1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarım sağlıklı gözüküyor mu ?

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde Armağan Bakırcıoğlu tarafından 17 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Evet arkadaşlar sipariş ettiğim ürünler elime ulaştı... Nitrit testi ph testi yeni yemim NLS Thera a+ ve de Tetratec Ex 700 fdış filtre... Daha önce de yazdığım gibi dün akşam Yunuslarım 4 tane yeni tanklarına gittiler.. Umarım orada daha mutlu olurlar... Yalnız korktuğum başıma geldi sanırım JBL in nitrit testini yaptım ve kırmızı bir sonuç aldım... Skalanın sonundaki renkle aynı çıktı ki sanırım bu kötü haber... Akvaryumum hazır akvaryum ve tepe filtresi var akşam hemen Ex 700 ü de ekledim ve iki filtreyi birlikte çalıştırıyorum... Eski filtrede eğer varsa ki umarım vardır bakterilerin devamlılığını sağlamak adına... Bu akşam yemleme yapmamayı düşünüyorum sonraki yemlemelerimi de yarı yarıya azaltacağım.. Bunun dışında beş parça kaya tuzu ekledim akvaryuma... (120l) Ayrıca dekorları azalttım hem balık sayısı azaldı hem dekorlar azalıp su miktarı fazlalaştı... 3 - 5 kilo civarı kaya çıkarttım içeriden.. Daha ufaklarını bıraktım hala saklanma yerleri var... %40 kadar dip çekimi yaptım ancak daha önce dinlendirdiğim su %30 kadar karşıladı hemen yeni su dinlendirmeye başladım onu da ekleyeceğim...

    Acaba bunun dışında başka neler yapmalıyım... Akvaryumum oturmuş akvaryum değil 1 ay olmadı kuralı... İlk kurarken Seranın kırmızı kapak ve mavi kapağını kullanmıştım.. Bakteri kültürü ve su düzenleyicisi diye vermişlerdi... Bu tarz birşeye ihtiyacım var mı tekrar ?
     
    Alparslan bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Armağan abi iki filtre kullanmanın faydası büyük,böyle yapman çok iyi bakterilerin devamlılığı adına,fazlalıkların çıkması da güzel olmuş daha rahat dolaşırlar.Bakteri kültürü ve su düzenleyicisi şu aşamada kullanman doğru olur kullan derim...:)
     
    Armağan Bakırcıoğlu bunu beğendi.
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Armağan bey bu hobiye hakkını veren bir hobici olacaksınız, şimdiden tebrik ederim. Kumdan bahsetmemişsiniz, resimlerde de göremedim. Nitrit'iniz fazla ise, bakteri kültürünüz işe yaramamış / suyun yeni döngüye girmesi / filtre medyalarınız arasındaki süngeri miktar azlığı / kum ve dekorunuzda kullandığınız kayalarda gözenek azlığı vs. gibi bir çok neden nitriti engelleyecek bakterilerin oluşumunu engeller. Su değişimini bu aşamada %40 gibi bir oranda pek tavsiye etmezdim açıkçası biraz fazla geldi Nitrit'i nitrat'a dönüştürecek bakterilerin yaşam alanlarını bir an önce oluşturmak nitrit'i engelleyecektir.

    Nitrit yüksekliği, mukozası zarar görmüş veya direnci az olan canlılarınızda dış parazitik hastalıklara ve bunlara bağlı olarak balıklarınızda iştahsızlık, kayalara sürtünme gibi tepkiler görmeniz muhtemel sebepler arasında. Tabi normalde dış parazitlerin büyük çoğunluğu zaten gözle görülebilir boyda olduğundan sık veya özellikle ithal balık tanka eklenmemiş ise bu ihtimal oldukça azdır. Canlıda görünen sürtünme genel olarak hep dış parazite yorulur ve buna uygun olarak tedavilere başlanır. Oysa nitrit fazlalığından kaynaklı da olabileceği unutulmaması gerekir.

    Bence sizin için kötü haber yok şimdilik, yerine getirilecek doğru hareketlerin zaten bilincindesiniz ve bu hobiyi hakkıyla idame ettireceğinden hiç şüphem yok. Balıklarınızın son günlerde sakin olduğundan bahsetmişsiniz. Nüfus azlığı balıkları biraz çekinden yapar. Yunus türü zaten ağırbaşlı sakin bir tür, onlar için endişelenmeyin. :) Sarı prensesleriniz de yunuslarla uyum sağlamışlarsa sakinlikleri bu yüzdendir.

    Yunus türüne göre, daha hareketli bir tür tercih edecek olursanız, sarı prensesleriniz de aynı oranda hareketlenecektir. Tekrar Chichlid besleyecek olsam, mozambik tercih edebilirdim, tek tür ve yeterli nüfus ile oldukça keyifli canlılardır. Kızışma döneminde renk değiştirebilen türler sizi fazlasıyla tatmin edebilir. Erkeği - dişisi renkli olsun dişiler renksiz olmasın derseniz malawi'nin bir çok güzel türü var tercih edebileceğiniz. Özellikle Mbuna türlerine bakmanızı tavsiye edebilirim.

    Sağlıklı canlılar.
     
  4. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Teşekkürler Alparslan.. Su düzenleyicisi ve bakteri kültürünü tankta balıklar varken kullanmak doğru mudur ?
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Erman çok güzel noktalara temas etmiş ağzına sağlık. Bakteri kültürü içinde balık olan akvaryumda kullanılabilir ama su düzenleyici kullanmak hata olur. Safe ürünler ilk anda yakıcı olabilir ve zaten anlamı da yoktur. Su değişimi için bekletilen veya hazırlanan su üzerinde kullanmak en doğrusu.
     
    Armağan Bakırcıoğlu bunu beğendi.
  6. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Erman Bey sağolun..
    Yunuslarım yeni tanklarına gittiler... Şuan bende 5 Sarı prenses ve 4 Demasoni 1 de ne olduğu belli olmayan bi balık kaldı... Yunuslarım ne yazık ki hiç sakin değillerdi... 3 haftadır hep ortalığı karıştırıyorlar.. Ne sp lere ne kendilerine rahat vermiyorlardı... Akvaryumcumun hepsini erkek vermiş olabileceğini bile düşündüm bir ara... Yine de bekledim alışırlar diye.. Yok olmadı :) Yem verirken bile en üste gidip diğerlerine yeme şansı tanımıyolardı.. Hatta diğerleri beslenemiyo diye fazla yem bile verdim sanırım... Şimdi yeni tanklarında sadece kendileri var... Bir arada nasıl olacaklarını gözlemleyeceğim yakın bir arkadaşıma gittiler...
    Bunun dışında kumum tuz tanelerine benzer incelikte beyaz renkli bir kum... Zeminden 3 - 4cm kadar kaplılar... Akvaryumumu satın aldığımda plastik bir çuvala benzer üzerinde renkli balık resimleri olan paketten döküp vermişlerdi... 4 - 5 defa duru suda yıkadım tekrar tekrar ve doldurdum akvaryuma... İlk gün fena bulanıktı filtre çalışır vaziyette hem su dinlendi hem bulanıklık gitti...2. dinlendirdiğim gün yarımşar tüp bakteri kültürü ve su düzenleyici, 10 top kaya tuzu , bir de şu her akvaryumcunun evinde senelerdir bulunan mavi ilaçtan 3 damla damlattım, 3 - 4 tane de yem tanesi attım bakteriler için iyi olduğunu okumuştum... 24 saatte bu şekilde kaldı... Toplam 3 gün dinlenen suya sonra sırasıyla 2 sp ardından 2 yunus ardından da 2sp ve 2 yunus daha ekledim 1 hafta arayla... Balık sayısı 8 olunca kargaşa başladı... Aslında Yunuslar başlattı diyebilirim :) Sonrasında akvaryumunu tropikale çeviren bir arkadaşımdan 4 demasoni ve 1 sp ve ne olduğu belirsiz bir balık geldi... bu belirsiz olanın ağzı dolu yavrulukta duruyo baba demasoniymiş yine bendeki... Neyse Bi sp anne de yavru tankımda vardı...
    Sonuç olarak litreye göre çok balıkvardı... Ben de bu sebeple ortalığı karıştıranları Yunuslar olarak belirleyip onları yeni yuvalarına yolladım... Şuan tankta 5 Sarı prenses ve 4 Demasoni 1 de ne olduğu belli olmayan bi balık kaldı... Ve yüksek nitrit :)
     
    Erman Pehlivan bunu beğendi.
  7. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Hangi markayı önerirsiniz.. Bakteri kültürü ve su düzenleyicisi için ?
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben bakteri kültürü ve su düzenleyicilerden efret ederim işin aslı ama bakteri kültürü zaman zaman denedim. Prodibio iyi bir ürün ve biraz olsun işe yarar dediğim tek bakteri kültürü.

    Su düzenleyiciler için yoruma gerek olmadığını düşünüyorum. En güzel su düzenleyici bizim bulduğumuz epargriseovit gerisi şahsen boş. Eczanenize danışınız, fazla dozda hekiminize baş vurunuz.:)
     
  9. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Prodibio
    Bu ürün için 15 günde bir diyorlar... 1000 litreye 1 ampul 120 litreliğe ona göre kullanınca ampulun kalanı muhafaza edilebilir mi ? Ayrıca 15 günde bir periyotları hiç bitmiyor mu ? Yani ömür boyu uygulanacak mı bu kültür ?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ampuller kırıldığında kullanmak gerekir ve zaten bir ampulü herkes litreye bakmadan ekliyor, kurulumdan hemen sonra bir adet değil kutunun tamamı kullanılmalı bildiğim kadarı ile, tek tek kullanımı akvaryumun ilerleyen süreci için geçerli.

    Devamlı mı kullanılacak kısmına yanıt kullanan kişiye bağlı, isteyen bağlanır devam eder, isteyen doğal biyoloji bekler.
     
  11. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Armagan bey,değerli üstadların yorumları üzerine söylenecek pek fazla bişey kalmamıs.Cok degerli ve yönlendirici acıklamalarını birde ben üstüne bişeyler söyleyerek dagıtmak istemem.Ama su konuda şahsi fikrimi söylemek istiyorum.Ben tanklarıma hiç bir kosul altında yapay madde sokmuyorum.Bu ürünlerin ticari metalardan öte bişey olmadıgını düşünüyorum.Her türlü kültürler, düzenleyiciler tedavi edici ürünler falanlar filanlar....Örnegin 3gün önce beyaz benek olan bettalarımın bir kısmına metilen mavisi uyguladım ısı 26 derece yaptım.Bir kısmınada tanka damlatma usulü ile tuz solusyonlu su ekledim.ısıyı 31 derece yaptım.İnanın 2. tanktakiler 3 saat sonra benekleri döktüler. 1.tank 12 saat sonra basarıya ulaştı.Deneme yanılmalar sonucu basarılı olduguna inandıgım cok kolay ve bitkisel uygulamaları yeri geldikce paylaşmak isterim.Demek istediğim şu;Piyasada şu için bu için diye satılan ürünlere fazla rağbet etmeyin.Hem paranıza hem emeginize yazık.Sonu hüsran olunca insan daha kötü oluyor tabi.Su bir damla bile olsa canlıdır.Bırakın fazla üstelemeyin zamanla o her seyi en mükemmel sekilde yapacaktır.Saygılar.
     
  12. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Akvaryumumda kendiliğinden bir bakteri döngüsü oluşur derseniz ben de yapay işlere girmek istemem tabi..
     
  13. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Olusacaktır Armagan bey biraz sabır ve zaman gerekli.
     
  14. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Dediğiniz gibi yapıyorum... O günden beri hergün %10 su değişimi yapıyorum... Yarın da %30 yapıcam... Bugün tekrar ölçüm yaptım haya nitrit oranı yüksek JBL testin skalasında olmayan bir oranda 1 den yüksek yani...

    her gün 3 tane kaya tuzu atıyorum bunun zararı olmaz umarım...

    Bir de Ecobio-Block adlı bir ürün buldum... Gerçi Türkiyede sadece 1 tane bulabildim o da 70l içinmiş yine de aldım gelmesini bekliyorum... Biraz canım sıkkın nitrit olayından...

    75799700_tn50_0.jpg

    bu da bahsettiğim ürün 70l içinmiş benim 120l ama belki iş görür...
     
  15. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Armagan bey merhaba.Ulaşmış oldugunuz nitrit oranı 1 degerinin üzerindeyse gercekten tehlikeli bir durum.Bu noktada bişeyi ögrenmek istiyorum.Balıklarınız davranısları nasıl.Kavgaları sormuyorum.Bireysel olarak davranışlarında gözlemlediğiniz bir anormallik varmı?Örnegin hızlı ve cevik hareketlerle kuma kayaya sürtünme,baş aşagı asılı kalma,filtrenin hava veya su cıkısından ayrılmama sıklıkla su yüzeyinde dolasma gibi?
     
  16. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Demasoniler kendi oyuklarında takılıyor... Akvaryumun sağ tarafındaki oyukları kendilerine benimsediler... arada çıkıp hızlı çevik yüzüp tekrar çekiliyorlar... Sarı prenseslerimden biri dediğiniz gibi takılıyo ısıtıcı yakınlarında yüksek bi yerde kafa yukarı gelecek şekilde takıldı 1 gün boyunca bugün de bi kayanın yanında kuma çöküp dinleniyo... Yunuslar gittiğinden beri kuma sürtünme tespitim yok denecek kadar az... Kavgalar da az aslında... Sakinlik fazlalaştı...

    Dipte yüzme oranı çok daha fazla... Dün yatarken gözlemledim zaten ben yanlarındayken çok utangaçlar... Uzaktan yatarak izlediğimde bol bol yüzüp oynuyolar.. Nadiren yukarı çıkıyolar... Ama bi sp (Tahminimce dişi çünkü diğerleri kovalıyo arada bir onu...) o askıda çok sakin hatta yemlere bile atlarken görmedim... Diğerlerinden daha açık renk ve yanlarında zebra gibi siyahımsı desenler var bi fotosunu çekip yollayacağım az sonra...
     
  17. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Fotograflar
     

    Ekli Dosyalar:

  18. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    Bu da kısa bi video

     
    tamerkokcu ve Alparslan bunu beğendi.
  19. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Anladım,sanırım bazı balıklarınızda nitrite baglı zehirlenme belirtileri görünmüş.Yeni kurulmuş tanklarda biyolojik döngünün oturması tam bir baş belasıdır.Bu sürec dogru adımlar atıldıgı zaman dahi 35ila 45 günü bulabilmektedir.Bu döngünün dogru ve en yararlı biçimde işlemesi için tankın bol miktarda havalandırılması gereklidir.Döngüde ortaya cıkan ilk amonyaktır ve bu oldukca zehirli bir maddedir Armaganbey.Ama O2 yeterli oranda bulundugu bir tankta olusan bakteriler amonyak ile O2 yi birleştirerek daha az zararlı olan nitrite cevirirler.Bir sonraki asamada nitrit,daha az zehirli olan nitrata dönüstürülür.Buna biyolojik döngü diyoruz.Nitrit olusumunu saglayan bakteriler 20/30 derece ısı aralıgında oldukca aktiftirler.Dediğim gibi akvaryum kurulumundan itibaren ilk 45 gün en tehlikeli dönemdir.Bu sürec içierisinde fazla yemleme yapılmamalı,orantılı su değişimleri aksatılmamalı,eger varsa oturmus bir akvaryum suyundan asılama yapılmalı.Düşük nitrit seviyelerinde balık dekor kaya kum vs sürtünme ani iniş cıkıslar yapabilir.Bas asagı askı pozisyonunda saatlerce kalabilir.Ancak seviye yükseldikce balıkhareketsiz uyusuk bir hale gelebilir.Yeme gelebilir yemlenebilir bu konuda sıkıntı yoktur.Ancak yüksek nitrite baglı baktriyel hastalıklarla içorgan tahribatına varan ölümlere maruz kalacaktır.Bir tanktaki nitrit oranı 0 olmalıdır ama kabul edilebilir ölcü0,25 dir EGER BU ÖLCÜNÜN ÜZERİNDE NİTRİT TESPİT EDİLMİŞSE:
    1)filtrasyonu kapatın, yüksek oranlı havalandırma yapın, yemlemeyi 3/2 oranında azaltın.
    2)%30 su degişimi yapın ve degiştirilen suya 10gr/5 lt ölcüsünde tuz solusyonu ekleyin.tuz eklemekteki amac nitrite baglı zehirlenmelere karsı balıgın ugrayacagı hasarı en asgariye indirgemektir.
    3)tekrar ölcüm yapın ve 24 saat içinde bu işlemleri tekrar uygulayın.BU YAZI; İSMİNİ BİLMEDİĞİM BİR YAZARIN YAZISINDAN ALINTIDIR.Armagan bey fazlasıyla akademik olan bu uzunca yazıyı anlaşılabilir en kolay hale indirgeyerek ve kısaltarak yazdım.Bu işin akademik kısmı.Tavsiye edebilecegim en pratik yol,oturmus ve içeriğinde hastalık barındırmayan bir tanktan su ilavesi yapmanız.Tavsiye etmeyecegim ama aklınızda bulunsun diyecegim yöntem ise(ben denedim olumlu sonuclar aldım.Ama sizdede olurmu bilmiyorum)akan bir dere ırmak vs.den bulandırmadan aldıgınız 20 lt kadar suyu tankınıza asılamanız.Üretilen satılan materyallerle hiç ilgilenmiyorum Armagan bey o yüzden bahis konusu olan ilaçlar hakkında olumlu olumsuz bişey diyemicem.Saygılar.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  20. Armağan Bakırcıoğlu

    Armağan Bakırcıoğlu

    Mesajlar:
    434
    Yer:
    Üsküdar İstanbul
    İsim:
    Armağan Bakırcıoğlu
    İstanbul üsküdarda yaşıyorum arabam da yok haliyle ırmak gibi bir seçeneğim yok... Güvendiğim bir akvaryum da ne yazık ki yok... Videoya baktınız mı acaba belıkların davranışları ortalama bu şekilde... Bir de orda havalandırma da gözküyor sanırım... Filtrasyonu kapatma konusunda tam anlamadım... Şu an ben aksine filtrasyonu arttırmıştım... Akvaryumumun tepe filtresinin yanında bir de Tetratec Ex700 dış filttre çalışıyor... Baya baya kapatmam mı lazım ikisini de.. bir de ikisini de kaparsam sadece hava taşı kalıyo havalandırma için...
     

Sayfayı Paylaş