1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklar Kaşınır mı?

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 4 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

Hemen hemen hepimizin başına gelen bir olaydır ve hemen tedirgin oluruz... Bir yerlere sürtünen bir balık görünce...

Bu hareket genellikle parazitlere (dış), vesaire gibi etkenlere yorulur... Benim sormak istediğim ise bu hareket bazen biz insanlarda da olduğu gibi biyolojik bir olay olabilir mi? Yani balıklar nedensiz (hastalıksız yani) kaşınır mı?

2. DuncaN

DuncaN

Ynt: Balıklar Kaşınır mı?

Bazı cichlidlerin eşleşme seramonisi sırasında kaşınmaya benzer tavır sergilediklerini görüyorum.Hani bizim bildiğimiz anlamda kaşınmak değil ama bu hareketi yapıyorlar.

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Kimi balıklar zaman zaman bu hareketi yapıyor ama ben sanmıyorum ki hemen parazit teşhisi koyabilelim...Bence süregen olmadığı takdirde bu hareketler normal karşılanabilir...

4. DuncaN

DuncaN

Parazitten ziyade su şartları bozulmuş demektir.Dış parazitin daha farklı belirtileri vardır.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Benim de bu yönde gözlemlerim var... Sanki onlarda bizim gibi bazen nedensiz kaşınabiliyorlar... (Tabii nedensiz derken hastalıksız anlamında söylüyorum...)

6. MELEK

MELEK

Benim lepisteslerim bitkilere sürtünüyorlar acaba hasta olabilirlermi?

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Melek hanım sık sık yapıyorlarsa bitkilere yerdeki kuma taşlara ne buluyorlarsa ona sürtünüyorsa bana göre iki ihtimal vardır ya parazit olmuştur yada suyunuz temiz değildir haftada %20 su değişimi yapın ve kaya tuzu ekleyin (sofra tuzu değil) tuz eklerken yapmanız gereken tuzu suyla ayrı bir kapta çözelti haline getirip u eriyiği akvaryumunuza yer yer dökmenizdir.
    Balıklarınız arada bir yapıyorsa mühim değil hepimizinki yapıyor :)

8. MELEK

MELEK

Akvaryumuma çok özen gösteriyorum. 1 mt plastik kapaklı taymur marka akvaryum. Yoğun bitkili. Lepistes sürüsü ve cüce vatozlarım var. Filtrem tetra tech-600 dış filtre. Aydınlatma olarak t5 kullanıyorum. Aydınlatma timer a bağlı. 15 günde bir dip çekiyorum. Bugünlerde sürtünmeleri arttı gibime geliyor. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Haftada bir dip çekimi %20 su değişimi ve biraz tuz eklemeyi deneyin.

10. MELEK

MELEK

Bildiğim kadarı ile tuz cüce vatozlara zararlı değil mi?

11. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abdullahçım kesinlikle katılıyorum...Belki sudaki partiküller vücutlarına yapışınca zamanla rahatsız ediyor ve onlarda bundan kurtulmak için sürtünme hareketini yapıyordur kimbilir.Bende de sürtünmeler oluyor ama maşallah diyim hepsi çok sağlıklı.. dert etmiyorum o kadar.. aman kaşındı hasta mı diye üstüne düşüp tanka bişeyler katınca durum daha kötüye gidiyor.Suyla çok oynamamak lazım.

12. DuncaN

DuncaN

Tuz vatozlar için zararlıdır.

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Merhabalar,
    Akvaryumlarda genelde balıkların kuma, dekora sürtünmesini parazitit bir duruma yorarız. Aslına bakarsanız net olarak akvaryumumdaki balıkların bazen tek bir hamle ile sürtündüğünü görmekteyim. Tabi bu durumda ben hemen balığı takibe alıyorum. Eğer tekrarlamaz ise, rahatlıyorum. Buradan çıkan sonuçla benim düşüncem, balıkların sadece parazit nedeni ile değilde, bazen mukoza üzerinde kaşınma veya bir partükül takılması, yapışması gibi durumlarda bu hareketi yapabilecek olmaları. Zaten parazitik durumlarda sürtünme hareketi çok sıklaşır ve bariz kurtulma istediğine döner.

Saygılar...

14. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Balığın kaşınanından değil de, adamın kaşınanından sıkıntı yaşanabilir!(Ne laf ettim ama!)
    Arkadaşlar latife bir yana, her sürtünen balık, hasta değildir! Dönem dönem, seçtiği eşine kur yapma amacıyla, organik kirliliğin yoğunlaştığı dönemlerde nitrit sebebiyle sürtünme eğilimleri gösterdikleri, bilinen bir gerçektir. Lütfen kırk yılda bir kaşıntısı tutan balığa, metilen mavisi dayamayın!!! Abdullah Hocam, önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkür ederim.
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

15. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Melek abla,yıllarca kaya tuzu kullanıyorum.Vatozlarda problem görmedim.

16. DuncaN

DuncaN

Tuz vatozu öldürür diye kesin bir durum söz konusu değil ama çözeltinin derişimi oranında vatozlara ve diğer dip balıklarına zarar verir.
    Malum sigarada öldürür ama yıllar yılı içtim ölmedim demek ölmeyeceğim ve zarar görmeyeceğin anlamına gelmez.
    Saygılarımla...

17. rapstar*seen

rapstar*seen

İsim:
    Kürşat YILDIZ

Akvaryuma tuz attımı vatoz ölür diye kesin birşey söylenemez.Bunlara tedbir olarak akvaryum için yeteri kadar tuz atarsanız vatoza birşey olmaz.Ancak akvaryum şartlarından daha fazla tuz atarsanız bu vatoza da diğer balıklara da etki yapacaktır.

Saygılar.

18. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Akvaryum suyuna ilave edilen tuz ( kaya tuzu ) tane tane değil, Ufuk hocamın da dediği gibi suyla karıştırarak karışım halinde ve yeterli miktarda ilavesi en uygunudur. Bunda bir risk olacağını sanmıyorum.

Saygılar. Keyifli paylaşımlar.

19. MELEK

MELEK

Cüce vatozlar yumuşak suyu severler. Eşim uzun bir zaman cüce vatoz üretti. Kaya tuzu attığını hiç görmedim. Kaya tuzu bildiğim kadarı ile suyu serteştirmiyor mu?

20. Assamite

Assamite

Merhabalar ,bu konudaki paylaşım ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşmanız dileklerimizle .Saygılar.

Sayfayı Paylaş