1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bakteri ömrü

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde reis tarafından 31 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Dış filitrelerimizde,sumplarımızda kolonileşen,yararlı bakterilerin,belli bir zaman içinde,gerek elektirik kesintisi,gerek buna bezer durumlarda sistemin çalışmadığında bu bakterilerin öldüğünü hepimiz biliyoruz.Bu zaman kimine göre yarım saat,kimine göre 4 saat olması,kişiden kişiye,ve kullandığı sistemin(dış filitre,sump) su hacmine göre değiştiğinden,bakterilerinde ölme süresi değişiklik gösterebiliyor.

    Uzun süreli fltrasyonun çalışmaması gibi durumlarda ölen bakterilerin,tekrar sistem çalıştığında akvaryuma salınımının bir zararı varmıdır?Ve bu bakterilerin yeniden kolonileşmesi,ilk akvaryum kurulumu süreci ile aynımıdır?

    Görüş,tecrübe,ve fikirleriniz bekliyorum.

    Saygılar.
     
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Bakteri ömrü

    Benim görüşüm şu yönde.Dış filtreyi uzun süre kapalı tutacaksak (yaklaşık 4-6 saat) içini durulamamız gerekiyor,tam olarak temizleme değil.Çünkü bakterilerin oksijensizliğe karşı dirençleri farklı.Tam temizlik yaparsak ölmemiş olanları da kaybetmiş oluruz.
    Salınıma gelince;tabiki canlı olmayan bir organizma her koşulda suya bir takım salınımlar yapacaktır.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bakteri ömrü

    Konu için teşekkür ederim Olcay hocam, bakterilerin oksijensiz kaldığında yaşama süresi hep farklı farklı yazılır çizilir. Bunda sizinde belirttiğiniz gibi su hacminin büyük önemi var.

    Konu aslında iki farklı alanda değerlendirilmelidir.

    Akvaryum içi, filtre içi olarak. Akvaryumların su haçmi filtreye göre fazladır ve pislik filtrelerde daha yoğundur. Böyle olunca akvaryum içerisinde kolonileşmiş olan bakterilerin oksijensiz kalma sonucu yaşama süresi daha uzundur. Devri daim elektirk kesintilerinde çalışmadığından filtrelerin aksine balık hareketleri ile su bir miktar hareketlenir ve akıntı oluşur, bu da yaşama süresini bir miktar daha uzatır. Bu süre bana göre de 5-6 saat cıvarıdır ve balık yüküne göre süre yükselir ve düşer.

    Filtrelerde akıntı durur, atık fazladır ve kokuşma hızlanır, koku oluşur ve bakteri ölümleri ile amaonyak ortaya çıkar, eğer filtreler bu şekilde direk çalıştırılır ve akvaryuma basarsa, bakteri kaybından çok daha fazla zarar verir.

    Filtre içerisinde oksijensiz kalan bakterilerin yaşama süresini yine tam veremesekte 3-4 saatin üzerindeki sürelerde bence filtre temizlenmelidir, yine akvaryumun suyu ile olabilir bu, fakat temizlik şarttır. Filtredeki bakteri kolonisi kayıpları önemli bir kayıp gibi görülse de, bunun doğru olmadığını açıkca ifade edebilirim. Yani çekinmeden bu gibi uzun sürelerde filtre tamamen temizlenebilir.

    Akvaryum içerisindeki bakteri kolonileri canlı ve eski olan su yüzünden filtre tekrar kısa sürede canlanacak, yeni bakterilerin oluşması daha hızlı olacaktır. Tamamen temizlenmiş bir filtre artık çalıştığından basit bir önlem alarak akvaryuma çok rahat süre tanıyabiliriz. Bu işlem sadece yemi azaltmak, hatta bir , iki gün vermemek olarak açıklanabilir. Bu akvaryuma yük yüklenmemesi anlamına gelir.

    Saygılar...
     
  4. rapstar*seen

    rapstar*seen

    Mesajlar:
    154
    İsim:
    Kürşat YILDIZ
    Ynt: Bakteri ömrü

    Olcay hocam,soru için teşekkür ederim.

    Bakteriler elektrik kesintisinden ortalama 30 dk. sonra dış filitrede kolonileşmiş bulanan bakteriler ölür.Filitrenin içerisinde kolonileşmiş olan bakterilerin ölümü dolayısıyla, kusma olarak tabir edilen olay meydana gelebilir.Filitre içinde yerleşen bakterilerin yaşamaları ise, filitreye sürekli sirkülasyon halinde mümkün olabiliyor.

    Ayrıca;Dış filitrelerimiz de konuşlanmış mikroorganizmalar,aerobik ortamlarda yaşam sürdürürler. Yani oksijene ihtiyaç duyarlar.Elektrik kesintilerinde bu mikroorganizmalarin ne kadar sürede öleceği,ortamda ki oksijen miktarına bağlıdır.Buna bağlı olarak şu kadar saatte ölürler demek doğru olmaz.Ancak oksijensizliğe fazla tahammüllü olmadıklarını kabul edersek birkaç saatten fazla sürecek elektrik kesintilerinde,özellikle de tanktaki balık sayısı fazla ise dikkat etmek gerekir.

    Bunlara karşılık olarak,UPS kullanılabilir yada taze su takviyesi yapılabilir.Ancak burada bir akvaryumcu ile görüşmem de böyle bir durum da "Ben oksijen tableti kullanırım" demişti.İlginç bir fikir.Neden olmasın...

    Saygılar.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Bakteri ömrü

    Arkadaşlar,

    Dış filtrelerdeki nitrifikasyon bakterileri O2 yokluğundan, denitrifikasyon bakterileri ise daha sonra nitrfikasyon bakterilerinin ürettiği nitratın artık üretilmemesi sonucunda "gıda"sızlıktan ölür...
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Şimdiye kadar başıma böyle birşey gelmedi(hastahane yanında oturmanın faydaları sanırım) ama olur da 1-2 saat elektrik kesilirse diye dış filrtemi pompalı olandan seçtim.Satan adam yarım saatte bir 4-5 kere pompalasan kaybın olmaz demişti.Allahtan eski evimden kurtuldum :)
     
  7. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Evet pompalı dış filitreler çok iyi bu konuda.Birde manuel pompalı sump geliştirebilsek. :D
     
  8. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Çok basit.Al bir tansiyon aletinin pompasını(ayrı olarak satılmakta),tak sumpdan çıkış hortumuna,güvenli olsun diye de tak 2 tane jack valf,istediğin zaman pompala :heyo:
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cem hocam;yukardaki sözü kendim için söylemedim. :)

    Benim için isterse 1 hafta elektirikler gelmesin.Şuan 5000 lt suyumu boşverin,50,000 lt suyu çevirecek sistemlerim var. ;)

    Ama bu imkana sahip olmayanlar için zaten tansiyon aletinede gerek yok.Basit bir şarzlı hava motorud işlerini görebilir.
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    :D öylesine bir anda aklıma gelmişti,basit birşey sonuçta.Hani belki ups'i olmayan (benim gibi) birinin dikkatini çeker :dusunceli:
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sizin benim bedava oksijen üretme projemden haberiniz yok galiba ? :bilmem:

    İlgili linkten kullanış ve yorumları okuyabilirsiniz. Pilli hava motoruda masraf sayılır. :D
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Bir ambu alalım,bağlayalım akvaryuma olsun bitsin o zaman :D
     

Sayfayı Paylaş