1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarda Anestezi

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde avşarbeyi tarafından 18 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Balıklarda Anestezi

    Balıklar hastalandığında onları tedavi etmek için ister istemez bazen akvaryumun dışına çıkarmak gerekebilir.Bazan da onları nakletmek için birkaç litre su ile saatlerce bir poşetin içinde yolculuk etmeleri gerekebilir.Bu durumda hele hele uzun yolculuklarda balıklar nasıl dayanacak o kadar yolu nevinden soru ve sorunlarla karşılaşmak işten bile değildir.Balıklar uzun yolculuklara hazırlamak için kullanılan  yöntemlerin başında Anastezikler gelir.Bu amaçla pek çok balık anesteziği bilinmektedir. Fakat bu anesteziklerin sentetik yada kimyasal yapısına karşı günümüzde öne sürülen doğal çözüm yolu, karanfil yağıdır.

    Karanfil yağının doğal olmasının yanında vücuttan kısa sürede atılması, sentetik maddelerden daha güvenilir olması, kolay ve ucuz olarak bol miktarda bulunması avantajlarımızın başlıcalarıdır. Mehmet  Yavuz beyin de bu konuda bilgi birikimi olduğunu benden duymuş olmayın. :pUmarım bu konuda bizi aydınlatır.

    Neyse biz devam edelim.Anestezi hayvanlarda duyumsama ve tepki miktarının asgari düzeyde tutulmasıdır.Anestezi uyuglanan balık dış etkiler cevap vermez olur.Bu da öncelikle balığın stres yükünü azaltır.Vücut fonksiyonlarını yavaşlatır.Dolayısı ile sindirim sistemininde yavaşlaması ile dışkı yüzünden oluşabilecek nitrat zehirlemesi riski minimum düzeye düşer.Bu sayede nakledilen balıkta fire olayı azalırken daha çok balık depolanabilir.

    Anestezi uygulanmadan önce taşınan balıklarda yorgunluk sonucu kandaki laktik asit düzeyi artarken hemeglobinin oksijen tutma kapasitesinin azalacağını da amonyak ve karbondioksit gibi salımın yapan maddelerin azalacağını da bilim adamları söylemekte.

    Peki ideal bir anestezikte olması gereken en önemli özellikler nedir?
    Anesteziklerin istenen etkiyi doğurmasının yanında balığa zarar vermemesi doğru anestezik maddeyi bize verecektir.
    Ayrıca balığın anestezik etki altına girmesi de kısa sürede olmalıdır.
    Asgari  miktarda azami etki sağlamalıdır.
    Kolay bulunabilir ve ucuz olmalıdır.Tehlikeli yan etkileri olmamalıdır.

    Kullanılan başlıca anestezikler.

    Balıklar için kullanılan -tavsiye edilen değil- anestezikler ise şunlardır.Tavsiye işe biraz karık öğrendiğim kadarıyla.Çünki balıklar için uzun vadede zararı en az olanları hakkında bazı tartışmalar mevcut.
    Alcohol
    methyl parofynol
    chlorol hydrate
    ethl alcohol
    butyl alcohol
    Chloretone
    methyl pentynol
    chloroform
    phenoxyethanol
    ürethan
    quinaldine
    quinaldine sülfat
    metomidate
    chlorobutano
    Etomidate
    sodyum amylobarbiotone
    benzocaine hydrochlorid
    sodyum amytal
    propanodid

    Not:Bu yazı kendi derleme ve araştırmalarıma dayanarak hazırlanmıştır.Belirtilen maddelerin kullanımı ihtiyolojistlerin tavsiyesi ve gözetiminde mümkündür.Lütfen kendiniz kullanamaya kalkmayınız. :uyari:

    Makalenin her hakkı sitemize ait olup kullanımı için izin alınması şarttır.

    Ali AKTÜRK
     
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Balıklarda Anestezi

    Ali Hocam oldu mu şimdi! Deşifre ettin beni :D :D :D Arkadaşlar latife bir yana akvaryumcu arkadaşıma toptancısından ithalat yoluyla teğmin ettiği çoğu labirent gurubunda balık kenesi yoğun miktarda bulunmaktadır. Bizde ihtiyaca binaen (bunları hayvana en az hatta hiç zarar vermeden temizleyebilmek için ) yaptığımız araştırmada karanfil yağının bu iş için uygun olabileceğini gördük. Ancak burada çok hasas bir nokta dozaj ayarlamasıydı. Deneme yanılma yoluyla uygun dozajıda bulduk ve gözle görülür en ufak zarar vermeden iki saate kadar balıkları uyutabilecek dozajı tespit ettik. Ancak bu bilgiyi forumda paylaşmanın uygun olmayacağını düşünüyorum. Çünkü bunu sadece deme yapmak için uygulayacak arkadaşların aramızdan çıkabileceğini biliyorum... İhtiyaca binaen ö.m yolu ile ideal dozaj uygulamasını "gerçekten ihtiyacı olan arkadaşımla paylaşabilirim). Dip not yanlış dozaj sonucu balık kayıpları da yaşadığımızı özellikle burada vurgulamakta fayda görüyorum..
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  3. akvaryumcumurat

    akvaryumcumurat

    Mesajlar:
    17
    Ynt: Balıklarda Anestezi

    ülke içinde bu şekilde nakillere pek rastlanmıyor. İthal gelen canlılar için tahminim en ucuz yöntem kullanılıyordur. Fakat ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Sayın Oğuz Sağlam Hocamın bu koduna ciddi araştırmaları vardı, ne kadar derin bir konu olduğunu oradan biliyorum. Profesyonel olmayanlar kesinlikle kullanmamalıdır.
     

Sayfayı Paylaş