1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıkta Albinoluk

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde DuncaN tarafından 21 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Genetik bir anormallik olan albinoluk tüm omurgalılar arasında; amfibilerde,sürüngenlerde, kuşlarda, memelilerde ve insanlarda görülebilir. Albinizm, tirosinaz enziminin aktivasyonunun kaybolmasıyla oluşan doğal bir olaydır. Tirosinaz enziminin yokluğundan dolayı derideki melanositler melanin üretemezler. Melanin ise koyu renk oluşumunu sağlayan ve ışıktan koruyuculuğu ile bilinen ve deride bulunan bir pigmenttir. Böylece derinin rengi açık ve gözün irisi pembe, tam ortadaki papilla ise kırmızımsı ya da pembemsi görünümdedir. Normal aydınlatma altında iris kırmızı ya da menekşe rengindedir. Bu bölge içinde bulunan retinada fovea tam gelişmemiştir ve bu noktada göze gelen ışınları algılayan ve beyine giden sinyalleri algılayan sinir hücreleri mevcuttur. Bu bölge de melanin pigmentince yoksundur.
    Albinizm resesif bir özellik olduğundan doğada albino balıklara rastlamak pek olası değildir.Böyle balıklar oluşsa bile ışığı perdeleyen ya da koruyucu renklenmeyi sağlayan pigmentleri bulunmadığı için doğal yaşamda hayatlarını sürdürmeleri zordur ve genellikle predatörler tarafından kolaylıkla avlanırlar. Oysa yoğun bir şekilde kültürü yapılan akvaryum balıklarında ve kültürü yapılan balıklarda üretim kontrollü yapıldığından albino bireyler kendi aralarında çaprazlanarak %100 albino bireyler bile elde edilip albino hatlar meydana getirilmiştir.
    Renklerde meydana gelen mutasyon balıklarda yaygın bir olaydır. Genellikle altın balık (Carassius auratus), kanal kedi balığı (Ictalarus punctatus), kadife balığı (Tinca tinca), ot sazanı (Ctenoopharyngadan idella), turbot (Scophthalmus maximus) ve halibut (Hippoglossus hippoglossus) gibi balık türlerinde de albinizm rapor edilmiştir. Ayrıca albino, mavi, kahverengi, çelik rengi, grimsi,sarı, açık renkli deri ile ilgili mutasyonlar sazanlarda (Cyprinus carpio) rapor edilmiştir. Salmonlarda derinin farklı renklerle oluşması çok sık oluşan genetik bir çeşitlilik değildir. Alabalıklarda deride oluşan bu değişik renklenme durumu iki grup altında toplanmıştır. Bunlardan biri pigment eksikliği ile oluşan ve albino olarak isimlendirilen alabalıkların sarı ve altın rengi formu;ikincisi mavi fenotip görünen ve derinin sık sık renk değiştirmesiyle oluşan metalik mavi ve kobalt mavi görünümüdür. Sarı fenotipli görünen bu durum melanin sentezinin eksikliğinden oluşan bir kusur olup henüz bu durumun mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Albino alabalık gökkuşağı alabalığının albino formudur. Albino balığın tüm vücudunda lekesiz sarımsı bir renk mevcuttur ve et rengi de normal pigmentli balığa göre daha parlak ve beyaz görünümündedir. Albino gökkuşağı alabalığı kromatoforlarında melanin eksikliğinin açıkça görülmesi ve pembe-kırmızı gözlere sahip olmasıyla kolayca tanımlanabilir.
    Albinoluluğa tek bir otozomal resesif gen neden olur ve bu gen de melanin sentezini engeller. Renklerde oluşan bu değişimler genellikle pleiotropik etkinin zarar verici yansımaları olarak ortaya çıkabilir. Örneğin sarı formlardaki balıklarda yavru balıkların yaşama ve büyüme oranlarında azalmalar meydana gelebilir.
    Yem değerlendirme oranının normal pigmentli balıklarda daha iyi bir sonuç verdiği belirlenmiştir.Yapılan bir çalışmada albinoların normal balıklara göre yem alımında daha aktif rol oynamalarına karşın büyüme ve yaşama oranında önemli bir farklılık göstermediklerini vurgulamışlardır.
    Bu bulgular balıkların kobalt mavisi formatındakilerde ise balıklarda obeziteye neden olmuştur . Bu durum balıklarda bulunan melanin hormonunun az salgılanması sonucunda insilün salgılanmasının arttırdığı ve bu yüzden sağlıksız sonuçlara yol açtığı sonucuna varılmıştır.
    Normal pigmentli ve albino kanal kedi balıklarının tanklarda, kafeslerde ve havuzlarda yetiştirilmesi sonucunda; normal pigmentli balıkların boy ve ağırlık olarak daha iyi geliştiğini ve albino balıkların daha düşük yaşama oranına ve elde edilen yavruların daha az geliştiğini ortaya koymuşlardır. Ayrıca albino balıkların yumurtlama periyodu normallere göre biraz daha geç ve yavaş oluşturdukları yumurtanın daha küçük olduğunu ortaya koymuşlardır.
     
  2. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Ufuk Bey; paylaşım için teşekkürler. Forumda bu denli yararlı yazıları gördükçe şahsen mutlu oluyorum ve hobiciye tecrübe üstüne tecrübe katıyor. Saygılar...
     
  3. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Rica ederim .Siz saolun çok incesiniz.
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Ufuk Bey çok teşekkür ederim çok faydalı bir çalışma. Sizin gibi bilgiyi yaymak için uğraşan hobicileri her zaman takdir etmiş ve onlara saygı göstermişimdir. Zaten tüm hobicilere saygım sonsuzdur.


    Saygılar...
     
  5. fırtına35

    fırtına35

    Mesajlar:
    3
    İsim:
    hüseyin yalçınkaya
    paylaşımınız için çok teşekkür ederim . bir koi hayranı olarak yazdıklarınızı takip ediyorum .............
     

Sayfayı Paylaş