1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Betta ve Elma Salyangozu

Başlığı 'Labirentli Balık Türleri Forum' kategorisinde Neverlander tarafından 19 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    65 lt'lik akvaryumum resimlerini yayınladıkatan sonra o kadar büyüklükteki elma salyangozlarınınorada ne işi var dendiği için ben de ayırmaya karar verdim... Bugün plastik bir akvaryum alıp onun içine koydum arkadaşları... Hani Ufuk Bey kanıma girdiğinden beri de bir Betta hevesim olmadı desem yalan olur (kendisine bu konuda teşekkür ediyorum :cicek: Bana bettaları sevdirdi)... Ben de madem bunlar havadan oksijen alıyorlarmış dedim, gittim bir süslü erkek aldım... Dişiyi de alacaktım, yeni geldikleri için akvaryumcum vermedi... Yarın alırsın dedi... Tamam dedik...

Şimdi sorum şu, acaba 10 adet elma salyangozunun yanına tek tabanca bir batta koymala halt mı ettim acaba? Beni her türlü unsur hakkında bilgilendirebilir misiniz? Ne yapmalıyım, koymasa mıydım acaba? Veya bundan sonra nelere dikakt etmeliyim?

Saygılar...

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Betta ve Elma Salyangozu

Bu arada bettamın adı "Süslü Bayık" arkadaşlar...

3. atlantis

atlantis

Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız

Hocam bettanızı salyangozların yanına koymakla iyimi kötümü ettiniz bilmem ama ,başka konular altında tartışmalara girmemek için yazmadım ama bir dönem betta üretmiştim..Oradan kalan deneyimlerimin verdiği azıcık bilgiler doğrultusunda,Erkek betanızın yanına dişi veya başka bir erkek koymamakla hayatınızın en doğru işini yapmışsınız..Sebep malum eğer iki erkekse biri ölünceye kadar dövüş işin sonu..Yok dişi neden konulmaz derseniz onunda sebebi,Çiftleşmek isteyen erkek bir yandan kur yapar,biryandan köpük yuvasını salgısıyla hazırlar diğer yandanda dişiyi sıkıştırır..Yuva hazır hale gelincede dişinin karın boşluğuna burun ucu ile vurarak yumurta dökmeye zorlar..Dişi hazır veya değil farketmez bu vuruşları yumurtlatana kadar devam ettirir,yumurtaları bıraksa bile dişi ayrılana kadar tanktan bu olay devam eder..Aksi halde ölümüne sebep olunur dişinin..Yani hiçbir beta dişi veya erkek olsun beraber bakılamaz.Tabi bunun daha doğru izahı varsa onuda bimiyorum..Üstadlar bilir. :)Saygılarımla..

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ya bugün akvaryumcum da dedi ki, şimdi yarın dişiyi alacaksın sonra uzunca bir müddet ayrı kaplarda birbirlerini görebilecekleri bir yere koyacaksın... Sonra aynı tanka alacaksın dedi... Neyse... Akvaryumcumu ve sizi dinleyeyim bari... Desenize bizim kıza markaj yapacağız dişi bettayı telef etmesin diye...

Çok sağolun Murat Bey...

5. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abdullah inşallah sende o deneyimi yaşarsın.. Cidden izlemesi çok keyifli bir çiftleşme seronomisi var.. Erkeğin köpükten yuva yapışı, dişiye sarılması, yumurtaları alıp yuvaya yapıştırması çok güzel bir görüntü cidden.. Çiftleşmeden sonra dişiyi ayırırken çok dikkatli olmak lazım aman köpük yuvayı dağıtma.. Ben istemeden dağıtmıştım.. :cekingen:

6. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Akvaryumu ortadan ikiye ayırın.Cam ile.Erkek ve dişi birbirini görsün.Erkek köpük yapmaya başlar.Bu zaman dogrultusunda hem erkeğe hem de dişiye tubifex verin.Dişinin hazır oldugunu şurdan anlayabilirsiniz.Dişi gövdesinde bantlar ortaya çıkar ayrıca karnı şişer.Bu zaman da camı kaldırın.Tabi aynı zamanda balıkları gözlemleyin.Erkek , dişiye sert davranıp zarar verebilir.Zaten en az bir 10 gün ayrı kalmaları lazım.Tabi bu vereceğiniz yeme balıgı kondisyon kazandırmanıza baglı artabilir.

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Çok sağolun Can Bey... Valla akıl akıldan üstünmüş gerçekten... Ben hiç düşünememiştim şu cam işini... Tekrar çok sağolun...

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Şu fotoğraflardaki gibi olmalı dişinin gövdesi.Yani bahsettiğim bant olayı...

9. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Camla ayırmak mantıklı bir çözüm yoludur ama erkek hava kabarcıkları ile yaptığı yuvayı alan dar olur ve aradaki cama temas ettirip yapıştırır ise camı alırken gene yuvayı dağıtma riski devam eder.. Ben , erkek yuvayı yapmaya başladıktan sonra takip edip orta cama yaklaşmaya başlayınca ağır ağır üfleyerek dağıtmadan yuvanın orta camdan uzaklaşmasını ve uzakta kalmasını sağlamıştım.. Sonra dişiyi alırken istemeden yuvayı dağıtmıştım.. :cekingen:

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ya "Süslü Bayık" sayesinde Bettalar hakkında neler öğrendim neler... Ya ben niye bu balıklara böyle önyargılı kalmışım ki acaba... Can Bey ve Volkancığım, çok çok teşekkürler ediyorum... Hepinizden daha çok öğreneceğim şey var Bettalar hakkında lütfen yardımlarınızı esirgemeyiniz benden...

11. DuncaN

DuncaN

10 ytl ye 30-20-15 akvaryumlar var Abdullah hocam,
    Buna ara bölme olacak kadar bir cam kestir erkeğe 20 cm dişiye 10 cm yer kalacak şekilde ayır.
    1 Hafta içinde erkek köpük yuvayı hazırlayıp dişiyi seyretmeye başlar dişide saklanma sinme eğiliminde değil ve Can'ın gösterdiği gibi dikine çizgiler oluşuyorsa camı erkeğin yuvasını bozmadan kaldır 3-4 günde çiftleşme gerçekleşir dişi yumurtaları döktükten erkek bunları yuvaya yerleştirdikten sonra dişiyi gene yuvayı dağıtmamaya özen göstererek oradan al.
    Yuvadaki yumurtalar maximum 4 gün içinde açılacak ve yavrular serbest yüzmeye başlayana dek yuvadan düşenleri erkek tekrar yuvaya taşıyacaktır.Serbest yüzmeye başladıklarında erkeğide alabilirsin.
    Unutmaman gereken tek şey ısıtıcı ;) 28 derecede sabit olsun.

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Valla sağolasın Ufuk Hocam...

Dediklerinizi harfiyen uygulayacağım... Aldığım plastik akvaryumun boyutu hemen hemen sizin önerdiğiniz kadar... Bugün gidip önce camı kestireceğim sonra da dişiyi alacağım... Bakalım sonuç ne olacak...

Saygılar...

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Arkadaşlar... "Süslü Bayık"ın müstakbel eşi bugün evimize gelecek... Yani birazdan "gelin alma"ya gideceğim... "Süslü Bayık"ın adını kızım koymuştu, kendisi henüz 22 aylık ve balık diyemiyor ancak bayık diyebiliyor... O yüzden öyle kaldı... istiyorum ki gelinimizin adını da siz değerli forumcu arkadaşlarımız koysun...

Önerileriniz bekliyoruz... Saygılar...

14. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Gelin bayık :D

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Güzel :helalolsun:

Bakalım başka neler gelecek... bu isimleri kızıma söylettireceğim... Hangisini en çok söylerse (ki söyleyebildiği herşeyi ilk öğrendiğinde ve hoşuna gittiğinde defeatle söyler) o gelinimizin adı olacak... Bu bağlamda "Gelin Bayık"ın şansı çok yüksek çünkü kızın gelin kelimesini çok güzel söyler... sadece hoşuna gitme kısmı kaldı yani...

16. Desert Falcon

Desert Falcon

Abi tabana kum yerleştirme ki düşen yumurtaları erkek betta toplayabilsin.Ağız yapısı itibariyle toplayamaz kumlu tabandan...
    Ayrıca bettalarınız büyümeye başladığında erkekleri ayırmanız gerekecek yer sorununuz olacak şimdiden hesab edin bi yer kurun.Isıtıcısı falan da olmalı.Balığın labirentli balık olduğu için labirentlerinin oluşma sürecinde dışardaki havanın da etkisi olacağını düşünüyorum.
    Daha uzman arkadaşlar bu konuda daha sağlıklı bilgilendireceklerdir sizi...

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Sağolasın Şahinciğim...

Sayfayı Paylaş