1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Betta splendens Yetiştiriciliği

Başlığı 'Labirentli Balık Türleri Forum' kategorisinde DuncaN tarafından 3 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. DuncaN

DuncaN

Betta splendens ilk defa başarılıolarak 1893 yılında Fransa’da
    üretildikten sonra yavaş yavaşdoğal ortamıdışında üretme teknikleri bulundu.
    Akvaryum ticareti için balık üreticiliği güney Florida, Singapur, Hong Kong ve
    Bangkok’da yaygınlaşmıştır, ayrıca Hawai ve Sri Lanka’da da küçük ölçekli
    yapılmaktadır. 1990’lıyılların ortasından beri deniz organizmaları üretme
    programlarıacil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Tatlısu türleri için uygulanan üretme programlarıtuzlu su türleri için uygulananlardan daha çok ilerlemiştir.
    betta balıklarına ait özellikler
    Betta splendens’in sistematikteki yeri
    Betta splendens’in sistematikteki yeri aşağıdabelirtildiği gibidir (Demirsoy,1993;Ekingen, 1988).
    Alem : Animalia
    Alt alem : Metazoa
    Şube : Chordata
    Alt şube : Vertebrata
    Üst sınıf : Pisces
    Sınıf : Osteichthyes
    Takım : Perciformes
    Alt takım : Anabantoidea
    Aile : Anabantidae
    Cins : Betta
    Tür : Betta splendens
    Morfolojik özellikleri
    Ergin erkek bireylerin ortalama boyu 6-6.5 cm arasındadır. Dişiler ise daha kısa boydadır.
    Doğal ortamlardan avlanılan erkek B. splendens’lerin yüzgeçleri kısa olmasına rağmen akvaryumlarda üretilen bireylerin yüzgeçleri daha uzun olmaktadır (Şekil 1). Dişilerin rengi mat ve yüzgeçleri erkeklere göre oldukça kısadır (Şekil 2).
    Vücutları uzamış ve yanlardan basıktır. Erkekleri çokça gelişmiş perde gibi yüzgeçleriyle karakteristiktir. Kuyruk yüzgeçleri oldukça büyük ve yuvarlak biçimdedir. Sırt yüzgeçleriyse bir tül duvak gibi uzun ve saçaklı görünümde
    olup sırtından aşağılara sarkar. Aynı şekilde anüs yüzgeçleri uzun ve saçaklı görünümde olup sırtından aşağılara sarkar. Ventral yüzgeçleri ise küçük olmakla beraber sivri uzantılar taşır.
    Anatomisi
    Erkek B. splendens’in vücut uzunluğu 6-6.5 cm arasındadır. Bununla birlikte bu balıkların iç organları başın arka tarafına sıkışmış durumdadır.Beyin, kalp, mide, bağırsaklar, karaciğer,dalak ve diğer küçük işlevsel kısımlar baş ve anal yüzgecin başlangıcı arasındaki bölgeye yerleşmiştir. Bu organların dışında ayrıca dişiler yumurtaların bulunduğu bir bölgeye sahiptirler. Bu özellikleri ile (beyaz renkteki yumurta benekleri) de genç dişiler erkeklerden ayrılırlar.B. splendens’in solungaç boşluğunun üst tarafında,
    geriye doğru yönelmiş bir kesenin içerisinde, birinci solungaç yayından meydana gelmiş bir kemik lamellar sistemi bulunmaktadır. Bu labirent hava ile solunumu sağlayan bir solunum epiteliyle örtülüdür. Balık yuttuğu havayı bu boşlukta tutar ve oksijen solungaç flamentlerinden geçerek dorsal aorta ile kana oksijen taşınır. Kandaki karbondioksit ise hava ile dışarıya verilir. B. splendens’in yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken en kritik zamanlardan
    biri solungaçlarla solunumdan labirentle solunuma geçiş dönemidir. Bu organın gelişmesi, 4-5 mm uzunluğunda olduklarında başlar.
    B. splendens’lerin yaşamlarında solunuma yardımcı organ çok önemli bir yer tutar. Bu organ sayesinde küçük bir bardak suda dahi belirli bir süre yaşayabilirler.
    Şekil 1.Erkek Betta splendens (Schmitz, 1974).
    Şekil 2. Dişi Betta splendens (Schmitz,1974).

Doğal yayılımı ve ekolojisi
    Betta splendens’in doğal yaşam ortamı Güneydoğu Asya’dır. Tayland, Malezya, Kamboçya, ve Vietnam’daki su kaynaklarında yaygın olarak bulunurlar (Şekil 3). Nispeten düşük oksijenli sularda yaşayabilir ve üreyebilirler. Daha çok tabanı çamurlu ve su bitkilerince zengin sığ suları
    severler ve sulama kanallarının sıcak bölgelerinde de bulunabilirler.
    Şekil 3. Betta splendens’in doğal yayılım alanı​
    Bulundukları ortamlarda en uygun su sıcaklığı
    25 ile 28 oC dir (aralık 20-30 oC), pH 6-8 arasında ve su seviyesinin 20 cm olması yeterlidir.Akvaryumların bu balıklar için daha uygun hale getirilebilmeleri için bitkilendirilmesi gerekmektedir. B. splendens’ler, yavru alımından sonra aynı akvaryumda birlikte yaşayabilirler. Fakat bulundukları akvaryuma sonradan bir B.splendens’in, özellikle erkek B. splendens’in
    bırakılması ile genelde kavga başlamaktadır. Hatta bu kavga bireylerden birinin ölümü ile sonuçlanabilmektedir.
    B. splendens’ler sakin huylu balıklarla aynı akvaryumda tutulabilirler. Ancak, bu gibi durumlarda da özellikle erkek B. splendens’lerin yüzgeçlerinin uzun ve gösterişli olması nedeniyle diğer balıklar tarafından saldırıya uğradıkları görülmektedir
    Beslenmesi
    B. splendens’ler omnivor balıklardır, her türlü yemi severek yerler. Yedikleri yemler arasında pul yemler, mikrokurt, kan kurdu,tubifex, su piresi, meyve kurdu ve küçük karıncalar bulunur. Kuru yemleri de severek yemelerine
    karşılık; canlı yemler renklerini güzelleştirdiği ve üremesini hızlandırdığı için
    haftada birkaç kez verilmelidir. Olgun bireylerin beslenmesinde diğer akvaryum balıklarının beslenmesinde de kullanılan pelet yemler kullanılmaktadır. Diğer taraftan, yapılan literatür taramasında B. splendens’lerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmış bir yemin bulunmadığı
    görülmüştür.
    Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra yumurta kesesi ile beslenirler ve aktif olarak yüzmeye başlayınca suda bulunan mikroskobik
    besin parçacıklarını süzerler. Yavrulara ilk olarak Paramecium ve Rotifera veya pişmiş yumurta sarısı verilebilir. Yumurta sarısı su içerisine temiz bir bez parçası içinde bırakılır ve süzülerek yavaş yavaş verilir. Yemlemeler
    arasındaki sürede yumurta sarısı buzdolabında tutulur.
    Yavrular yaklaşık 5-6 günlük olunca küçük Artemia veya Cyclops larvaları, çok ince gözlü elekten geçmiş olan mikroskobik canlılar ve rendelenmiş kuru besinler verilebilir.
    Üretimi
    B. splendens’lerin kontrol altındaki ortamlarda üretilmesi mümkün olmakla birlikte, biraz önem isteyen bir iştir. Bu balıklar yılın her ayında yumurta dökebilirlerse de doğal ortamlarında en elverişli aylar eylül ve ekim ayıdır. Dişiler yaklaşık 100-600 yumurta bırakırlar. Fakat yumurtadan çıkan bireylerin eşeysel olgunluğa ulaşıncaya kadar ancak % 30’u hayatta kalır.
    B. splendens’lerde yavru üretimi yarı kontrollü metot ile yapılmaktadır. Üretimde kullanacak çiftler, döl verebilme (erkekler sperm,dişiler yumurta taşımalı) için hazır olmalıdır.Bir yumurtlama ve döllemenin ardından erkekler
    2 hafta sonra tekrar dölleme duruma gelirken, dişilerde yeni yumurtaların üretilmesi bir ayı bulur.Üretim için orta boy bir akvaryum alınarak, bu ortadan bir camla ikiye bölünür. Akvaryum 15 cm yükseklikte bekletilmiş su ile doldurulur ve bitkilendirilir. Bu bitkiler hava kabarcıklarının tutulmasında önem taşırlar. Bundan sonra dişi akvaryumun bir bölümüne, erkek ise diğer
    bölümüne konulur. Dişiyi camın arkasında gören erkek B. splendens, köpük yuvayı yapar. Bu yuva yaklaşık 6-12 cm2 bir alanı kaplar.
    Köpük yuva oluşturması
    Bir B. splendens’in yaşam öyküsünün temeli su yüzeyinin hemen altında erkek tarafından oluşturulmuş köpük yuvalar ile başlar (Şekil 5). Hava kabarcığı (köpük) şeklindeki bu yuvayı erkek ağzından solunum
    yaparken dışarı bıraktığı hava ile oluşturur. Aynı zamanda bu hava ağızdan dışarı verilirken, bu hava ile birlikte ağız içerisinde bulunan ve yapışkan özellik taşıyan salgı da dışarıya verilir. Bu sayede yuvalar biri birine
    yapışık olarak kalırlar. Bu da yuvaların daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Erkeklerin bu yuva oluşturma özellikleri,normal üremelerinin meydana geldiği genellikle su sıcaklığının 25-27 oC olduğu zaman gerçekleşmektedir.
    Şekil 5. Köpük yuvayı tamamlamış bir Betta splendens erkeği
    Yumurtlama ve dölleme
    Erkek birey köpük yuvaların oluşturulmasından sonra dişiyi yumurtlatmak için hazır durumdadır. Erkek ve dişinin hazır olduğu tespit edilince aradaki cam suda bir dalgalanma olmamasına dikkat edilerek kaldırılır veya dişi erkeğin olduğu bölmeye alınır. Erkek ve dişi sakin bir şekilde yuvanın altına gelirse yumurtlama öncesi yapılan davranışlar başlayacaktır. İlk olarak erkek yüzgeçlerini açıp-genişleterek dişiye bir gösteri yapar ve sonra onu köpük yuvaların bulunduğu yere doğru yöneltmeye çalışır. Daha sonra erkek ve dişi bir halka oluşturacak şekilde yavaşça birbirlerine sarılırlar ve daha sonra hızlı bir şekilde birbirlerine sürtünürler. Erkek dişiyi yeterince sardığı zaman ağzıyla onun yumurta deliğini uyarır (Şekil 6). Bu olay iki sonuca neden olur; birincisi dişi horizontal olarak su yüzeyinde durur ve ikinci olarak ta yumurtalarını serbest bırakmak için uyarılır. Sonra erkek
    dişiyi sarar, dişi yumurtalarını serbest bırakır ve erkek de spermlerini dışarıya atarak yumurtaların döllenmesini sağlar.
    Şekil 6. Erkek ve dişi Betta splendens’in yumurtlama öncesi davranışları
    Döllenmeden sonra erkek en az 3 gün yuvaları ve oluşan larvaları korumak için ortamda bulunur. Erkek birey bu devrede oldukça saldırgandır.
    Köpük yuvaların olduğu bölgeden ayrılmaz ve onları korur. Dişiyi ise yumurtaları ve oluşan larvaları yememesi için köpük yuvaların
    bulunduğu bölgeden uzaklaştırır. Bu nedenle, dişi birey yumurtaları bıraktıktan sonra dışarı alınır. Yumurtadan çıkan larvalar aktif olarak yüzemezler. Bu larvalar, köpük yuva içinde barınma, herhangi bir materyale tutunma veya zemine doğru batma eğilimindedirler. İşte zemine doğru batmakta olan veya zemin üzerinde bulunan bu larvaları erkek birey ağzıyla
    yakalayarak oluşturduğu köpük yuvaların içerisine bırakır. Bu işlem, larval devre sona erip, yavrular serbest olarak yüzmeye başlayıncaya kadar devam etmektedir. Genel olarak bu süre 26–28 o C ‘de 2–3 gün olmaktadır .
    Şekil 7. Yumurtlama
    Betta splendens doğal ortamındaki ekolojik öneminin yanında, diğer balıklardan farklı davranış sergilemeleri ve kavgacı oluşları nedeniyle
    bilimsel çalışmalarda; renkleri, yüzgeçlerinin çeşitliliği ve beğenilmeleri ile de
    akvaryum balıkları yetiştiriciliğinde ekonomik olarak önem taşımaktadır. Ülkemizde de bu tür, akvaryum sahibi kişiler tarafından tarafından beğenilen,tercih edilen balık türleri arasında bulunmaktadır.

Derleme bana aittir iznim olmadan başka sitede yayınlanamaz.

2. bettacı

bettacı

Ynt: Betta splendens Yetiştiriciliği

Ufuka bi gerçektende müthiş bir makale.Bizim sitedede bunu görmüştüm.okudum.Gerçektende herşeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsın.Ayakta alkışlanıcak bir yazı. :)

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Teşekkürler Ufuk. Güzel bir kaynak çıkarmışsın ortaya. Ellerine sağlık. Başlığın çok bilgilendirici olması sebebiyle sabit başlık yapılmıştır.

4. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Ellerine emeğine sağlık Ufuk kardeş. Hazır betta üstadları burdayken ben de betta üretiminde ikinci defa karşılaştığım bir promlemi dile getireyim.
    Yaklaşık olarak 2-3 ay tek başına beslediğim erkek bettam vardı. 3 hafta önce bir dişi getirdim. Dişiyi diğer akvaryuma ekledim(akvaryumlar yanyana). Erkek dişiyi görür görmez yuva yapmaya başladı. İkinci gün yuva hazırdı, erkekte dişide birbirine kur yapıyordu. Dişiyi erkeğin olduğu akvaryuma aldım. Her şey güzel gitti. Erkek tarafından hiç bir saldırı gerçekleşmedi. Kur yapmaya yine devam ettiler. Yarım saat kadar dişi orda kaldı. Erkek ne yaptıysa da dişiyi yuvaya çekemedi. Bende dişiyi tekrar çıkardım. Bir hafta boyunca bu şekilde yarımşar saatlik bir birliktelikleri oldu. Sonuç hep hüsran. Dişiyi bu defa fanusa aldım. Birbirilerini görmeyecekleri bir şekilde ayrı yere koydum. Aradan bir hatalık bir zaman geçti. Geçen pazar dişiyi tekrar erkeğin görebileceği şekilde akvaryumunun yanına koydum. Bu gün altıncı günü oldu. Ve şimdi her iki balıkta birbirine tamamen duyarsız. Bilgilerinize sığınarak sizden öneri bekliyorum.

5. bettacı

bettacı

Sanırım adınız Mehmet.

Mehmet bey, öncelikle bu çiftleştirme isteğinizi anlıyorum.Ama bettaların çiftleşmesi her balık gibi kolay değildir.Biraz sabırlı olmak gerek.Her hafta balığı erkeğin yanına atmanız yanlış buldum.

Şimdi dişiyle erkek birbirini görebilecek şekilde ama birbirlerine temas edemicek şekilde koyun.Yani arada bir cam felan olsun birbirlerini görebilsinler ama zarer felan veremesinler.Bu birbirini görme olayı erkeğinde dişininde biraz daha hızlı hazırlanmasına sebeb olur.

Daha sonra 1 ay boyunca erkeğide dişiyide protein ağırlıklı besleyiniz. Protein ağırlıklı besleyin ve öğünlerini şu şekilde ayarlayın.Öncelikle günde 2 öğün yem verin balığınıza.Kondisyon kazandırmak için protein ağırlıklı beslemek gerek ve bu proteini canlı eymlerde ve kurutulmuş canlı yemlerde bol miktarda bulabiliriz.Size haftanın her günü nası yemleme vericeğinizi anlatan ufak bir yazı yazayım:

Resim :

Sizin için hazırlamış olduğun liste bu.Porteinli granül yem yazmıştım oralara.Granül yem olarak size tavsiyem tetrabits.

Bitkisel yemde çok önemli.Elinizde yem var ise söyleyin ne olduğunu.Birde bitkisel yeminiz yok ise buraya yazın.Ben hangisini almanız gerektiğinizi söylemek isterim.

Bu yazdığım tarifi uygularsanız 1 ay belkide dahja kısa sürede 2 balkta hazır olur.

6. DuncaN

DuncaN

Hala aynı sorunun varsa yuva yapımından sonra dişiyi erkekle aynı yere koy yumurta dökene dek yanından alma saldırmıyorsa problemde olmaz.
    Ama yumurta taşıma işlemi bittiğinde saldırabilir bu periyodu kaçırmazsan iyi olur Muhammet Ali kardeş.

Sayfayı Paylaş