1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balık Hafızası

Başlığı 'Etkinlik-Duyuru-Haber Portalı' kategorisinde reis tarafından 1 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    “Balıkların hafızası 3 saniyedir” miti yıkıldı. Bu sözün bir efsane olduğu olduğu, balıkların aslında 5 ay öncesine ait bilgileri hatırlayabildiği belirlendi. Balıkların eğitilebileceğini de gösteren araştırmalara göre, balıklar fareler kadar akıllı…

    TEL AVİVİ/LONDRA - Yaygın kabul gören bir mit, balıkların en fazla 3 saniye öncesinin bilgilerini hafızalarında tutabileceklerini söyler. Ancak İsrail’de yapılan son araştırma bunun doğru olmadığını, balıkların 4-5 ay öncesine ait bilgileri hatırlayabildiğini, dahası balıkların eğitilebileceğini gösterdi. Elde edilen yeni bilgilerle, daha ekonomik ve daha çevreci balık çiftlikleri kurulabilir.

    2003 yılında Pixar yapımı Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) çizgi filmindeki minicik hafızalı Dory karakteri, sürekli unutan ve bir an parlayıp bir an kaybolan düşünceleriyle izleyicinin yüzünü güldürmüştü. Ancak son bulgular, Dory’nin aksini ispat ediyor. Üç saniyelik hafızalarıyla bilinen balık dünyası, bilim adamlarını şaşırttı ve ses sistemiyle yapılan araştırma asıl gerçeği ortaya koydu.


    İsrail’deki Technion Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan araştırmada, yavru balıklara yemleri düzenli olarak belirli bir ses eşliğinde verildi. Yaklaşık bir ay süren eğitimden sonra balıklar, açık denizdeki balık çiftliklerinde kendilerine ayrılan bölümlere salıverildi. 4-5 ay sonra balıklar yetişkin olup avlanma zamanı gelince, daha önce bir ay boyunca yem verilirken çalınan ses yinelendi ve balıkların aradan uzun süre geçmesine rağmen sese geldikleri görüldü.

    Uzmanları bu deney sonrasında elde ettikleri bulgularla ‘eğitilmiş’ balıkların, ekonomik olarak çok değerli olduklarını, balıkların eğitilmesi ile balık çiftliklerinin giderlerinde önemli tasarruf sağlanabileceğini tahmin ediyor. Yeni bulgular, sık sık çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştiri konusu olan balık çiftliklerinin, çevreye minimum düzeyde zarar verecek biçimde inşa edilebilmesine de olanak tanıyor.

    BALIKLAR İÇİN YEMEK VAKTİ
    Plymouth Üniversitesi’nde yapılan başka bir araştırma da altın balıklarının 3 aylık hafızalarının olduğunu ve bunun da ötesinde zaman kavramlarının olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada öncelikle balıklara yemlerini hazırlanmış özel bir düzeneği dürterek almaları öğretildi. Bu öğretildikten sonra da düzenek günün sadece belirlenmiş bir saatlik diliminde yem verecek biçimde yaralandı. Sonunda balıkların sadece belirlenmiş saatte düzeneğe gelerek, yemlerini aldıkları görüldü.

    FARELER KADAR AKILLILAR
    Balıklar üzerine başka bir araştırma da İskoçya’nın St. Andrews Üniversitesi’nde yapıldı. Altın balıklar üzerine yapılan araştırmanın yürütücüsü Dr. Mike Webster bulgularını şöyle açıkladı:
    “Pek çok insanda balıkların üç saniyelik hafızası olduğu düşüncesi vardır, ancak böyle bir şey yok. balıkların kuşlardan ya da memelilerden daha aptal olmadığı hatta pek çok durumda daha akıllı olduklarına dair pek çok kanıt bulunuyor. Golyan balığı, dikenli balık ya da pek çok süs balıkları fareler ya da sıçanlar kadar akıllılar.”

    Kaynak; NTV
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    BALIK HAFIZASI

    Ben Zaten Hiç Anlamıyorum Gelen Gecen Balıklar 3 Saniye lik beyne sahip diyorlar ama benim balıklar
    elimi cama tutuyorum camdan cekene kadar yapışıyolar cama
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    BALIK HAFIZASI

    Bu hafıza konusu çok kafa karıştıran bir konu. İnsan neye inanacağını şaşırıyor. Paylaşım için teşekkürler Olcay Abi.


    Saygılar...
     
  4. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    BALIK HAFIZASI

    Aslında beyinlerindeki sinir ve sinaps sayısı hesaplanarak ne kadar bilgi depolayabilecekleri hesaplanabilir.Ne gerek var bu kadar karmaşık deneylere :p :D
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    BALIK HAFIZASI

    Balıklarda kısa süreli hafıza (shor term potentiation) zayıftır... Buna mukabil uzun süreli hafıza (long term potentiation) güçlüdür... Yani balıklar bir olayı çok kısa bir süre sonra unuturlar... Ancak olay çok sık ve sürekli tekrar ederse hafızalarına alınır ve bir daha kolay kolay unutmazlar...
     
  6. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    BALIK HAFIZASI

    Hımmm. Anladım Abi.
     
  7. okan058

    okan058

    Mesajlar:
    853
    İsim:
    okan sakal
    BALIK HAFIZASI

    Arkadaşlar bu konuya ben şöyle bir örnekle katılayım .
    Diskuslarda ismini bilmediğim bir hastalık var kafasında bir yara oluşuyor ve tedavisi hergün belirli bir saatte bu balağı yakalayarak o yaraya melhem sürülmesi . Tabi tedavi olduğunu anlayan balık belirli bir süre sonra akvaryuma file girince kaçmayıp fileye kendiliğimden giriyor . Peki simdi soruyorum bunun neresi üç saniyelik hafiza ?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Okan kardeşim, kafada delik hastalığı olabilir. Discusların yaygın yakalndığı bir hastalıktır.

    Linki inceleyebilirsin.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  9. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    BALIK HAFIZASI

    Evet hocam bencede balık hafızası 3 saniye değildir.
     
  10. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    BALIK HAFIZASI

    Güzel yazı olmuş Olcay abi paylaşım için teşekkürler ama bende balıkların 3 saniye beyinleri olduğuna inanmıyorum :)
     
  11. KeVoK

    KeVoK

    Mesajlar:
    228
    BALIK HAFIZASI

    Teşekkür Ederim bizimle paylaştığın için bu yazıyı ama benim merak ettiğim birşey var. Akvaryumumu yeni kurduğumda bir arakdaş geldi bana. Bana dediki fazla yem verme önüne. Niye dedim dedi Balıklar bilmeden çok yer ve ölürlermis. Ne kadar yediklerini bilmezlermis. Doğru mu bu?
    Balıklardan anlamadığım için sormak istedim.
     
  12. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    BALIK HAFIZASI

    O yem konusu sadece Japon balıkları için geçerli japon balıkları doydukalarını anlamazlar. Ne kadar verirsen yerler. Benim balıklarım Frontosa brundi + 2 yavrusu, Compressiceps RedFin, Julidochromis Marlierli kapamba ( Yılan Cichlid ), Ben bunlara yem attığım zaman yiyorlar doydukları zaman hemen mağaralarına giriyorlar. Diğer beslediğim balıklar içinde geçerli bu, ama fazla yem atmamaya özen göster. ;)
     
  13. KeVoK

    KeVoK

    Mesajlar:
    228
    BALIK HAFIZASI

    Teşekkür Ederim Cevap için..!

    Yok ben haftada 2 kere veriyorum'da merak ettim doğrumu değilmi diye.
     
  14. mutlu

    mutlu

    Mesajlar:
    95
    İsim:
    Mutlu
    Güzel bir makale olmuş. burda:gif
     

Sayfayı Paylaş