1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Aulonocara baenschi (Sarı İmparator) cinsiyet ?

Başlığı 'Tür ve Cinsiyet Belirleme Portalı' kategorisinde turqer tarafından 20 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    İkisini de aynı boyda ve erkeğinin renkleri yeni yeni oturmaya başlarken aldığım imparator çiftim de artık bir tuhaflık seziyorum. Renkleri oturalı neredeyse 8-9 ay oldu. Balıklar aşağı yukarı 1 yaşında tahminimce.
    Dün erkek imparatorun gözünde sanırım başlangıç aşamasında olan mantar hastalığını farkettim ve onu başka bir yere ayırdım. Olay burada başlıyor...
    Akvaryumumda dişi diye bildiğim balığın yanakları erkeğin yanaklarından daha mavi oldu ve sırtı hafiften sararmaya başladı. Acaba baskın erkeğin yanında kendini dişi gibi gösteren erkek bir imparator mu diye düşünmeden edemedim..Bu kadar uzun zaman da yumurtlamaması da muallak.
    Balıkların 2,5 ay önce ki hallerinin göründüğü bir resim ekliyorum. Fotoğraf makinamı sarj ettikten sonra yeni halini de ekleyeceğim.
    Vücut yapısı olarak baskın bir dişi gibi görünsede gerçekten emin olamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

* Fotoğraf kalitesi için özür diliyorum

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Aulonocara baenschi (Sarı İmparator) cinsiyet ?

Ben ilk bakışta erkek izlenimine kapıldım. Başlık içerisinde çok doğru bir cümle var. Baskın erkeğin yanında renklerini gizliyor olabilir demişsin. Çok doğru bir tespit. Balıklar malesef dişilerin olmadığı veya az olduğu akvaryumlarda, bazı erkekler baskın olan balık yüzünden renk gizlerler.

3. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Hocam, fotoğrafta ki en yakın balık, altta. Yanlışlık olmasın diye belirtmek istedim. Arkada erkekte görünüyor.

Böyle bir olasılık oldğunu sizden de duyunca, artık ikna etmeye başladı beni erkek olduğuna. Bir kaç gün daha bekleyeceğim. Bakalım renkleri ne duruma gelecek. Ama yüzgeçleri erkekten çok farklı. Yanıltıcı olabilir elbette ama bu türlerde bu kadar farklılık görmedim ben hiç.

4. taygun

taygun Guest

Merhaba,

Bence öndeki büyük balık dişi. Balığın renksiz olması, sırt yüzgecinin ucunun oval olması ve vucud yapısınında da daha kalın olması bu balığın dişi olması için yeterli diye düşünüyorum.

Saygılar

5. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Ben iki fotoğraf daha ekleyeyim. Çok net değil aceleyle çektim kusura bakmayın...
    Sizce de ciddi anlamda fark yok mu? İlk mesajımda, fotoğrafın alt kısmında, en yakın olan balık şuan bu durumda...

6. akvaryumcumurat

akvaryumcumurat

Tamer Hocamın belirttiği üzere ilk fotoğraf cidden dişi izlenimi bırakıyor. Fakat son fotoğraftan da anlaşıldığı üzere her ikisi de erkektir.

Ayrıca aşağıdaki linkte farklı fotoğraflarını görebilirsin. Fotoğraflar arasında dişi görünümlü erkekte mevcut. Images bölümünü açman yeterli...

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=632

7. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Türker,eline koluna sağlık.Konuyu sabitliyorum.

8. taygun

taygun Guest

Dostum Murat Bey'le aynı fikirdeyim. Sonradan eklenen resimlerde renkleri gelişmekte olan bir erkek görüyorum. Bir dişi bu kadar renkli olmaz.

Saygı ve Sevgilerimle

9. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için.

Şimdi bir soru daha sorayım ben o zaman...
    Tamer Hocamın dediği gibi renkleri gelişmekte olan bir erkek bu. Bu imparatorun yanına ne zaman dişi koymalıyım? Renklerinin biraz daha oturmasını mı beklemeliyim? Yoksa yanına koyacağım dişiden dolayı renkleri daha çabuk oturur mu? Hangisi daha uygun olur sizce...

Saygılarımla...

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Selam,
    Akvaryum içerisindeki erkek balıkların renginin ön plana çıkmasında dişi sayısının ve dişi balık bulunmasının çok büyük önemi var bence. Bu yüzden tek tür beslenen akvaryumlarda bulunan erkek balıkların renkleri çok çarpıcıdır.

Ancak, son zamanlarda akvaryumcularda, 2 cm boyunda son renk halini almış Cichlidler görmekteyim.
    Şaşırıp kalıyor insan. Esnaf arkadaşa bu ne diye sorduğum da, aldığım yanıt çok çarpıcıydı. İnsanlar cichlid yavrularını renksiz diye almıyor cevabını veriyor.

Malesef, ne satın aldığını bilmeyen ve sadece rengine bakarak alış veriş yapan akvaristlerin sayısı az değil. Aslında satın almadan önce araştırma yapılsa ve bu türün yavrularının belli bir boya gelmeden renklenmediğini öğrenerek satın alsalar, hobi çok daha keyifli olacaktır.

Ben her zaman şunu savunurum; eğer biz akvaristler, ilerisi için beklentisi olmayan bir balık beslersek, bu çok keyifli olmuyor. Akvaryumda beslenecek balıkları renklenmemiş yavru olarak satın alırsak, onlara ilgiyi daha canlı tutuyor ve ortaya çıkacak gelişmeyi beklediğimizden daha çok özen gösteriyoruz.

Zamanından çok önce suni olarak renklendirilmiş bir yavru balık, ilerisi için iyi bir ümit vaad etmez. Bu renklendirilmiş balıkların renkleri solacak ve kavruk kalacaklardır. Suni mama ve ilaçlarla renklendirilmiş balıkların ithalatını yapan esnafında duyarlı olması gerekir. Bu şekilde şevki kırılacak her akvarist, onların bu sektördeki başarısızlığı olarak karşımıza çıkacaktır...
    Saygılar...

11. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Bu da balığımın bugünkü hali...Renklerinin günden güne gelişmesini izlemek gerçekten keyifli. Saf bir imparator olup olmadığı hakkında fikrim yok açıkçası. Ama balıkta bu renkleri önceden görmezken, şuan gelişimi izlemek bile bana yetiyor. Dişisi gelince daha da canlanacak. Yarın ilk işim yanına bir eş almak olacak..

Saygılarımla...

12. MR_EREN

MR_EREN

İsim:
    Eren Eroğlu

Malesef, ne satın aldığını bilmeyen ve sadece rengine bakarak alış veriş yapan akvaristlerin sayısı az değil. Aslında satın almadan önce araştırma yapılsa ve bu türün yavrularının belli bir boya gelmeden renklenmediğini öğrenerek satın alsalar, hobi çok daha keyifli olacaktır.

-----------------------------

Keroten ve E vitamini içeren ilaçlar-maddeler balıklara verildiğinde bu sonuç oluyor Temel Hoca...

Ayrıca cinsiyetinden emin olunan balığa ise bulunduğu cinsiyetin hormonu (Testesteron veya östrojen) ilaç halinde verince, balığın rengi en uç seviyelere ulaşıyor : Bkz Kılıçbalığına Testesteron Verme Deneyimim

13. taygun

taygun Guest

Türker Bey,

Merhaba. Balığınız gerçekten çok güzel oldu. İmparatorlar benim sevdiğim balık türleri. Bu nedenle de inşallah ben de yakında tek tür olarak beslemek istiyorum.

Bununla birlikte mesajınızda bir şey dikkatimi çekti. Balığınız için "Saf olup olmadığını bilmiyorum" demişsiniz. İmparatorların kırması da mı oluyor? Yani başka türle mi çiştleşiyor? Yoksa bundan kastınızü imparatorun diğer türleri ile kırılmış halini mi kasteddiniz?

Saygılar

14. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Teşekkür ederim Tamer hocam.

Bildiğim kadarıyla imparatorlar kendi türü içinde çiftleşiyorlar. Ama internette okuduğum bir yorum da ahlilerle çiftleştiği söyleniyordu. Açıkçası olanaklı değil gibi. Çünkü iki türün latince ilk isimleri farklı ( * ). Ama tecrübe edebilen var mıdır ya da doğada mümkün müdür bilmiyorum...

Erkeğin yanaklarında ki maviliğin ve buruşuk gibi görüntüsünün saflığı hakkında önemli bir detay olduğunu da okumuştum. Acaba doğru mu?

( * ) :
    Aulonocara baenschi (Sarı İmparator )
    Sciaenochromis fryeri ( Ahli )

15. taygun

taygun Guest

Tekrar Merhaba,

Sabah bu konu ile ilgili mesajı gönderdikten sonra "Akvaryum Dergisi'nin bir sayısında İmparator'larla ilgili yazı okuduğumu hatırladım. Aradım ve buldum. Yazı 2007/19 nolu fasikülde ayyımlanmış.

Bu yazıda melezleşmeyi önlemek için akvaryumda aynı tür balığın bulunması gerektiğini yazmakta ama bir başka cins balıktan bahsetmemekte. Bu konuda, yani ahli - imparator çiftleşmesi konusunda herhangi bir şey daha önce duymadım. Fakat doğaldır ki Aulonocara türleri arasında çiftleşme olur. Yani Aulonocara Baenschi ilr Aulonocara Stuartgranti çiftleşebilir. Ama esas itibariyle buna izin vermemek için tanklarımızda sadece bir türü beslemek lazım.

Aslında bunlar hep forumlarda duyduğumuz benzer ifadeler. Fakat doğada aynı gölde ve aynı derinliklerde yaşayan bu balıklar melezleme yapacak şekilde çiftleşmiyorlar mı? Belki bunu tartışmak lazım.

Saygılar

Sayfayı Paylaş