1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bacopa'larımda Sıkıntı

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde rappier tarafından 2 Nisan 2010 başlatılmıştır.

  1. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Akvaryumumdaki bacopalarında sürekli sorun yaşıyorum.
    Sorunum bacopa'lar büyürken sadece üst kısımda 20 cm'lik bölümde yaprakları oluyor, kalan alt kısım hep çıplak kalıyor.
    Merak ettiğim bu bir sorunmu yoksa bacopa'ların genel özelliğimi.
     
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Mecit hocam, Sık dikilen Bacopa gibi bitki türlerinin, alt kısımları ışık almadığından dolayı, alt kısımdaki yapraklarında dökülmeler kaçınılmazdır. Genelde bu tür bitkiler tercih edildiğinde, alt dallarını kamufule edecek dekorlar arkasına dikilir.....
     
  3. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Murat Hocam bilgi için teşekkürler. O zaman bu bitkilerin önüne az ışıkta gelişebilen anubias tarzı bitkilerden ekmek lazım ?:)
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Aynen öyle hocam, alt tarafları gölge olduğundan dolayı, Anubias türleri ve bodur bitkiler için, iyi bir ortam olacaktır.
    Yatay şekilde mangrow tarzı kütükde değerlendirilebilir.....
     
  5. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Kütük olayıda benimde aklıma geldide mesajı yazdıktan sonra =)

    Son zamanlarda akvaryumu boşladım desem yalan olmaz... ev olayını halledit yeni evime taşınabilsem taşınma sonrasında akvaryumda büyük yenilikler yapmayı düşünüyorum.
     
  6. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Aman hocam, taşınma sırasında tabanı bozmamaya özen gösteririseniz, yeni evinizde yeni peysaj ile kaldığınız yerden devam edersiniz.....
     
  7. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Murat Hocam benimde niyetimde tabana hiç dokunmamak ama %100 su değişimi yapmak gerekecek çünkü o kadar suyu koyabileceğim kadar kabım yok. Herhalde suyu tamamen boşaltıp akvaryum içerisinde kalan az miktar su ile birlikte taşıyacağım. Sonrasında kumu güzelce karıştırmayı düşünüyorum. Böylelikle kum içerisinde homojen bir dağılım sağlamaya çalışacağım.

    Tüm işler bittikten sonra ayırdığım bir miktar (yaklaşık bir damacana) aşılama suyu ile birlikte kalan suyu çeşmeden tamamlayacağım. 1-2 gün boşta çalıştırdıktan sonra bitkileri ekerim ve sonrasındada balıkları alıştırarak akvaryuma salmayı düşünüyorum.

    Kafamda oluşturduğum bu planda sorun çıkaracak bir nokta varmı bilemiyorum ama varsa eminim cevabı hemen yollarsın ;)
     
  8. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Kusura bakma Mecit hocam, işlerimden dolayı anca dahil olabildim portala.

    Bence taşınma esnasında tabanın suyunu tamamen almaya çalış, ama tabanı harmanlayıp karıştırma, sil baştan yapmış olursun. Aşılayacak kadar su ayırman yeterli olacaktır.
    Taşınma süresi çok uzun sürmez ise filtreyide temizleme derim. Bırak bakteriler içinde kalsın.

    Tankın yerini ayarladıktan sonra, tabanı kaldırmadan ayırmış olduğun suyu tanka dahil edince, direk çeşmeden değil, dinlenmiş su veya damacana su ile tamamlayıp,(Dikkat bazı damacana suların pH değerleri sekizin üzerinde) temizlenmemiş filtre ile 4-5 saat suyu filtre ettikten sonra bitkileri dikip, eksik olan suyutamamlayıp, su cam gibi olduğuna kanaat getirdikten sonra balıkları salabilirsin, 3-4 gün sonrada filtre temizliği yaparsan, filtredeki ve kumdaki yararlı bakterileri öldürmemiş olup, eski suyunu aratmamış olursun. Bu şekilde işlem ile sıkıntı yaşayacağını hiç ama hiç sanmıyorum. Hatta yerini değiştirmek istemediğin bitkileri yerinden bile sökme derim.
     
  9. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Dediklerinizin uygulanabilirliği benim için çok zor.

    Öncelikli sorun taşınmanın ne kadar süreceği belli değil. O yüzden benim için her aşama büyük sıkıntı.

    Kumu karıştırmak istememin nedeni üst kısımda 2-3 cm bölüm simsiyah oldu, alt kısım ise hala temiz. Karıştırırsan bakteriler daha derine nüfuz edebilirler diye düşünüyorum. Zaten karıştırma işlemini yaparsam bir iki gün kumun oturmasını bekleyeceğim. Sonrasında bitkileri yeni dizayn ile yerleştireceğim. Birde taşınma esnasında Tunç beyin taban gübrelerinden bolca ilave etmeyi düşünüyorum. Çünkü cabomba ve güllerin gövdeden kök çıkarması beni sinir ediyor.

    Dinlenmiş su olayı ise başlı başına bir dert. 200 lt dinlenmiş suyu nerede saklayabilirim bilmiyorum. 200 litre damacana suyu almaya kalksam astarı yüzünden pahalıya gelmiş olacak. Sanırım 2 damacana kadar suyu saklayıp kalanını çeşmeden koyacağım. Tabiiki suyu 2-3 gün beklettikten sonra bitkileri ekleceğim. Başka bir alternatif gözükmüyor.

    Yinede tabanı karıştırman hata olur dersen tabanı ellememeye çalışırım ama yinede bir miktar gübre takviyesi gerekiyor. Bunuda belirtmek isterim.

    Ayrıca taşımda sonrasında dizaynda ve bitki türlerinde yeniliğe gitmeyi istiyorum. Biraz araştırma yapacağım ama sizinde, zorluk seviyesi olarak orta zorlukta, görünüş olarak güzel ve fazla budama gerektirmeyecek tür tavsiyeniz varsa tavsiyenize seve seve kulak veririm.
     
  10. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Mecit hocam, taşınma süreniz uzun ise tabiki bunlar olumlu değil. Genede siz kumu bence karıştırmayın derim, kumdaki bakteri oluşumu aylarca sürüyor çünkü. Suyu tamamı ile çekerseniz kararan tabakayı dışarı alıp yıkayarak ve yıkadığınız su musluk suyu olacağından dolayı, bir kaç gün dışarıda beklettikten sonra, tekrar serersiniz. Aşılama suyu haricinde, çeşmeden direk alcağınız su, dinlendirilmediği taktirde kumda oluşan bakterilerin tümünü kaybetmenize sebebiyet verecektir. Ben su değişimlerinde üçlü kartuş filtre kullanarak direk çeşmeden tamamlıyorum, böyle bir düzeneğiniz var ise zaten problem yok.

    Zor büyüyen bitkilere gelince, sık budama yapmayacaksanız,Fazla ışık almayan yerlerde kullanılmak üzere, Microsorum pteropus (Java ferm), Microsorium windelov, Moss türleri, Aydınlatmanız kuvvetli ise, Nymphaea lotus (zenkeri), Aponogeton türleri, Pogostemon helferi, Hemianthus micranthemoides kullanacaksınız. Hemianthus micranthemoides, çok iyi aydınlatma olursa tabana yayılır, aydınlarma orta olursa yukarı doğru uzar.

    Benim tankımda şu an Rotala Wallichi haricinde hızlı gelişen hiç bir bitki yok. Yakında bunlarıda kaldırıp atarım artık. :F
     
  11. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Murat Bey bu işte usta olduğunuzu verdiğiniz tür önerileri ile bir kez daha göstermişsiniz teşekkürler... Verdiğiniz tüm bitkileri inceledim. Hepside birbirinden güzel. Ama sanırım bu türleri bulması biraz zor olacak. Artık evi taşıdıktan sonra bir maltepe yolu gözükür bize. Sanırım hepsini bulabileceğimiz tek yer orasıdır.
     
  12. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Eyvallah ne haddimize hocam, benim tankımdaki bitkiler budanacak, filiz verecek duruma gelsinler, istemen yeterli.

    Maltepede yeni bir yer daha açıldı, istediğin her bitki çeşiti mevcut(Tropica olarak) Mecit hocam.
     
  13. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Teklif etmeniz bile yeterli , çok teşekkür ederim.

    Şu evdeki şerefsiz (kaba tabirimin kusuruna bakmayın ama yakışan başka bir tabir yok) kiracılardan kurtulabilirsem evde tadilat yaptırıp taşınacağım.

    Taşınma sonrasında dediğim gibi büyük değişikliklere gideceğim. İnşallah herşeyi kısa sürede hallederimde sonrasında sağlık problemlerimi çözebilirim.
    Taşınma sonrasında büyük ihtimalle tüplü co2 sistemine geçeceğim ve 4 olan florasan sayısını 5e çıkartacağım. O zaman litre başına yaklaşık 1 watt ışık düşecek. Bildiğim kadarıyla 1 watt ile yetiştirilemeycek bitki yok ?:)
     
  14. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    İnşallah her şey gönlünüzce olur Mecit hocam.

    1 watt tabiki istediğimiz güç, taban bile yapabilirsiniz.. Floresanlarınızda reflektör kullanmıyorsanız, şiddetle tavsiye ederim, güç otomatikman % 40 civarlarında artar....
     
  15. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Reflectör olarak havacılık sektöründe kullanılan bir çeşit alüminyum bant kullanıyorum. Ama tabiiki reflektör kadar etkili olduğunu sanmam. Bakırköyde reflectör üzerine çalışan bir firma buldum. Akvaryumlar içinde reflekör yapıyorlarmış. Müsait bir zamanda gidip reflectör işini halletmeyi düşünüyorum. Yanlız reflektör taktırırsam 5. florasana yer kalmayacak ama dediğiniz gibi ışık şiddetinde %40'lık bir artış oluyorsa zaten extra florasana gerekte kalmaz.
     
  16. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Aynen dediğiniz gibi Mecit bey, reflektör ile bambaşka oluyor, alacağınız reflektörleri sıkıştırma ihtimali çok yüksek, beşinci floresanıda takabilirsiniz. Bakırköy'de Celal bey var, onun reflektörlerini kullanıyorum, tavsiye ederim....
     
  17. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    murer bunu beğendi.
  18. rappier

    rappier

    Mesajlar:
    320
    İsim:
    Mecit BAĞCI
    Serdar Bey verdiğiniz linki görmemiştim. Yardımınız için teşekkür ederim.
    Yanlız bir sorun var. Linkte adres bilgisi yok. Bulmak biraz sorun olabilir.
     
  19. Aguila Negra

    Aguila Negra

    Mesajlar:
    442
    İsim:
    Serdar MUMCU
    Cevizlik mahallesi hamam sokak ,tren yolu tarafından girişte sağ tarafta bir pasaj var,içeri girişte sağda.
     
  20. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Mecit abi bacopa lazım mı ;)
     

Sayfayı Paylaş