1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Atman 3336 Dış Filtrem Hatalı Üretim mi ?

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 18 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Herkese merhabalar

    Arkadaşlar 100 lt'lik tankımda kullandığım atman 3336 dış filtre alındığı günden beri gerek ilk çalıştırma gerekse temizlik işlemlerinden sonra ki çalıştırmamda yaklaşık 1 dakika boyunca beyaz bir tortu atıyor ve sonra düzeliyor.Haliyle tankı önce bir sis kaplıyor ama 12 saat içerisinde bu sis tabakası emiliyor.. Bu tortu diye tabir ettiğim partiküller bazende büyük parçaçıklar bu zamana kadar balıklarda stres yada ölümle sonuçlanan bir durum meydana getirmedi ama Türker kardeşime ilk sorduğumda vede onda böyle birşey olmadığı cevabını alıncada bu sorunumu burdada paylaşma gereği duydum. Ve sormak istediğim soruları aşağıda sıraladım..

    Bu partikül yada tortu parçacıkları acaba filtrenin motor kısmında mı birikiyor ve yapışıyor ?

    Motor kısmını ilk gün ki gibi temiz hale getirmek için temizlik yöntemi önerileriniz nelerdir ?

    Sizlerde yada bu filtreyi kullanan başka arkadaşlarda bu tip bir durum oluyor mu ?

    İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür eder , saygılarımı sunarım.
     
  2. gerçeküstad

    gerçeküstad

    Mesajlar:
    40
    Volkan bey, dış filitrelerin temizliğinden sonra ilk çalıştırma aşamasında tortu ve beyaz partükül gelmesi normal bir durumdur. Filtre çalıştırıldığında beyaz partüküller hortumların iç yüzeyinde biriken bir çeşit çökeltilerdir. Balıkların zaman zaman bu partükülleri yediğini gözlemleriz. Zararlı olmamakla birlikte çözüm ararsanız, dış filtrenizin ilk suyunu bir kovaya bastırmanızı kısa süreli öneririrm.

    Saygılarımla...
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Volkan Merhaba,

    Yazdıklarını okurken, aynı şeyin benim filtrelerimde de biraz farklı bir şekilde olduğunu görmekteyim.

    Sanırım bu tortular, boruların ve filtre mekanizmasının çevresinde toplanan tortular. Suyun ilk geçiş siddeti ile bulunduğu yerden kopup akvaryuma karuşuyor.

    Bir forumda bu tortuların balıklar mukozalarından arta kalanlar denmişti. Olabilir. Bizim yatak ve yastılarımız da bizden dökülen deri parçacıkları ile dolu.

    Volkan, benim sistemde seninkinden farklı olan bir şey şimdi farketti. Benim tanklarımda seninki gibi bir sis tabakası olmuyor. Bunu daha önce hiç tecrübe etmedim. benimkinde biraz tortu ile birlikte bol miktarda çok çok ufak hava kabarcığı geliyor. Sanırım bu kabarcıklar filtrenin pompa mekanizmasından ortaya çıkıyor. Filtre içindeki havayı dışarı atıyor.

    Akvaryum filtresinin temizliği sırasında ölen bakterilen bu şekilde renk verdiğini okumuştum. Eğer filtre temizliğin uzun sürüyorsa bu sis tabakası ölen bakterilen kalıntıları olabilir. Doğrumudur bilmiyorum. Ama doğru ise suyuna nitrivec ilave etmen gerektiğini hatırlatırım.

    Anlatım biraz karışık oldu değil mi? Özetlersek, beyaz sis tabakası filtre temizliği sırasında ölen bakterileirn kalıntıları olabilir, bu durumda nitrivec kullanmanı tavsiye ederim.

    Oh be, sonunda... :D :pc:
     
  4. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Halim hocam cevap ve bilgi için teşekkür ederim.. Acaip sinirlerimi bozan bir evre o filtre temizliği zaten.. Filtreyi temizlemekle kalmıyor içine emilen yavru balık ve karidesleri ayıklamak zorunda kalıyorum..Balıkların o partikülleri yemesi yada tırtıklaması olayını bende gözlemlemiştim ama işte suda bulanıklık yapması canımı sıkıyor.Dediğiniz yöntemi yaptım hatta beklettikten sonra kaba pislikler gelmesin diye suyu, üstüste koyduğum sünger ve elyafın üstünden tekrar filtre tankına döküp sepetleri öyle yerleştirdim.Ama sonuç gene aynı yani.. Tek bende olduğunu sandığım birşeydi merakım giderildi katılımınızla.. Teşekkür ederim.

    Tamer abim anlatım 10 numara olmuş çok net yani sağol katkın için.Filtre temizliğim maksimum 1 saat sürüyor yada 1 saate yakın, bu süreyide yukarda bahsettiğim gibi filtrenin emdiği yavrular ve karidesler için yaptığım kurtarma operasyonunda ki becerim ve karideslerin inadı belirliyor :) Tortuların ölen bakteriler olabileceğini bilmiyordum hele ki mukozaları hiç tahmin etmemiştim sayenizde bunlarıda bilgi bankama ekledim.. Olabilir yani neden olmasın.. Nitrivec hatırlatması için teşekkür onuda yazımı yazmadan önce hallettim.. Önlemimizi alalım.. Her dış filtrede var mı bilmiyorum ama bendekinde üstte hava alma kapağı var ve fitreyi doldurup kapadıktan sonra hava yapmasın diye eksik suyu ordaki boşluktan dökerek tamamlıyorum.Sonrada kapağını kapatıyorum, çalıştırdığımda hava kabarcığı neredeyse hiç atmıyor atıyorsada sizin bahsettiğiniz motor kısmında sıkışan havadan başkası olamaz..

    Bendeki durumun sizlerdede olduğuna sevindim :D Katkılarınız içinde çok teşekkür ederim..
     
  5. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,bendede Atman 3338 vardı.Temizliğin arkasından sadece 1 kere dediğin gibi su rakı rengini andırıyordu.Korkmuştum tabiki,araştırmalarım sonucu dış filtre temizliğinde su değişimi yapmıştım.Sudan kaynaklandığını oğrenmiş oldum.
     
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Su değişimi yapsamda yapmasamda bu sorun oluyor ama.. dış filtreye komple temiz su koymak gibi bir hata yapmıştım tankın dengesi alt üst olmuştu.. artık mevcut suyu olabildiğince kaba pislikten arındırıp tekrar kullanmaya özen gösteriyorum.. bu seferde motor ve hortumlarda ki partiküller filtreyi çalıştırmamla beraber tankın içine karışıyor..
     
  7. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi yanlış değilsem,akvaryumun bitkili.
    Dediğin gibi abi bitkili tankında okadarda külfeti oluyor.Benim tankım malavi tankı olduğu için hayvan dışkısından başka birşey yok.

    Her zaman için dış filtreyi akvaryumdan alınan suyla temizlenmesi lazım derler.Ne yazıkkı tazzikli su olmadan temizlik olmuyor.2 kereye mahsus akvaryum suyu ile temizlik yaptım.Sonradan mecburen tazzikli su ile temizlik yaptım.
     
  8. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Özgürcüm sana nacizane bir tavsiyede buluniyim izin verirsen.Çift taraflı temizlik süngerleri varya onlardan 1 tane al öncelikle madem o kadar sorun oluyor senin için , birde dış filtre temizliğini yarı su değişimine denk getirirsen eğer süngerinde katkısıyla tazzikli suya gereksinim duymaz ve filtrenin biyolojik dengesini daha fazla yitirmeden eski haline kısa sürede getirebilirsin.Biyolojik dengeyi sadece bitkiler için düşünmüyoruz takdir edersin ki ama sizin balıklar maşallah taş gibi olduğu için pek kolay etkilenmiyorlar :) Canlı doğuranın mı var derdin var kardeş :)
     
  9. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Volkan abi,birde iç filtre kullandığım için problem olmuyor diye düşünüyorum.Canlı doğuranlara benimde aşinalığım var.Nerde o 10 yıl önceki sağlam canlı doğuranlar.
    100 litrelik akvaryum var şuan boşta,yeni projeler var.
     

Sayfayı Paylaş