1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Büyük melek için uygun akvaryum boyutu

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde mgrbz17 tarafından 25 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. mgrbz17

    mgrbz17

    Mesajlar:
    22
    Merhaba Temel hocam ve arkadaşlar ne zamandır düşündüğüm akvaryuma büyük melek ekleme projemi hayata geçirmek için girişimlere başlıyorum . Bir adet büyük melek almak istiyorum (majestik , imparator, bluefaceolabilir )ama akvaryumumun boyu malesef yetersiz gibi geliyor . Elimde bir adet 11-12 cm. lik blue tang , bir adet dotyback , bir adet orange spotted sleeper goby , 5 adet green chromis , 1 adet maroon 6 cm. kadar ve 4 conch , 2 turbo var . Bir adet bitürlü gelişmeyen xenia ve yesil mantar mercanları var ama heralde ışık az ve bana balık kadar da zevk vermiyolar açıkçası .
    Şimdi öncelikle akvaryuma nezamandır bir adet büyük melek eklemek istiyorum . Ps makro 200 ve yeterli geliyordu ama melek de eklenince yetermi bilmiyorum açıkçası . Akvaryum 55*55*120 sumpla beraber net 380- 400 lt. kadar oluyor . Bu ps. şimdiye kadar gayet iyi topladı nitrat düzenli su değişimiyle 15-20 civarını hiç geçmedi çoğu zaman 5 gibi değerler ölçtüm . Ama meleği küçük alıp yetiştirmek istiyorum , balık büyüyüpde yem miktarları artınca nasıl yaparız bilmiyorum . Su isteristemez çok kirlenecektir herhalde .
    Elimdeki balıkları seviyorum ve hiç birinden vazgeçmekde istemiyorum ama melek olayıda çok kafamı kurcalar oldu . Elimdeki balıklar ve melekde hesaba katılırsa akvaryum hacmini nekadar yapmam lazım acaba bana uygun bir ölçü verebilirmisiniz . Mesela 60*60*140 gibi bir ölçü bu balılar için yeterli gelirmi . Yada nekadar lık bir ölçü önerirsiniz .
    Ps . olarak elimde bir aquamedic blue 3000 var yedekte duruyor ama boyu büyük olduğu için kullanamıyordum onuda kullanabilirim tabii macro yeterli gelmezse , yada sizin tercihiniz bu boyutta ne olurdu . Macro 350 bi arkadaşımda var yedek tutuyor oda olmazsa onuda verebileceğini söyledi benimkiyle çok farkedermi sonuçta motorları aynı birtek gövde ve kabı büyük .
    Eğer akvaryum yada ps. yetersiz derseniz bana , ölçü nasıl olmalı melek+elimdekiler için akvaryum için araştırmaya başlıyacağım . Tabi yaptırmışken profesyonel bişey olması için nereye yaptırabilirim birkaç ipucu verirseniz istanbul olabilir herhafta gidip gelen bir kamyonetim var nakliye problem olmaz . tavsiye ve yorumları bekliyorum okuyup yazan herkeze teşekkürler .
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mehmet Bey selam,

    Belli bir aradan sonra tekrar hoşgeldiniz. Büyük melek eklemek istiyorsunuz. Xenialarınız ve Mushroomlarınız açmıyor. Sizinle önce biraz sohbet edelim. Malum bir değil iki büyük melek ekleyeceğiz ve xenialarınız, Mushroomlarınızı ayağa kaldıracağız. :) Müsadenizle size önce bir kaç sorum var. Ben akvaryumu mu örnek göstermeyi sevmiyorum, başarı bazen kişisel ve akvaryumla, şanşla alakalı olabilir. Ama videoları izlediğinizide biliyorum. Bu açıdan örnek yine vermeyeceğim.

    Siz tırnaklarınızla kurduğunuz bir yeri bir arkadaşın akvaryumu için riske atarmısınız ? Başarısız olunursa Platform hakkında sağda soldo karalama yapılması sizi korkutur mu ?

    Size kim bu akvaryumun küçük olduğunu söyledi veya sizce sahiden küçük mü ?

    Yukarıdaki alıntınıza göre akvaryumunuza çok iyi baktığınızı mı düşünüyorsunuz ?

    Şefaf olarak platformlardan büyük angel eklenmesi konusundada sizi caydıracak riskli olacağı yönünde bolca uyardılar mı ?

    Sizce bunun çözümü yok mu ?
     
  3. mgrbz17

    mgrbz17

    Mesajlar:
    22
    Temel hocam iyi akşamlar . Öncelikle ilk soru için okuduklarım dan yola çıktım yani melekler için ortalama 500 lt. gibi hacimler öneriliyor ya o açıdan o şekilde düşünmüştüm . Ama tabii benim akvaryum daki ps. de çok kuvvetli değil buda bir etkendir diye o şekilde düşündüm .


    Alıntı
    nitrat düzenli su değişimiyle 15-20 civarını hiç geçmedi çoğu zaman 5 gibi değerler ölçtüm .

    Yukarıdaki alıntınıza göre akvaryumunuza çok iyi baktığınızı mı düşünüyorsunuz ?

    Bu sorunun cevabı evet ama tabii bence . Bildiğim tüm yöntem ve yolları uyguluyorum ama nacizane 1 yıllık bir denizci olarak ve okuyup görebildiklerimizle .
    Vallaha temel hocam büyük balıkla beraber Su kirlenmesinin daha yoğun olması gerekir diye düşünüyorum doğru değilmi . Tabii bu durumda temizlik için haftalık yerine nekadar sıklıkla değişim yapılmalı . Bu çok külfetli olur diye düşünüyorum .Onun için su hacminin artması gerekli olmazmı ?
    Birde bu balıklar ne gibi akvaryumlardan hoşlanır genişmi ?, yüksekmi ?, uzunmu ? , kaya dizaynı nasıl olmalı ? yanında hangi canlılar olmalı yada olmamalı ?. Bunları sizden öğrenmek gerekir bu konuda sizin elinize kim sudökebilirki ..
    Bu akvaryumu kullanmak istersem neler değişmeli yada hiç değiştirmeden nelere dikkat ederek başarıyla bu balığı yaşatabilirmiyim ?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sorularıma cevap alamadım aslında ancak önemide yok. Bazı tecrübeler her zaman doğru yapıldığı düşünülen uygulamaların doğru olmadığını gösteriyor. Bizler yıllar içerisinde yaşadıklarımızı yazıyoruz. Bunlar bazen bazı kişilere ters gelebilir veya geliyordur. Ancak zeki olan bir insan bunca emek verilmiş platformu riske atarak gerçekliği bulunmayan uygulamaları önermez. Ama ne varki benim göbek adım 'risk'dir. Açık konuşmak gerekirse, Dıy ps yaptık motor bulamayınca akıllara gelmeyecek üründen süper ps motoru yaptık. Ancak herkes hak ettiği kadar öğrenecek.

    Sık su değişimiyle nitatı 5 pm cıvarında tutabilirsiniz ancak bu akvaryuma keyif vermez. Bununda akvaryumdaki en güzel cevabını olmayan xenia ve çamurda açması gereken Mushroomlarınız size vermişler. Su eskimediği sürece o suda ben de yaşamam. Her hafta su değişimi yapmak demek akvaryuma harika bakmak demek değildir. Bu canlılar ve balıklar dahil eski suyu sever. Ama eğer ben akvaryuma bakacağım diye, nitrat olmasın diye siz habire su değişimi yaparsanız ben de açmam o akvaryumda.

    Sizlere mesaj yazanlar olduğunu biliyoruz, ancak unutulmamalı ki, bir akvaryum balığı yediğini eritir ve çoğunluğu tortu ve atık olarak çıkarır. Bunların sonucunda nitrat elbette oluşur, ancak kaliteli bir ps bunada izin vermez. ;) Taban kumu arasına tortu girmesin diye incecik kum kullanılır ve pod ve kurtlara yaşam alanı bırakılmazsa akvaryum tabanınızdan değil ama bu sefer sumpunuzdan tortu toplarsınız.

    Tüm konulara bir anda girmeyelim acelemiz yok kafamız karışmasın. ;)
     
  5. mgrbz17

    mgrbz17

    Mesajlar:
    22
    Temel hocam aynı kayınpederim gibi konuşmuşsun oda senin gibi karadenizli Akçaabatlıdır . Öncelikle benim anladığım ps. yi değiştirmekle bu işi halledebilirmiyiz . Su değişimi iyi bir ps. ile ne kadar uzatılabilir bu akvaryumda suyun kirlenmeden eskiyebilmesi için ; tabii içindeki büyük balığıda düşünerek .
    Aslında bu aralar bizim turizm sezonu yeni bitti sayılır . Okullar kapandı bizim okul gruplarıda bitti yani forum için ve akvaryum için bundan sonra daha çok vaktim olacak . Ben deneme yanılma yolunu canlıda denemeyi pek sevmiyorum açıkçası . Yani biraz garanti oynamayı yeğliyorum zorda kalmadıkça . Yoksa çoktan bir melek alıp atmıştım içine . Ama sonucun hüsran olmaması için bilgi ve tecrübeden başka yol gözükmüyor .
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    1,5 yıl su değişmemek nasıl sizce ? :) Şahsen ben be süreyi geçtim bile şu anda.

    Kirlenmeden eskimek diye ifade kullanamayız, ancak kirliliği kontrol altında tutabiliriz. Önceki mesajda yazdığım gibi balıklar yediklerini eritir geriye dışkılarında öyle düşünüldüğü gibi amonyak, nitrit vs vs bulunmaz. Tortu halinde akvaryuma yayılır ve yakılamayan bir biktar besin artığı bulunur. İyi seçilmiş bir taban kumunda podlar, kurtlar ve temizlikçi karidesler ile kolaylıkla kontrol altında tutulabilir.

    İyi bir ps ile çok şey halledilebilir. Doğal deniz suyu bile gündeme alınabilir. Ancak bunun birinci kuralıda iyi bir ps'dir. Aşağıdaki ps'den iyisini ancak özel rakamlara belki bulabilirsiniz. Benim ps Ati markaydı ve hatırı sayılır oranda balık yüküm vardı. Balık yükü hafifleyip bir hata yaparak reef tarzına dönünce ps ihtiyacım azaldı. Hata derken mercanlarım son derece sağlıklı, ama hoşlanmadım ve zevk alamadım. Size belki tuhaf gelecek ancak, ps'mi sattım balıklar çıkınca. Pimaştan yaptığımız ps'yi kullandım ve hiç sorun yaşamadım. Ben en başından beri derim balık akvaryumu başkadır, reef herkese göre değildir. Akvaryuma tekrar angel eklemeye başlayınca daha güçlü bir ps ihtiyacım olacaktı, zaten Kurulumu yapılan 1500 litre Dıy akvaryuma ps yapımı planlanmıştı bu arada kendimede Dıy olarak yapıldı. Bu ps 1500 litre tamamen dıy kurulumda da şu an çalışmaktadır. Motorlarıda tarafımızca farklı üründen modiye edilerek elde edilmiştir.

    Tekrar balık beslemeye başlıyorum ve yine su değişim süresini tamamen gözlemlerim sonucu ihtiyaç duyduğumda yılla ifade edilecek sürede ve yine doğal sudan karşılamayı hedefliyorum.

    Deneme yanılma metodunu kimse sevmez. Özellikle balıkların biri 400 dolar olunca nasıl deneme yanılma ile yapılır ? Bu basit ifade bazı kişilerce dile getiriliyor olabilir, canlının hayatına elbette önem veriyoruz, ama maddi rakamlarında önemini unutamayız. Kaç tane salak var 400 dolarlık balığında deneme yapsın. :) Benim akvaryumumun halen her tarafı tuhaflıklarla dolu, bunlar deneme yanılmalar mı sizce ? Bu uygulamaları yarın düşünmeden tekrar yapacak olmam size ne hatırlatıyor ?
    Konuya bakarken pencereyi açmak gerek...

    Kayın pederinize selamlar, muhtemelen temiz ve yürekli biridir. :F Akcabat artık birleşti Trabzon ile. :)

    Son olarak, eğer akvaryumunuza ekleyeceğiniz balıkları ve sağlıksız omurgasızları düzeltmekse burada amacınız, akvaryumunuzu bir görelim diyorum. :) Kum nedir, kayalar nedir; su sarımıdır, balıklar opsayt taktiği uyguluyor mu ? sump var mı ? sump varsa içinde neleri misafir ediyor ? Akvaryumunuz son 200'de sprint atabilecek kuruluma sahip mi ?

    Görsel bir paylaşımda bulunursanız seviniriz. :)
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  7. taygun

    taygun Guest

    Temel Hocam,

    Merhaba. Demek kaderde Tuzlu Su Portalı'nda da karşılaşmak varmış. :F

    Tuzlu Su'yun yabancısı olduğum için soruyorum. "Su değişimi"nden kastınız dip çekim mi?

    Saygılar
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hayır Tamer abi, hiç su değişimi yapmamak. :) Tamer abi, daha çokşey değişecek çok. Biz yola iddaalı çıktık biliyorsun ama boş çıkmadık. Bu akşam 2 yıldır su değişimi yapılmayan ve %80 oranındaki suyu Kartal sahilden doğal su olan akvaryumumdan son eklenen balıklarıma çektiğim videoyu yayınlayacağım. Ama bu hatırlatmayı hep özellikle yapıyorum, kimseyi kovalarla sahile çağırmıyoruz. Bu akvaryum yılların araştırması ve denemesi ile oluşturuldu. Bu işler için önemli uygulamalar gerekli ve onlar yerine getirilmeden sonu hüsrandır.

    :horon:
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu

    Hocam bazı taşları yerinden oynattın zaten. ;) Şimdiden kestirebiliyorum hobiyi nekadar uçurup patlatacağını. ;)
     

Sayfayı Paylaş