1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balık yara ve mantarlarına yakmayan tentürdiyot

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 25 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    [​IMG]
    Yakmayan tentürdiyot:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Balıklar mantar hastalığına yakalandıklarında, çeşitli sebeblerle yaralandıklarında, mukozanın bir yerinden parazit temizlendiğinde bu bölge korunmasız kalır ve zaten iyi temizlenmez ise, oluşum tekrar hızlanır, daha ileri seviyelere ulaşır. Bu açıdan yakmayan tentürdiyot ile bu bölgeleri temizleyerek akvaryuma salmak yerinde bir harekettir. Fotoğraflarda size örnek olarak Discus balığının mantar ve çeşitli yaralarının yakmayan tentürdiyot ile temizleşini ve dezenfekte edilişini nacizane paylaşmak isterim.

    www.akvaryumportali.com
    Saygılar...
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Güzel bir paylaşım hocam em34:

    Bende balıklarda,açık yaralarda baticon kullanıyorum.Ancak yaraya çok fazla sürülmemeli ve pansuman biter bitmez balık akvaryuma salınmalıdır.Aksi takdirde balığın derisinde tahribata yol açıyor.


    BATİCON

    Kullanım Alanları :
    Polyod antiseptik solüsyon geniş spektrumlu mikrobisid, bakterisid, virüsid, fungusid, protozoid özellikte bir atiseptiktir.
    Ameliyatlardan ince cilt ve mukozanın antisepsisinde, jinekolojik ve doğuma yardımcı tedbirlerde, enjeksiyon, pansuman ve kan alma işlemlerinde, biopside dezenfeksiyon amacıyla yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
    Antiseptik amaçla yara, yanık tedavileri, pyodemi, mikotik ve bakteriyel enfeksiyonlar ve süperenfekte dermatozlarda, hijyenik amaçla cerrahi el dezenfeksiyonda kullanılır.

    [​IMG]
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Güzel paylaşım üstadlarım. Emeğinize sağlık.


    Saygılar.
     
  4. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Bunun yakmayanı hangisi baticonmu mersol mu?
     
  5. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Baticon yakar hocam.Dozajı iyi ayarlanmadığında balığın ölümüne sebep verir.Bu yüzden deneyimsiz arkadaşların baticon kullanmalarını tavsiye etmem.

    Mersol yakıcı değildir ama genede her ilaçta olduğu gibi aşırı dozajda kullanılmamalıdır.

    Saygılar.
     
  6. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Mersol:Aşırı merkürokrom absorbsiyonuna neden olabileceği için ileri derecede yanık veya derinin herhangi bir yolla tahrip olduğu geniş alanlarına uygulanmasından kaçınılmalıdır. Göze tatbik edilmemelidir.Organik metaryellerle ve iyotlu dezenfektanlarla birlikte kullanılmamalıdır.
    Baticon:Açıklaması yapılmış zaten,Betadin diye de araştırılabilir.Yüksek iyot bulundurması dışında bir yan etkisi yoktur.
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bence açık yaranın üzerine diş macunu/kül karışımı sürelim... :D

    Yahu bunun en garanti yolu ve yan etkisizi "sade" vazelin... Tabii vazelinli elle yere düşürürsek bir daha nasıl yakalarız onu bilmiyorum... Olsa olsa vazelinin tek yan etkisi budur heralde... :D
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam, vazelinin etkisi tentürdiyot kadar temizleme ve paraziti etkisiz hale getirmede varmıdır? Zira ben bu tedaviden sonra açık halde ve enfeksiyona açık yarada vazelini mukoza koruması için kullanılmalı diyorum. ;)

    Yani tedavide ikisinede yer ve ihtiyaç yok mu? :hepiniziseviyorum:

    Saygılar...
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Şimdi Temel Hocam tentürdiyot bakterileri öldürür ama bunlardan daha yüksek yapılı canlılara zarar bile vermez... Senin parazitten kastının ne olduğunu bilmiyorum... Mantar da bakteriden yüksek yapılı bir canlıdır ve tentürdiyottan etkileneceğini sanmıyorum... Önemli olan açık yaradan yeni enfeksiyon kapılmasının önüne geçilmesi ise vazelin bu işi hakkıyla görür... Bakterilerin temizlenmesi için tentürdiyot kullandı isen bile bunun üzerini vazelin ile sıvamanı öneririm... Yoksa tentürdiyot suya yavaş yavaş karışıp sürüldüğü bölgeden uzaklaşacaktır... Tentürdiyotun bakteri kırıcı etkisini göstermesi aniden yani kısa sürede de olabilir ama asıl önemli etkisi uzun süreli olarak sürüldüğü bölgeyi mikroptan steril tutmaktır... Suya karışmaya başlayınca bu özelliği ortadan kalkacaktır...

    Bence bakterilerden kurtulmak için -eğer yaralı bölge yatay organ/yanal çizgiden uzakta ise- önce ribozom üzerinden etkili bir anti-biyotik bölgeye uygulanmalı (örneğin kanamycin, spreptomycin ve bunlar gibi aminoglikozid grupları) daha sonra üzerine tentürdiyot uygulanmalı ve en son vazelin ile dşı kısım sıvanmalıdır... Ayrıca bu süreçte balığın bakteriler ile savaşını leyhe çevirmek için akvaryuma verilen hava yani O2 miktarı biraz artırılmalıdır... Balığın sudan aldığı O2 kan yolu ile yaralı bölgeye taşınacaktır...

    Temel Hocam bir de parazitten ne kastettiğini yazarsan ona da bir şeyler düşünmeye çalışayım...
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Parazitten kastım aslında belli hocam. Benim French angelda karşılaştığım şaşırtıcı büyüklükle kimliği belirsiz tek hücre bir parazitten, mantara sebeb olan parazitler, mukazaya gömülerek mukuzadan beslenen parazit gruplarıdır. Beyaz benek gibi balık üzerinde ilk etapta yaraya sebeb olmayan parazitlerden söz etmiyoruz.
     
  11. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Temel Hocam bahsettiğin parazitlerin hemen hiçbirine tentürdiyot birşey yapmayacaktır... Dış parazitlerin büyük kısmının sanıldığının aksine dışardan ilaçla değil içerden yani kan yolu ile ilaçla tedavi edilmesi gerekmektedir... Dış uygulama bir kısmını ekarte etse de asıl kan ile parazitin bulunduğu yere taşınacak ve parazit tarafından vücudun içine alındığnda paraziti zehirleyip düşürecekyöntemlerin uygulanması daha etkili olacaktır kanaatindeyim...

    Örneğin insanlarda mantar tedavisinde kullanılan Ketoralin tablet, krem ve şampuan...

    http://www.bilimpharma.com/urunler/sort.aspx?kategori_id=0&sort=K
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hocam öyle diyorsan elbette öyledir. Fakat büyük tek hücre bir parazitin temizlenmesi ve cımbız ile alınmasından sonra tentürdiyot kullanımına sıcak bakılabilir.Ardından mukuza koruması amaçlı vazelin aklıma çok yatıyor açıkcası. Kullanmış ve başarı almış olmamında etkisi var düşüncemde sanırım.
     

Sayfayı Paylaş