1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarda Beslenme

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde aslan_kral tarafından 24 Eylül 2013 başlatılmıştır.

  1. aslan_kral

    aslan_kral

    Mesajlar:
    29
    Yer:
    KAYSERİ
    İsim:
    kubilay güneri
    Gözümüz gibi baktığımız balıklarımız uzun ve sağlıklı bir yasam için balık yemi vitamin, mineral, eser elementler ve bitkilerle takviye edilmiş olmalı ve iyi besinlere ihtiyaç duyarlar. Yemleme balıklarımızın hayatının idamesi, büyüyebilmeleri ve üreye bilmeleri için hayati bir öneme sahiptir. Aslına bakarsanız en güzel yemleme balığın doğal ortamında tükettiği besinlere yakın yemlemeyle gerçekleşir. Bizler için bu pek mümkün olmadığı için sunni yemlerin içerisinde balığın doğada tükettiği besinlere en yakın ve balığın gereksinimlerini en güzel şekilde karşılayacak olan içeriğe sahip yemleri tercih ediyoruz. ( Tabii canlı artemia, su piresi , kabuklu canlıları da saymadan geçmek olmaz) Her balık yemindeki vitaminler ve yağlar, balıkların yağı yakabilmesi için gereken orandadır. Özellikle kış aylarında balığın metabolizması yavaşladığı için yağlanma oranı yaz aylarına göre daha çok olur. Kısacası hobici arkadaşım yazın verdiği oranda kışın yem vermemeli mevsimsel olarak değişiklikler yapmalıdır.

    Balıkların beslenmesi

    Balık yemleri en modern teknoloji ile vitaminleri, mineralleri ve bitkilerin özünü koruyan dikkatli bir kurutma işlemi ile üretilmiştir. Yemler parazitlerden tamamen arınmıştır. Akvaryum balıkları, beslenme alışkanlıklarına göre doğada suyun farklı katmanlarında yaşarlar. Bu yüzden akvaryum unuz da bulunan süs balıklarının bazıları su yüzeyine yakın yüzer, diğerleri ise ortalarda dolaşmayı tercih eder ya da dipte yiyecek ararlar.

    Bütün balıkların yiyeceklerini alabilmeleri için, bu grupların her biri için doğru besin çeşidini kullanmak son derece önemlidir. Burada yem çeşitliliğinin çok olmasının önemi ortaya çıkıyor. Benim de insanlara yıllardır sorduğum sorunun cevabının püf noktası da aslında burada. Ne diyordum insanlara ben? Acaba her gün dürüm yeseniz bıkmaz mısınız? Tabi ki her gün dürüm yeseniz hepiniz de dürümden bıkarsınız. Peki ya her gün aynı 1 liralık yemi attığınız balığınız… Sizce o bu yemi yemekten bıkmıyor mu?? Şöyle çeşitli yem verilse, balıklarınızın beslenme şekillerine göre yem almayı tercih etsek nasıl olur? Üzülerek söylemek isterim kiçoğu arkadaşım balığın beslenme şeklini göz ardı edip kendi sevdiği yemi alıyor ya da fiyat olarak en uygununu alıyor.

    Mamul Balık Yemleri

    Milletimizin genel karakteristiği gereği mucitlik genlerimizde var. Çeşitli materyallerden yem üretme her hobicinin denediği bir uğraştır. Bu konuda kimseye yapmayın etmeyin demeyeceğim. Sadece göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktanın balığınızın neye ihtiyacı olduğunu ve bunun ne kadarlık bir ihtiyaç olduğunun iyi tespit edilmesi gerektiğidir. Ben şahsen bu konuda kendime pek güvenemediğimden sadece brüksel lahanasını zaman zaman yem olarak kullanıyorum. Bunun yanında canlı yem olayı oldukça popüler seviyededir. Bir çok hobici artık kendi yemini yetiştirme gayreti içerisine girmiştir. Su piresi kültürü, artemia kültürü, solucan, karides, böcek larvaları aklıma gelen en popüler canlı yemlerdir. Balıklarımıza vereceğimiz canlı yemlerin bakteri taşımayacak, hastalık getirmeyecek kalitede olmasına dikkat edilmesi zorunludur.

    Suni Balık Yem:

    Balıklarınız için en iyisini uzmanların, mühendislerin bildiği fikrine sahipseniz piyasada satılan sunni yemlerden faydalanırsınız. Piyasa da bulabileceğiniz sunni yemleri sıralayacak olursak;

    --- Palet yem: Dibe batan ve suda yüzen çeşitleri vardır.

    --- Tablet yem: Cama yapışan ve dibe çökenleri vardır.

    --- Tane yem: Dipte yaşayan balıklar için üretilen direk dibe çöken yemlerdir.

    --- Pul yem: Suya atıldığında önce yüzen tüketilmediği taktirde dibe çöken yemlerdir.

    --- Daphnia: Kurutulmuş su piresidir su üzerinde yüzer batmaz. Canlı kültürü de satılmaktadır.

    --- Artemia: Kurutulmuş artemia, yumurtadan çıkarılmış vaziyette sunumu yapılmış bir yemdir. Ayrıca uğraşmaya gerek yoktur. Hidrasyon için 5 dakika akvaryumdan alınan suda bekletilip daha sonra balıklara servis edilmesini tavsiye ediyorum. Bir kısmı batar bir kısmı yüzer. Yumurta şeklinde satılan artemialar zaten hepinizin malumu, yumurtadan çıkartma aparatıyla bol hava ile 24 saat içerisinde yumurtalarından çıkan artemiaları canlı olarak servisedebilirsiniz.

    --- Tubifex: Piyasa da kurutulmuş tubifexte bulunur canlı tubifexte. Canlılarının rengi kan kırmızısı olup balıkların oldukça rağbet ettiği bir yerdir. Yaşama yerleri oldukçapis yerler olduğu için canlılarının bakteri barındırmayacak kalitede olmalarına dikkat edilmelidir. Bu kaliteyi anlamakta zorlanıyorsak bu yemden uzak durmakta fayda var diye düşünüyorum.

    --- Kan kurdu: Yine canlı ve kurutulmuş formları mevcuttur. Şahsen çeşit olsun diye ara öğünlerde balıklarıma servis ettiğim kurutulmuş çeşitidir. Bakteri riskinden dolayı canlılarından uzak durmakta fayda var…

    Journal of fishers sciences’in yaptığı bir araştırmaya göre lepistesler üzerinde yapılan bir deneyle bu balıklar 5 farklı yem mixiyle beslenip bu yem mixlerinden balıklara en faydalı olanının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Buna göre artemia, su piresi, ticari balık yemi + Artemia, ticari balık yemi + su piresi, ticari balık yemi denenmiştir. 60 günün ardından yapılan ölçümlerde en iyi gelişim artemia ilaveli ticari balık yeminde tespit edilmiş olup en az gelişim ise su piresi ile beslenen balıklarda görülmüştür. Bu çalışma su piresinin tek başına balıkların yeterli seviye de büyümesi için uygun olmadığını bizlere göstermiştir. Bu sebepledir ki bu tip yemleri her zaman ara öğün olarak balıklarıma servis ediyorum. Aslına bakarsanız yazdıkça yazasım gelse de çok fazla uzun olunca okumadığınızı bildiğim için konuyu burada sonlandırmayı uygun buluyorum. Son olarak zamanla kendime felsefe yaptığım sözümü sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum. Balıklarınız hastalandıktan sonra harcadığınız çabanın yarısını onlar hastalanmadan gösterirseniz çok sağlıklı balıklara sahip olabilirsiniz..

    Selam ve sevgiyle sağlıklı balıklar...

    İşte balıklarımın ne kadar şanslı olduğunun kanıtı çeşit çeşit yem kullanmam.
     
    Montimahir, YIKIKTEMO, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Yine çok güzel, her cümlesinde emek var. içerisinde bilmediklerinin ve bildiklerinin aktarımıdır okuduğum makale. Zaten bildiklerini anlatma yeteneği ayrı bir meziyet.Teşekkürler. Dün balıklara elma verdim yeri gelmişken deyineyim. Küçük parçalar halinde. Tadına bakan çıkardı. Ancak sailfinim farklıdır. 4 Küçük parça elma yedi. İnşallah kabız olmaz :D
     
    veysel bunu beğendi.
  3. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Üstad yine dokturmussun güzel makale olmuş teşekkürler bende 15 farklı çeşitli yem kullaniyorum.

    HTC Explorer A310e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  4. aslan_kral

    aslan_kral

    Mesajlar:
    29
    Yer:
    KAYSERİ
    İsim:
    kubilay güneri
    Beğenmenize sevindim, beğeniler arttıkça yazma isteğim de artıyor...
     
  5. aslan_kral

    aslan_kral

    Mesajlar:
    29
    Yer:
    KAYSERİ
    İsim:
    kubilay güneri
    Yem hastalığım var şimdi bir sipariş giriyorum toplam bedel 186 lira. O kadar yem var evde ama bu da bir hastalık. Balıklarım çok şanslı. Sizler makaleleri beğendikçe devamı da gelecektir...
     
    Ankaraguclu bunu beğendi.
  6. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Tebrik ederim, güzel bir makale. Fikrimi belirtmek gerekirse, aynı markanın çeşitli yemler piyasaya sürmesi sadece ticari kar amaçlıdır, yani balıkları 50 çeşit yemle beslemek ile kaliteli bir kaç çeşit yemle beslemek arasında pek fark yoktur. ( Kuru yem olarak, canlı ve dondurulmuş yemler hariç ) Sonuçta ham madde aynıdır, içine konulan vitamin vs aynıdır. Bitkiler ve mikroorganizmalar hariç, diğer tüm canlılar, etçil,otçul ve etçil-otçul olarak sınıflandırılırdığına göre, yem konusunda fazla abartmanın gereği yok diye düşünüyorum.

    Lise yıllarım hariç yaklaşık 10 yıldır bu hobinin tuzlu ve tatlı kısmında bulundum, bir ara hobihane adı altında yarı ticaretini bile yaptım:) Yem konusunda tek farkındalığı canlı yemde gördüm, gerisi çok kalitesiz olmadığı sürece hemen hemen aynı...
     

Sayfayı Paylaş