1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Betaların Üremesi

Başlığı 'Labirentli Balık Türleri Forum' kategorisinde furkan tarafından 30 Eylül 2008 başlatılmıştır.

1. furkan

furkan

Merhaba Arkadaşlar, bildiklerimi kısa ve öz size aktaracağım.
    Betalar zor çiftleşen balıklar olsada gerekli şeyler ve ortamlar sağlandıktan sonra rahatlıkla çiftleşirler. Bu ortamlar kondisyon kazandırmak, dişi ile erkeği birbirini görcek şekilde cam ile ortadan ikiye ayırmak, uygun balıkları seçmek gibi. Bunları sıra sıra bildiğim kadarıyla anlatıcam.
    Kondisyon kazandırmak için;
    Üretim:
    Dişi ve erkek kondisyon kazandıktan sonra, İlk önce akvaryumu ortadan ikiye bir camla ayırınız. Dişi ile erkek birbirini görsün. Erkek dişiyi gördükçe köpük yapacaktır. Hem böylece birbirlerine alışırlar. Ayrıca doğumdan sonra yavruları koymak için destek tank gerekecektir. Artık erkek ile dişi birbirine alıştımı ortadaki camı çıkartabilirsiniz. Aradaki camı kaldırırken köpüklerin bozulmaması için su üstü bitkisi veya strafor koyunuz. Böylece yuva bozulmayacaktır. Doğumdan sonra dişiyi başka bir yere alıp onu eski formuna döndüresiye kadar güzel proteinli yemlerle besleyiniz. Sonra eski formuna döndümü koyulacağı yere koyabilirsiniz. Ama işin zor kısmı yavrular büyüdümü onlara ayırmak.:(. Camı kaldırdınızmı erkek ile dişi hemen birbirine dolanıp yumurtaları ana karnından çıkarırlar. Erkek tek tek yumurtaları köpük yuvaya koyar ve korur.
    Birde 1-2 adet çiftleşme görüntüleri :
    [img width=600 height=450]http://img146.imageshack.us/img146/7616/10se4qx2.jpg[/img]
    [img width=600 height=468]http://img146.imageshack.us/img146/6165/96128994ef7qe7.jpg[/img]
    Aklıma geldikçe eksik olan bilgileri aktaracağım. Sizlerde yardım ederseniz sevinirim.
    Furkan YAVUZ
    (Zebra Cich. & Beta Besleyicisi)
    NOT: Kaynak göstermek şartı ile kullanılabilir.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Betaların Üremesi

Ellerine sağlık Furkan, çok güzel bir paylaşım olmuş gerçekten. alkis

3. furkan

furkan

Rica ederim abi. Bilgilerimi paylaşmak görevimiz.

4. bettacı

bettacı

Güzel bir çalışma.Bir kaç eksik var.Mesela protein ağırlıklı yem tavsiye edilmiş ama ne olduğu yazılmamış.Olabilir bu tür şeyler.Ben söylemek isterim.Özellikle kan kurtu.3 günde bir 1 adet kan kurtu vermeniz kafidir.Günde 2-3 defa yemlenmelidir.3 feda az az tabiki.Bu 3 öğünün 2 si proteinli olmalıdır ve bu proteinli yem tek çeşit olmamalıdır.Seranın çok güzel yemleri var.1 adet sera bir adette tetra alabilirsiniz.Daha sonra bettagran.Müthiş bir yem.Ancak bitkisel,proteinli karışıktır.Dediğim gibi 3 günde bir kan kurtu veriniz.

Çifleşmede son derece önemli bir kaç unsuz daha var.Furkan arkadaşımız unutmuş ama yazmak isterim.
    1- Sıcaklık çok önemlidir.Sıcaklık uygun ayara getirilmezse yavru alımı o kadar başarılı olmayabilir veya yumurtalama işi geç olabilir.Uygun sıcaklı 26 C'dir tabiki çiftleşme döneminde 26 C.

2-Bu işe yeni başlamış arkadaşlarımız bu hataya çok düşer.Hepsi balıktan yavru almak ister.Ancak önemli unsurlardan biriside kumdur.Üretim akvaryumunda kum olmamalıdır.Neden derseniz bettanın ağız yapısı yukarıya doğru meillidir.Su üstündeki herşeyi rahatça alabilir.Ama su altındakilerde zorlanır.Yumurtalar suyun altına düşünce onları almakta zorluk çeker.Birde kum koyarsanız bettanını işi iyice zorlaşır.

3- akvaryum kapasitesi önemlidir.Betta fanusta,2 bettanın sığacağı bir bardakta bile çifleşir.Ama bu çok zordur.İşin kolay ve sağlıklı olması için 15 litrelik bir akvaryum kaafi olacaktır.

Furkan'ın yazdığı yazı çok güzel ben sadece unuttuğu bir kaç şeyi yazdım.Ancak onun yazdığı bir cümleyi yazdıysam kusuruma bakmayın bu görmemişim anlamına gelir.Bir nebze yardım edebildiysem ne mutlu bana.

Sağlıklı balıklar

5. furkan

furkan

Teşekkür ederim Emre, eksiklerimi tamamladığın için sağol. Zaten o andaki düşüncelerimi oturup klavyemden sayfaya dökmüştüm. İnsanlık hali unutuyoruz. :D Birde sıcaklık konusunu neden yazmadın derseniz zaten genelde akvaryum sıcaklığı 26 Derece olması önerilir. :(

6. bettacı

bettacı

26 değil.Ben 24 öneriyorum.Neden dersen betta balığı 26 C de çabuk yaşlanır.Ama 24 C kafidir.Veyahutta 23.

MESUT_KERİM bunu beğendi.
  7. furkan

furkan

Yaşlanma olayını ilk kez senden duyuyorum Emre?

8. bettacı

bettacı

Evet. İlk kez duyuyor olabilirsin ama bu bir gerçek. Yaşlanmadan kastım erken ölüm.

9. dorhug

dorhug

Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler, ayrıca bende başka bir yerde duymuştum 26 derece de Betta nın daha çabuk yaşlandıgını. ;)

10. bettacı

bettacı

Nerden duymuşsanız doğru duymuşsunuz. ;)

11. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
  12. Desert Falcon

Desert Falcon

Ben 26 derecede daha uygun diye düşünüyorum ama 24 te uygundur bence bu 2 derecelik fark ömrü etkilemez.Biz en iyisi 25 te karar kılalım ;)

Sayfayı Paylaş