1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklara Verilebilecek Meyve Ve Sebzeler

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Kemal Kardaş tarafından 23 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

  1. Kemal Kardaş

    Kemal Kardaş

    Mesajlar:
    34
    İsim:
    Kemal Kardaş
    Birçoğumuz balıklar için kuru yem veya canlı yem kullanıyoruz.Ancak doğal ve bizim de midemize giren şeylerden onlara hiç sunmuyoruz.

    Bundan yıllar önce hobiye başladığımda ne var ne yok,her yaptığım şeyi doğaya endeksledim.Balıkların dilinden anlamaya çalıştım.Onların rahat hissetmesi ve sağlıklı,uzun ömürlü olmaları için çok şey denedim.Bunlardan bazıları ufak felaketlerle(bu uygulamalar bitkisel öz sularla denemeler sonucunda olmuştur) sonuçlasa da çoğu gerçekten işe yaradı.

    Bugüne kadar denediğim şeyleri burda paylaşmak ve varsa sizin de tecrübelerinizi alarak konuyu zengin bir içerik haline dönüştürmeyi istiyorum.

    Kestane

    Haşlanmış veya közlenmiş şekliyle verilebilir.Bugüne kadar verdiğim hemen her balık grubu reddetmeden ve iştahla yedi.Özellikle üreme döneminde faydası olduğuna inanıyorum.

    Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

    Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir.

    100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

    Kalori ( kcal) : 160

    Karbonhidrat (g) : 34

    Şeker (g) : 9,6

    Protein (g) : 3,2

    Yağ (g) : 1,8

    Sodyum (mg) : 9

    Potasyum (mg) : 395
    Mısır

    Haşlanmış mısırın kabuğunu soymak ve elimle ezmek suretiyle yine birçok balık grubunda denedim ve iştahlı bir şekilde yediklerini gördüm.Özellikle bitkisel beslenen balıklar tarafından çok beğeniliyor.

    Mısır, besin değeri yüksek olup; her 100 gramında 8.5 gram protein, 73 gram nişasta, 4.3 gram yağ, 72.2 gram karbonhidrat, 22 miligram kalsiyum, 21 miligram fosfor, karoten ve çeşitli vitaminler bulunur. Mısırdaki selüloz miktarı pirinç ve buğday unundakinden 7 kat ve karoten miktarı 5 kat fazladır.

    Bezelye

    Haşlanmış bezelyeyi her mevsim bulamasak da bulduğumuz dönemlerde haşlayarak buzluğumuzun bir köşesine koyabiliriz.Yine özellikle otçul balıklar olmak üzere birçok balık grubu tarafından tüketiliyor.Kabuğu soyulmak suretiyle ezilerek suya bırakılabilir.

    100 gr. çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 6,3 gr. protein; 14.4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 2 gr. lif; 116 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 1.9 mgr. demir: 2 mgr. sodyum; 316 mgr. potasyum; 35 mgr. magnezyum; 640 IU A vitamini; 0.35 mgr. B1 vitamini; 0.14 mgr. B2 vitamini; 2.9 mgr. B3 vitamini: 0,16 mgr. B6 vitamini; 35.5 mcgr. folik asit; 27 mgr. C vitamini ve 2.1 mgr. E vitamini.

    Portakal

    Portakalın kabuğundan ayrılmış iç kısmını ezmeden suya bırakarak balıklara verebilirsiniz.Daha çok cichlid türlerinin ilgi gösterdiğine şahit oldum.

    Ağırlık gr....: 200
    Protein......: 1.1
    Karbonhidrat:
    Yağ…........: 0.3
    Kolestrol...:
    Kalori….....: 69
    Kalsiyum....: 47.6
    Demir….......: 1.0
    A vitamini...: 168
    B1 vitamini.: 0.1
    B2 vitamini.: 0.0
    Niasin…......: 0.3
    C vitamini...: 82.6

    Böğürtlen
    Böğürtlenin her meyvesinde çekirdek olsa da(bileşik meyvedir,bir tanesinde birden çok meyve bulunur) özellikle büyük balıkların en azından etli kısımlarını yediğini gördüm.

    Vitamin açısından zengin olup,anti kanser özelliği olan birçok bileşiğe de sahiptir.

    Dut

    Böğürtlen için söylediklerim dut için de geçerlidir.

    Marul
    Hafif derecede haşlanmış olan marulu suya bıraktığınız zaman özellikle otçul balıklar ve barblar tarafından hızla tüketiliyor.

    100 gr. marul vb. salatalarin içerdiii ortalama besin deierleri iunlardir: 14 kalori; 0,9 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yai; 0,5-0,8 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 20 mgr. kalsiyum; 0,5-0,7 mgr. demir; 9 mgr. sodyum; 175-220 mgr. potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,06 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini; 0,005 mgr. B6 vitamini; 10-55 mcgr. folik asit; 5-6 mgr. C vitamini ve 0,2-0,57 mgr. E vitamini.
    Yine lahana,pazı,kabak ve salatalık da bu yöntemlerle verilebilir.

    Ispanak

    Haşlanmış ıspanak yine çoğu otçul balık başta olmak üzere nerdeyse tüm balıklara tarafından tüketiliyor.Vücudun demir alımını ilk başta azaltsa da bu ciddi bir etki taşımamakta.
    Şeftali

    Yine kendi beslediğim birçok balık grubu ezilmiş ve yumuşak şeftaliyi itirazsız tüketmiştir.

    Kivi

    Diğer meyvelerin çoğu gibi kabuğu soyulmuş ve ezilmiş şekliyle birçok balığın yediğini gözlemledim.

    Nar

    Narı çekirdeklerinden ayırmak oldukça güç bir iş olsa da sadece etli kısmı verildiğinde yine birçok balık grubunun yediğini gördüm.


    Tetra grubu gibi dişli balıklar tohumları yemeye meyil göstermişlerdir.Bu sebeple onlarda badem,kabak çekirdeği,antep fıstığı,ceviz kullandım.
     

Sayfayı Paylaş