ise bir işleme tabi tutulmadan +4?C? de 7 gün stoklanabilir. Eğer dekapsüle edilen yumurtalar dehidrate edilirse (1 kg yumurta için 4 kg tuz kullanarak) stoklama süresi birkaç aya kadar uzatılabilir.
    Yumurtaların Ekimi
    Artemia yumurtalarının ekimi yumurtaların dezenfeksiyonu, dekapsülasyonu ve inkübasyonu olmak üzere 3 bölümde incelenir.

    1. Yumurtaların Dezenfeksiyonu
    Kistlerin inkübasyonundan önce yapılacak olan ilk işlem dezenfeksiyondur. Çünkü kistler bakteriyel ve fungal kontaminasyona maruz kalmış olabilirler. Bazı durumlarda kist son kullanıcıya ulaştırılmadan önce dezenfekte edilmiş olabilirler. Bu durumda dezenfeksiyona gerek yoktur. Aksi takdirde hipoklorit kullanılarak dezenfeksiyon gerçekleştirilir. Bu amaçla 10 lt? de 200 ppm? lik hipoklorit çözeltisi hazırlanır. Litreye 50 gr kist boşaltılır ve 30 dakika tutulur ve 30 dakika sonunda yumurtalar 125 µm? lik bir süzgeç ile süzülür ve bol miktarda çeşme suyu ile durulanır.

    2. Yumurtaların Dekapsülasyonu
    Mikroorganizmalardan tamamen arındırılmış artemia yumurtaları elde etmenin daha etkili bir yolu dekapsülasyondur. Bu işlem kimyasal oksidasyon ile yumurtanın kalın dış kabuğunun incetilmesidir. Kabuğun inceltilmesinden sonra yumurtadan çıkış sırasında daha az enerji harcayan nauplilerin besin kalitesi daha yüksek olur. Dekapsülasyon işlemi; artemia yumurtaları tatlı su bulunan bir kap içerisine konulur, suyun içerisine bol hava verilir ve yaklaşık 1 saat kadar suda bekletilir (100 gr yumurta için 300 ml çamaşır suyu 20 ml kostik (NaOH) ve 680 ml kadar su kullanılır). Yumurtalar 1 saat suda bekledikten sonra çamaşır suyu ve kostik aynı anda içerisine dökülür. Yumurtalar hafif kızarıp pembeleşince net içerisine alınır ve bol su ile yıkanır.
    Dekapsülasyon aşağıdaki avantajları sağlayabilir:
    - Korionu(yumurtanın dışındaki sert lipoprotein yapı) bu sayede alınan yumurtaların açtırılmasına gerek kalmaz ve Artemia embriyoları direkt olarak balık ve karides larvalarına verilebilir.Ayrıca artemia nauplilerinden daha küçük olduklarından erken larval dönemlerde de kullanılabilir.
    - Açılma riski düşük olan yumurtalar değerlendirilmiş olur.
    - Nauplii kabuktan ayrılmak için enerji harcamaz veya uzun süre kabuğa asılı kalmaz. Kabuğun naupliden elle uzaklaştırılması ile ilgili işlemler kolaylaşır.
    - Dekapsülasyon aynı zamanda iyi bir dezenfeksiyon şeklidir.
    - Dekapsüle edilmiş kistlerden çıkan naupliler zenginleştirmeye gerek duymadan direkt olarak balık larvalarına verilebilir.


    3. Yumurtaların İnkübasyonu
    Temel koşullar;
    Havalandırma sürekli (oksijen miktarı 5mg olacak)
    Sıcaklık 25-28"C (min. 25- max. 33)
    Tuzluluk 5-35 gr/lt
    PH>8
    Kist yoğunluğu 2-5 gr/lt
    Işık yoğunluğu; su yüzeyinde 2000 lüks
    Kuru artemia yumurtası hidrate edilmek üzere suya konduğu andan itibaren içerisindeki embriyo metabolik aktivitesini başlatır, Instar I olarak isimlendirilen serbest yüzen naupliler optimal koşullarda inkübe edilirse yaklaşık 20-24 saat sonra yumurtadan çıkar. Artemia çatlatmada kullanılan tanklar konik tabanlı ve silindir yapıdadır. Konik kısmın ucuna yakın yerinde yarı saydam pencere ve tank dibinde vanalı tahliye kanalı bulunur.



    Hasat ve Dağıtımı :
    Naupliiler çıkıştan sonra balık ve diğer su ürünleri larvalarına verilmeden önce boş kabuklar, açılmamış kistler, mikroorganizmalar ve diğer organizmalardan temizlenmelidir. Bu amaçla havalandırma 5-10 dk. kesilir ve boş kabukların tank yüzeyine çıkması sağlanır. Tank yüzeyine çıkan kabuklar tül kepçelerle toplanır. Buna karşın nauplii ve açılmamış kistler dibe yakın kesimde birikir. Naupliiler ışığa karşı pozitif eğilimli olduklarından belli alanlara ışık konsantre edilerek o kısımlarda naupliler toplanabilirler.
    Havalandırma maksimum 10 dk. kesilebilir. Bu esnada açılmamış kist ve atıklar tankın dip kısmında toplanır, boşaltma vanası açılarak alınırlar. Naupliler ise 150 µm? den daha küçük göz açıklığına sahip filtre ile çok nazik bir şekilde hasat edilir. Canlı yem bakteriyel enfeksiyon kaynağı olabileceğinden kontaminasyonlara karşı dikkatli olunması gerekir. Bu amaçla naupliler dezenfekte edilebilir. Şayet naupliler fitoplankton ve benzeri besinlerle beslenmeyecekse instar I evresinde balık larvalarına verilmesi gerekir. Aksi takdirde çıkıştan sonraki 24 saat içinde enerji içeriklerinin %30'nu tüketirler. Bunu dışında balık larvaları tarafından görülmeleri ve yakalanmaları daha zordur. Yeni hasat edilmiş artemialar 10°C? nin altında tercihen +4°C civarında 8 milyon/ lt yoğunluğunda çok az havalandırmayla muhafaza edilerek enerji kaybı azaltılabilir. 24 saatlik bir muhafazada enerji kaybı %5'i geçmez.

    Zenginleştirme:
    Özellikle deniz canlılarının larvaları için uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri hayati önem taşırlar. Larvaların bunları ilk yemleri birlikte mutlaka almaları gerekir. Bu bakımdan rotiferler ve artemia naupliilerinin zenginleştirilmesi gerekir. Yine rotiferlere gibi artemia nauplileri de çok basit bir beslenme özelliğine sahiptirler. Yani parçacık büyüklüğü uygun olduğunda seçici değildirler. Sıvı besinleri absorbsiyon yolu ile alabilirler. İngiliz, Japon. Fransız ve Belçikalı bilim adamlarının geliştirmiş oldukları süper HUFA gibi ticari zenginleştiriciler bugün yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar genellikle denizel yağlar, vitamin ve pigment içerirler. Zenginleştirme amacıyla yeni çıkmış naupliler 100-300 ml nauplii yoğunluğunda zenginleştirme tanklarına alınır ve 25°C de maksimum 24 saat zenginleştirilirler. Her 12 saate 300 mg/lt? ye dozajında zenginleştirici emülsiyon ilave edilir. Sürekli havalandırma yapılır. Bu sürenin sonunda hasat edilir. Steril suyla durulanır, ya doğrudan larvalara verilir ya da soğuk muhafazaya tabi tutulur.

    Aquapena'dan alıntıdır.
     
  5. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Benim için ilk açmamdan itibaren bir sorun olmadı Abdullah Abi.Paketten(Sera artemia) bir parça alıyorum,içindeki tuz kadar tuzu(iyotlu sofra tuzu) yarım litre suya ekliyorum,ihtiyacım olan kadar yumurtayı da ekliyorum,havayı basıyorum,ertesi gün aynı saatlerde fıkır fıkır larvalar geziniyor :)
    8 günde ergin oluyorlarmış,4 günde bir 300 civarında yumurta veriyorlarmış.Ben bu işe varım abi :)

    Bu arada artemiaları beslemek için paramecium kültürü ve eczaneden alınabilen siprulina tabletlerini kullanmayı düşünüyorum.Fikri olan?
     
  6. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Cem hocam, Sayın Alpbaz'ın makalesi forumumuzda da mevcut. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

    Bu arada aşağıda ki kısımda artemianın çıkarılması sırasında ışığın gerekliliğinden bahsedilmemiş. Işığın da önemli olduğunu biliyordum yavruların çıkması için, şart değil mi acaba?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  7. CaN_BaKıR

    CaN_BaKıR

    Mesajlar:
    40
    Canım Sıkıldı Paintle Oynadım Azıcık :)
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Eline sağlık Can Hocam.Bunu biliyoruz da üretime geçemedim bir türlü.Neyse artık 1 aylık tatilim var,rahat rahat hazırlayacağım artemia akvaryumumu :)
     
  9. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Artemia Salina üretimi(yumurta elde etme)

    Bu konuyu daha yeni okudum ama gerçekten çok güzel hazırlanmış, artemia salina ile ilgili birçok makale okumuştum ancak bu makale gerçekten çok faydalı oldu benim için ellerine sağlık Cem...
    Artemia konusunda (özellikle üretimi ve yetiştirilmesi hakkında) kendimi bilgili sanıyordum, bu makalede pek çok ayrıntıyı ilk defa okudum, şuan 8 gün önce yumurtadan çıkan larvaları metanaupli evresine taşımış bulunuyorum. Düzenek aslında yetersiz ancak Artemialar (bu 2. denemem, ilkinde 3. günde kültür çökmüştü) bu sefer 8. gün olmasına rağmen büyümeye devam etmekteler. İnşallah bu sefer çiftleşmelerini ve yumurta keselerine yumurta almalarına kadar yaşatırım.
    gelişmeleri burada yazacağım.
     
  10. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Konu ve anlatılanlar harika bende kaçırmışım.. Can BAKIR'ın resmi için ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum.. Vantuzları pet şişeye geçirdikten sonra mutlak suretle silikonlamalısınız yoksa o aralardan artemia'lar tüm akvaryuma dağılıyor.. Tecrübesi tarafımca yapılmıştır :cekingen: Hatta vantuzlara güvenmiyorsanız hiç riske atmayın derim ayrı bir yerde yapabilirsiniz yoksa akvaryumunuz batabilir.Bununda tecrübesi tarafımca yapılmıştır. :cekingen:
     
  11. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Eğer fotoğraf makinası bulabilirsem kendi düzeneğimin resmini çekip koyacam buraya ama şuan malesef makina sorunum var :(
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Sana bir öneri Volkan Abi.Öpücüklerin girdiği yerden su sızdığını düşünüyorsanız pet şişenin içine akvaryumdaki su seviyesinden daha az su koy.Bu şekilde içeriden dışarıya değil dışarıdan içeriye sızma olur.Sızdırmaz kesin demeyin,pet sişeler çok elastik oldukları için yapıştırıcılar çok zor tutuyor.
    Teşekkür ederim Akgün Abi...
     
  13. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    1 defa denedim. Yaydığı koku yüzünden iptal etmek zorunda kaldım.
     
  14. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Ben lepistes yavrularıma, aradada büyüklere çok veriyorum canlı artemia. Büyümelerinde ve renklenmelerinde çok etkili, kondisyon kazandırmak içinde elbette...
    Bence tekrar denemelere başlayınız, akvaryumun içinde (kapaklıysa tankınız) sorun olacağını sanmıyorum kokunun, o kadar da çok kokmuyor benim açtıklarım.
     
  15. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Mert,kokunun nedeni akvaryum suyun.Ya da senin yumurtalar özelliğini yitirmiş ve suya koyunca çürümeye başlamışlar...
     
  16. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Merhabalar. Geçen sene bu zamanlarda küçük bir akvaryumda artemia büyütmeyi denemiştim ancak olmamıştı. Daha doğrusu becerememiştim diyebiliriz. Havalar kavurucu kıvama gelince bir daha deneyeceğim.
    Bu arada tanıdığım bir akvaryumcu 24 saatte çıkan artemiaların bulunduğu kuluçka düzeneğine 1-2 damla çamaşır suyu damlatıyormuş ve yumurtaların larvalara dönüşmesi bir kaç saat sürüyormuş. Asitin etkili olduğunu ileri sürüyor. Ne kadar doğru bilmiyorum.
     
  17. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Dekapsulasyon için yardımcı madde,doğrudur...
     
  18. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Kabuksuz artemia elde etmenin bir yoluda budur (Dekapsülasyon)... Artemia canlandırmakla uğraşamayanlar için güzel bir yöntemdir.
     
  19. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Merhabalar. 2 gündür artemia büyütmek için hazırlık içerisindeyim. İlk önce kendi yaptığım 40x20x30 ebatlarındaki akvaryuma 16 litre su doldurup içine 15-16 yemek kaşığı turşu tuzu attım. Sıcaklığı 28 dereceye sabitleyip küçük bir pet şişeye bu sudan doldurarak ayrı bir yerde pet şişeye hava verip içine yumurtaları bıraktım. Bu gün çoğunluğunun açıldığını gözlemledim. Pet şişenin altına ışık tutarak bir yere toplanmalarını sağladım. Bu arada boşta çalışan akvaryumdaki suya çok çok az miktarda sprulina tablet atarak suda alg oluşmasını sağlamıştım. Biraz önce pet şişede çıkan artemiaları bir yere topladıktan sonra şırınga yardımıyla 16 litre su dolu tanka aktardım. Bakalım bu sefer becerebilecekmiyim? :) Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
     
  20. Akgün Cem

    Akgün Cem

    Mesajlar:
    217
    İsim:
    Akgün Cem
    Artemia Salina üretimi(yumurta elde etme)

    İnşallah başarırsınız Sezgin Bey; ben artemia büyütmek için spirulina tozu (saf) kullanmıştım ancak 12-13 gün yaşatabildim. Çoğu, zaman içerisinde öldü, yaşayanlarda yanık kaldı, pek büyümedi en fazla 2-3 mm arası büyütebildim, normalde 1-2 cm arası boya erişebiliyorlar, size tavsiyem artemialar çıktıktan sonra 1-2 gün içinde sıcaklığı 28 den 24 e çekmeniz, canlı artemialar için 28 derece sıcaklık fazla geliyor, 23-24 idealdir, kolay gelsin.

    Aklıma gelmişken, 5 günde 1 % 20 su değişimi yapmanızıda tavsiye ederim, spirulina kullanacağınız su değerleriniz kısa sürede bozulacaklardır.
     

Sayfayı Paylaş