1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balığın Faydaları ve Zararları

Başlığı 'Hayata Dair Her şey' kategorisinde görkemtemel tarafından 5 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. görkemtemel

    görkemtemel

    Mesajlar:
    419
    [​IMG]
    [​IMG]


    Balık ve diğer su ürünlerinden haftada üç kez düzenli şekilde tüketmenin, vücudun tüm gereksinimini karşıladığı bilinen bir gerçek tabi birde ülkemizde dar gelirli ailelerin alabileceği fiyatlarda olsalar daha güzel olur :) En azından her gün akvaryumda görüyoruz ve canımız çekiyo diye bize indirim yapsalar olmazmı ? :) Şaka bir yana okul kitaplarım, çeşitli kaynaklar ve kendi bilgilerimden size balığın yararlarını ve zararlarını kısaca anlatmak istedim ...

    Yararları ;

    Balığın yararlarını kısaca özetlemek gerekirse ;
    Balıkta B, A ve D vitaminlerinden bol miktarda vardır ,içerdiği koruyucu yağ asidi ile kalp hastalarının diyetlerinin liste başı ürünüdür.Balık üstelik kolesterol açısından da fakir bir et. Bu açıdan kırmızı ve beyaz etten daha sağlıklı olan balık, sağlıklı bir kalp için düzenli olarak tüketilmelidir.
    En önemlisi kırmızı ete oranla yok denecek kadar az yağ içermesi.
    Vücudumuz çok besleyici olan balık etinin yüzde 90'ını kullanabilmektedir. Fasulyede de protein vardır, fakat balık etindeki protein değeri, içinde bulunan aminoasit oranının fazlalığı nedeniyle diğer protein içeren gıdalardan çok daha fazladır. Bu özelliği nedeniyle balık eti, sindirim sistemi açısından da birçok olumlu özelliğe sahiptir.
    Kış aylarında bol miktarda balık eti tüketilmesi, soğuk havalarda çok fazla gereksinim duyulan vücut direncinin artmasını sağladığı gibi, içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, fosfor ve iyot ile vücudun mineral dengesini korumasına da yardımcı olur. Vücudun kışın daha da artan A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını da balık tüketimi ile karşılamak mümkün.

    Zararları

    Malesef ülkemiz ve dünya koşulları balığıda zararlı yaptı ,özellikle karadeniz hızla kirlenmekte ve dünyadaki en kirli denizler listesinde başı çekmektedir.Bir karadenizli olarak elimizden birşey gelmemesi çok üzücü em32.gif
    Günümüzde çevresel kirlenmeler nedeniyle yediğimiz balıklar da beyin hasarına neden olan cıva ve "poliklorine bifeniller" ile kirlenmiş durumdadır. Özellikle çocukların, doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziklilerin ağır bir metal olan civayı almaları, beyin gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği için, yüksek cıva içeren balık tüketimlerini kısıtlamaları gerekir. Bu nedenle kılıçbalığı, kiremitbalığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıklar tüketim açısından tercih edilmemelidir.
     
  2. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.174
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Balığın Faydaları ve Zararları

    Ellerine sağlık Görkem.

    Yanlız bir ekleme yapmak istiyorum. Balığın yanında Türk kuzusunu eksik etmeme taraftarıyım, Öteki tarafta yediğimiz balık ile karşılaşırsak yakamıza yapışmasın, ''Beni niye kuzusuz yedin'' diye. :F :F :F
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Balığın Faydaları ve Zararları

    Murat onun adı Türk Kuzusu mu? Çok iyi ya. İlk defa duydum. :D :D
     

Sayfayı Paylaş