1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balık cenazeleri

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 15 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

    Ölen balıkları ne yapıyorsunuz veya iyileşmeyecek hasta balıkları veya yine bulaşıcı hastalığı olan balıkları hangi yöntemle uzaklaştırıyorsunuz ? Klozete balık atanlar, halının üstüne kızıp fırlatanlar veya bulaşıcı hastalığı onları çöpe atanlar olduğunu biliyoruz.

    Konumuzda varacağımız nokta daha sonra kurtulmak isteyeceğimiz balıkları satın almayacağız, satın almadan öncesi araştırma yapacağız. Hobimize yakışmayan bazı hareketleri bu sayede yapmaktan uzak durabiliriz. Ancak bazı hastalık ve değişik sebeblerden balıkları lav etmek zorunda hobici kalabilmektedir.

    [​IMG]

    İşte tartışma konumuzda bu yönde olacak...Ötenazi balıklara uygulanabilir mi ? Uygulanabilirse yöntemler nelerdir ?

    Konuyla alakalı düşünce ve önerilerinizi rica ederken, klozetlerinizi rahat bırakmanızı temenni ederim. :)

    Sevgiler...
     
  2. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Ötenazi ve balık

    Bende bir tane yunus var. İlk zamanlar akvaryumun en güzel balığıydı. Sonra diğer yunuslardan biri ile kapışmaya başladılar. Bizimki kaybetti. Şu an akvaryumun en kötü görünen balığı. Yedi bitirdi kendini. Sakin duramıyor. Diğer balıklara bulaşıyor, yorulunca bir kenarda dinleniyor. Şimdi ben bu balığı ne yapsam bilemedim. Eski günlerine döner diye beklemekteyim.

    Ne yapsam huh:
     
  3. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Ötenazi ve balık

    Temel Abi malesef geçenlerde bi balığıma tuzlu suyla ötenazi yapmak zorunda kaldım. Dişi bir beyaz prensesti. Akvaryumcumun bana olan borcuna karşılık almıştım balığı. Başka beyaz prenses olmadığından mecburi olarak almak zorunda kaldım. Alırken de biraz sorunlu gibiydi belki düzelir düşüncesiyle yaklaşık bir ay kadar normale dönmesini bekledim. Balıkta çok garip bir deformite vardı neden olmuş nasıl olmuş bilmiyorum ama kafasının üstünde çukurlar oluşmuştu. Sanki beyni içeri göçmüş gibi. Alırken yeterli beslenememesine bağladım ondandır herhalde dedim ama nafile. Dedim ya yaklaşık bir ay akvaryumda kaldı bi ara düzelir gibi oldu ama son zamanlarda baya bi kötüleşmişti. Karnı içine çökmüş yüzgeçleri yıpranmış ve üstüne üslük 2 gün boyunca içine saklandığı yapay bitkinin dalları arasından hiç çıkmamıştı. Açıkçası bulaşıcı bir hastalığı olabilir diye korktum. Öyle ya kurulu bir kolonim mevcut şu an ve Allah nazardan saklasın gayet sağlıklı ve üretkenler çok şükür. Bir senelik emek... Onları riske atmak istemedim daha fazla. Ve sonuçta klozete atmaya da kıyamadığımdan doğumhane olarak kullandığım akvaryumun suyuna bolca kaya tuzu atıp balığı içine koydum. Birkaç saat sonra balığın cansız bedeni akvaryumdaydı. Umarım çok acı çekmemiştir em32.gif. ağla:gif Ben birde buzlu su yöntemini duymuştum ötenazi için ancak hiç denemedim. Yaptığım şeyi yapmak istemezdim gerçekten ama balığı ne bir akvaryumcuya verebilirdim o haliyle ne de diğer balıklarımı riske atabilirdim. :bilmem:
     
  4. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ötenazi ve balık

    İlk etapta balığı almadan önce ortamını hazırlak gerekir. Daha sonra sağlıklı uyumlu balıkları satın alırız. Ama diğer balıkların sağlıklarını korumak gerektiği zamanda hasta balığa müdahale etmek yerinde bir karar diye düşünüyorum. Dün akşam buzlu suya bıraktığım dişi lepistesim gibi. İleri derecede dropsy olmuştu. Önlemini neden almadın derseniz ani gelişen bir durumdu.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ötenazi ve balık

    Teşekkür ederim arkadaşlar, buzlu su ile ötenazi ve kaya tuzu ile ötenazi yapılması çıktı meydana. Şimdi ötenaziden kasıt balığın acı çekmemesidir sanırım...Acaba diyorum ilk uygulamalar olarak önerilen buzlu su ve kaya tuzunun balığa acı çektirme olasılığı nedir ? Buzlu su uyuşturma özelliği taşır bildiğim kadarıyla, ancak kaya tuzu uygulaması tüm mukozayı yakıp kavururken içimden uygun olmadığı düşüncesi geçti ?

    Başlık ilerlemesiyle yapılması veya yapılmaması gerekenlere daha geniş gireceğiz elbette. ;) Tuz konusuna katılıyormusunuz ?
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ötenazi ve balık

    Tuzlu su en kötü öldürme yöntemidir,olur mu öyle şey yahu.Buzlu suyun içine atarsın,birkaç saniyede zaten hayvanın beyni uyuşur,uyuştuktan sonra da birşey hissetmez.Tuzlu su bana göre canilik.İnsanı asite atarak idam etmek gibi birşey aha:gif
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ötenazi ve balık

    Buna ötenazi denemez ölmek balığın insiyatifinde değil biz karar veriyoruz buna, ben kumda yan yatmış kıvranan balığın tekrar dirildiğine şahit oldum kesinlikle tuzlu buzlu suya karşıyım ama çok hasta ve bulaştırma riski olan balıklarımı klozete attığım çok oldu, fakat aslında buda çok yanlış bir uygulama hastalığın belkide orada yayılmasına neden olacak birşeydir.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ötenazi ve balık

    Emrah şimdi buzlu su ile bayıltmak yerine klozete atmanın daha iyi olacağını mı anlayalım ? Tuzlu ve buzlu su yerine kısaca .... ? su mantığı çıkmadı mı ? saat:gif

    Sanırım yanlış bir düşünce var ortada. huh:

    Aslında birçok yöntem var elbette destek verilecek ilerleyen süreçte ancak önce mantığı bulalım diyorum. :)
     
  9. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Ötenazi ve balık

    Her ihtimale karşı balıkta bulunabilecek en kötü hastalığı düşünüp ona göre hareket etmek lazım. Balıktan kanalizasyona veya başka yere hastalığın gitmesine engel olmak gerekmez mi? Balığın acı çekip çekmemesi buna göre ikinci planda kalır bence.
     
  10. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ötenazi ve balık

    Temel abi ben buzlu suya, tuzlu suya atmayın klozete sallayın diye birşey demiyorum zaten, ayrıca bunun zararınıda vurgulamış oldum en iyisi buzlu su gibi görünsede balık ölmeden öldürmeye zaten karşıyım ama dediğim gibi hastalık kaptırma ihtimali varsa imha ediyorum.
     
  11. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ötenazi ve balık

    Kunduranın altında ezersek nasıl olur acaba? gizli:
     
  12. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ötenazi ve balık

    Muhammed herkes sen ve ben gibi lepistes beslemiyor adam koca Astronotu, Arowana' yı, Pangasius'u nasıl ezecek hem ezmek çok kötü bir yöntem saat:gif
     
  13. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ötenazi ve balık

    Direk ölüm abi anlık acı sadece (çokmu kötüyüm acaba huh: )
     
  14. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Ötenazi ve balık

    Bence sudan çıkartıp bir kenarda bekletelim. Nasıl ki yediğimiz balıklar kendi kendine ölüyor ve helal oluyor. Vardır bir hikmeti değil mi ?
     
  15. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ötenazi ve balık

    Bir anda kaynar suya bırakmak anında canını alacaktır, ya çok soğuk ya çok sıcak su hemen bitirir bu işi ama ben hala balığı öldürmeye karşıyım mız mız:gif
     
  16. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ötenazi ve balık

    Öle hastalıklarla karşılaşıyoruz ki bunu ayağı kırılmış ata benzetebilirsin.
     
  17. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ötenazi ve balık

    Merak etmeyin,klozete girmiş balıktan hiçbir hastalık yayılmaz.Lağımların zaten bizim akvaryumda üremiş hastalık etkenine karşı direnci vardır :)
    Geçen gün benim 30 cm'lik pangasius akvaryumdan atlamış.Tabi ben uyuduğum için yerden alıp onu geri koyan kimseyi bulamamış.Ben gördüğümde ağzı hareket ediyordu ama solungaçlarda tık yoktu.Ben de alıp tekrar akvaryuma koydum,belki canlanır diye.Saat 4 gibi suya koydum,gece 2'ye kadar gözlemledim.Bir ara canlanır gibi oldu,sonra baktım hiç hareket yok.Şimdi bu durumdaki balığa ne yapmalıydım sizce?
    Pangasius'un yenebildiğini bildiğim için buzluğa attım ama onu gören insan yemekten vazgeçer eminim.Çok çirkin balık yahu(töbe töbeee).Hatta yarına kadar yiyecek biri çıkmazsa çöpe atacağım.Var mı aranızda ben yerim diyen dost:
     
  18. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ötenazi ve balık

    Bence giyotinlede idam edebiliriz yada torpillede patlatabiliriz.. Muhabbete bakılırsa pek akvaristlikle alakamız kalmamış sanki.. Şu yazılanlara açıkçası şaka mı bu diyerek okudum.. Balıkları nasıl yaşatacağımızı konuşsak daha faydalı şeyler ortaya çıkar oysaki.. Kaç tane hastalık var ki balıklar için zaten... Ben tüm vücudu deforme olan balığı bile sonuna kadar yaşatmaya çalışma taraftarıyım ki bu 2-3 hafta kadarda sürdürdüm.. kendi haline bıraksam 1-2 gün içinde ölecek bir balıktı iyileşse bile eski güzelliğine kavuşamayacağınıda biliyordum ama uğraştım.. Benim kanımca burda ki balıkların maddi değerlerine bakılarak şöyle yada böyle öldürsek diye konuşuyorsunuz.. Lepistes besleyen birisinin yöntemleri ve çok daha pahalı balık besleyen birinin yöntemleri arasında dağlar kadar fark olacağına adım gibide eminim.. En azından pahalı balık sahibi onu yaşatmak için uğraşır.. Lepistes besleyen ise "amaaan zaten 2 tl'lik balık gider alırım" bakış açısıyla olaya yaklaşıyor.. Bana 10'larca yavru vermiş , sayesinde güzel ve değişik balıklara sahip olduğum anaçlarımı yaşatmak için herşeyi yapar , kendi halinde ölmedikçe ne tuvalete atar nede diğer işkence yöntemlerini uygularım.. Beslediğimiz hayvanlara ebat yada maddi değerlerine göre bakacağımıza onlarında bir canı olduğunu unutmadan hastalıkları ve beslenmeleri ile ilgili daha çok bilgiye sahip olursak böyle enteresan saw - testere filmi yöntemleri geliştirmek zorunda kalmayız..

    Kusura bakmayın ama bu konu benim akvaristlik anlayışıma çok ama çok ters vede yazılanları yadırgadım.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ötenazi ve balık

    Kesinlikle katılamıyorum malesef Volkan bu düşüncene, bu konu da konuşulmalı ve tam da böyle konuşulmalı, yazışılmalıdır. Hobiciler neler yapıyor, bunların yanlış olanları hangileridir bunlar belirlenmeli ve doğrusu bulunmalıdır. Başlığı açıp kenara çekilecek değilim, 20.000 balık türü var akvaryumlara uygun. Bunların her birinin çevreye sağlık etkileri farklı olabilir.

    Polyanacılık oynamayıp önce insan sağlığını, çevre sağlığını ve tüm akvaryumu tehtid eden balığın nasıl en sağlıklı yoldan lav edileceğini tüm hobiciler bilmelidir. :)

    Soğuk su, sıçak su, karbondioksit, bakır kullanımı, kaya tuzu kullanımı, aşırı ph, lav öncesi anestezi, Tricaina metan sülfat (MS-222 tamponlanmış), hipnotize midazolic , Quinaldine (2-methylquinoline), Hypothermia, Phenoxyethanol anestezi, Karbon dioksit , Tribromoetanol, Clorbutanol, Metil pentinol, fiziksel olanlar, anestezi sonrası beyne iğne batırma, boyun kırma gibi bir sürü farklı uygulama Avrupa ülkesinde tartışılıyor ve en doğrusunun hangisi olduğu üzerine fikir birliğine varmaya çalışıyor. Çevre sağlığı, insan sağlığı konu olduğunda en sağlıklı ötenazi şeklini akvarist bilmelidir. :)

    Yukardaki uygulamalar konu içerisine dahil olunca varın işin içinden siz çıkın. Polyanacılık oynanmayacak kadar önemli ve bilinmesi gereken bir konudur.
     
  20. dr_glicocalix

    dr_glicocalix

    Mesajlar:
    120
    İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Ötenazi ve balık

    Yazılan mesajlarda Tuzlu suyun çok can yakıcı bir yöntenm olduğu ve canice olduğu söylenmiş. Haklısınız belki ancak buzlu su yöntemişyle muhtemel hastalığın ortadan kalkması pek de mümkün olmayacaktı. Tuzlu su kullanarak hastalığıda yok etmeyi amaçladım aslında.

    Bazı arkadaşlarda tamamiyle karşı ötenaziye. Vicdan duygusunu anlayabiliyorum ancak insanlar bile bulaşıcı hastalık lı olanları karantinaya alır sağlıklı ortamdan uzaklaştırır ki hastalık yayılmasın. Her aquaristinde karantina akvaryumu olmayabilir. Evimde 4 tane akvaryum olmasına rağmen karantina akvaryumu yapamadım birini. Birini yavrulayacak balığı ayırmak için kullanıyorum ikisini de farklı boyutlardaki yavruları büyütmek için. En büyük akvaryumda da kolonim var. Şimdi soruyorum ne şekilde hasta kurtarabilirdim veya ölmesini bekleyebilirdim? Ki ben her türlü riski alıp yaklaşık bir ay boyunca bekledim balığın kendine gelmesi için. Hem o balık zaten yastalık dolayısıyla acı çekmiyor muydu acaba? Ben hem balığın bir an önce bu acılardan kurtulmasını sağladım hemde balığı koymuş olduğum doğum akvaryumunun hijyenini sağlamış oldum. En azından benim düşüncem bu yönde.
     

Sayfayı Paylaş