1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarımıza verilebilicek Meyve ve sebzeler

Başlığı 'Forum Arşivi' kategorisinde kaan07 tarafından 31 Mart 2011 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    640
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Kestane

    Haşlanmış veya közlenmiş şekliyle verilebilir.Bugüne kadar verdiğim hemen her balık grubu reddetmeden ve iştahla yedi.Özellikle üreme döneminde faydası olduğuna inanıyorum.
    Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

    Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir.

    100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

    Kalori ( kcal) : 160

    Karbonhidrat (g) : 34

    Şeker (g) : 9,6

    Protein (g) : 3,2

    Yağ (g) : 1,8

    Sodyum (mg) : 9

    Potasyum (mg) : 395

    Mısır

    Haşlanmış mısırın kabuğunu soymak ve elimle ezmek suretiyle yine birçok balık grubunda denedim ve iştahlı bir şekilde yediklerini gördüm.Özellikle bitkisel beslenen balıklar tarafından çok beğeniliyor.

    Mısır, besin değeri yüksek olup; her 100 gramında 8.5 gram protein, 73 gram nişasta, 4.3 gram yağ, 72.2 gram karbonhidrat, 22 miligram kalsiyum, 21 miligram fosfor, karoten ve çeşitli vitaminler bulunur. Mısırdaki selüloz miktarı pirinç ve buğday unundakinden 7 kat ve karoten miktarı 5 kat fazladır.

    Bezelye

    Haşlanmış bezelyeyi her mevsim bulamasak da bulduğumuz dönemlerde haşlayarak buzluğumuzun bir köşesine koyabiliriz.Yine özellikle otçul balıklar olmak üzere birçok balık grubu tarafından tüketiliyor.Kabuğu soyulmak suretiyle ezilerek suya bırakılabilir.

    100 gr. çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 6,3 gr. protein; 14.4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 2 gr. lif; 116 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 1.9 mgr. demir: 2 mgr. sodyum; 316 mgr. potasyum; 35 mgr. magnezyum; 640 IU A vitamini; 0.35 mgr. B1 vitamini; 0.14 mgr. B2 vitamini; 2.9 mgr. B3 vitamini: 0,16 mgr. B6 vitamini; 35.5 mcgr. folik asit; 27 mgr. C vitamini ve 2.1 mgr. E vitamini.

    Portakal

    Portakalın kabuğundan ayrılmış iç kısmını ezmeden suya bırakarak balıklara verebilirsiniz.Daha çok cichlid türlerinin ilgi gösterdiğine şahit oldum.

    Ağırlık gr....: 200
    Protein......: 1.1
    Karbonhidrat:
    Yağ�........: 0.3
    Kolestrol...:
    Kalori�.....: 69
    Kalsiyum....: 47.6
    Demir�.......: 1.0
    A vitamini...: 168
    B1 vitamini.: 0.1
    B2 vitamini.: 0.0
    Niasin�......: 0.3
    C vitamini...: 82.6
    Böğürtlen

    Böğürtlenin her meyvesinde çekirdek olsa da(bileşik meyvedir,bir tanesinde birden çok meyve bulunur) özellikle büyük balıkların en azından etli kısımlarını yediğini gördüm.
    Vitamin açısından zengin olup,anti kanser özelliği olan birçok bileşiğe de sahiptir.

    Dut

    Böğürtlen için söylediklerim dut için de geçerlidir.

    Marul

    Hafif derecede haşlanmış olan marulu suya bıraktığınız zaman özellikle otçul balıklar ve barblar tarafından hızla tüketiliyor.

    100 gr. marul vb. salatalarin içerdiii ortalama besin deierleri iunlardir: 14 kalori; 0,9 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yai; 0,5-0,8 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 20 mgr. kalsiyum; 0,5-0,7 mgr. demir; 9 mgr. sodyum; 175-220 mgr. potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,06 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini; 0,005 mgr. B6 vitamini; 10-55 mcgr. folik asit; 5-6 mgr. C vitamini ve 0,2-0,57 mgr. E vitamini.
    Yine lahana,pazı,kabak ve salatalık da bu yöntemlerle verilebilir.

    Ispanak
    Haşlanmış ıspanak yine çoğu otçul balık başta olmak üzere nerdeyse tüm balıklara tarafından tüketiliyor.Vücudun demir alımını ilk başta azaltsa da bu ciddi bir etki taşımamakta.

    Şeftali
    Yine kendi beslediğim birçok balık grubu ezilmiş ve yumuşak şeftaliyi itirazsız tüketmiştir.

    Kivi

    Diğer meyvelerin çoğu gibi kabuğu soyulmuş ve ezilmiş şekliyle birçok balığın yediğini gözlemledim.

    Nar

    Narı çekirdeklerinden ayırmak oldukça güç bir iş olsa da sadece etli kısmı verildiğinde yine birçok balık grubunun yediğini gördüm.


    Tetra. grubu gibi dişli balıklar tohumları yemeye meyil göstermişlerdir.Bu sebeple onlarda badem,kabak çekirdeği,antep fıstığı,ceviz kullandım.


    Not: Konun asıl sahibi başka bir forumdan tanıdığım bir abimdir. Kendisi çok deyerli bir abimdir.Konusunu izin alarak burda da yayınlamak istedim...
     
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.333
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Balıklarımıza verilebilicek Meyve ve sebzeler

    Portalımızda alıntı yasaktır. Konu kilitlenmiş ve arşive taşınmıştır.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş