1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bettam yem yemiyor

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde figenc tarafından 16 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Sol cam kenarınca aşağı yukarı gidip gelen betamı dün akşam dipte hareketsiz buldum.
    Akıntı karşısında yorulduğunu düşünüp bu sabah daha az akıntı olan şelaleli akvaryuma koydum düzelmedi. Dipte pek hareket etmeden duruyor. Başının önünden attığım yeme bakmıyor
    Dün ne yaptım ekstradan diye düşünüyorum.. % 20 dip çekimi yapıp dört gün dinlenmiş su eklemiştim. Gece gündüz ısı aralığı arttı henüz ısıtıcı takmadım, çok mu hassaslardır bilmyorum ki, diğer balıklar iyi. yarın ısıtıcı da alayım

    Yem olarak akvaryumcunun ona özel verdiği toplu iğne büyüklüğünde siyah bi yemi sabah akşam atıyordum, yere düşmeden severek yiyordu. Eskiden hatırladığım kadarıyla şimdi sakıncalı görülen canlı kurdu severek yerlerdi. Bence canlı yem yemesi lazım ama diğer kültür kurtlarından da şimdi burada bulamam.

    Yarın resim eklemeye çalışacağım.
     
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Akvaryuma eklediğiniz su ile akvaryumdaki suyun ısısı eşitmiydi acaba ? balığınız için üzüldüm geçmiş olsun umarım düzelir, canlı yemle deneyin tekrardan mümkünse saygılar:gif
     
  3. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Bettam yem yemiyor

    Hep söylemişimdir betta'lar ilk göz ağrımdır ve nazarımda ayrı bir yeri vardır. Umarım düzelir bettanız bende alıcam bir tane zaten şöyle güzellerinden.. Yeterince beslenememiş olabilme ihtimali üzerinde duruyorum ben... Diğer akvaryuma koyduğunuzda acaba adapte ederek mi koydunuz balığı yoksa şak diye mi ? Umarım "a" dersiniz.. Su değişikliğinden sersemlemiş olabilir.

    Canlı yemle başka bir güzel oluyorlar kesinlikle.. Ve ara ara kesinlikle verilmeli.. Kurt kültürleri satan yerler var internet ortamında zaten bende edinmek istiyorum arzu ederseniz sizede aradığım yeri bulduğumda adresini veririm.. İstanbul Çapa'da vardı diye hatırlıyorum.. Cem (Ruptur) tanıyordu sanırım.. Ben onlara çocukken karınca bile veriyordum. :cekingen: Çocuktum bay bay:gif

    İnşallah bettanız (siyam balığınız) en kısa sürede toparlar.. Şu siyam balığının erkekleri aynı anda yaşayabilseler o akvaryumda ki güzelliği kesinlikle hayal bile edemiyorum. kıvır:gif
     
  4. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Bettam yem yemiyor

    Akşam siteye yazıp çıktıktan sonra tekrar baktığımda, bembeyaz gövdesiyle tabanda yatıyordu. Canım yüzgeçleri hala lacivert bordoydu. Öyle üzgünüm ki gece zor uyuyabildim.


    Akvaryuma eklediğim dinlenmiş suyun, aynı ev ortamında olduğu için farklı derecede (hele bu sıcakta) olacağını sanmıyorum ancak 60 litre ile 20 litre arasında sıcaklık tutma farkı olur mu diye düşündüm şimdi

    Teşekkür ederim Emrah bey
     
  5. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Bettam yem yemiyor


    Evet benim de iki ay önce akvaryuma koyduğum ilk balığım ilk göz ağrımdı. Beta bardaktaysa almayın deniyor ama bence ordan kurtararak iyilik yapmış oluyoruz. O kötü koşullarda ta buraya kadar geliyor, üstüne daha da bardakta kalıyor, eve getiriyorsun iki ay sonra ölüyor; " Benden de buraya kadar" demek istiyor hayvan.

    Şİmdi siz söyleyince daha da kötü oldum. Evet şak diye telaşla öbür akvaryuma koymuştum. Hayvan zaten keyifsizdi ikinci şoku da ben yaşattım.
    DERS 1: alındı Volkan bey

    DERS 2: Akvaryumcunun "Canlı yeme hiç gerek yok bu kuru yem yeter ona" demesiyle gevşekliğe kapılmamak gerek.

    Bazı şeyleri -kaba bi tabir olacak ama- eşek gibi biliyoruz da, "bi seferden bişi olmaz" cahilliğine getiiriyoruz işi, bedeli ağır oluyor haliyle.

    Çoğunuzun bu formlarda kızdığı; "Ama ben yaptım oldu" cümlesine de şimdi anlam veriyorum, olmazı oldurdularsa şanslı olduklarından; yoksa canlıların canıyla kumar oynanmaz oynanmamalı.

    Canlı yem kültür kurdu ile ilgili pek çok forum yazısını ilgiyle takip etmiştim hobimin başlangıcında, ancak yanlış aklımda kalmadıysa sıcaklıkla sorunu varmış. Antalya'da üretemem diye düşünmüştüm. Havalar az da olsa serinlediği bu günlerde deneyebilirim, beta için değer.

    Peki üç çeşit kurt kültürü var hangisini seçmeliyim betaya uygun ve de diğer karma akvaryumumda da olanlara diye sorsam?
    Ve de adresi verirseniz sevinirim

    Bir de şu su piresi ile ilgili tartışmalar var; mayayla beslenenlerin besleyici değerleri olmadığını okudum. Benim akvaryumcum; "haftada bir gün çay kaşığının ucuyla hazır domates çorbası vermemi söylediyse de güvenemeyip iki günde bir besliyorum
    ayrıca pek ilgili değiller balıklarım.

    Şİmdi hırslandım, sınıfta kurmayı düşündüğüm akvaryuma bir tane beta alacağım, eve de. Önce şu kültürü üreteyim

    Paylaşımlarınız için teşekkürler

    Son olarak; akvaryumda "bir prens" olur Volkan bey. Tarihten ders alınmalı
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bettam yem yemiyor

    ;) Önce mesaj için kutlamak gerek sizi. Ardından alıntıdaki sizin haklı ifadenize farklı açıdan yaklaşamak isterim. Bugün akvaryumcuları gezersek şayet hemen hemen hepsinde aynı türleri görürüz. Yıllardır neden farklı türler ithal edilmez diye sorarız. Siyah calvus diye aldığımız balık aslında adıyla düzen içine uydurulmuş siyah calvus olduğunu bilmeyiz. Çünkü gerçek siyah calvusun yavrusu 150 liradır. Eee bizim hobicimiz uygun fiyatlı siyah olanla idare etmeli. Kimse satın almaz gerçeğini ve kim girecek ithalat riskine pahalı türün değil mi ? Buna birçok farklı örnek sıralanabilir. Ne beslediğini ve ne üretmeye çalıştığını bilmeyen bir hobici gurubu karşımızda zaman içinde.

    Bettaları getiriyorlar bardak içinde tutuyorlar siz alıyorsunuz kurtarıyorsunuz. Buraya kadar çok güzel düşünüyorsunuz. İyi de yukarıda söz ettiğim gibi gelmeyen yani gelemeyen türleri neden getirmediklerini sorunca alınan cevap talep yok oluyor. Böyle olunca siz kurtarmaya çalıştıkca talep var anlamına gelecek ve bardak içinde bettalar gelmeye devam edecek anlamı çıkmıyor mu ? :hasta:
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Bettam yem yemiyor

    Antalya'da yaşasaydım canlı yem,bitki,kaya,balık vs konularda hiç sıkıntı yaşamazdım, doğal sucul alan gezilerini seviyorsanız Habipler baraj mahallesinden geçen çay o kadar hoş biryerdirki aaah yıllar oldu oraya gitmeyeli :(
     
  8. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Bettam yem yemiyor

    Sayenide bir şeyler öğrenmeye, yanlışlarımızı düzeltmeye, beyin fırtınasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

    ancak;

    Bu konu arz talep olayından çok, başta getiren ithalatçıların, uygunsuz bulunduran akvaryumcuların, konularına vakıf olmadıklarıyla ilgilidir (Bilinçli esnafı tenzih ederim).

    Okulda ayrıca "Hayvanları Sevme ve Koruma Kulubünün kurucusu rehber öğretmeni olarak da "bu yıl bu konuyu proje olarak gündeme getirebilirim", gibi bi beyin fırtınama katkıda bulundunuz ayrıca teşekkür ederim. Kimi kime nasıl şikayet edeceğiz konusunu da araştıracağım tabi, aslında ironik bi olay.

    Görmedim ama "Ankara Ulus'taki pasajdan canlı alışverişi yapmayın gibi sıkı tartışmalı bi forum da okumuştum. Zaman zaman İstanbul Mısır çarşısı için de benzer duyumlar alıyorum.

    "KÖTÜ KOŞULLARDA CANLI İTHALATINA VE BULUNDURMAYA, SATIŞINA HAYIR" diye konu başlığı açalım bence, sonuçta memleketimizde hayvan hakları yasası var değil mi?

    Ve
    bunun yanında, yeni tür getirtme ve yaygınlaştırma konusundaki hassasiyetinizi ve çabalarınızı, geçmiş yıllarda siz ve bir kaç arkadaşınızın yazdığı forumlarda takdirle karşılıyorum. Örneğin kiraz karidesi tanıma ve yetiştirme hazzını bu sayede - istanbul'da bir üyeden kargoyla tedarik etmiş olsam bile- yaşadım, sizin gibi düşünenlere teşekkür borcum var.

    ayrıca;
    zevkler ve renkler konusunda ortak payda bulunacağını sanmıyorum: İlk hoşuma giden albino zebra için akvaryumcunun: "değersiz bi balık yavrularını getirsen almam" demesiyle balığın adına üzülüp almamıştım, sorduğum kirbensis için de yanı şeyi söylemişti. Bu mudur arz talep dediğiniz şey? bu balıktan çok üretilmiş artık satmayalım da getirtmeyelim de.

    çok sevdiğimiz betayı da koşulları yüzünden almayalım görmeyelim bi daha

    Birinci önceliğimiz tabi ki mali sorun. aramızda 12 yaşında hobicilerin de bulunduğunu görmek güzel
    İkincisi ise yer sorunu malum; neye heveslensem en az 200 litre akvaryum öngörülüyor. Duvarım da yok ki yıkıp gönlümde yatan palidaryum yapayım

    sonuç olarak;
    sizi anlamaya çalışıyorum inanın, iyi niyetinizin ve katkılarınızın farkındayım ama
    yeni türleri yaygınlaştırmanın yanında eski türleri koruyalım fakat yok etmeyelim derim

    saygılar...
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bettam yem yemiyor

    Sözünü ettiğiniz konuyu gündeme taşımış ve gündemde tutmaya çalışmıştım. Her kurumun, insanların etik ilkeleri vardır. Bizlerin, akvaristlerin etik ilkeleri yok mudur? Etik ilkelerİmiz neler olmalıdır? Akvaristler arasında etik ilkeler belirlemeye ihtiyaç varmıdır?

    Yüksek insani değerler olarak dürüstlük, başkasının hakkına saygı ve doğruluk gibi kavramların toplum gözünde paraya ve çıkara dönüşmüş olması genel olarak ortak görüş olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaristler besleyecekleri canlıların fiziksel ve sosyal gereksinimlerini karşılayabilecekse beslemelidir. Aksi taktirde beslememelidir. Akvaristler doğal yaşama saygılı ve doğal yaşamın korunması konusunda duyarlı olmalıdır. Sorumluluğunu üstlendiği canlılara eziyet etmemeli ve birini diğerinden üstün görmemelidir. İhtiyaç duyduğu tüm bigilere rahatça ve kandırılmadan ulaşabilmelidir. Konu ile ilgili bilgilerini daima artırma talebinde bulunmalıdır. Edindiği bilgi ve becerilerini bir başkası ile paylaşmaya hazır olmalı ve bilgi sahibi olmak için mümkün olduğunca bilimsel verilere ulaşmaya çalışmalıdır. Aynı zamanda bilimsel verilere ulaşmaya çalışan kurumlara destek vermeye gönüllü olmalıdır. Akvaryumlarda hakkında yeterli bilgi bulunan balıklar beslenmelidir. Doğadan yakalanmış balıklar yerine akvaryum üretimi balıklar, özellikle de yerli üretim balıklar tercih edilmelidir. Deniz canlıları bir tartışma konusu olup, akvaristler uygun şartların sağlanması halinde, teknolojinin gelişmesi ile akvaryumlarda bakılabileceğini ve soyu tükenme sınırındaki canlılara bir umut olabileceği düşünülmelidir. Her akvarist, sahip olduğu akvaryumun bakım süreci içinde kaynak harcadığını ve bunu israf etmemesi gerektiğinin farkında olmalıdır. Su değişiminin bile bir atık olması nedeniyle, çevreye zarar vermediğinden emin olmalı ve atıklarını azaltmak için gereken tedbirleri almanın ülke ekonomisine katkı yapacağını düşünmelidir. Elinde bulundurduğu hiç bir canlıyı doğaya salıvermemeli, bunun salıverdiği ortamdaki biyolojik çeşitliliğe olumsuz etkileri olacağını bilmelidir. Bunun yanı sıra genetiği değiştirilmiş canlıların yaratılmaması için talebinden vaz geçebilmelidir. Akvaristler, beslenecek canlıların seçimi konusunda bilinçli olmalıdır. Akvarist beslediği canlıların gerek ithal aşaması, gerek esnaflarca satılmasında bulunan eksik yönlere, bireylerin satın alma gücü ile düzeltilmesinde önemli bir payının olduğu unutulmamalıdır.

    Akvaryum sonuçta bir hobi, hobimi istediğim gibi yaparım, istediğim balığı alırım, istediğim gibi yaşatırım, özgür bir ülkede yaşıyoruz, akvaryumculuk etiklerine uymasam ne olur?

    Cevaplar bellidir.

    Hiçbir şey olmaz, çünkü balıkların kendi haklarını koruyacak güçleri yoktur. Bizim elimize bakıyorlar, bir yerde elimizde oyuncak gibiler, tamamen çaresiz ve savunmasızlar. Ancak uygar insan, bir zorlama olmadan da diğer insanların ve canlıların yaşama haklarını düşünür, onları elinden geldiğince gözetmeye çalışır.
    Gücünü kötüye kullanıp işi bencilliğe ve zorbalığa dökmez. Uygar insan, kendisi güce kolayca boyun eğmediği gibi, karşısındakinin de haklarını 'Nasıl olsa güç bende' diyerek ezme hakkını kendinde görmez. Uygarlaşamamış insan güce boyun eğer ve güçle boyun eğdirir.

    Doğal yaşama saygı anlamına gelen akvaryum etkileri yaygınlaşamazsa, akvaryum hobisi sosyal açıdan bakıldığında felsefesini yitirir, hiçbir zaman da kültürlü kesimde prestij kazanamaz. Halbuki akvaryumculuğun gelişmesi için en çok bu kültürlü kesime ihtiyaç vardır. burda:gif
     
  10. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Bettam yem yemiyor

    Elde kepçe kova dere, deniz kenarlarını az dolaşmadım, hele parkın birinde suya uzaıp yosun alırken güvenlik görevlisinin; "ordan su içilmez hanfendi " deyişiyle oğlum bir daha benimle gelmeyeceğini söylemişti.

    Bir habiblere gitmediğim kaldı buralı değilim, gerçi okulum yakın dediğiniz yere.

    artık gezmek istemiyorum doğrusu
    ve siz istanbulluları da akvaryum balık malzeme çeşidi konusunda kıskanıyorum açıkça
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bettam yem yemiyor

    Bettanın yemine sarımsak suyu emdirmeyi denedik mi Figen Hanım ?
     
  12. figenc

    figenc

    Mesajlar:
    188
    Bettam yem yemiyor

    [/quote]
    Hayır :( Daha önce okuduğum halde uygulamayı unuttuğum bir konu. Bu akşam itibariyle -on günde bir mi denmişti?-aklımda. burda:gif
     

Sayfayı Paylaş