1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balık Veremi

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde avşarbeyi tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Balık Veremi:

    Fazla ortada dolaşmayan ve zayıf refleksli zayıflamış balıklarda bu hastalıktan şüphelenilmelidir.Daha birçok belirtilerinin olmasının yanında akvaristi şaşırtan ve yanlış tedaviye yönelten belirtileri vardır.Mesala mikrop karın bölgesine yerleşti ise karın içe çöker veya çok fazla şişer.Siz hastalığı iç parazit veya kabızlık,dropsy sanıp yanlış tedaviye başlarsınız.). Bakteri gözün arkalarına yerleşmişse gözler zamanla dışarı fırlar. Gözün üstünde açık kahverengi noktalar oluşur ki bu da patlak göz denilen hastalık sanılabilir.Özellikle karın bölgesi yırtılmış ölü bir balığınızı bulursanız , karın bölgesinde içe veya dışa doğru kavis olan bir balığınız varsa, veya omurgası kamburlaşmaya başlarsa ve bu belirtiler haftalarca ağır ağır gelişiyorsa balık veremine dikkat etmelisiniz. İşin en kötü yanı ise bu hastalığın insanlara bulaşabildiğinin kanıtlanmış olmasıdır.İnsanlarda vereme yol açamasa da vücudunuzdaki açık yaralarda tahribat oluşturabilir.Bu yüzden su çekiminde ağzınıza gelen suya dikkat edin.
    Tedavisi pek mümkün olmamakla birlikte 50 lt ye 1gr Para Amine Salisilic acid veya Streptomcin ilaçları kullanılmalıdır.Bunları yeme emdirerekte kullanabilirsiniz.Ayrıca satılan antibiyotikli yemleri kullanbilirsiniz.Eğer bu yemlerden bulamadı iseniz Kanamycin veya Erythromycin etken maddeli ilaçlarla yemi ıslatıp balıklarınıza azar azar verin.Yukarda dediğim gibi karnı delik balık bu hastalığın habercisidir.Bu yüzden öncelikle kendi sağlığınıza dikkat etmek sartıyla akvaryumu ve malzemeleri, balıkları sık sık dezenfekte edin.Sık sık su değişimi yapın.
    Üzülerek söyleyeyim ki bu hastalıktan kurtulan balığı duymadım.Bana kalırsa hastalık belirtilerinin çok sinsi ve gizli olması bunun sebebi.
    Tanklara nasıl bulaştığı veya balıktan balığa nasıl bulaştığı kesin olarak saptanamadı.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Balık Veremi

    1) Balıklardaki veremin temel nedeni olan Mycobacterium marinum bakterisi insalara akvaryum ortamı ile temas eden vücut bölgelerindeki açık yaralardan -ki bunlar bizim gözle göremeyebileceğimiz kadar küçük yaralar dahi bile olabilir- bulaşabilir. Mycobacterium marinum kapan kişide 1-3 hafta içinde kırmızı bir deri lezyonu (nodül) oluşur ancak bu genellikle fark edilmez. Çoğu zaman bu lezyon kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazı durumlarda lezyon bölgesinde ağrı/acı gibi uyarımlara ve de bazı nadir durumlarda da eklemlere ve kemiklere yayılım gösterebilmektedir. Eklem ve kemik tutulumu olduğu durumlar oldukça risklidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise hastalığın şiddeti tahmin edilemeyecek seviyelere ulaşabilir. Bu nedenle veremli olduğu tahmin edilen balıklar derhal akvaryumdan çıkartılmalı ve yok edilmelidir. Balığın akvaryumdan çıkartılmasında kullanılan araç-gereçlerden de derhal kurtulunmalıdır. Daha sonra akvaryuma aminoglikozid grubu antibiyotikler (kanamycin, streptomycin, tobramycin, netramycin, vesaire) yüksek dozlarda uygulanmalıdır.

    2) Aminoglikozid grubu antibiyotiklerin yüksek dozları hemen her balıkta -ve tabii tüm omurgalılarda- ve düşük dozları genetik yatkınlığı olan balıklarda işitme, görme ve denge kaybına neden olabilir. Bu gibi etkilerin önüne geçmek için aminoglikozid uygulaması sırasında B vitamini karışımları ve yüksek Mg+ içeren ilaçlar ile müdahalede bulunulmalıdır.

    Sayın Abdullah Üzümcü, bu konuda düşüncesini bu şeklide beyan etmiş. Dikkate alınmasında fayda var.

    Saygılar...
     
  3. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Balık Veremi

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Paylaşım için teşekkürler, daha dikkatli olmamız gerekiyor sanırım.
     
  4. eemree

    eemree

    Mesajlar:
    6
    Yer:
    ankara
    İsim:
    Emre Yılmaz
    Ynt: Balık Veremi

    Peki bu hastaliğa yakalanan balık en fazla ne kadar yaşar?Benim ölmek üzere olan icemanim karantina akvaryumunda 1 aydır yaşiyor ve durumu iyi hareketli.Karin çökmesi hariç.Bunu sormamın nedeni hastaliği daha iyi teşhis edip ona göre tedbir almak istiyorum.
    Saygilar.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Balık Veremi

    Balığın ne kadar yaşayacağını veya ölüp ölmeyeceğini bilmek elbette zordur. Karantina tankında olması çok iyi. Karantina akvaryumuna sık sık su değişimi yapın. O kadar süredir yaşayan balık yem alıyordur sanırım. Samısak suyu emdirilmiş yemi verirken, Adenosanla ilacı yine yeme emdirerek balığınıza verin. Eczanelerde bulmak mümkün.

    [​IMG]

    Bu ilaç iç bakteriyal, viral bağırsak sorunları yaşayan Balıkların yemine emdirilerek verilmektedir. Bu hastalık çok zor bir hastalık. Bir çay tabağına bir çay kaşığı ekleyerek suyla karıştırılır, pul yeme emdirilir balıklara verilir. Umarım faydalı olur.
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Balık Veremi

    Daha önce hiç başıma gelmemişti ancak bugün uzun süredir tedavi tankında bulunan balığımın verem olmuş olduğunu gördüm... Gözü zaten uzun süredir "klozet"e bakıyordu (tedavi akvaryumu banyodaydı da)... Tabii hemen sifon marifeti ile iflah ettim hayvanı, tedavi akvaryumundaki herşeyi de çamaşır suyu ve deterjan karışımı ile dezenfekte ettim...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Balık Veremi

    Hocam aslına bakarsanız üzerinde konuşulması gereken bir konu bu. Balıklarımızı elbet seviyoruz ancak, bazı durumlarda duygusallığı elden bırakmak gerekiyor. Çok ağır bir hastalık, yaptığınız harekete (iflah etmek) destek vermiyor değilim, ve balık ölüsünün çöp gibi riskli yerlere atılması bile bence çok tehlikeli. Balığı çoluk çocuğun ulşamayacağı bir şekilde yok etmek mantıklı geliyor bana.
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Balık Veremi

    Temel Bey çok haklısınız... Zaten kanalizasyonu bu yüzden tercih ediyorum... Katı atık içinde bütün mikroplar bir arada iken ve her an bulaşabilecek bir canlı bulabileceklerken (bunlar çocuklarımız, biz kendimiz, başka insanlar ve hayvanlar olabilir) kanalizasyonda -özellikle hastalanıp ölen balığın vücudu daıldığında- mikroplar suya dağılacaklar ve sayılarını aynı oranda muhafaza edemeyecekler... O kadar seyrelecekler ki belki bir canlı ile temas etseler bile onu hasta etmeye yetemeyecekler...
     
  9. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    Ynt: Balık Veremi

    Bende sarı prensesimi bu yüzden kaybetmiştim. Damızlık boydaydı ve eş tutmuştu :(
     
  10. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Balık Veremi

    Abdullah Bey merak etmeyin.O kadar deterjanın ve ağır metalin arasında ne mikrop kalır ne birşey :p
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Balık Veremi

    Valla "herşey" kalır... Bizim kanalizasyon Kurbağalı Dere'ye açılıyor... Birkaç sene öncesine yani Dere ıslah edilene kadar her sene suya temas eden çocuklar hastalanırdı... Dizanteri başattı, iç parazitler 2. sırada...
     
  12. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ynt: Balık Veremi

    Kullandığımız deterjan vb ürünlere dikkat çekmek istemiştim Abdullah Bey,yoksa ben de biliyorum nelerin yaşadığını ;)
     
  13. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Balık Veremi

    Bidiğinizi biliyorum Cem Bey... ;) Ama ne demişler "Kızım sen dinle, gelinim sen anla."...
     
  14. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Emeğinize sağlık hocalarım . Çok güzel bilgiler bunlar.

    Saygılar...
     
  15. batmaz

    batmaz

    Mesajlar:
    21
    Dostlar benim otopharynx lithobates damızlık boydaki balığımda da bir hastalık var ama ne olduğunu pek kestiremiyorum.Bu başlık altına yazıyorum çünkü veremden şüphe ediyorum.Balığım yeme karşı istekli hareketliliğinde de sorun yok ama renginde solma ve aşırı zayıflama var gün geçtikçe balığımın vücüt formu bozuluyor göz bölümünün üst kısmında(kafada) sanki çökmeler var ve karın bölgeside iyice içe çökmüş durumda daha önce ahlim de aynı böyle olmuş ve ölümle sonuçlanmıştı. :(Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Murat Bey,
    Sizinde belirttiğiniz gibi zor hastalıklar bunlar. Balık içi hastalıklarının tedevisi zordur.

    İzoniasid :

    Balık tüberkilozunun tedavisinde kullanılır.

    Günlük doz yeme 3-5 mcg/gr,suya 3-5mg/L olarak katılır. Yeme yada suya karıştırılarak kullanılır. Önce balığınıza yem ile verin. Balığınız yem aldığından önce bu şekilde deneyin. Su değişimi yapın %20 oranında.

    Kloramin-T

    Özellikle protozoerlere karşı aktiftir 100 litre suya 1gr hesabıyla kullanılır.

    Eğer düzelme gözlemlenmiyorsa, Balığınıza bu ilaçla banyo yatırabilirsiniz. Akvaryum içerisinde de kullanılan bir ilaçtır. Ancak akvaryumda tek balık hastaysa önermem.

    İlaçların aynısını veya türevlerini eczanelerden alabilirsiniz.

    Geçmiş olsun.
     
  17. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Geçmiş olsun Murat Bey. Temel hocam gerekli açıklamaları yapmış. Tekrar geçmiş olsun.


    Saygılar.
     
  18. melike

    melike

    Mesajlar:
    75
    İsim:
    melike
    Benim balığımda galiba verem olmuş.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  19. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
     

Sayfayı Paylaş