1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarda Stres Hastalığı

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde aslan_kral tarafından 23 Eylül 2013 başlatılmıştır.

  1. aslan_kral

    aslan_kral

    Mesajlar:
    29
    Yer:
    KAYSERİ
    İsim:
    kubilay güneri
    Formumuz da bir çok konuda dikkatimi çeken şey, balıkları hastalanan hobici arkadaşlarımın bir panik havasıyla foruma sarılmaları. Benim bu konuda bir felsefem var ve yıllardır uyguladığım bu felsefeyi detayıyla anlatıp elimden geldiği, dilimin döndüğünce sizlere bu konuda yardımcı olmak istiyorum. Öncelikle felsefem : Balıklarınız hastalandıktan sonra harcayacağınız çabanın yarısını balıklarınız hastalanmadan önce harcarsanız daha sağlıklı balıklarınız olacaktır… Ben balıklarım hastalanmadan aldığım önlemlerle riskleri en aza indiriyorum kesinle kitabi bilgilerin yanında acı tecrübeler de zamanla doğruyu bulmamı sağladı.

    Pekala balıklarımızın hastalığa yakalanmaması için neler yapabiliriz? Aslında çok şey yapılabilir ama en başta yapılması gereken onların bizim dostumuz olduğunu iyice kavrayıp, dostlarımızı en iyi şekilde nasıl ağırlayabilirizi düşünmekten geçer…

    STRES: Balıkların psikolojisi aslında ülkemizde henüz bilinmeyen, çok fazla dikkat çekmeyen üzerinde çalışılmış çok fazla eser olmayan bir konu. Ama sonuçları düşünüldüğünde ciddi anlamda üzerine eğilinmesi gereken, sebep- sonuç ilişkisinin hobicilere anlatılması gereken temel bir konudur. Bu konu üzerinde çalışmalarım devam etmekte olup hobici arkadaşların güzel bir kaynağa kavuşmaları için ağır ama detaylı giden emeklerimi sizlerle paylaşmanın heyecanını şimdiden hissetmiyor değilim. Balıklarda da çok farklı psikolojilere rastlamak mümkündür. Bu farklı psikolojileri kitabımı edindiğinizde detayıyla okuyabilirsiniz. Stres, balık psikolojisinde çok önemli bir yer teşkil eder. Bu sebeple bizler ilk iş olarak stresi önlemenin yollarını bulmamız gerekiyor. Balığımızın strese kapılması demek besin zincirindeki halkalar gibi birbirine bağlı olarak bir çok hastalığı beraberinde getirir. Zincirleme gelişen olaylar karşısında hobici arkadaşım son çare olarak foruma sarılır ama iş işten çoktan geçmiştir.

    Bir balığı, uygun olmayan koşullarda beslerseniz balık yaşamına devam eder ancak balığın vücut fonksiyonları bu yaşamın sürerliğini sağlamak için ya yavaşlar ya da hızlanır. İşte bu fonksiyon değişimine stres denilmektedir. Stres balığın hastalıklara karşı direncini düşürürken, balığın yaralanma gibi durumlarda kendisini tedavi etmesine de engel olur. Balığınız eğer bir şekilde strese yakalandıysa ortamdaki bütün zararlı mikroorganizmaları bir mıknatıs gibi üzerine çeker. Bütün bunların üzerine stres balıkta solunum sorunlarına da yol açabilmektedir. Belirli bir seviyede stres tedavi edilebilir ve ölümcül olmayabilir ancak yüksek parametrelerdeki stres kesinlikle ölümcül olabilir. Stresi önlemenin en güzel ve kolay yolu dikkatli bir gözlemle gerçekleşebilir. Arkadaşlar açık söylemek gerekirse ben forumda açılan konularda balığım aniden öldü, aniden şu oldu, aniden bu oldu gibi başlıklar yazanları okumuyorum. Balıklarımıza ANİDEN hiçbir şey olmaz! Açık ve net…

    Mutlaka ama mutlaka o balığın strese girmesine neden olan bir takım faktörler, dış etmenler, anormal gelişmeler olmuştur. Sebepsiz yere ölen bir balığın en geçerli sebebi sadece ecelinin gelmesiyle açıklanabilir. Bunun dışındaki bütün sebepler çevresel etkileşimlerin sonucu olarak görülür. Şimdi akılda kalması bakımından stresin sebeplerini maddeler halinde sıralayalım:

    1- Dinlendirilmemiş su kullanımı stres kaynağıdır.

    2-Suyun ph ve kh durumunun türe uygun olmaması stres kaynağıdır.

    3-Bazı türler az miktarda tuzlu sularda yaşarken bazıları tuzu tolere edemezler. Tuz dengesindeki yanlışlık stres kaynağıdır.

    4-Su koşullarındaki ani değişimler stres kaynağıdır.

    5-Suda çözünen oksijen miktarının azlığı stres kaynağıdır.

    6-Suyunuzun sıcaklığının beslediğiniztüre göre yüksek ya da alçak olması stres kaynağıdır.

    7- Sudaki amonyak, nitrit ve nitrat oranlarında ki yükselme stres kaynağıdır.

    8-Dış etmenler, dışarıdan akvaryuma el sokulması, özellikle çocukların akvaryumu görünce ellerini suya sokma istekleri stres kaynağıdır.

    9-Tank içerisinde balık başına düşen suyun litre cinsinden değerinin balığın gereksinim duyduğundan az olması stres kaynağıdır .

    10-Yüksek miktarda ilaç kullanımı stres kaynağıdır.

    11-Barışçıl ve saldırgan türlerin bir arada beslenmesi stres kaynağıdır.

    12-Sürü yaşamı sergileyen türlerin yanlız bakılması stres kaynağıdır.

    13-Kullanılan yemin içeriği ve besin değerlerinin uygun olmaması streskaynağıdır.

    Balığımız strese yakalandı ama biz bunun farkında değiliz, peki balığımızın strese yakalandığını nereden bilebiliriz??? Aslında en baştan beri dile getirdiğim günlük dikkatli gözlemin önemi burada ortaya çıkıyor. Günlük dikkatli gözlemde balıkların günlük olağan davranış şekillerini iyice idrak edebiliriz. Bunun dışında yapacağı bütün hareketler anormal hareketler olacaktır. Böylece balığımızın anormal bir aktivitesini anında anlayabiliriz. Sürekli saklanma hali, dışa fırlamış gözler, yem yememe durumu, yaralarının iyileşmemesi gibi çok çeşitli durumlar gözlemlenebilecek en önemli detaylardır. Tüm bu bilgiler ışığında artık balığımızın strese girdiğinden eminiz peki şimdi ne yapabiliriz??? İnancınız olsun balığın stresten çıkmasını sağlayabilmek onun strese girmesine engel olmaktan çok daha zordur. Bu sebep aslında benim felsefemi kuvvetlendiren en önemli donedir elimizdeki. Çok açık ve net söylüyorum balığınız strese girdikten sonra yapabilecekleriniz çok sınırlıdır. Size okuduğunuz ve sıkça karşılaştığınız konulardan anekdotlar sunarak felsefemi kuvvetlendireyim.

    Balığım resmen kendini hava motoruyla camın arasına sıkıştırmış. Yani istese yapamaz.” Katiyen katılmıyorum balığınız intihar etti, çünkü strese girmişti yaşama umudunu yitirdi ve hayatına son verdi.

    Balıklarım artık bunu adet haline getirdi sürekli dışarıya atlama istekleri mevcut hergün birilerini yerden topluyorum” Arkadaşım aslında bu senin balıklarının atlama- sıçrama yeteneğinden kaynaklanmıyor, balığın strese girmiş ve tek çıkar yol olarak akvaryumun dışındaki huzurlu ölümü kendine uygun bulmuş.

    Benim balıklarım da salak gibi gidip yavruluğun arasına sıkışıyorlar kaç kere kurtardım yine aynısını yapıyorlar” Buna bir şey yazmayacağım siz anladınız zaten durum. Çok fazla da uzatmak istemiyorum, biliyorum uzun olunca okumuyorsunuz. Birilerine faydamız olduysa ne mutlu bize...
     
    veysel, Saruman, murat parin ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Çok güzel yazmış, sentez etmişsiniz. Yine de ne kadar tecrübe derseniz deyin, bir şekilde strese sokabiliyoruz balıklarımızı. Kendi doğal yaşam alanlarında ayırıp bir küpün içine sokmak bile stres sebebi sayılabilir. Bu güdüde olan bir canlıya alacağınız bir önlem yoktur, yaşamını dediğiniz gibi sonlandırabilir. Burada genelde makaleler sonuna kadar okunur. Herkes yetisi olduğu kadarını anlar veya anlamaya çalışır. Tankı Hasta olduktan sonra bu portala sarılan yok denecek kadar azdır. Belki ayda 1 tane. Bunu bildiğimiz halde yardım ederiz herkes bildiğini paylaşır. Uzun soluklu yazınız için teşekkür ederiz.
     
  3. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Ellerine sağlık abi zevkle okudum.

    HTC Explorer A310e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  4. FRK34

    FRK34

    Mesajlar:
    259
    Yer:
    İSTANBUL-OKMEYDANI
    İsim:
    Faruk KURU
    Güzel ve önemli bilgiler teşekkürler
     
  5. Batuhan Erogul

    Batuhan Erogul

    Mesajlar:
    171
    Yer:
    Ankara
    kitap yazarsanız hemen alcam.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellerinize sağlık uyarıcı makake için.

    Giriş kısmını görünce yazı başka forum yapısı baz alınarak yazılmış dedim çünkü portal bu konuda pek bu tanıma uymuyordu, kontrol ettim ve yazının başka forumda yine tarafınızdan yayınlanmış olduğunu gördüm.

    Balıkları suda ölmeden kuyruk sallayan nesneler olarak görmeyi bırakarak, üst düzey canlılara sahip olmayı hedefler ve bu yolda önlem, tasarım, sistem oluşturursak sorun en aza iner.
     
    Ankaraguclu bunu beğendi.
  7. aslan_kral

    aslan_kral

    Mesajlar:
    29
    Yer:
    KAYSERİ
    İsim:
    kubilay güneri
    Daha önce de söylediğim gibi bir çok formda makalelerim mevcut ne kadar insan makalelerimi okursa o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Portalın kalitesi ve seviyesi beni etkiledi. Bundan sonra bu tür paylaşımlara devam edeceğim. Hiç bir zaman alıntı yapmadım çünkü elimde oldukça büyük kendi arşivim mevcut. Mümkün olduğunca çok fazla bilimsel kelimeler kullanıp insanları sıkmadan akıcı ve eğlenceli bir dille yazmayı tercih ediyorum. Yine de bir hatamız olur ise affola...
     
    KGEYGS, YIKIKTEMO ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tek kelimeyle akıcı, düşündüren ve hedefi belli bir makale olmuş, tekrar kutlarım. Alıntı konusunda kesin tavrımız var ve açık yazayım sahibi tarafından yayınlandığını görünce çok sevindim, zira silmek zor olacaktı.temo19
     
    Ankaraguclu bunu beğendi.
  9. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Hobiye yeni başlayan arkadaşlar için bilgilendirici bir makale, elinize sağlık.
     
  10. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Güzel yazı, teşekkürler.
    Akvaryumu olan hobicilerde stres için de bir çalışma yapılsa fena olmaz. İnsanlarda balıklardan daha çok stress olduğuna bahse girerim. :)
     
    harfuzmani bunu beğendi.
  11. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Ellerine sağlık abi güzel bir makale, zevkle okudum...
     
  12. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi bu çift mesaj ve mesajların geç gitmesi ve beğenilerin olmaması gibi olaylar aşağı yukarı 2 haftadır aralıklarla devam ediyor. Senin mesajda olduğu gibi.
     
  13. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Sorunu çözdük geçen hafta veysel, bu benim bağlantıdan kaynaklandı.
     
  14. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bende devam ediyor ne yapayım abi.
     
  15. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Abi sende stres var biz tek görüyoruz:)

    GT-I9500 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi
     
    veysel bunu beğendi.
  16. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bak mesela şu anda devam ediyor. Geçen Hüseyin abide söylüyordu. Hatta özel mesajdan yazarken de oldu Hüseyin abiyle. Bülent abinin de çift gelmişti mesajı o silmiş veya düzenlemiş sen geç kaldın Yusuf.:)
     

Sayfayı Paylaş