1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıkların beslenmesi

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

    [​IMG]

    Balıkların dengeli belenmeleri hakkındaki genel fikirlerimi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Balıklar tamamen etçil, tamamen otçul ve karışık olarak beslenme alışkanlığına sahipler. Akvaryumlarımızda bizlerin bazı konulara daha fazla dikkat etmemiz gerektiği konusunu bu durum ön plana çıkarıyor. Özellikle karotein içerikli gıdalarda zararı ve kirlilik oranı üst seviyede olur. Bazı türler günde az ve sık beslenmesi gerekir. Bu tür balıklar için akvaryuma büyük bir yem parçası atılarak gün boyu yemeleri beklenmemelidir. Bunun sebebi balıklar genellikle mideleri dolana kadar yerler ve ardından fazla gıdayı depolamaya başlarlar. Yemin fazlası suda askıda kalır ve çürüme başlar. Bu durum akvaryumda kirlilik yaratacaktır. Bitkisel ağırlıklı beslenen türlerde salata yaprağı, nori yosunu gibi besinlerde uygulanabilir. Karotein içerikli gıdalarda sakıncalıdır. Balıkları aşırı yağlandıracak besleme şeklinden ve yağlı içerikli yemleri fazla vermekten kaçınmak gerek. Sağlık sorunları yaratacağı gibi, hareket canlılığının kaybolması, renk solması, üreme yetersizliği gibi sorunlarda oluşacaktır. Balıkları beslerken dikkat edilecek hususlardan birtanesi, hızlı yüzücüler arasındaki yavaş türlerdir. Yavaş türlerin besin alamaması yine ortaya dengesiz bir beslenme çıkaracaktır. Hızlı yüzücüler gıda için hızlı davranır ve tüketirken, yavaş olan türler aç kalacaktır. Bunun önüne geçmek için batma süresi farklı yemler tercih edilebilir. Dikkat edilecek diğer konulardan biri ise, genç balıkların erişkin bireylerin içinde daha yavaş ve yemde seçici olmasıdır. Onlar için daha ince taneler seçilmelidir. Erişkin bireyler büyük parçalara öncelik verirken, genç balıkların küçük parçaları toplamaları kolaylaşır. Akvaryuma yeni eklenmiş olan balıklar çekingen davranabilir. Balık sağlıklıysa bu sorun zamanla aşılırken, hasta olanlar yemleri tamamen görmezden gelebilir. Balıkların beslenmeleri sırasında gözlenmesi gereken konulardır. Balıklarda insanlar gibi, besin ve diyet olarak çeşitlilik gösterir. Balıkların yemlerini çok çeşitli bulundurarak, doğal yaşamdaki beslenme alışkanlıkları taklit edilmelidir. Alternatif kurutulmuş yem, canlı yem ve yeşillikler ile dondurulmuş gıların karışımından karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerin bir denge kurmasını sağlamak sağlıklarına teşvik ve yardımcı olur.

    İpuçları ve uyarılar:

    Canlı veya taze yiyecekler besleyici ve en çok tercih edilen balıklar tarafından sevilen gıdalardır. Solucanlar, böcek larvaları, su ve tuzlu su fleas karideslerini çabuk ve eğlenceli olarak tüketeceklerdir.

    Akvaryum balıklarına verilecek olan canlı yemler hastalık getirmeyecek ve bakteri taşıyacak kirliklikte olmamlıdır. Bu nedenle, her zaman temiz yerlerden alınmalı ve bulundukları sular kirli olmamalıdır. Ölü olanlar ayıklanarak temizlenmelidir. Bu tarz canlı yemleri tuzlu suda bekletmek faydalıdır.

    Balıkların ağız yapıları beslenme şekillerini gösterir. Aşağı doğru dönük ağızlı balıklar dipten beslenme alışkanlığına sahiptir, batan yemler bulundurulmalı ve tercih edilmelidir. Tamamen bitkisel beslenen türler için yemler bir kaç çeşt olarak bulundurulmalı ve farklı markaların farklı içeriğe sahip yemleri tercih edilmelidir.

    www.akvaryumportalı.com bak:

    Saygılarımla... ;)
     
  2. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Çok güzel paylaşım üstad. Çok değerli bilgiler mevcut. Emeğine , yüreğine sağlık.


    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş