1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Asabi Calvus dişisi

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde stablizer tarafından 4 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Foruma ilk üye olduğum zaman Calvuslarımı yeni almıştım(2e,2d Pearl Congo).O tarihde Can hocamın açtığı konu vardı(Öncesi ve sonrasıyla Calvus yavrularım).Konuyu,tavsiyeleri baştan sona okudum ve tamam dedim hareket tarzu bu,yavru olduğunu anlayınca gerekeni yaparım.Bir haftadır evde değildim ve geldiğimde dişi kalvusun kabukda yada hemen yakınında olduğunu,yaklaşan balıklara çok sert tavırlar sergilediğini gördüm.Uzak köşedeki erkek geldiğinde yakınındaki erkekle beraber dişi saldırıyor,daha sonra dişi ona yardım eden erkeğede sert bir poz atıp kabuğu koruyor.Dişinin yumurta tüpü dışarıda.Kabuğa bakıyorum ama birşey göremiyorum ağzı terse bakıyor.Şimdi acaba yumurtladımı,yumurtlayacakmı anlayamadım.
    Netice itibariyle insanın başına gelince farklı oluyormuş.Şimdiye kadar hep ağızda kuluçka yapan türler besledim.Calvuslar benim için ilk tecrübe olacak.Tavsiyelerinizi bekliyorum.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tavsiye edecek birşey yok gördüklerine. Dişi calvusun tüm tavrı üremeye yönelik. Uygun eş ve yumurtaları dölleyecek erkek varsa yavru alman muhtemeldir. Dişi kabuğu koruyorsa aşırı olarak yumurtlamış olma ihtimali yüksek. Eğer yumurta yoksa yakındır. Kabuk dediğin deniz kabuğuysa içindeki kıvrımları tornavida ile kırman yerinde olur.
     
  3. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Zaten karar veremediğim noktada o Abi acaba yumurtladı ve yumurtalar döllendimi yoksa yumurtlamadımı.Bir kaç gün bekleyip ayıracam herhalde devamlı takip ediyorum zaten kabuğa yönelik bir haneye tecavüz girişimi olmasın diye.
     
  4. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Merhabalar. Serdar Bey öncelikle gözünüzaydın. Gözlemlerime dayanarak; yumurtlama faaliyetleri başladığında bir kaç saat boyunca dişi yumurtaları kabuğun tam içine dökemeyeceğinden yumurtalar kabuğun ağzında görünür ve dişi calvus bu yumurtaları yavaş yavaş kabuğun içerisine taşır. Yumurtlama faaliyetleri bittiyse artık dişi kabuğun içinden nadiren yem almak için çıkacaktır. Dişi calvusunuz kabuğu karantinaya alıp etrafını kolaçan ediyorsa ve karın kısmı diğerlerinden farklı olarak farkedilecek derecede şişse henüz yumurtlamamıştır. Tüpçüğü tamamen dışarı çıkmışsa benim yaptığım gibi akşama kadar akvaryumun karşısında oturup bu seyir zevkini yaşamanızı tavsiye ederim. :) Saygılar...
     
  5. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Serdar Abi,

    Kabuk açık,şeffaf halde mi ? Eğer bu şekildeyse biraz dikkatli bakarak yumurtaları görebilirsin.
    Calvuslarda yumurta dökümü gerçekleştikten sonra tıpkı zebra cichlidler gibi cama elini yaklaştırdıgında erkek saldırıya geçiyor.Dişi hemen kabuga giriyor.Ara ara yem yemeye çıkıyor ve o arada kabuga erkek bakıyor.Kabuğun çok dibinde olmasada yakın bölgede savunmaya geçiyor.Elini şüphelendiğin kabuk tarafında camda biraz oynat.Bakalım tepkileri ne olacak? Dişi eğer 3-4 gündür bu şekilde davranıyorsa dişi kabuktayken kabugu al.Bir pet şişeyi kes.Ve delikler aç.Dişi petşişede kabukla kalsın.10-13gün arası yavrular çıkıyor.Daha sonra çok hafif hafif kabuğu çalkalayıp yavruları bir başka yere alırsın.

    Calvus yavrularını büyütmek inanılmaz sabır isteyen birşey.Kabuklu artemia olmadan hızlı gelişmeleri çok ama çok zor.Tabi artemia çıkartmak ayrı bir zahmet.Sebebsiz ölümler yaşayabilirsin moralini sakın bozma.Su takviyelerini ana akvaryumdan hava hortumu vasıtasıyla damla damla olacak şekilde yap.Artemia çıkartıp vereceğinden bir süre sonra dip kısımda oluşan pislikleri her gün almaya çalış.

    Bana kalırsa dişi yavrulamış gibi tabi dişide 3-4 gündür bu tavırlar varsa...

    İnşallah kayıpsız şekilde yavrularını büyütürsün...
     
  6. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Can yazdığın yazının ilk paragrafını okudum hemen bilgisayarın başından kalkıp akvaryumun yanına gittim.Parmağımı cama uzattım ki! Aman Allahım erkek ve dişi anında camın önünde bittiler bir şekiller,pozlar attılar ağzım açık kaldı.Sezgin kardeşimin dediği gibi kabuğa bakıyorum fakat kabuğu ters koymuşum ağzı arka cama bakıyor göremiyorum,kendi kendime sinirlenip duruyorum.Artık sanırım herşey açık.Bugün yada yarın ayıracağım kabukla beraber dişiyi.
    Temel Abi,Sezgin ve Can kardeşim.Tavsiyeleriniz için çok ama çok teşekkür ederim.Bilimsellikde hernekadar yararlı olsada tecrübe paylaşımının yerini hiç birşey tutmuyor.Saygılarımla...
     
  7. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Asabi Calvus dişisi(HÜSRAN)

    Cuma günü öğle vakti kabukla beraber yavruluğa ayırdım dişiyi.Cumartesi gece eve geldiğimde 15-20 adet yavru kabuk dışında geziyordu.Sabaha iyice kabuk boşalır düşüncesiyle yattım.Sabah kalkdığımda Dişi 2 adet yavru hariç hepsini yemişti.Şu an dişiyi aldım 2 adet yavru kaldı yavrulukda.O kadar sinirlendimki dişiyi ortadan ikiye ayıracaktım neredeyse.Sonrasında tabiki kin,nefret,intikam,riya gibi huyların biz insanlara özgü olduğunu hatırladım(Sözüm meclisden dışarı) ve bir dahaki batında görüşmek üzere dedim ve akvaruma geri saldım dişiyi
     
  8. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Sağlık olsun.Kabuğu biraz çalkala abi.Kabıgun açık kısmını elinle kapat iyice çalkala bir kaba boşalt sonra bu işlemi tekrarla.İçinde yavru olabilir.
     
  9. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Yok Can hocam yok.Şimdi birdaha yaptım yok. :( Dediğin gibi sağlık olsun neyapalım.Bir gudubetlik var zaten hayırlısı.Lepistes yavruları yavruluk devrildi öldüler,30 tane cüce vatoz yavrusu hepsi tek tek öldü,Calvusun başına gelen ortada.Şimdi Leptosomalardan birinde yumurta var.Bunada birşey olmaz inşallah.
     
  10. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Dönem dönem seri şansızlıklar insanın peşini bırakmıyor.Umarım minumum hasarla geçer hepsi. Dişiyi forma sokmak için tubifex veya artemia derim. Bir de 1-2 dişi takviyesi ile güzel olur .
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Serdar, aslına bakarsan dişi bu kadar çabuk yavruları yemez ve yavrularda bu kadar çabuk yuvayı terk etmez. Sanıyorum annede acemi henüz. Normal şartlarda yumurtadan çıkan yavrular 10-15 gün daha yuvada kalır. Yavruları anne yememiş olabilir, bir tuhaflık var. Günah almayasın ? ;)

    Ama dediğin gibi bir dahaki batında buluşuruz merak etme. Ama batından batına buluşmayalım, önemli olan yavrulardan önce buluşmak ve yavruları kaptırmamak. :F
     
  12. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Hakikaten günahını almışım anne yememiş fakat nasıl bir aptallık yaptığımı inanın söylemeye utanıyorum.TÜL YAVRULUK(3 yaşında çocuk yapmaz bu hatayı)
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben demiştim demeyi sevmem ama... :)
     

Sayfayı Paylaş