1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ay ışığı yapımı ve önemi

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 1 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam,
    Doğayı tam anlamı ile taklit etmeye çalışmak ve buna ne kadar çok yaklaşırsak. o kadar çok başarılı olmaktayız. Akvaryumlarda pek önem verilmesede, ay ışığı önemlidir. Deniz akvaryumları içinde aynı derecede önemlidir. Akvaryumlarda ay ışığı altında ortaya çıkan ve beslenen bir çok canlı mevcutur. İyi bir biyolojik sistemin destekleyicisi olan bu canlılar ay ışığı altında beslenmektedir.

Ay ışığı yapımında bir el feneri kullanabiliriz.

El fenerinin uç kısmıdaki ampul bağlama aparatını ve baş kısımını kullanacağız.

Daha sonra bu kısmı yerleştirmek için bir boru kullanabiliriz. Kullanacağımız boru pvc olabilir. El fenerinden ayırığımız parçaya gidecek kablolar bu pvc içerisinden geçecek. Kullanacağımız kısmı pvc içine sıkıştırmak için pvc üzerine bir delik deleceğiz ve vida yardımı ile sıkıştıracağız.

Daha sonra, akvaryum üzerindeki aydınlatma aparatımız uygunsa içine, değil ise, ayrı bir çıtaya ,profile bağlayabiliriz. Yanma süresi gece boyuncadır. Haftada bir, iki gün, doğada fırtalı ve kapalı günler olduğunu düşünerek kapatabiliriz. Kullanılacak enerji kaynağı yine pil veya adaptör olabilir.

YIKIKTEMO,
    Saygılar...

Not:Fotoğraf yabancı kaynaklı olup, tüm anlatımı bana aittir.
    http://www.coralforum.com/forums/showthread.php?t=39386

bozüyük bunu beğendi.
  2. assamarita

assamarita

Ynt: Ay ışığı yapımı ve önemi

İlginç bir düşünce, gerçekten pratik görünüyor.Ellerinize sağlık.Ay ışığının gerekliliğini anlatımınızdan anladım. Daha çok deniz akvaryumlarında kullanılıyor. Bunun sebebini anlamadım. Acaba canlı formlarının çokluğu olabilir mi ?

Sağolun bilgiler için.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Ay ışığı yapımı ve önemi

Gülçe Hanım selam,

Evet daha fazla deniz akvaryumlarında kullanılıyor. Deniz akvaryumu için iyi ve yaygın bir uygulama olmasının sebebi sanırım, canlıların doğadan yakalanması sonucu, doğayı daha iyi taklit etme çabasıdır. Deniz akvaryumlarında bu tür canlıların daha çok olduğunu görüyoruz evet, fakat tatlı su akvaryumlarında da bu canlı formları mevcut ve onların ay ışığı sayesinde beslenmesine olanak sağlamak yerinde olur bence.

4. Mert670

Mert670

İsim:
    Hüseyin YENİYAPI
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Ben bundan daha önce yapmıştım hatta ledleri yalıttım su içinde dahi sorunsuz çalışırdı. ama buda temiz bir çalişma olmuş elinize sağlık.

5. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Güzel çalışma Temel abi.Eline sağlık burda:gif Yalnız anlamadığım; Aydınlatmada kullanılan el feneri mi? Yoksa farklı bir ampul mü? Okudum tekrar ama çıkaramadım tam olarak saat:gif

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ay ışığı yapımı ve önemi

El fenerinin orjinal ampulü sarı renktir genelde. Tuzlu su akvaryumlarında ise ay ışığı mavi olur. Bu yüzden kendi ampulü çıkarılarak kullanılacak akvaryum ebatına ve el feneri boyutuna göre belli sayıda mavi led takılıyor.

7. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Anladım :) Bilgi için teşekkürler burda:gif

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Tabi bir hatırlatma olarak eklemek gerekirse el fenerinin tamamı bu iş için kullanılmıyor. Sadece baş kısmı yani pil koyulan uzun bölüm kullanılmıyor. Uç kısıma eklenen ledler 12 wolt adaptör ile aydınlatılıyor. Kısa tabirle el fenerinin baş kısmı minik bir armatür haline getiriliyor. burda:gif

9. akinkaptan

akinkaptan

İsim:
    akın kaptan
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Neden pvc nin içine yerleştiriyorki oksit yapmasın diyemi?.

10. fth-94

fth-94

Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Benim yaptığım ledli akvaryum lambasının aynısı. Fakat ledlerin renkleri mavi yapılmış.

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Pvc içine yerleştirmenin anlamı rahatça monte edebilmek. Oksitlemeye faydası da olmaz değil tabi. Sonuç olarak, pvc içinde ayrı bir armatür gibi olması ve rahatça monte edilmesi.

12. akinkaptan

akinkaptan

İsim:
    akın kaptan
    Ay ışığı yapımı ve önemi

Şu tankı doldurayım abi.Dıy için çok ilginç çalışmalar yapıp,sizlerle paylaşacağım.Süper fikirler var aklımda.Çok az kaldı. :basardim:

M.D.1

13. Erman Pehlivan

Erman Pehlivan

Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Abi bunu ben yaptım. 2 watlık tavan spotları var ledli. Isınmayan direk 220 ile çalışanlardan. Onlardan aldım ve ışığı çok az miktarda verecek kadar önüne siyah bant çektim. .ok .ok az veriyor ışığı ancak bunu açtığımda balıklarımın uyumadığını farkettim. Normal de gecenin bi yarısı su içmeye kalktığımda telefonun ışığı ile bakarım, hepsi kaya diplerinde bi yerde hareketsiz dururlardı. Bu ışığı gece yaktığımda ise; hepsinin dolandığını görüyorum. Sorun ışık fazlalığı mı acaba ?

14. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tabiki ışık fazlalığı olabilir. Zaten doğru değil balıkların gezinmesi geceleri aktif olarak. Normal düzende dinlenmeleri de gerek.

Bu arada siyah bant derken ışığın rengi sarı onlarda bildiğim kadarıyla. Ay ışığı çok hafif vurur ve mavi olur.

15. Warden

Warden

İsim:
    Güven Gökdere
    Abi bu sistemin bitkilide bir faydası olur mu?

16. LostRua

LostRua

Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Amazonu düşünürsen bitki güneşi bile zor görmüyormu çünkü sadece su altı bitkileri yok su üstü bitkileride var ve ışığın gelme oranı çok az. Bence ay ışıgının yanından geçmiyordur. Klorofillerde gece ve gündüz etkili olan 2 ayrı madde vardır. Biri tam aydınlıkta diğeri ise tam karanlıkta devreye girer. Düzenli bir gelişim istiyorsan akvaryumun ışıkları söndüğü zaman hiçbir ışık görmese iyi olacaktır. Bitki ışıkta değil karanlıkta büyür.

Warden bunu beğendi.
  17. Fatih BARLAS

Fatih BARLAS

Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    temel bey bi milyoncularda satılan alın hizasına takılan led lambalardan kullanıyorum ben. Fiyatı 2 lira. 3 adet şarjlı kalem pilde oldumu olay biter. Ben 1 aydır bu şekilde kullanıyorum hem istediğim saniye açıyı değiştirebiliyorum sanki ay hareket halinde imişcesine. Aslında bu şekilde olan mercekli ledlerin mavilerini bulamadım hiç bi yerde olsaydı süper olacaktı. 3 adet beyaz mercek var şuan iş görüyor suda dalgalanma falan kuma vuran ışık görüntüsü bile harika.

18. Erman Pehlivan

Erman Pehlivan

Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Temel abi aldığım tavan spotu 9 ledli. Ve 220 ye takınca her ne kadar yaktığı watt 2 olsada fena ışık veriyor. Siyah bantla kapatmamın sebebi, ışığı azaltmak. Işık tonunun mavi olması gerektiği aklıma gelmedi. Olmazsa ortada açıkta bıraktığım tek ledin de önünden bir şerit mavi bant geçerim mavi olur. Umarım yine gezinmezler de, bende gece arada uyandığımda bakarım akvaryumuma :)

19. cakcagan

cakcagan

İsim:
    Yusuf Davaz
    Peki bunun bir aydınlık derecesi var mı az ya da çok ?

Dört mantar Led kullanarak Yapmayı düşünüyorum. az mı gelir 100x30x40h cm Akvaryumum ?

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bence yeterli gelir 4 adet mantar led.:ay: Fazla olması akvaryumda amacı dışı görüntü ve işlev sergiliyor bence.

Sayfayı Paylaş