1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bana göre Malawi Cichlidleri

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 8 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam, kendimce tecrübe;
    Uzun bir süre bu türü besledim. Bu tür öyle bir tür ki, akvaryumda aynı balıkları çok uzun süre tutamıyorsunuz. Bunun sebebi, balıkların ölmesi değil, tamamen farklı nedenler. Birbirlerine çok benzemeleri yanında, renk seçeneklerinin farklı ve çok oluşu, üreme sorunu çıkaran erkek yada dişileri değişme zorunluluğu, akvaryuma yeni eklenen bir erkek balığın akvaryum balıklarını aşırı baskı altına alması, zaman içerisinde akvaryumda hep aynı balıkları görmek bıtkınlığı gibi nedenler sebeb olarak gösterilebilir. Bu sebebler akvaristi sürekli değiş tokuş yapmakla baş başa bırakıyor. Sanırım esnafımızı neden çok fazla ziyaret ettiğimizi daha net açıklıyordur.

    Agresif ve bölgeci olmaları ve yine kumu kazmaları sebebiyle, bir çok akvarist bu gibi durumlarla mücadele eder. Halbuki bu doğal davranışlarıdır ve yapılan ve seçilen bölgeye müdahale son derece hatalıdır. Bitki seçiminde çok kısıtlı şeçme şansınız mevcut. Kuma dikilebilen hiç bir bitki, seçilen bölgeye engel olduğundan yerinde bırakılmaz. Sadece kaya ovuklarına ve yine kayalara misina ile bağlanabilecek bitkiler uygundur. Bitkilerin sert yapraklı olması yine dikkat edilmesi gereken bir konudur.

    [​IMG]

    Genel olarak, yavru alması ve üretmesi kolay bir türdür. Fakat akvaryum hacmine bağlı olarak, en güzel seçim, bir erkek balığa üç dişidir. Bunun sebebi, üreme döneminde aşırı kovalama isteğidir. Öyleki tek bir dişinin ölümüne kadar gidebilmektedir. Yine dişi balığın yavrularını atmasıyla birlikte dinlenmesine fırsat verilmemektedir. Bu açıdan dikkat edilmesi geren bir konudur. Beslenmeleri sorun çıkarmayacak çeşitlilikte olup, yeme istek ve arzuları beslenmelerine keyif katmaktadır.

    Fakat son zamanlarda, ilginin bir türün üzerine yoğunlaştığını görmekteyim. Örnek olarak; sarı prenses balıklarıdır.
    Bu aşırı ilgi ve üretme isteği bu balıkların değerini esnaf bazında düşürürken, yavruların çokluğu değerini düşürmektedir. Elbette hobide amaç üretmek ve doğayı rahat bırakmaktır ancak, kabul edilmelidir ki, değerlendirilemeyen yavrular, bazen komşulara, akrabalara, arkadaşlara vermeyi teklif ederek, yetersiz akvaryumlar kurmaya zorlanmaktadır.

    Oysa değişik türler mevcuttur, malesef bu türler esnafımızın çoğunlukta akvaryumlarına henüz girememiştir. Aslında bu bir arz talep meselesidir. Eğer talep olmaz ise, esnaf bu türlerin ithalatına tam olarak yönelmeyecektir. Ancak yıllar içerisinde net görülen bir şey var, her yeni gelen tür ilgi çekmiştir. Başlarda mesafeli davranılsa bile, mutlaka akvaristlerin akvaryumlarında yerlerini almışlardır.

    Genllikle bu tür karma akvaryumlarda tercih ediliyor. Oysa özenle seçilecek olan tek tür besleme şekli, koloni içerisindeki erkek balıkları dişilerin çokluğu sebebiyle, kat kat renkli ve çekici hale getirmektedir. Karma akvaryumlarda, rakiplerin çokluğu ve baskınlığı yüzünden, renkler zaman zaman kur yaparken sergilenir ve genel olarak renkler gizlenir.

    Genel olarak düşüncelerimi sizlerle paylaştım. Bakım şartlarını ve sorunlarını paylaşmak üzere...

    www.akvaryumportali.com bak:

    Saygılar... ;)
     
    ayberkbyberk bunu beğendi.
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: "Bana göre Malawi Cichlidleri" makalenizin bana düşündürdükleri

    Müsadenizle paylaşımınızın bana düşündürdüklerini sizlerle paylaşmak isterim.(Biraz da zülf-ü yare dokunaraktan)

    Malavi çiklitlerinin diğer türlerinin akvaryumlarımızda görülememesinin bir sebebi de hobiye yabancı kalmalarıdır.Hobiye bir çoğumuz büyüğümüzün bizi avutmak amacıyla fanusta japonla başlar ve vicdanında sorumluluk taşıyan insanlar ilgililendikleri balıkların bakım şartlarını araştırır.Bu yüzden, kendilerine göre ekmek davsında olan ;bize göre gözünü para hırsı bürümüş balık tüccarlarının ağına düşmekten kurtulur.(Tabiiki tanıdığımız çok değerli esnafımız vardır.Söz meclisten dışarı)Bu ilk tavrına göre akvarist olup olamayacağını da farkında olmadan belirler aynı zamanda. :nasihat:

    Sonra balıklarını besler ve tür değişikliğine gider. Beslediği türlerde doyuma ulaşıca artık bilgi alan değil bilgi sunan kişi olur.Bu aşama, gözlemlerime ve ustalarımızdan dinlediklerime göre balıklardan da ön plandadır.Artık önemli olan bilgilendirmektir,sorun çözmektir.Makale okuma aşamasından , yazma aşamasına burada başlar tahminime göre.
    Bundan sonra yeni şeyler denemek ve sergileme aşaması gelir.Tabi akvaristimiz bilgisiyle ve tecrübesiyle kedine güvenirken yöneltilecek ağır ve olumsuz eleştirlere de göğüs gerecek hatta ders çıkarabilecek ve dahi bilgi ve tecrübesiyle cevap verecek kıvama gelmiştir.(Benden isim beklemeyin ama sadece isminin baş harfini vermeden örnek vereyim:...IKIKTEMO :p)

    Sadete gelelim şimdide;
    İşte artık yeni türleri ya talep edecek yada kendine sunulan yeni türlere cevap verecektir.Yeni türleri piyasaya talep edecek olan bu nitelikteki akvarist olsa gerek.

    Amma velakin bu basamaklar da karşımıza herkesin her yerde rastladığı, varlığı bir dert ve yokluğuyla yara olan, küçük ama önemsiz bir engeli vardır:pARA :(

    İşte bu yüzden ben insan nerede duracağını bilmesi gerektiğini düşünüyorum.Çünki aslolan çayınızı oda ışıklarını söndürdüğünüz ama akvaryumunuzun ışıklarını yaktığınız bir ortamda ailenizle birlikte keyifle içmektir.
     
  3. emmi_06

    emmi_06

    Mesajlar:
    1.090
    İsim:
    Özgür ABAY
    Ynt: Bana göre Malawi Cichlidleri

    Temel abi paylaşımın için teşekkür ederim.Malavi ile bende 6 ay önce tanıştım.Malaviden hiçde ayrılmak istemıyorum.Sarı,snow prenses ve yunus tecrübelerim oldu.Gelecek yaza inşallah dev bi akvaryumda polit, flavus ve afra cobue cinslerini beslemeyi düşünüyorum.İnşallahda bu türleri bulabilirim
    Ali abi maddi açıdan biraz yüksek miktarlarda genelde malavi.
    Ömrüm boyunca tek hobim tek hastalığım modifiye kalacak dıyordum.Faal şekilde süre gelen modifiye maceram 1.5 yıl once bitti gibi.Çok yakın arkadaşlarımı illagal draglarda kaybettim.Annem benimde bırakmam konusunda yıllarca hep söyledi.1.5 yıl oncede evlenince yeter artık dedim.Ama bir türlü kopamadım.Bundan 5 yıl oncede oylesine bi heves uğruna 100 litrede canlı doğuran baktım.Yaklaşık 1 yıldırda yeniden bu hobiye başladım.Ne başlayış ama evdekiler bile hayretler içinde,eskiden modfiye sitelerinden ayrılamazkene şimdide akvaryum sitelerinden ayrılamıyorum.
    Maddi açıdanda sıkıntısı olan arkadaşlara İnşallah ALLAH(cc)gönüllerine göre verir.
     
  4. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Uf Temel hocam bu kadarmı insanın lisanına tercuman olunur,Evet değişik balık görme ve baskıcı balıkların diğerlerini belirli bir bölgeye haps etmesinden tut herşey bu cikletler konusunda insanı tercihlerinin sık sık değişmesine etki ediyor
    ve ben derimki Ali kadeşiminde dediği gibi keyif almak varken bazen kenidimizede eziyet eder dururuz nerede durulacaksa orda durmasınıda bilmeliyiz,bu zamana kadar balığa ve ekipmanlara verdiğimiz paraları düşünelim.saygılarımla
     

Sayfayı Paylaş