1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklar İçin Yuva Hazırlamak

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde volkantr34 tarafından 14 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Merhaba Arkadaşlar

Dıy yuva tasarımı için daha önceden araştırmalarım neticesinde yuva yapmaya karar vermiştim.Kalekim malzemesinden dıy yuva yapmış fakat malzemenin bu olmadığına dair bilgiler verilmiştir.Paylaşımda bulunan üstadlarımızın bilgilerine saygı duyduğumu belirtir bu yaptığım paylaşımın yanlış anlaşılmamasını temenni ederim.Çünkü bu malzemeyi bana temin eden ve tesislerimizin bakımından sorumlu büyüklerimin verdikleri bilgiler ışığında kesinlikle bir sorun teşkil etmeyeceğini ve suya salınım yapmayacağına dair ehil kişilerinden kesin cevaplar aldım.Ve Kalekim malzemesinden yapmış olduğum bu dıy yuva yaklaşık 1 aylık süredir tankımda konuşan vatozuma ev sahipliği yapmaktadır.Vede tankımda hiçbir balık ölümü gerçekleşmemekle beraber suda hiçbir renk değişimi olmamıştır. Şimdi izninizle yapmış olduğum yuvanın nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmak istiyor ve bana yardımlarını esirgemeyen tüm üstadlarım ve yapımında emeği geçen Yusuf kardeşime teşekkür ederim.

Malzemeler :

1 ) 1 adet plastik kap ( Mutfaklardada bulunan yada plastik krem çikolata kaplarıda olabilir , büyüklüğünü ihtiyacınıza göre belirleyebilir ve heryerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. )

2) 1 adet kartondan kap ( Bu kap ; plastik kabımızın üzerine dökeceğimiz kalekimi şekillendirmek için bize yataklık edecek. )

3) 1 adet harcı karıştıracak kullanılmayan plastik kap

4) 1 adet karıştırıcı ( Size kalmış.Cetvel yada herhangi bir çubuk )

5) 1 yada 2 su bardağı kalekim

6) Macun kıvamına getirene kadar eklenecek 1 bardak su

7) Yuvanın üstünü kaplamamıza yarayacak akvaryumumuzda ki kumla aynı yada akvaryumumuzdan alınmış kum

8) Birazda akvaryum silikonu

Hazırlanışı :

Öncelikle karton kabımızı plastik kabımıza tam uyacak şekilde kesip yuvanın ağızını kapatacak şekilde yerleştiriyoruz.

Kalekim'i ve suyu başka bir kapta macun kıvamına getirene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.Çok iyi ve ağır ağır karıştırmalıyız ki içerde hava kalmasın.(Zaten karıştırırken ufak ufak kabartılar karıştırma esnasında üste gelince pıt pıt patlıyor.) 1-2 dakika ara verip tekrar karıştırın ki iyice yoğunlaşsın.

Yoğun macun kıvamına gelene kadar karıştırdığımız kalekim'i, kullanacağımız yuvanın üstünü ve yanlarını tamamen kaplayacak şekilde ağır ağır dökmeye başlıyoruz.

Geniş yüzeyli bir aparatla (cetvel olabilir) üzerini iyice sıvıyor ve oval bir şekil veriyoruz.Ondan sonra doğallığı açısından tabanımızla aynı olan ve kuru olmasına dikkat ettiğimiz kumumuz ile üstünü iyice sıvıyoruz.Kumu üstüne yapıştırırken çok bastırmamaya özen gösterin ve cetvelle ufak ufak bastırarak yapışmasını sağlayın.

Bütün işlemler bittikten sonra yuvamızı oda sıcaklığında garanti olması açısından 3-4 gün kurumaya bırakıyoruz. İlk yuvada yaptığım buzdolabına koyma hatasına düşmeyin o zaman emeğiniz tuzla buz oluyor anında. :uyari:

2. gün yuvamızı içinde bıraktığımız karton kısımdan ayırın ve o şekilde kurumaya devam etsin.Burda dikkat edilmesi gereken husus ise bu işlemi dikkatli yapın ve acele etmeyin.Kuruma işleminin devam etmesi için kartondan sıyrıldıktan sonra altında kağıt gibi birşey olsun ki üstten ve yanlardan düşecek kumumuz ortalığı kirletmesin.

İşte yuvamızın bitmiş hali aşağıdaki gibi oluyor.Fakat işimiz henüz bitmedi ve balıklarımızın sağlığı için yaptığımız yuvayı 1 hafta kadar bir sürede bir kova suyun içinde bekletmeliyiz ve yapabileceği salınımı bu kova dolu suda yapmasını beklememiz gerekiyor.Salınımın suyu doyurma ihtimali ve salınımı durdurmasına karşın suyu 3 günde 1 tazelemekte fayda var.Yuva çok ahım şahım olmadı belki ama ilk dıy çalışmam olduğu için ve yaratıcılığın sizlerde olduğunu hesaba katarsak bu şekilde çok daha güzel ve kendi tasarımlarımız olan yuvalar oluşturabiliriz.

Yanlarınıda kumla kaplamak için akvaryum silikonunu kullanıyoruz.Silikonlayıp sıvadıktan sonra kumları yanlarına yapıştırıp bu şekilde 2-3 gün kurumaya bırakıyoruz. Bu aşamanın resimlerini çekemedim ilk heves olduğu için unuttum.Bu yüzden herkesten özür diliyorum.Ama kaçırılan çok bişey olmadığınıda belirtmek isterim.Mantık aynı çünki.

2-3 günlük kuruma işlemide bittikten sonra her türlü tehlikeye karşı 1-2 gün suda bekletmemiz yeterli oluyor ve akvaryumumuzda ki yuva ihtiyacı duyan balıklarımız için ideal bir yuva hazır hale geliyor.

Benim bu yuvayı yapmakta ki amacım konuşan vatozumun akvaryumun yeni dizaynından sonra kendini rahat hissedebilecek yeri olmadığı içindi.Yuvayı ve güvenliliğini keşfedene kadar 1-2 gün geçti ve artık yuvasından yemek yemek dışında çıkmaz oldu.Doğasıda bu şekilde zaten.En azından akvaryum ortamında.Yuva dar oldu diye düşünmenize gerek kalmıyor ve kendisi üzerine düşeni yapıp yuvasını genişletiyor.Nasıl mı ? Yuvada kendini rahat hissedecek genişliği sağlayana kadar bütün kumu dışarıya atarak.Çok enteresan bir çalışma ve görülmeye değer bir davranış sergiliyor.O kadar çok kumu dışarı çıkardıkı yuvanın arkasında ki difformislerin (çınarların) kökleri yuvanın ağzından bakıldığında hemen hemen boşta gözüküyor.Ama kökler dibe indiği için bir sorun teşkil etmiyor.Dışarı attığı kumlarla içerisi bayağı bir çukur oldu :)

Buda yuvanın görünüşü

1 ayı bulan süre içerisinde akvaryumda hiçbir olumsuz etkisi olmadığını belirtmek isterim.Yuvada hiçbir yapısal değişiklik yok salınımda yok.O bakımdan yuva ihtiyacı duyan balıklarınıza bu şekilde yuvalar yapabilirsiniz.Tüm yuvanın hazırlanışı 6-7 dakikanızı almıyor.Akvaryuma eklenme süresi olarak uzun gelebilir ama balıklarımızın sağlığı, mutluluğu ve kendi emeğimiz olan bir çalışmayı balıklarımıza kazandırdığımız için bu süre hiçte o kadar uzun değil.

Bu yuvaları fugapool malzemesi ilede yapabilirsiniz yapılış mantığı aynıdır.Umarım fikir veren bir paylaşım olmuştur.

Kalekim'i üzerine döktüğüm plastik kabı ben çıkarma gereği duymadım o şekilde iskelet gibi oldu.Sizinde çıkarmanıza gerek yok.

Umarım beğenirsiniz.

Saygılar

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2015
    TencoMelih, terelelli_34, Heliak ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Kanka DIY'cı mı oldun sen? Vay başıma... :D

Ellerine sağlık kankacığım...

3. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam;seni Dıy yapımlarla aramızda görmek ne güzel :cicek:

Eline sağlık hocam.Yuva ihtiyacı olan balıklar için çok güzel bir çalışma olmuş tebrikler em34:

4. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Volkan abi o kadar yazdım beyaz olan derz dolgusu ile yapmayın diye :) yakında çatlar ve suyada salınım yapar, malzeme seçimi yanış gerisi süper

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerine sağlık Volkan, güzel bir korunak olmuş. Birçok şekilde korunak çıkarılabilir ortaya bu şekilde.

Tebrik ederim tekrar, emeğine sağlık.

Saygılar...

volkantr34 bunu beğendi.
  6. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Yapımını, öncesini ve sonrasını bütün detaylarıyla anlatmışsın Volkan Abi. Güzel bir çalışma, ellerine ve emeğine sağlık. Teşekkürler.

Saygılar.

volkantr34 bunu beğendi.
  7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Arkadaşlar beğendiğinize sevindim teşekkür ederim umarım bütün akvaristlerin işine yarar.. Emrah kardeş benim kullandığım kalekim malzemesidir , fayans arasına sürülen derz dolgusu değil , 2'si çok farklı şeyler.. Malzemeyi aldığım ve kullanımı hakkında bilgi aldığım yer koskoca firmanın inşaat işlerini yapan teknik bakım bölümü yani ;) Kuruduğu zaman beton gibi oluyor ve ne salınım ne suda dağılma gibi bir problemi oluyor.. 1 aydır akvaryumda bu yuva.. ;) Zaten zararı olduğunu görsem yada bişeylere sebep olduğuna tanık olsam kesinlikle paylaşımını yapmam.. :cicek:

(Yuvanın resimleri konu içinde güncellenmiştir.)

TencoMelih bunu beğendi.
  8. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Ha o zaman tamam abi ben rengi beyaz görünce fayans arasındaki derz dolgusu sandım bunu
    malzemenin markası ve birim fiyatını yazarmısın abi buraya
    ayrıca ben bu üzerini kumla kaplama fikrini biyerden hatırlıorum acaba nerden ;)

9. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Yok Emrahçım o değil merak etme.. Malzemenin tam markasını öğrenir yazarım kardeş.Kalekim deyince derz dolgu mu yoksa fayans yapıştırıcımı diye sormuşlardı bende durumu anlatınca derz dolgu olmaz deyip bu malzemeyi vermişlerdi istediğim kadar yani.. Fiyatını bilmiyorum para falan vermedim çünkü :) Birtek akvaryum silikonuna para verdim.. Zaten diğerlerine para verilsede çok bişey tutmaz eminim.. Büyük akvaryuma geçtiğimde bu şekilde en az 3 tane yuva yapacağım.. İşin mantığını öğrenince geliştirmesi çok kolay bir hale geliyor.. Kumla kaplanmazsa çok kötü sırıtıyor zaten :) Becerebilen jawa moss bile sarabilir.Benim henüz o tecrübem olmadı ama bol bitkili olduğu zaman jawa moss tutturulabilirse çok daha güzel olabilir...

TencoMelih bunu beğendi.
  10. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Evet moss tuturulabilir zaten ellenmediğinde incecik kuma bile yapışıyor onada yapışır ve güzelde olur

11. model

model

Kalekimin bünyesinde ben çalışmaktayım.Bu şirket çok kollu bir şirket arkadaşın kullandığı fayans yapıştırıcısı ben tavsiye etmem

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Volkan Abi fayans deniyor,yapıştırma deniyor,sen ne diyorsun bu konuda? :D

13. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Melike hanım sandığınız malzeme değil o :)

Volkan abi yoksa beyaz derz dolgusu değil diye kekledinmi bizi :D

14. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    O arkadaşın mesajını silmedim bilerek bıraktım.. Bu tip mesajlar yazan ve yapmaya çalıştığı şeyin geyikten öteye geçemediğini ispatlayan kişilere prim tanımayın arkadaşlar.. Her forumda boş atıp dolu tutturmaya çalışan kişiler çıkıyor , alıştık artık :)

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Dün geceden beri esir etti forumu zaten :D en sonunda ''ben gidiyom lan'' dedi gitti :D bu günlerde sık çıkıyor kendini arızaya bağlayan hadi hayırlısı

16. xl-kral

xl-kral

Çok güzel ama köşelerini ovalleştirirsen daha doğal ve güzel gözükeceğini düşünüyorum. Mağara gibi olursa yani! Beğendim eline emeğine sağlık Maaşallah!

volkantr34 bunu beğendi.
  17. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Vaaay. :) Volkan abi seni DIY çalışmalarda görmek güzel. Güzel bişey çıkarmışsın ortaya. Devam devam. Bravoooo....................

volkantr34 bunu beğendi.
  18. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Beğendiğinize sevindim arkadaşlar.. Kenarların ovalleştirilmesi olayında haklısınız ama oralarıda silikonlayıp toprak yapıştırarak geçiştirdik.. 7 aydır akvaryumda ve konuşan vatozuma ev sahipliği yapıyor.. Hiçbir çözülme , suya salınım yada başka bir zararı olmamıştır.. Yaratıcılık ve beceri ile beraber daha güzel bir hale getirilebilir.

Saygılar

19. fth-94

fth-94

Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ

çok güzel fakat alçı sanmışyım ama alçı değil derz dolguymuş. Bunun zararı olmaz mı ? Ben de yapmayı düşünüyorum da :D zarar vermeyecek çimento tarzı bişeyden yapmak lazım. Cevabınızı bekliyorum.

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bal1klar 0çin Yuva Haz1rlamak

Her hangi bir zarari yok. Sizinde belirttiginiz gibi bir cok malzemeden yapilabilir. Pimas borularin uzeri cakil taslariyla kaplanarakta cok guzel magralar yapilabilir.

volkantr34 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş